FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 29 mei 2019

Nederlandse volleyballers winnen in vijf sets van Spanje

De Nederlandse volleyballers hebben in de European Golden League een belangrijke overwinning geboekt op Spanje. In Soria won het Nederlands team met 3-2 (25-16, 18-25, 26-24, 22-25, 15-12). Door de zege op Spanje is Oranje nu koploper in de poule B.

Oranje, dat afgelopen zaterdag met ook al met 3-2 van Kroatië won, had een goede start van de wedstrijd. De eerste set werd makkelijk gepakt door de ploeg van de nieuwe bondscoach Roberto Piazza. Waar de eerste makkelijk werd gewonnen ging de tweede set kansloos verloren door Nederland.

De derde set leek ook naar Spanje te gaan, maar het Nederlands team toonde veerkracht. Oranje werkte een achterstand van vijf punten weg en pakte alsnog de derde set. In de vierde set waren de Spaanse volleyballers weer te sterk voor Nederland, al kwam Oranje in die set ook sterk terug van een achterstand. In de vijfde set was het Nederlands team direct bij de les en werd de beslissende redelijk eenvoudig gewonnen door het team van bondscoach Piazza.

Door de winst staat Oranje na twee wedstrijd op vier punten, net zoals Spanje en Kroatië. Nederland heeft alleen twee overwinningen, terwijl Kroatië en Spanje allebei één overwinning op hun naam hebben staan. Zondag 2 juni neemt het Nederlands team het op tegen Estland, die de eerste twee wedstrijden met 3-1 verloren.

Amsterdam eist onderzoek naar rol eigenaren MC-Slotervaart bij faillissement

De gemeente Amsterdam is naar de rechter gestapt om een rechtmatigheidsonderzoek af te dwingen naar de rol van de voormalig aandeelhouders en bestuurders bij het faillissement van het MC Slotervaart. Gevreesd wordt dat zij anders niet verantwoordelijk worden gehouden voor mogelijk wanbeleid of laakbaar handelen.

Het college maakt deze rechtsgang naar aanleiding van recente ontwikkelingen in de afwikkeling van het faillissement. Zo waren oud-bestuurder Loek Winter en zijn zakenpartners dichtbij een deal met vastgoedbedrijf Zadelhoff, dat bereid is alle faillissementsschulden te willen betalen in ruil voor de exploitatie van het ziekenhuispand.

De gemeente is hier echter fel op tegen. Want als op deze manier het faillissement wordt afgeketst, betekent dat dat er ook geen onderzoek komt naar het handelen van de voormalig bestuurders en eigenaren bij de ondergang van het MC Slotervaart.

Maatschappelijke schade
De curatoren, die verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van zo'n rechtmatigheidsonderzoek, zouden dit wel zien zitten omdat zo alle schuldeisers worden afbetaald. Maar, zo stelt de gemeente, het zijn niet alleen de schuldeisers die hebben geleden aan het faillissement van het MC Slotervaart.

"Het heeft veel maatschappelijke onrust en schade toegebracht. Met name patiënten, werknemers die hun baan verloren, partijen betrokken bij het opvangen van de plotseling gestaakte activiteiten en de inwoners van Amsterdam werden geraakt door het wegvallen van lokale, laagdrempelige zorg", schrijft het college.

'Onderzoek wettelijke verplichting'
De gemeente wil hoe dan ook voorkomen dat deze geleden schade niet wordt meegenomen in de afhandeling van het faillissement. Ook lijkt het de gemeente niet wenselijk dat de huidige aandeelhouders bij een akkoord met Zadelhoff worden betrokken in de toekomstige exploitatie van het ziekenhuis.

De rechter-commissaris wordt daarom nu verzocht de curatoren te wijzen op hun 'wettelijke plicht' om een streng onderzoek uit te voeren naar het handelen van de aandeelhouders. Ook eist de gemeente dat er gesprekken worden gestart om het vastgoed van het MC Slotervaart over te kunnen nemen.

Betere positie werknemers bij doorstart onderneming

Alle werknemers van een failliete onderneming komen na een doorstart in principe onder dezelfde arbeidsvoorwaarden in dienst bij de nieuwe eigenaar. Alleen als er bij de overgang arbeidsplaatsen verdwijnen en dit het gevolg is van bedrijfseconomische omstandigheden, wordt hiervan afgeweken. Dit blijkt uit een wetsvoorstel van de ministers Dekker (voor Rechtsbescherming) en Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) dat vandaag in consultatie gaat.

Het wetsvoorstel moet voorkomen dat bij een doorstart na een faillissement veel werknemers hun baan verliezen. Zulke situaties leiden steevast tot ophef. In 2017 oordeelde het Europese Hof van Justitie bij de ‘pre-pack-doorstart’ van kinderopvangorganisatie Estro dat het personeel recht had op behoud van baan en arbeidsvoorwaarden.

Die uitspraak veroorzaakte discussie over de gevolgen voor andere gevallen. Die onzekerheid heeft een doorstart na faillissement lastiger gemaakt, terwijl dat vaak de meest wenselijke optie is voor de schuldeisers en werknemers. Er blijven bij een doorstart meer banen behouden en er zijn meer mogelijkheden om schulden te voldoen. Ook leveranciers en klanten zijn hierbij gebaat, want het bedrijf kan door. Dat is ook goed voor de economie.

De regeling die het kabinet nu voorstelt, moet duidelijkheid bieden. Werknemers krijgen een betere positie bij een doorstart en potentiële kopers krijgen meer zekerheid over de arbeidskosten, waardoor zij een verantwoord bod kunnen doen.

Het wetsvoorstel regelt ook dat werknemers voor wie er na de doorstart toch geen plek is, niet door een concurrentiebeding beperkt worden om ergens anders aan de slag te gaan. Ook krijgen de ondernemingsraad en de personeelsvereniging het recht om een advies uit te brengen over een voorgenomen doorstart. De rechter-commissaris die toestemming moet geven voor de overgang, zal dit advies bij zijn beslissing betrekken.

Olympisch gewichthefkampioen schuldig aan dopinggebruik

Je verwacht het totaal niet, maar het gewichthefwereldje blijkt toch niet zo schoon te zijn als we met z'n allen hadden gedacht. Ruslan Nurudinov, regerend olympisch kampioen, blijkt de regels overtreden te hebben, zo heeft het internationaal sporttribunaal CAS geoordeeld.

Het gaat om hertesten van stalen die tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen bij Nurudinov afgenomen werden. Eind vorig jaar bleken daarin sporen van anabole steroïden aanwezig te zijn geweest en na een zaak van enkele maanden heeft het CAS hem nu schuldig bevonden.

Het gevolg is dat Nurudinov zijn vierde plek van Londen kwijt zal raken, maar in dezelfde categorie, die tot 105kg, blijft hij wel olympisch kampioen: het goud won hij in 2016 in Rio de Janeiro en daar zijn (nog) geen positieve plasjes van hem gevonden.

De winnaar van het goud in Londen, de Oekraïner Oleksiy Torokhtiy, bleek vorig jaar overigens ook al positief bij de hertesten. Of hij het goud in moet leveren is nog onbekend, ook is niet duidelijk of de Iraniër Navan Nassirshalal dat dan krijg.

Voortvluchtige 'spotter' bij liquidatiepoging aangehouden in Suriname

De politie in Suriname heeft afgelopen maandag een voortvluchtige 30-jarige man aangehouden die is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 jaar voor zijn betrokkenheid bij een mislukte moordaanslag in Diemen eind 2015.

Tijdens de berechting door de rechtbank en het gerechtshof was de man voortvluchtig. Hij heeft met een andere verdachte de moordaanslag voorbereid. Drie andere verdachten die bij de uitvoering betrokken waren kregen gevangenisstraffen tot 20 jaar opgelegd.

Roekeloos te werk
Het gerechtshof oordeelde vorig jaar december dat de aanslag op klaarlichte dag zonder meer professioneel was voorbereid en uitgevoerd. De daders gingen met aanvalsgeweren roekeloos te werk, schoten in het wilde weg en namen daarbij grote risico’s voor de veiligheid van anderen. De aangehouden man heeft zo intensief met de anderen samengewerkt dat het hof hem voor het toegepaste geweld mede verantwoordelijk houdt. Het bewijs tegen hem kwam voor een belangrijk deel uit ontcijferde PGP-berichten uit zijn eigen cryptotelefoon. Hij stond daarmee in direct contact met de opdrachtgever, volgens het OM Naoufal F. die voor zijn aandeel door de rechtbank tot 18 jaar gevangenisstraf is veroordeeld.

De aangehouden man is door Suriname als ongewenst vreemdeling het land uitgezet. Na aankomst op Schiphol vandaag is hij door de Koninklijke Marechaussee aangehouden, door een raadsheer in het gerechtshof gehoord en overgebracht naar een Penitentiaire Inrichting om zijn straf uit te zitten.

