Rea pakt World Superbikes-leiding na dominant optreden in regen

Motorcoureur Jonathan Rea heeft de leiding overgenomen in het World Superbikes-kampioenschap. De regerend wereldkampioen won op een drijfnat Donington Park de eerste race van het weekeinde, waarin kampioenschapsleider Alvaro Bautista het erg moeilijk had.

Polesitter Tom Sykes zag bij de start gelijk Rea langszij komen, terwijl Leon Haslam aansloot, gevolgd door de van plek zeven vertrokken Toprak Razgatlioglu, die echter vrij snel terugzakte. De van een blessure herstelde Michael van der Mark vertrok vanaf de zestiende plek en pakte gelijk vier man.

Rea sloeg in de eerste ronde al een werkelijk gigantisch gat, maar daarachter bleef het spannend: Sykes en Haslam werden gevolgd door de verrassend sterk rijdende Loris Baz, die Donington-thuisheld Haslam zelfs verschalkte. De Engelsman sloeg terug en na tien ronden waren de gaten fors: Rea reed ver voor Sykes, die ruim voor Haslam reed. Baz moest lossen, Bautista reed daar weer ruim achter, met alleen Alex Lowes in zijn kielzog.

Bautista's Ducati liep in de regen een stuk minder lekker dan in droog weer en kort voor de helft van de race ging het fout voor de Spanjaard: hij gleed onderuit en was klaar, waardoor Rea ineens weer de virtuele WK-leider was. De Noord-Ier bleef zonder problemen overeind en won met grote afstand, voor Sykes, die ver voor Haslam eindigde, met Baz op afstand op de vierde stek. Van der Mark eindigde op een keurige achtste stek, achter wildcardrijder en road racing-veteraan Peter Hickman.