Forse aardbeving Californië

Het zuiden van de Amerikaanse staat Californië is donderdag getroffen door een forse aardbeving. De beving vond even na half acht 's avonds (Nederlandse tijd) plaats en had een kracht van 6,5 op de schaal van Richter, een stevige dus.

Wat het nog gevaarlijker maakt is de uiterst geringe diepte van de beving: iets minder dan tien kilometer. Het is wereldwijd de eerste keer dit jaar dat een aardbeving met een kracht van meer dan 6 op de schaal van Richter op minder dan tien kilometer diepte plaats vindt, vorig jaar gebeurde dat drie keer.

Het epicentrum van de beving lag in de buurt van Ridgecrest, zo'n tweehonderd kilometer ten noordoosten van Los Angeles en een vergelijkbare afstand ten westen van Las Vegas. Uit beide grote steden, en uit veel andere gebieden in Californië, komen inmiddels honderden meldingen van mensen die de beving gevoeld hebben.

Volgens de brandweer in San Bernardino County hebben gebouwen daar schade opgelopen, variërend in ernst. In en rond Ridgecrest hebben hulpverleners enkele tientallen meldingen gekregen, variërend van vragen om medische hulp tot brand.