Nederlandse volleybalsters winnen in vier sets van Bulgarije

De Nederlandse volleybalsters hebben in de Nations League gewonnen van Bulgarije. Oranje won in Apeldoorn met 3-1 (22-25, 25-22, 25-20, 25-19). Voor het Nederlands team was dat de tweede zege in vijf wedstrijden.

Oranje, nog steeds zonder veel vaste basisspeelsters, had het in de eerste set moeilijk tegen Bulgarije. De eerste set werd dan ook verloren, waarna spelverdeelster Laura Dijkema in het veld kwam voor Sarah van Aalen. Oranje ging beter spelen en waren in de volgende sets duidelijk beter dan het gepromoveerde Bulgarije. Marrit Jasper was met 22 punten de topscoorster aan Nederlandse kant.

Oranje speelt donderdag nogmaals in Apeldoorn, dan is Polen de tegenstander van Nederland.

Kabinet werkt verder aan positie slachtoffers misdrijven

Straks moeten verdachten van ernstige zeden- en geweldsmisdrijven die in voorlopige hechtenis zitten, verplicht aanwezig zijn op de terechtzitting en bij de uitspraak. Op die manier kan een verdachte de rechter en het slachtoffer niet langer ontlopen. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Dekker voor Rechtsbescherming waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

"Het is van groot belang dat slachtoffers niet alleen kunnen spreken, maar dat ze ook gehoord worden, dat regelen we met dit wetsvoorstel", aldus Dekker.

Voortaan mag ook de stieffamilie van een overleden slachtoffer gebruik maken van het spreekrecht. Nu is dat nog niet in de wet geregeld. Overigens gaat het niet alleen om de stiefouders, maar ook om de stiefbroers en -zussen.

Het kabinet introduceert ook een beperkt spreekrecht tijdens de tbs-verlengingszitting. Het slachtoffer kan zich uitlaten over de bijzondere voorwaarden die aan de voorwaardelijke beëindiging van tbs met dwangverpleging kunnen worden verbonden. Die kunnen direct van invloed zijn op het slachtoffer. Zo kan een gebieds- of contactverbod van groot belang zijn om ongewenste confrontaties tussen het slachtoffer en de tbs’er te voorkomen bij terugkeer in de maatschappij. 

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Chelsea vernedert Arsenal en wint Europa League

Chelsea heeft woensdag in Baku beslag gelegd op de Europa League. De Londense club won in de hoofdstad van Azerbeidzjan met 4-1 van stadsgenoot Arsenal en schreef het tweede Europese toernooi zo voor de tweede maal in de clubhistorie op haar naam, na de eerdere triomf in 2013. Halverwege was er nog niet gescoord, maar dankzij doelpunten van Olivier Giroud, Pedro Rodríguez en Eden Hazard (twee) liep het elftal van manager Maurizio Sarri in de tweede helft uiteindelijk uit naar een ruime zege. Voor Arsenal is het verlies extra bitter: the Gunners zien de laatste kans op plaatsing voor de Champions League van volgend seizoen in rook opgaan. Chelsea was via de nationale competitie al geplaatst voor de Champions League, waardoor Engeland volgend seizoen met vier teams vertegenwoordigd zal zijn in het miljardenbal.

Het Olympisch Stadion in Baku was absoluut niet volgelopen voor de finale tussen de twee Londense grootmachten. De wedstrijd werd afgewerkt in een ronduit troosteloze ambiance en ook het spel van beide teams kon het hart van menig voetballiefhebber aanvankelijk nauwelijks sneller doen kloppen. De eerste serieuze mogelijkheid van de wedstrijd was na negen minuten voetballen voor Arsenal. Een voorzet van Ainsley Maitland-Niles werd matig verwerkt door doelman Kepa Arrizabalaga, waarna Pierre-Emerick Aubameyang een goede schietkans kreeg. De aanvaller uit Gabon raakte de bal echter verkeerd, waardoor Chelsea ontsnapte aan een vroege achterstand.

Even later dacht Arsenal recht te hebben op een strafschop na contact tussen Arrizabalaga en Alexandre Lacazette, maar arbiter Gianluca Rocchi wuifde de vermeende overtreding weg. Chelsea stelde daar in de openingsfase weinig tegenover en kwam rond het halfuur opnieuw goed weg: een afstandsknal van Granit Xhaka scheerde via de bovenkant van de lat over. Kort erna dook Chelsea voor het eerst gevaarlijk op in het strafschopgebied van Arsenal, maar Emerson Palmieri schoot uit een lastige hoek op de vuisten van Petr Cech, die Bernd Leno, in de Premier League de eerste doelman van Arsenal, op de bank hield. Cech was op slag opnieuw belangrijk voor zijn ploeg, ditmaal door knap te redden op een lage schuiver van Giroud. De eerste helft hield al met al niet over en leverde uiteindelijk geen doelpunten op.

Kort na de onderbreking was het Giroud die de wedstrijd openbrak. De spits van Chelsea kroop bij een voorzet van Emerson voor Laurent Koscielny, waarna hij Cech met een krachtige kopbal kansloos liet: 1-0. De formatie Sarri plooide daarna massaal terug op eigen helft en deelde Arsenal na precies een uur voetballen een nieuwe mokerslag uit. Maitland-Niles leed slordig balverlies rond de middencirkel, waarna Chelsea kon overnemen via Eden Hazard. De Belgische sterspeler werd buitenom gevonden door Mateo Kovacic, waarna hij Pedro wist te bereiken. Die kon vanaf een meter of veertien vrij uithalen en klopte Cech uiteindelijk met een lage schuiver: 2-0.

Vijf minuten later ging het opnieuw mis voor Arsenal. Maitland-Niles liep Giroud in de rug, waarna Chelsea een strafschop mocht nemen. Hazard ontfermde zich over het buitenkansje en tekende vanaf elf meter eenvoudig voor de 3-0. Dat leek de genadeklap te zijn voor Arsenal, maar het team van Unai Emery wist vrij snel wat terug te doen. De ingevallen Alex Iwobi nam een afvallende bal vanaf ongeveer achttien meter in één keer op de pantoffel, waarna het leder buiten het bereik van Arrizabalaga in de verre hoek plofte. Chelsea herstelde zijn voordelige marge van drie echter vrijwel onmiddellijk weer in ere. Giroud kon Hazard na slordig balverlies van Aubameyang vrijspelen in de zestien, waarna de Belg alleen voor Cech simpel kon scoren: 4-1. Daarmee was het verzet van Arsenal definitief gebroken. Beide teams kregen in de slotfase nog goede kansen, maar het scorebord kwam uiteindelijk niet meer in beweging.

Chelsea wint de Europa League. (PRO SHOTS/Action Images)
Chelsea wint de Europa League. (PRO SHOTS/Action Images)

Pijnlijke conclusies onderzoeken Michael P.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid, de Inspectie JenV en de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd hebben pijnlijke conclusies getrokken in hun rapporten over het detentieverloop van Michael P. en de wijze waarop gemeenten over de terugkeer van risicovolle gedetineerden worden geïnformeerd. Minister Dekker voor Rechtsbescherming heeft daarop maatregelen aangekondigd. Het kabinet heeft ingestemd met uiteenlopende nieuwe regelgeving op dit gebied. Hierover, en de voortgang van de andere maatregelen, bericht minister Dekker in een brief de Tweede Kamer.

"De veiligheid van de samenleving moet voorop staan, zowel tijdens detentie, behandeling en daarna. We moeten laten zien dat we leren van gemaakte fouten en dat we voortgang boeken op de aangekondigde maatregelen. Vandaag kunnen we de eerste resultaten laten zien, maar er is ook nog veel te doen", aldus Dekker.

Informatie-uitwisseling
Een van de grootste knelpunten in de zaak Michael P. was de informatie-uitwisseling. Daarin zijn verbeteringen aangebracht. Sinds 1 januari 2019 is het mogelijk gegevens uit het penitentiaire dossier te delen met de instelling voor forensische zorg waar een gedetineerde wordt geplaatst. Na het verschijnen van de rapporten besloot minister Dekker geen uitplaatsingen meer toe te laten voor gedetineerden die niet meewerken aan het verstrekken van verder benodigde informatie. Met het Besluit forensische zorg, waar het kabinet nu mee heeft ingestemd, wordt vanaf begin juni meer informatie-uitwisseling verplicht.

Gegevens uit het persoonsdossier (onder meer de pro Justitia-rapportage en reclasseringsrapporten), het behandeldossier en informatie over de behandeltrouw van de gedetineerde moeten worden gedeeld met de forensische instelling en/of de reclassering. Daarmee zijn belangrijke knelpunten uit de rapporten aangepakt. Daarnaast wordt momenteel onderzocht op welke andere onderdelen van het veiligheidsdomein het risico bestaat dat een beroep op privacy de benodigde gegevensuitwisseling in de weg staat.

