Emotionele WTCR-zege Monteiro, Catsburg schakelt titelfavoriet uit

In het Portugese Vila Real is gedurende het weekeinde de laatste Europese ronde van de World Touring Car Cup verreden. De zomerstop is daarmee begonnen, halverwege september rijden de heren weer, dan in het Chinese Ningbo.

Zoals zo vaak het geval is begon het weekeinde met race één en dat werd een prooi voor Norbert Michelisz. De Hongaarse Honda-coureur vertrok vanaf poleposition en reed foutloos naar de winst. Kampioenschapsleider Esteban Guerrieri kende een waardeloze dag, eindigde als 24e en verloor veel punten op nummer twee Michelisz. Lynk & Co-coureur Yann Ehrlacher finishte als tweede, nadat hij Augustu Farfus in de vierde ronde passeerde. De Braziliaan completeerde het podium met zijn Hyundai wel. Nick Catsburg eindigde met zijn Hyundai als vijfde, Niels Langeveld en Tom Coronel eindigden als 15e en 18e.

Europees kampioen Mikel Azcona scoorde in de tweede race zijn eerste zege. De Spanjaard reed aanvankelijk op plek drie, achter polesitter Ma Qing Hua en Guerrieri, maar hij verschalkte de titelfavoriet bij de joker lap. Ma maakte vervolgens een foutje bij het ingaan van de joker lap, waardoor Azcona de winst pakte, voor Ma en Guerrieri. Michelisz kwam in botsing met Kevin Ceccon en haalde de finish niet, Catsburg werd wederom vijfde, Langeveld en Coronel kwamen als 18e en 19e over de streep.

De slotrace werd een groot thuisfeest. De Portugees Tiago Monteiro won in 2017 op de Hungaroring voor het laatst en crashte in augustus van dat jaar hard tijdens een test in Barcelona. Hij was daardoor anderhalf jaar uitgeschakeld en maakt dit jaar zijn comeback. Op eigen bodem vertrok hij naast zijn pas 19-jarige teamgenoot en polesitter Attila Tassi, die hij na een safety car-situatie verschalkte. Monteiro kwam verder niet in gevaar en zette Vila Real in vuur en vlam met zijn emotionele zege. Achter hem vochten teamgenoten Yvan Muller en Yann Ehrlacher met Azcona, die het onderspit dolf. Veteraan Muller pakte plek twee, zijn neefje Ehrlacher eindigde als derde.

De safety car-situatie verdient overigens nog wel enige aandacht. Al vroeg in de race probeerde Catsburg de aanval ietwat te enthousiast te openen, wat erin resulteerde dat hij kampioenschapsleider Guerrieri uitschakelde, evenals zichzelf. Langeveld en Coronel deden met een 16e en 17e plek weer enigszins voor spek en bonen mee.

Catsburg vs Guerrieri (Bron: YouTube)