Voetbalsters naar WK-finale

De Nederlandse voetbalsters hebben zich geplaatst voor de finale van het wereldkampioenschap in Frankrijk. In Lyon werd Zweden in de halve finales na een bepaald niet beste wedstrijd met 1-0 verslagen. Zondag speelt de ploeg van Sarina Wiegman om 17.00 uur tegen de Amerikaanse vrouwen, de regerend kampioenen, om de wereldtitel.

Nederland begon uitstekend aan het duel, met onder meer een kans voor Vivianne Miedema. De eerste écht grote kans kwam na een klein kwartier echter op naam van de Zweedse Stina Blackstenius en teamgenote Sofia Jakobsson, die daarbij op de hand van keepster Sari van Veenendaal stond. Die moest even verzorgd worden, maar uiteindelijk leek er niet al te veel aan de hand en de Oranje-keepster kon door.

Lineth Beerensteyn, die eindelijk haar kans kreeg op de plek van Shanice van de Sanden, leek zich te blesseren, maar na een korte behandeling kon ze door. Een kleine tien minuten voor rust volgde vanuit een corner een nieuwe grote kans voor Zweden, maar wederom bracht Van Veenendaal redding: ze reageerde razendsnel en trapte de bal nog net van de lijn. Daar bleef het in de eerste helft bij, waardoor de ploegen met een gelijke stand de rust in gingen.

Al vroeg in de tweede helft, waarin Jill Roord Lieke Martens verving, leverde een fout van Dominique Bloodworth een grote Zweedse kans op, maar de verdediger herstelde zich met pijn en moeite en het bleef bij een kans. Niet veel later ging het wéér net goed voor Oranje: Kosovare Asllani's doelpoging uit een corner ging mis, de poging van veterane Nilla Fischer eindigde dankzij de vingertoppen van Van Veenendaal tegen de paal, waarna eindelijk uitverdedigd werd.

Na ruim een uur volgde de eerste serieuze kans voor Nederland, maar de prima kopbal van Miedema werd door keepster Hedvig Lindahl tegen de lat getikt. Niet veel later kwam Van de Sanden voor Beerensteyn het veld in en in de stad van haar Olympique Lyon zorgde de vleugelspeelster gelijk voor een behoorlijke energiescheut. Nederland ging dan ook beter spelen, maar echt grote kansen bleven aan beide kanten uit, er werden vooral fouten gemaakt.

In blessuretijd kon er dan bíjna gejuicht worden: een uitstekende poeier van Van de Sanden werd door de vingertoppen van keepster Lindahl nog over het doel getikt. Daar bleef het verder bij, waardoor verlengd moest worden. In de verlenging begon Nederland sterk en na tien minuten werd dat eindelijk beloond: Jackie Groenen, die eerder nog even geblesseerd leek, kwam er goed door en haalde van afstand uit. Lindahl was kansloos, Nederland stond op 1-0.

Zweden knokte zich wat terug in de wedstrijd en kreeg meerdere kansen, maar die gingen mis. Van de Sanden leek het te kunnen beslissen, maar haar puntertje ging ook naast, waarna Asllani een bal hard op haar hoofd kreeg. Dat leek niet best te gaan: ze werd op het veld uitgebreid verzorgd en gestabiliseerd en leek even buiten westen te zijn. De middenvelder werd buiten het veld gebracht, de wedstrijd werd hervat en een minuutje later was het afgelopen: Nederland is WK-finalist.

Jackie Groenen schiet Nederland naar WK-finale (Foto: Pro Shots/Action Images)
Jackie Groenen schiet Nederland naar WK-finale (Foto: Pro Shots/Action Images)