Risico’s
Verder bleek er te weinig zicht op de risico’s die gepaard gingen met uitplaatsing naar een forensische kliniek en de vrijheden die in dat kader werden toegekend. Sinds eind maart worden daarom veroordeelden van ernstige gewelds- of zedenmisdrijven niet meer uitgeplaatst zonder dat daar een delictanalyse en risicotaxatie aan vooraf is gegaan. Waar dit afgelopen periode in de praktijk al werd toegepast, is dit met het Besluit forensische zorg nu ook in regelgeving vastgelegd.

Sinds maart kunnen gedetineerden in de forensische zorg alleen in het kader van behandeling en resocialisatie in de laatste fase van hun straf in aanmerking komen voor vrijheden. Dit wordt voor de toekomst eenduidig vastgelegd in regelgeving die naar verwachting in het derde kwartaal klaar is. Het wetsvoorstel Straffen en beschermen, dat momenteel in de Tweede Kamer ligt, regelt dat voor iedere gedetineerde de afweging moet worden gemaakt tussen voorwaardelijke invrijheidstelling of verdere behandeling. Deze afweging gebeurt op basis van het gedrag in detentie, slachtofferbelangen en het risico voor de maatschappij.

Weigerende observandi
Michael P. kon eerder succesvol tbs ontlopen. Wie voor tbs in aanmerking komt, moet dit niet kunnen ontlopen door medewerking aan onderzoek te weigeren. Dit is door verschillende maatregelen die inmiddels van kracht zijn steeds moeilijker. De zogeheten weigerafdeling in het Pieter Baan Centrum is voortgezet, waardoor de onderzoeksopbrengst wordt vergroot bij verdachten die daar worden geobserveerd. Daarnaast is het ontwerp-Besluit adviescommissie gegevensverstrekking weigerende observandi, waarmee wordt geregeld dat een adviescommissie bestaande medische gegevens over een weigeraar kan opvragen, nu aan de Tweede Kamer gezonden.

Rechters hebben het afgelopen jaar vaker tbs opgelegd. Dit betekent ook meer werk voor tbs-klinieken, net als in de overige forensische zorg. Als gevolg van deze groeiende instroom stelt het kabinet in de voorjaarsnota tot en met 2021 in totaal 220 miljoen beschikbaar voor de forensische zorg. Deze gelden worden onder andere ingezet voor een hoger aantal tbs-behandelingen.

Staatssecretaris wil dat Wajongers er met werken op vooruitgaan

Jonggehandicapten met een Wajong-uitkering moeten, als ze gaan werken, in inkomsten erop vooruitgaan. Ook moeten zij naast hun uitkering onderwijs kunnen volgen, zonder dat ze erop achteruitgaan. Daarom heeft staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) maatregelen uitgewerkt in het wetsvoorstel vereenvoudiging regelgeving Wajong, dat vandaag is gepubliceerd. Doel hiervan is om jonggehandicapten nog meer te stimuleren mee te doen aan de samenleving.

"Ik wil Wajongers zo meer duidelijkheid en zekerheid geven", zegt staatssecretaris Van Ark. "Als iemand met een Wajonguitkering meer uren gaat werken, moet hij er ook op vooruit gaan. En als een Wajonger onderwijs wil volgen, dan wil ik dat stimuleren. Ook moet een Wajonger die wil werken zich beschermd weten, mocht hij of zij onverhoopt dat werk verliezen."

De Staatssecretaris wil met dit wetsvoorstel zorgen dat Wajongers er op vooruit gaan als ze werken of meer gaan werken en dat zij langer terug kunnen vallen op de Wajonguitkering als zij hun werk verliezen. Ook krijgen Wajongers goede ondersteuning bij het vinden van werk en houden zij hun volledige uitkering als ze onderwijs gaan volgen. Tot slot kunnen ernstig meervoudig beperkte leerlingen die onderwijs volgen aanspraak maken op een Wajong2015 uitkering.

Met de genoemde maatregelen investeert het kabinet extra in Wajongers. Voor de betere persoonlijke ondersteuning aan mensen met een Wajonguitkering investeert het kabinet, zoals eerder toegezegd, vanaf 2019 30 miljoen extra. Ook investeert UWV extra in het vakmanschap van arbeidsdeskundigen, adviseurs intensieve dienstverlening en andere vakmensen.

De Wajonguitkering is er voor mensen die arbeidsbeperkt zijn door een ziekte of beperking die vóór hun 18e verjaardag is geconstateerd. Sinds 2015 komen alleen nog mensen in aanmerking voor een Wajonguitkering als ze duurzaam en volledig geen mogelijkheden tot arbeidsparticipatie hebben. Voor dat jaar zijn er verschillende regelingen geweest.


Burgemeester Halsema wil geen prestigestrijd over Songfestival

Burgemeester Halsema van Amsterdam heeft nog steeds een 'positieve grondhouding' over de organisatie van het Songfestival in Amsterdam, maar ze waakt wel voor 'een prestigestrijd met andere gemeenten'.

Dat vertelde Halsema vanmorgen tijdens een gemeenteraadsvergadering. D66-raadslid Jan-Bert Vroege wilde weten hoe de burgemeester in de discussie over de mogelijke komst van het Songfestival staat. "Het zou geweldig als het in Amsterdam zou kunnen", vond de D66'er.

Druk
Toch zag Vroege ook "beren op de weg". "Niet de andere gemeenten die het willen, Maastricht, Zutphen, Arnhem, die kunnen we hebben. Maar er is ook iets met voetbal in Zuidoost, iets met bootjes op het IJ, iets met autootjes in de duinen, kortom het wordt druk."

"Het was ongelooflijk leuk en fijn nieuws dat Duncan Laurence won", reageerde Halsema. "Het is hartstikke goed nieuws, ik denk dat we in eerste instantie als land heel blij kunnen zijn."

Chique mee omgaan
Wel zei de burgemeester dat de publieke omroep pas net begonnen is met de voorbereidingen en dat andere steden ook willen. "We moeten er chic mee omgaan. We zijn een stad die veel aankan, laten we op een vrolijke manier voorbereidingen treffen en dan zien we hoe het verloopt."

De SP is, zoals de partij al eerder liet weten, minder enthousiast over het Songfestival. "Ik heb op televisie gezien dat de burgemeester mister Songfestival, Cornald Maas, al een berichtje heeft gestuurd, hoe verhoudt zich dat met de terughoudendheid waarvan ik denk dat de hoofdstad zich moet bedienen?", zei SP-raadslid Nicole Temmink.

"Ik heb inderdaad Cornald Maas, die ik overigens al heel lang ken, een vrolijk appje gestuurd", erkende Halsema. "Ik wil me daar niet voor excuseren. We zijn de hoofdstad en het Songfestival vindt ook plaats in andere hoofdsteden. Het zou gek zijn om te zeggen, dan maar niet doen. Tegelijkertijd wil ik er geen strijd van maken."

Snorfietsers verliezen zaak over Amsterdams verkeersbesluit

Het verkeersbesluit ‘Snorfiets naar de rijbaan met helmplicht’ van de gemeente Amsterdam blijft in stand. Dat oordeelt de bestuursrechter in een zaak die was aangespannen door 3 Amsterdamse snorfietsrijders.

Gevaarlijke situaties
In het verkeersbesluit staat dat snorfietsers per 8 april 2019 niet meer mogen rijden op de meeste vrij liggende fietspaden binnen de A10: zij moesten vanaf dat moment, met helm op, de rijbaan gebruiken waar ook auto’s rijden. De gemeente nam dit verkeersbesluit om de verkeersveiligheid op de vaak drukke fietspaden te vergroten: door de hard rijdende snorfietsen ontstonden volgens de gemeente gevaarlijke situaties.

Snelheidsverschil te groot?
De 3 snorfietsrijders stelden daar tegenover juist dat door de invoering van het besluit de verkeersveiligheid achteruit zou gaan, omdat het snelheidsverschil tussen automobilisten en snorfietsers erg groot is. Ook zou de gemeente onvoldoende hebben aangetoond dat het erg druk is op de fietspaden en dat de verbanning van de snorfiets zou helpen om eventuele drukte te verminderen.

Besluit dient de verkeersveiligheid
De rechter is het daarmee oneens. Hij oordeelt dat de gemeente wel voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat het zeer druk is op de fietspaden binnen de Ring A10 en dat het verkeersbesluit inderdaad de verkeersveiligheid dient. De gevolgen van het verkeersbesluit zijn volgens de rechter bovendien relatief beperkt: de nieuwe regels gelden voor maximaal 40 procent van de wegen. Ook hebben snorfietsers de mogelijkheid een andere route te kiezen, waarbij ze niet hoeven uit te wijken naar de autorijbaan. De gemeente heeft ook rekening gehouden met de weginrichting en de daadwerkelijk gereden snelheden, waardoor een aantal drukke verkeersaders is uitgezonderd van het besluit.

