Russische kwantumtelefoon is veiligste telefoon ooit

In Rusland is dinsdag de eerste telefoon met kwantumencryptie gepresenteerd. De telefoons zullen tegen het einde van 2019 voor consumenten gefabriceerd worden en de prijs zal dan rond de paar honderdduizend euro per set liggen.

De ViPNet QSS bestaat uit twee vaste telefoons en een server. Zodra er gebeld wordt met dit systeem zal niemand het gesprek ongemerkt af kunnen luisteren, zo claimt de leverancier Infoteks. Voorafgaand aan het gesprek wordt namelijk een versleuteling aangemaakt en het gesprekssignaal wordt verrassend genoeg overgedragen via fotonen. Zodra fotonen worden oppikt, in geval bij een afluister-actie, verandert hun kwantumtoestand en daarmee het signaal naar de ontvanger toe. Zo weten beide bellers al snel dat er afgeluisterd wordt.

Het gepresenteerde setje kost rond de half miljoen euro en het bereik ligt nu nog bij 20 kilometer. Het ontwikkelen van het systeem kostte in totaal 10 miljoen euro, voor een deel gefinancieerd door de Russische regering.

Infoteks, een bedrijf dat zich voornamelijk bezighoudt met cyberbeveiliging voor de Russische geheime dienst en defensie, hoopt de telefoon vooral te verkopen aan regeringsleiders en directeuren van grote ondernemingen en is inmiddels in onderhandeling met de grote Russische staaatsbank Sberbank.