Waddell stunt met WK-goud, 14-jarige pakt medaille en fraaie 1500m-finale

Zwemmer Zane Waddell heeft op de slotdag van het WK langebaan in Gwangju, waar alleen nog finales gezwommen worden, voor een flinke stunt gezorgd. De 21-jarige Zuid-Afrikaan veroverde in het Zuid-Koreaanse water het goud op de 50 meter rugslag.

Het werd een bijzonder spannende finale, waarin nagenoeg het hele veld 50 meter lang op één lijn lag. De Russische topfavoriet en wereldrecordhouder Kliment Kolesnikov leek op te komen, maar kwam tekort: met 24,51 werd hij derde, achter zijn zilveren landgenoot Evgeny Rylov (24,49) en Waddell (24,43).

50m schoolslag vrouwen
De zoveelste uitvoering van het duel tussen oud-dopingzondaar Yuliya Efimova en dramaqueen Lilly King, maar ze pakten geen goud en zilver: de pas 14-jarige Benedetta Pilato kwam dat verstieren en tikte na 30,00 seconden als tweede aan. Het goud was in 29,84 seconden net als twee jaar geleden voor King, Efimova pakte met 30,15 nog wel het brons, tien jaar nadat zij ook al eens wereldkampioen werd.

1500m vrije slag mannen
Gregorio Paltinieri was de torenhoge favoriet, maar de olympisch en tweevoudig regerend wereldkampioen had het in een indrukwekkend snelle race bijzonder zwaar. Mykhailo Romanchuk uit Oekraïne bleef naast hem zwemmen en ook de Duitser Florian Wellbrock bleef maar mee gaan.

Met de slotbaantjes in zicht was het niet Paltrinieri, maar Wellbrock die de aanval definitief opende en de 21-jarige Duitser wist dat wonder boven wonder met goud af te sluiten in 14:36,54 minuten, voor Romanchuk (14:37,63) en dan pas Paltrinieri (14:38,75).