Snelheidsverschil beperkt
Tot slot heeft de gemeente toegelicht dat op de meeste wegen binnen de Ring A10 de maximaal toegestane snelheid van 50 kilometer per uur niet wordt gehaald en het snelheidsverschil kleiner is. Toen brommers (die een snelheidsverschil van 20 kilometer per uur hadden met auto’s) in 1999 naar de rijbaan moesten, nam de verkeersveiligheid bovendien ook toe. De eventuele nadelige gevolgen die snorfietsers van het verkeersbesluit ondervinden zijn beperkt en wegen dus niet op tegen de verbetering van de verkeersveiligheid en het verminderen van de drukte op de fietspaden.

Bertens geeft ziek op in tweede ronde Roland Garros

Kiki Bertens heeft in de tweede ronde van Roland Garros ziek opgegeven. De 27-jarige Nederlandse gaf op bij een 3-1 achterstand in de eerste set tegen de Slowaakse Viktoria Kuzmova.

Bij de stand van 40-15 in het voordeel van Kuzmova ging Bertens opeens zitten op de bank. De dokter kwam de baan op, maar al snel werd duidelijk dat de Nederlandse nummer vier van de wereld niet verder kon. Ze gaf snel daarna de Slowaakse de hand en voor Bertens zit het toernooi naar de tweede ronde erop voor de Nederlandse.

Kiki Bertens gaf op wegens buikloop. "Gisteren voelde ik me prima, maar vandaag werd ik wakker met buikloop", zei Bertens op een korte persconferentie. "Ik had beter niet de baan op kunnen gaan."

Kiki Bertens geeft op. (PRO SHOTS/Action Images)
Kiki Bertens geeft op. (PRO SHOTS/Action Images)

Protest tegen Gaypride in Disneyland

Heb je plannen om komend weekend naar Disneyland Parijs te gaan? Dan heb je geluk. Op 1 juni vindt de Magical Pride plaats, waarvoor het park speciale evenementen heeft georganiseerd. 

Natuurlijk zijn er ook clubjes die vinden dat het geen pas geeft dat een dergelijk evenement plaatsvindt in een pretpark dat voornamelijk op kinderen is gericht. Zo hebben er inmiddels 115.000 mensen een petitie getekend om te proberen dat Disney de Magical Pride afkapt. 

Zegt u het maar: homofobie of indoctrinatie? 

48-jarige vrouw veroordeeld voor stalken ex

De rechtbank veroordeelt een 48-jarige vrouw uit Nijmegen tot een gevangenisstraf van 10 maanden waarvan 6 voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. De vrouw maakte zich tussen november 2016 en maart 2018 onder andere schuldig aan stalking van haar ex-vriend.

De vrouw maakte inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van het slachtoffer door (ook ’s nachts) te bellen, berichten te sturen en hem thuis of op zijn werk op te zoeken. Ook vernielde zij spullen van hem. Daarnaast schreef de vrouw beledigende leuzen op de ramen van de school waar het slachtoffer werkte.

Persoonlijke omstandigheden
Uit het rapport van de reclassering en de psycholoog blijkt dat er onder andere sprake is van een gebrekkige ontwikkeling van de geest bestaande uit een persoonlijkheidsstoornis met dwangmatige en vermijdende trekken en problemen. Daarnaast is sprake van ernstig alcoholgebruik. Het tenlastegelegde valt in verminderde mate aan de vrouw toe te rekenen. De rechtbank neemt deze adviezen over.

Vrijheidsbeperkende maatregelen
Gelet op de ernst en de volharding van de belaging volgt de rechtbank de officier van justitie in haar eis tot oplegging van een vrijheidsbeperkende maatregel voor 3 jaar. De vrouw mag geen contact met het slachtoffer zoeken, ook krijgt de vrouw een locatieverbod voor de straat waar het slachtoffer woont en de school waar het slachtoffer werkt. De vrouw moet een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer en de scholengemeenschap. Deze schadevergoeding is in totaal ruim 1.400 euro.

Death Stranding op 8 november naar PlayStation 4

Na een lange countdown op Twitch is eindelijk de nieuwe trailer van Death Stranding vrijgegeven. De trailer geeft geen duidelijke antwoorden, maar wel hints naar de setting en misschien wel belangrijker: toont gameplay en geeft de release date.

In Death Stranding speel je als Sam Bridges. Hij moet na het instorten van de wereldwijde samenleving strijden tegen buitenwereldse bedreigingen om de mensheid te redden. In de game heb je diverse missies om te voltooien, maar je moet altijd de waarde van jouw vracht in acht nemen. Bescherm jouw spullen van bandieten en blijf weg van de Beached Things.

Wanneer je doodgaat in Death Stranding betekent dit niet het einde. Je komt in een upside-down wereld, waarin je een weg terug moet vinden naar jouw eigen wereld. Elke dood heeft consequenties en iemand vermoorden is bijna nooit de oplossing. Je bent gewaarschuwd. Via online gameplay kun andere spelers helpen door vooraden te sturen, safe houses te delen en in de voetstappen treden van anderen.

De trailer kun je hieronder bekijken. Death Stranding is vanaf 8 november verkrijgbaar voor PlayStation 4.

Arnhem moet schadevergoeding betalen aan imam

De kortgedingrechter veroordeelt de gemeente Arnhem tot het rectificeren van een artikel in de Gelderlander. Ook moet de gemeente een schadevergoeding van 4.000 euro betalen aan de imam. De vordering van de imam tot het betalen van misgelopen salaris wijst de kortgedingrechter af. Niet kan worden vastgesteld dat het moskeebestuur door inmenging van de gemeente de imam niet heeft aangenomen.

Burgemeester Marcouch zei in een artikel in de Gelderlander van 21 december 2018 dat het salafisme problematisch en gevaarlijk is. Volgens hem streeft het salafisme naar de heilstaat van het kalifaat, verkettert het iedereen die de leer niet aanvaardt, is het zeer intolerant tegen andersdenkenden en ziet het geweld als middel om het heilige doel te realiseren. Volgens de kortgedingrechter suggereerde de burgemeester in hetzelfde artikel daarna dat de imam dit gedachtegoed aanhangt en ook zelf uitdraagt. De burgemeester maakte de imam daarmee verdacht, maar in het kort geding is niet gebleken dat daarvoor bewijzen bestaan.

Salafist
Weliswaar noemt de imam zich zelf ook salafist, maar alleen in religieus opzicht als iemand met een sterke geloofsovertuiging die recht in de leer is, maar vredelievend en verdraagzaam. Uit door de gemeente overgelegde informatie blijkt niet dat de imam behoort tot de salafistische stroming zoals de burgemeester die beschrijft. De gemeente zei zelf ook dat er in de preken van de imam geen haatdragende of strafbare uitspraken voorkomen. Of dat enig verband kan worden vastgesteld tussen de activiteiten van de imam en radicalisering van jongeren.

Schadevergoeding en rectificatie
Door de uitspraken beschadigde de burgemeester de imam in eer en goede naam zonder dat daarvoor goede redenen aanwezig waren. Het is aannemelijk dat dit nadelige gevolgen heeft voor de imam, zeker nu de uitspraken door een burgemeester zijn gedaan. Daarom moet de gemeente de uitlatingen rectificeren en een schadevergoeding van 4 duizend euro betalen. De gemeente is niet verantwoordelijk voor andere berichtgeving in de media. De imam is al eerder in de pers als problematische salafist afgeschilderd. Daarom hoeft de gemeente niet het volledig gevorderde bedrag van 25 duizend euro betalen.

Vordering betalen salaris afgewezen
De gemeente valt niet te verwijten dat het moskeebestuur de imam na zijn proefperiode geen aanstelling gaf. Het staat de gemeente vrij om - in het kader van het door haar gevoerde beleid om radicalisering tegen te gaan - bij het moskeebestuur ter sprake te brengen of het wel raadzaam is om een salafistische imam aan te stellen. Op dit moment bestaat geen grond om aan te nemen dat de imam zelf aanzet tot onverdraagzaamheid, radicalisering en geweld.

Maar wel kan de salafistische geloofsovertuiging van de imam (onbedoeld) tot radicalisering van jongeren leiden. Dat het moskeebestuur door de inmenging van de gemeente besloot om de imam niet aan te stellen, kan niet worden vastgesteld. De vordering om de gemeente te veroordelen het misgelopen salaris te betalen, wordt daarom afgewezen.

Russische kwantumtelefoon is veiligste telefoon ooit

In Rusland is dinsdag de eerste telefoon met kwantumencryptie gepresenteerd. De telefoons zullen tegen het einde van 2019 voor consumenten gefabriceerd worden en de prijs zal dan rond de paar honderdduizend euro per set liggen.

De ViPNet QSS bestaat uit twee vaste telefoons en een server. Zodra er gebeld wordt met dit systeem zal niemand het gesprek ongemerkt af kunnen luisteren, zo claimt de leverancier Infoteks. Voorafgaand aan het gesprek wordt namelijk een versleuteling aangemaakt en het gesprekssignaal wordt verrassend genoeg overgedragen via fotonen. Zodra fotonen worden oppikt, in geval bij een afluister-actie, verandert hun kwantumtoestand en daarmee het signaal naar de ontvanger toe. Zo weten beide bellers al snel dat er afgeluisterd wordt.

Het gepresenteerde setje kost rond de half miljoen euro en het bereik ligt nu nog bij 20 kilometer. Het ontwikkelen van het systeem kostte in totaal 10 miljoen euro, voor een deel gefinancieerd door de Russische regering.

Infoteks, een bedrijf dat zich voornamelijk bezighoudt met cyberbeveiliging voor de Russische geheime dienst en defensie, hoopt de telefoon vooral te verkopen aan regeringsleiders en directeuren van grote ondernemingen en is inmiddels in onderhandeling met de grote Russische staaatsbank Sberbank.

Hodeg snelste in sprint tweede etappe Ronde van Noorwegen

Álvaro José Hodeg heeft de tweede etappe van de Ronde van Noorwegen gewonnen. De Colombiaan van de Belgische formatie Deceuninck-Quick Step was het snelste in de sprint. Winnaar van dinsdag Cees Bol blijft leider in het algemeen klassement.

De etappe van Kvinesdal naar Mandal over 174 kilometer eindigde net als de eerste etappe opnieuw in een massasprint. In die sprint was Hodeg nipt sneller dan de Noor Kristoffer Halvorsen. Op de derde plaats eindigde Edvald Boasson Hagen. Beste Nederlander was Cees Bol op de achtste plaats.

'Ajax overweegt bod op PrŲpper van Brighton & Hove Albion'

Ajax is naar verluidt in de markt om Davy Pröpper over te nemen van Brighton & Hove Albion. Pröpper werd de afgelopen maanden al voorzichtig in verband gebracht met een overstap naar Ajax en de Amsterdammers gaan nu mogelijk op korte termijn actie ondernemen. Het lokale The Argus meldt woensdag namelijk dat de kampioen van Nederland erover nadenkt om een bod op de Oranje-international uit te brengen.

De in Brighton and Hove gesitueerde krant heeft van 'een goedgeplaatste bron in Amsterdam' vernomen dat scouts van Ajax Pröpper in de afgelopen maanden een aantal keer aan het werk hebben gezien. De 27-jarige middenvelder kwam dit seizoen namens the Seagulls dertig keer in actie in de Premier League en wist in die wedstrijden eenmaal te scoren.

Ajax zou in Pröpper een geschikte vervanger zien van Frenkie de Jong, die de overstap maakt naar Barcelona. De komst van de veertienvoudig international van het Nederlands elftal, binnenkort met Oranje actief tijdens het finaletoernooi van de Nations League, zou bovendien in het nieuwe transferbeleid van de Amsterdammers passen om meer ervaren spelers aan te trekken. Afgelopen zomer versterkte de club zich al met Dusan Tadic en Daley Blind en dat leidde prompt tot een zeer succesvolle Champions League-campagne en winst van de Nederlandse dubbel.

Pröpper was in het verleden actief bij Vitesse en PSV, waarmee hij landskampioen werd en tweemaal de Johan Cruijff Schaal wist te winnen. De middenvelder verliet de Eindhovenaren twee jaar geleden voor dertien miljoen euro voor een avontuur in Engeland en tekende toen een tot medio 2021 doorlopend contract in Brighton.

Peters pakt eerste profzege in Giro d'Italia, Carapaz loopt enkele seconden uit

Nans Peters heeft de zeventiende etappe gewonnen in de Giro d'Italia. De Fransman reed op vijftien kilometer van de streep weg uit de kopgroep en bouwde zijn voorsprong stelselmatig uit. Hij won met meer dan anderhalve minuut voorsprong en boekte zo zijn eerste zege als prof.

In het peloton deed het Movistar-duo Mikel Landa en Richard Carapaz opnieuw goede zaken voor het algemeen klassement. Landa reed vroeg op de slotbeklimming weg, waarna ook Carapaz wegsprong bij de rest van de klassementsmannen. Vicenzo Nibali en Primoz Roglic verloren zeven seconden op rozetruidrager Carapaz.

Op de eerste klim van de dag reed er een kopgroep van achttien renners weg. Het werd al snel duidelijk dat het peloton ze liet gaan en mochten de achttien onderling uitmaken wie de etappezege in Antholz mocht pakken.

De renners in de kopgroep hielden elkaar goed in de gaten. Op vijftien kilometer van de meet zag Peters zijn kans. De jonge Fransman van AG2R La Mondiale sprong weg uit de kopgroep en bouwde gemakkelijk zijn voorsprong uit. Op de slotklim begon Peters met één minuut voorsprong en bouwde zich vervolgens alleen maar meer uit. Esteban Chaves kwam als tweede over de streep, maar wel op meer dan anderhalve minuut van de Fransman, die zijn eerste profzege boekte uit zijn carrière.

In het peloton trok Mikel Landa op de slotklim als eerste in de aanval. In eerste instantie kreeg de Bask Hugh Carthy met zich mee. Het was aan Roglic en Nibali te reageren, maar beide konden alleen het tempo hoog houden in de achtervolging, waarna Carapaz ten aanval trok. Zowel Roglic en Nibali konden niet mee, maar hielden in de achtergrond de schade beperkt en verloor maar zeven seconden op rozetruidrager Carapaz. Bauke Mollema kwam binnen met de groep van Roglic en Nibali.

8-jarige het ziekenhuis in gemept door twee kinderen

In Purmerend is dinsdagavond een acht-jarig meisje het ziekenhuis in gemept door twee andere kinderen. Het kind was met haar moeder bij de McDonalds, en om 19:00 uur liep de moeder naar binnen om nog iets af te rekenen. 

Toen ze terug buiten kwam lag haar dochter op de grond van het speelterrrein waar ze werd getrapt door twee andere kinderen. Ze liep hierbij onder meer botbreuken en een hersenschudding op. Vandaag is ze opgenomen voor controle en diverse scans. 

De twee andere kinderen werden door hun ouders meegenomen in de auto. De moeder is op zoek naar getuigen. Volgens de moeder was het druk bij de McDonalds en moeten veel mensen het hebben zien gebeuren. Ook zouden er volwassenen hebben staan filmen. Die beelden wil de moeder ook graag hebben.

Getuigen kunnen zich melden via getuigen@regiopurmerend.nl of telefoonnummer 06-22450450. 

Schietsport zoekt nieuwe dresscode

Vrijwel alle sporten hebben een bepaalde dresscode. Logisch, het moet immers wel een beetje toonbaar zijn richting het publiek. Van darts tot beachvolleybal en van voetbal tot wielrennen, kledingvoorschriften zijn er overal.

Alleen in de schietsport is men nog bepaald niet tevreden en daarom is de internationale schietsportfederatie ISSF op zoek naar een nieuwe dresscode. In deze geweldige PDF van de federatie zien we allerlei voorbeelden die 'niet mooi!' en 'niet aantrekkelijk!' zijn, met daarbij mogelijke verbeteringen.

Men vraagt het publiek echter ook om hulp, dus bij dezen: heb jij nog goede ideeën hoe de schietsport er beter uit zou kunnen zien? Laat het vooral weten en stuur munich@issf-sports.org even een mailtje.

Enorme tornado-uitbraak raast door in VS

Het houdt maar niet op met de enorme uitbraak aan tornado's in de VS. Met name in het Midwesten en de Great Plains is het al wekenlang raak. Ter illustratie: in mei worden doorgaans zo'n 260 tornado's gemeld, men zit deze maand inmiddels al ver over de 400. Inmiddels zijn er zeker zeven doden en minstens 130 gewonden gevallen.

Dinsdag was het weer raak, dit keer vooral in de staten Ohio en Kansas. Met name het in Kansas gelegen Linwood werd hard geraakt door een joekel van een tornado, volgens eerste schattingen meer dan anderhalve kilometer breed. Het lijkt er wonderbaarlijk genoeg op dat er in Linwood geen doden zijn gevallen, maar de schade is enorm en troep uit de stad werd bijna tachtig kilometer verderop nog gevonden bij het Kansas City International Airport.

Ook in Laurelville in Ohio trok een tornado langs, met flink wat schade aan gebouwen tot gevolg. Er werd zelfs een 3200kg zware truck een huis ingeslingerd, maar wonder boven wonder lijkt het ook daar met persoonlijke schade mee te vallen. Een dag eerder werden onder meer Celina, Brookville en Riverside in Ohio al zwaar getroffen, in Celina viel daarbij één dode: een man werd met auto en al zijn huis in geblazen door minstens een EF3-tornado, de op twee na zwaarste categorie.

In de afgelopen dagen vielen ook al twee doden bij een kleine, maar zeer felle tornado in El Reno in Oklahoma, in Jefferson City in Missouri vielen vorige week nog tientallen gewonden bij een monsterlijke tornado en in Golden City, eveneens in Missouri, kwamen drie mensen om het leven bij een 800 meter brede tornado.

Meer beelden, ander nieuws en waarschuwingen zijn te vinden in de tornadoreeks op het FOK!forum.

Zwemmers Weertman, Van Rouwendaal en Vermeulen geselecteerd voor WK open water

De KNZB heeft de selectie bekendgemaakt voor het wereldkampioenschap openwaterzwemmen.  Sharon van Rouwendaal, Esmee Vermeulen, Ferry Weertman en Pepijn Smits zullen Nederland vertegenwoordigen. 

Van Rouwendaal, Vermeulen en Weertman zijn gekwalificeerd op basis van hun prestaties tijdens de Europese kampioenschappen, vorig jaar in Glasgow. Het trio zal in actie komen op de tien kilometer. Als vierde zwemmer, voor het team event, is de keuze gevallen op Pepijn Smits. '

'We sturen zwemmers met de potentie om de top 12 te halen op de 10km en top 8 op de niet-Olympische afstanden. Ook zullen we uitkomen in het team event. Gebaseerd op de Europese titel op het team event vorig jaar in Glasgow, denk ik dat we op dit onderdeel een medaillekans hebben. Uiteraard staat Olympische kwalificatie centraal tijdens dit WK. Hier gaan we onze gehele voorbereiding op afstemmen. Zwemmers die eindigen in de top tien op de tien kilometer zijn gekwalificeerd voor Tokyo", aldus bondscoach Marcel Wouda. 

De wereldkampioenschappen zwemmen zijn van 12 tot en met 28 juli in Zuid-Korea. De wedstrijd van de dames is op zondag 14 juli en de heren zwemmen op dinsdag 16 juli. Het team event is gepland op donderdag 18 juli. 

Malkavians horen alles in Vampire the Masquerade: Bloodlines 2

De laatste speelbare Clan in Vampire the Masquerade: Bloodlines 2 zijn de Malkavians. Rock, Paper, Shotgun had de eer om de Clan te onthullen en had tegelijkertijd een interview met schrijver Brian Mitsoda. Uiteraard is er ook weer een kek filmpje.

Malkavians in Bloodlines 2 hebben twee disciplines: Auspex en Dementation. Met Auspex kunnen Malkavians de aura's van anderen lezen en zelfs buiten hun lichaam treden om te scouten. Met Dementation kunnen spelers vijanden van hun weg laten rennen of juist ontsteken in razernij. 

Dat Malkavian terugkomen als Clan mag eigenlijk geen verassing zijn: ze waren de meest populaire Clan in Bloodlines door de extra dialogen en geheimen die spelers meekregen tijdens het spelen van de game. Mitsoda heeft aangegeven dat er overeenkomsten, maar ook belangrijke verschillen zijn tussen de Malkavians uit de eerste Bloodlines en het vervolg. Net zoals in de vorige Bloodlines hebben Malkavians unieke dialoogopties, maar in tegenstelling tot Bloodlines weten ze niet wat deze opties kunnen betekenen.

Bloodlines 2 ontwijkt het Fishmalk-archetype waarin de visioenen en stemmen die Malkavians krijgen af worden gedaan als hilarisch: niet meer praten tegen stopborden en TV's dus. Sinds Malkavians ook vampieren zijn wordt er moeite gedaan om de stemmen bovennatuurlijk te laten lijken en niet als het resultaat van een psychische stoornis. Desondanks heeft Mitsoda aangegeven dat er flink wat onderzoek gedaan is naar psychische stoornissen zoals het lezen van wetenschappelijke artikelen en praten met mensen die daadwerkelijk stemmen horen. Het team achter Bloodlines 2 wil de Malkavians vooral creepy maken in plaats van hilarisch, en dat is precies zoals ik mijn Malks graag zie.

Gevangenisstraf pastor voor jarenlange ontucht

Een 58-jarige man uit Den Haag is door de rechtbank Den Haag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar met aftrek van voorarrest. Ook krijgt hij een beroepsverbod van 7 jaar voor de functie van pastor/geestelijk leider. De man heeft zich gedurende 15 jaar schuldig gemaakt aan het plegen van ontuchtige handelingen bij twee minderjarige, aanvankelijk nog zeer jonge meisjes.

Huishoudelijke taken
De man was pastor binnen de kerk waar beide meisjes deel van uitmaakten en al jarenlang bevriend met de familie. Vanaf 2001 vroeg hij de meisjes regelmatig ieder afzonderlijk bij hem thuis langs te komen om huishoudelijke karweitjes te verrichten. Vervolgens maakte hij van de gelegenheid gebruik om ontuchtige handelingen met hen te plegen. Een van de meisjes was toen het misbruik begon nog geen 10 en de ander was 11 jaar oud.

Ernst van de feiten
De rechtbank neemt het de verdachte erg kwalijk dat hij de belangen van de aangeefsters volstrekt heeft genegeerd en de bevrediging van zijn eigen seksuele behoeften voorop heeft gesteld. Hij heeft 15 jaar lang op grove wijze misbruik gemaakt van zijn machtspositie als pastor en van de vertrouwensband met het gezin en een forse inbreuk gemaakt op de lichamelijke en geestelijke integriteit van de slachtoffers.

Lange gevangenisstraf
Gezien de zeer lange periode waarin het misbruik plaatsvond acht de rechtbank alleen een lange gevangenisstraf zonder voorwaardelijk strafdeel passend. Verder wordt er een beroepsverbod opgelegd en moet de man de slachtoffers een schadevergoeding betalen.

Stegeman verlaat Go Ahead en wordt nieuwe trainer PEC Zwolle

PEC Zwolle heeft een nieuwe hoofdtrainer gevonden. John Stegeman tekent voor twee seizoenen in Zwolle met een optie voor nog een jaar en is de opvolger van Jaap Stam. De 42-jarige oefenmeester liep dinsdagavond nog promotie met Go Ahead Eagles mis. 

De keuze van Stegeman voor PEC Zwolle is uiterst pikant. Een jaar geleden verruilde de trainer Heracles Almelo nog voor Go Ahead vanwege zijn liefde voor die club. Nu kiest hij er daags na het mislopen van promotie voor om voor aartsrivaal PEC Zwolle te gaan werken. "Na een mooi seizoen bij Go Ahead Eagles, waarin het op een haar na niet lukte om te promoveren, komt er voor mij persoonlijk nu een mooie kans om bij een stabiele eredivisieclub aan de slag te gaan. Als hoofdtrainer wil ik met mijn team en selectie er alles aan doen om de club de komende jaren verder te laten groeien. Op zaterdag 22 juni starten we met de voorbereiding op hopelijk een heel mooi seizoen", aldus Stegeman. 

De eerste keuze van PEC was Maurice Steijn als nieuwe trainer, maar de coach van VVV kwam er uiteindelijk niet uit met de Zwollenaren. Ook Stegeman stond direct hoog op de lijst. Hoewel de trainer perfect in de profielschets paste, besloot PEC in eerste instantie voor Steijn te gaan vanwege de rivaliteit met Go Ahead. Na het afhaken van Steijn werden de pijlen alsnog op Stegeman gericht.

Technisch directeur Gerard Nijkamp: "John heeft de afgelopen jaren zijn sporen verdiend in het betaald voetbal. Door zijn inspirerende wijze van leiding geven, in combinatie met een aanvallende maar realistische speelstijl waar wij bij PEC Zwolle liefhebber van zijn, heeft hij veel indruk op ons gemaakt. Zijn aanstelling past bij de filosofie van onze club en John is wat ons betreft een hoofdtrainer die past in het rijtje Art Langeler, Ron Jans, John van ’t Schip en Jaap Stam."


Net geen stunt jonge volleybalsters tegen BraziliŽ

In de Volleyball Nations League hebben de Nederlandse dames bijna voor een stunt gezorgd. In Apeldoorn had Brazilië het uitermate lastig tegen de jonge ploeg van Jamie Morrison, die veel toppers na een lang seizoen nog even rust gunde, maar Nederland verloor uiteindelijk wel.

Nederland pakte brutaal de eerste set, waarna de tweede set met veel moeite naar Brazilië ging. In set drie kwam Oranje op 19-14, maar vervolgens ging het helemaal fout: Brazilië sloeg alles in, Nederland maakte flink wat fouten en de set ging met 20-25 verloren.

In set vier leek dat weer te gebeuren, maar dit keer herstelde de jonge ploeg zich en sleepten ze er een vijfde set uit, waarin Nederland net niet opgewassen was tegen grootmacht Brazilië: 25-21, 28-30, 20-25, 25-18, 11-15, de 31e nederlaag in 32 wedstrijden tegen Brazilië.

'Prefab-woningen voor spoedzoekers'

De ontwikkeling van prefab-woningen en andere flexibele woonvormen krijgt een stimulans. Zo komt er een vrijstelling van de verhuurderheffing en kunnen gemeenten voor het toewijzen van locaties langer afwijken van het bestemmingsplan. De maatregelen bieden soelaas aan mensen die al lange tijd wachten op een huurwoning en spoedzoekers zoals bijvoorbeeld (internationale) studenten, mantelzorgers en mensen die na een scheiding snel woonruimte nodig hebben.

Dat schrijft minister Ollongren (BZK) aan de Tweede Kamer. Het plan van aanpak volgt uit de Nationale woonagenda en een motie van het Kamerlid Ronnes (CDA). Die pleitte voor 15.000 tijdelijke en flexibele woningen om de druk op de woningmarkt verder te verlichten.

Met het programma Flexwonen stimuleert het ministerie al langer dat partijen met nieuwe woonvormen aan de slag gaan. Door kortere juridische procedures en innovaties zoals het grotendeels bouwen van de woning in de fabriek, kan de woningvoorraad relatief snel met een flexibele schil worden uitgebreid. Flexibele bewoning kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld een gebouw kan tijdelijk een woonfunctie krijgen, de woning kan verplaatsbaar zijn of de bewoning door een en dezelfde huurder is tijdelijk. In het laatste geval is vaak geregeld dat tijdelijke bewoning de opgebouwde inschrijfduur van huurders ongemoeid laat.

Naast het stimuleren van kennisuitwisseling over de mogelijkheden van flexibele woonvormen, werkt minister Ollongren nu aanvullende maatregelen uit. Onder de Crisis- en Herstelwet wordt het mogelijk om 15 jaar in plaats van 10 jaar af te wijken van het bestemmingsplan als een locatie geen woonbestemming heeft. Dat maakt de exploitatie financieel rendabeler. Verder bereidt de minister een wetswijziging voor die verhuurders van flexwoningen een vrijstelling geeft op de verhuurderheffing.

De maatregelen ondersteunen regio’s waar behoefte is aan snel te realiseren woonruimte zoals Gelderland en de 5 regio’s waarmee de minister zogeheten woondeals sluit. Aanvullend op de afspraken die met de stad Groningen en de regio Eindhoven zijn gemaakt, zet de minister in op woondeals met de Metropoolregio Amsterdam en de Metropoolregio Utrecht. Aanstaande maandag tekent de minister afspraken met de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.

"Als Barcelona komt, dan zegt Koeman honderd procent ja"

Ronald Koeman weigerde dinsdag tijdens de persconferentie de speculaties over een eventueel vertrek bij Oranje naar Barcelona uit de lucht te halen. De bondscoach staat naar verluidt hoog op het lijstje bij de Catalanen en omdat hij een vertrek naar het Camp Nou weigerde uit te sluiten, houdt De Telegraaf sterk rekening met een vertrek. Het contract van Koeman bij de KNVB loopt nog door tot medio 2022. Mocht hij vertrekken bij het Nederlands elftal, dan is het voor de tweede keer in zijn carrière dat hij zijn contract niet uitdient.

In 2007 stond hij onder contract bij PSV, toen hij koos voor een overstap naar Valencia. Zijn uitleg was toen dat 'zo'n trein maar een keer voorbij komt’' Tijdens het persmoment duurde het dinsdag niet lang voordat hij gevraagd werd naar de vermeende interesse vanuit Barcelona. Koeman vond Zeist niet de plek om over belangstelling vanuit Spanje te praten. "Volgens mij gaat het over het Nederlands elftal, dus daar zou ik het bij laten", reageerde hij. Op de vraag of het niet makkelijker zou zijn om te zeggen dat hij bij Oranje blijft, zei Koeman: "Het zou heel makkelijk zijn, ja. Maar dat doe ik niet."

"Hoewel de oude coach Ernesto Valverde nog niet is ontslagen, wordt zijn naam wel genoemd in de kranten bij Barcelona. Tijdens de persconferentie ontkende hij het niet", zegt chef sport Valentijn Driessen op de website van de krant. "Hij haalde niet de speculatie uit de lucht. Er werd hem specifiek de vraag gesteld of hij volgend seizoen nog bondscoach van het Nederlands elftal is. Maar daar wilde hij dus niet op reageren. Dus ja, daarmee voert hij natuurlijk de geruchten. Voor Oranje is dat natuurlijk niet gunstig, want nu gaat het over Ronald Koeman en niet over de Nations League."

Driessen is ervan overtuigd dat Koeman vertrekt zodra de clubleiding van Barça op de stoep staat. "Als Barcelona komt, dan zegt Koeman honderd procent ja. Vanaf het moment dat hij trainer is, heeft hij altijd gezegd: Barcelona, daar wil ik ooit werken. Het Nederlands elftal stond volgens mij op de tweede plaats, maar Barcelona veruit op nummer een. Dus als Barcelona komt, dan gaat hij alles in het werk stellen om daar heen te kunnen."

Oomen niet naar de Tour de France, Kelderman waarschijnlijk wel van start

Sam Oomen gaat op zaterdag 6 juli niet van start in de 106e editie van de Tour de France. De wielrenner van Team Sunweb brak in de veertiende etappe van de Giro d'Italia zijn rechterheup.

Over deelname aan de Tour zegt teambaas Iwan Spekenbrink: “Met zo'n kwetsuur moeten we het daar niet over hebben.”

Ploeggenoot Wilco Kelderman neemt waarschijnlijk wel deel aan de drieweekse Franse ronde. De 28-jarige renner brak tijdens de Ronde van Catalonië zijn nekwervel en sleutelbeen. Zijn herstel verloopt naar verwachting. Opnieuw Spekenbrink: “Wilco zit in de lijn naar de Tour.”

'PSV heeft interesse in HSV-verdediger Van Drongelen'

PSV heeft interesse in Rick van Drongelen, zo meldt onder meer Hamburger Abendblatt. De Eindhovenaren zijn op zoek naar een opvolger van Daniel Schwaab, die vanwege familie-omstandigheden heeft besloten om terug te keren naar Duitsland. Naar verluidt staat de twintigjarige Van Drongelen hoog op het lijstje van PSV.

Hamburger SV, sinds 2017 de werkgever van Van Drongelen, wil de jongeling echter niet voor een habbekrats kwijt. HSV verlangt naar verluidt vijf miljoen euro voor de stopper. Bij een eventuele verkoop zou de Duitse club dan twee miljoen winst maken, aangezien de Nederlander twee jaar geleden voor drie miljoen overkwam van Sparta Rotterdam.

Van Drongelen, die nog tot medio 2022 vastligt in Hamburg, degradeerde in zijn eerste seizoen met Hamburger SV naar het tweede niveau van Duitsland. Afgelopen seizoen eindigde de stopper met zijn ploeg op de vierde plek in de 2. Bundesliga. De jeugdinternational is een vaste kracht bij HSV en heeft reeds 57 wedstrijden gespeeld voor de Duitse club.

Advocaat vlucht catacomben in: "Ik kan het moeilijk onderdrukken''

FC Utrecht plaatste zich dinsdagavond dankzij een 0-2 overwinning op bezoek bij Vitesse voor de tweede voorronde van de Europa League. Voor Dick Advocaat betekende het zijn laatste wedstrijd als trainer van de Domstedelingen, daar de ervaren oefenmeester na dit seizoen vertrekt. Advocaat was in de slotfase van de wedstrijd zijn emoties niet de baas.

Vrijwel direct na de 0-2 van Simon Gustafson in Arnhem was te zien hoe de ogen van Advocaat vochtig werden. De Kleine Generaal vluchtte na het laatste fluitsignaal snel de catacomben in. "Ik had waterige oogjes. Daarom wilde ik naar binnen, omdat ik die emotie moeilijk kan onderdrukken", lichtte hij na afloop toe in gesprek met de NOS.

De 71-jarige Advocaat beseft dat het wel eens zijn laatste klus als trainer in Nederland zou kunnen zijn. Hij sprak de spelersgroep van Utrecht na afloop toe. "Ik zei tegen mijn spelers: geniet van wat je doet. Straks ben je net als ik trainer... Het elftal heeft geweldig gespeeld", aldus de trotse oefenmeester en voormalig bondscoach.

"Het is niet de eerste keer dat ik iets moet loslaten. Maar anders stond er altijd weer iets anders klaar. Dat is nu niet, maar ik verveel mij niet", verzekert Advocaat, die nu gaat genieten van een lange vakantie. "Die van mij duurt waarschijnlijk wat langer, haha", zegt hij lachend, refererend aan de korte vakantie die de spelers van Utrecht te wachten staat met het oog op de tweede voorronde van de Europa League.

Basketballers Donar trekken stand weer gelijk in finale

De basketballers van het Groningse Donar hebben de stand in de finale van de Dutch Basketball League opnieuw gelijk kunnen trekken. In de best-of-7-serie kwam Landstede uit Zwolle op 1-0, waarna Donar 1-1 maakte en Landstede dan weer op 2-1 kwam, tot dinsdagavond.

In het MartiniPlaza in Groningen speelde Donar zonder Rienk Mast en Thomas Koenis, maar Lance Jeter en Teddy Gipson vingen dat met 21 en 20 punten uitstekend op. Bij Landstede waren Kaza Kajami-Keane en Noah Dahlman weliswaar goed voor 28 en 23 punten, het was niet genoeg om de Groningers te kloppen.

Landstede begon nog sterk en pas in de slotfase van de eerste helft pakte Donar bij 37-35 een eerste voorsprong. Vervolgens was de thuisploeg echter een maatje te groot, hoewel Zwolle in de slotfase even in de buurt leek te komen. Met twintig seconden op de klok schoot Jason Dourisseau in de buzzer een fraai drietje binnen en daarmee was het beslist: 88-82.

Donderdag volgt de vijfde wedstrijd. Om 14.00 uur gaat het dan los in Zwolle.

'Heerenveen weigert miljoenenbod Anderlecht op Vlap'

SC Heerenveen heeft een bod van vijf miljoen euro van Anderlecht op Michel Vlap geweigerd, zo melden de Leeuwarder Courant en Het Laatste Nieuws. De Belgische club aast al een tijdje op de aanvallende middenvelder, maar de Friese club houdt de poot stijf. Naar verluidt verlangt Heerenveen een hoger bedrag, namelijk circa acht miljoen. De Leeuwarder Courant schrijft dat het bod van Anderlecht 'weinig gehoor op de burelen van het Abe Lenstra Stadion' vindt. "Beide partijen hebben de afgelopen weken meerdere keren met elkaar gesproken. Wat de Belgen tijdens de onderhandelingen frustreert is dat Heerenveen nog geen vraagprijs heeft genoemd voor Vlap."

Heerenveen heeft geen haast met de verkoop, onder meer omdat de club al miljoenen incasseerde voor Arber Zeneli en Kik Pierie. De Belgen zijn overtuigd van de kwaliteiten van de 21-jarige Vlap en willen snel toeslaan. "Anderlecht denkt de investering voor Vlap dan ook ruimschoots terug te kunnen verdienen. Wat heet: men verwacht dat Vlap in de toekomst een bedrag van twintig miljoen moet opbrengen."

Vlap, die nog tot medio 2022 vastligt, bezocht onlangs een wedstrijd van Anderlecht en staat open voor de transfer. Volgens Het Laatste Nieuws is de kloof tussen de gewenste en aangeboden transfersom groot. Heerenveen wil 'de hoofdprijs', namelijk acht miljoen, aldus de Belgische krant. Naast Anderlecht worden ook KRC Genk, TSG Hoffenheim en Atalanta gelinkt aan Vlap.

Nederlandse dubbelaars beginnen sterk op Roland Garros

Op de eerste dag van het mannendubbelspel op Roland Garros hebben de Nederlanders het uitstekend gedaan. Er kwamen er in totaal vier in actie, elk met een niet-Nederlandse partner, en allemaal wonnen ze hun eersterondepartij.

Jean-Julien Rojer is samen met de Roemeen Horia Tecau als tiende geplaatst. Het duo opende tegen Cristian Garin uit Chili en de Argentijn Juan Ignacio Londero, waarbij de Zuid-Amerikanen er in twee sets af werden getikt: 6-3, 7-6 (4).

Robin Haase en zijn Deense partner Frederik Nielsen vormen de nummers veertien op de plaatsingslijst en begonnen tegen een Midden-Amerikaans duo. Marcelo Arevalo uit El Salvador en Miguel Angel Reyes-Varela uit Mexico boden goed partij, maar het Nederlands-Deense duo bleek te sterk: 3-6, 7-6 (4), 6-4.

Nielsen speelde dit jaar twee ATP-finales en deed dat met Matwé Middelkoop en Tim Pütz. Die twee vormen in Parijs een Nederlands-Duits duo en met 6-3, 6-3 speelden ze de Tsjech Roman Jebavy en zijn Argentijnse kompaan Andres Molteni uit het toernooi.

Middelkoop's oude dubbelpartner Wesley Koolhof speelt wederom met zijn nieuwe vaste partner Marcus Daniell en met de Nieuw-Zeelander klopte hij het Sloveens-Poolse duo Aljaz Bedene/Hubert Hurkacz met 6-3, 6-2.

Koolhof en Daniell staan nu tegenover de als eerste geplaatste Lukasz Kubot en Marcelo Melo, als ze die verslaan - en Middelkoop en Pütz kloppen de Fransen Jeremy Chardy/Fabrice Martin - staan Koolhof en Middelkoop tegenover elkaar.

De eerste stunt was overigens ook al een feit. Jamie Murray en Bruno Soares waren als tweede geplaatst, maar het Brits-Braziliaanse duo sneuvelde tegen de Italianen Matteo Berrettini en Lorenzo Sonego: 6-4, 5-7, 6-7 (4).

Spyro Reignited Trilogy komt mogelijk naar pc

Er gaan geruchten dat Spyro Reignited Trilogy een pc-versie gaat krijgen. Er was namelijk melding gedaan van deze versie door de Taiwan's Digital Game Rating Committee, maar ook heel snel weer verwijderd. De studio Iron Galaxy die al meerdere ports op zijn naam heeft zou er aan werken en dus is een Switch-versie ook nog een mogelijkheid.

Spyro Reignited Trilogy is een opgepoetste versie van de platformgame die op de eerste PlayStation verscheen.: Spyro the Dragon, Spyro 2: Ripto’s Rage en Spyro: Year of the Dragon. Spyro Reignited Trilogy kwam vorig jaar uit voor PlayStation 4 en Xbox One.


Wind≠park N33 mag er ko≠men

Het windmolenpark N33 in de omgeving van Veendam in Groningen kan er komen. In een ruim 200 pagina’s tellende uitspraak van vandaag heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State de bezwaren tegen het windmolenpark ongegrond verklaard.

De Afdeling bestuursrechtspraak heeft alle stukken en onderzoeken bestudeerd en concludeert dat de plannen voor het windpark voldoen aan de eisen die de wet daaraan stelt. Dat betekent dat het windpark met 35 windturbines er kan komen.

Er is veel weerstand tegen het windpark. In totaal hebben 20 bezwaarmakers beroep ingesteld tegen het inpassingsplan van de toenmalige ministers van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu en de daarbij behorende besluiten die het windpark mogelijk maken. Daaronder zijn omwonenden, maar ook organisaties als Platform Tegenwind N33 en de Stichting Landschap Oldambt. Zij vinden dat het windpark het landschap aantast en overlast zal veroorzaken in de omgeving.

Steun in de omgeving
Volgens de bezwaarmakers is er geen draagvlak voor het windpark. Zij vinden dat de overheid meer moeite had moeten doen om dat draagvlak te krijgen, onder meer door beter te communiceren over de plannen voor het windpark. Maar in de uitspraak legt de Afdeling bestuursrechtspraak uit dat het ontbreken van draagvlak niet betekent dat het windpark er daarom niet mag komen. Er is geen wet die bepaalt dat een besluit pas mag worden genomen als daarvoor voldoende draagvlak bestaat. De overheid moet "een afweging maken tussen het nationale belang van een duurzame energievoorziening en de belangen van de omwonenden". Dat er op lokaal niveau onvoldoende draagvlak is, wil niet zeggen dat dat belang voorrang moet krijgen boven het nationale belang van verduurzaming van de energievoorziening.

De (on)mogelijkheden van de bestuursrechter
In Nederland besluit de overheid over nieuwe ontwikkelingen, zoals het windmolenpark N33. De overheid wordt bij verkiezingen ook gekozen om dat soort besluiten te nemen. Die besluiten kunnen vervolgens worden voorgelegd aan de bestuursrechter – in dit geval aan de Afdeling bestuursrechtspraak. De bestuursrechter kan niet zijn eigen oordeel over de wenselijkheid van het windpark in de plaats zetten van de afweging die de overheid maakt, maar kan alleen beoordelen of een overheidsbesluit voldoet aan de eisen die de wet daaraan stelt. Daarbij kun je in dit geval bijvoorbeeld denken aan de maximale normen voor geluidhinder of slagschaduw. In de uitspraak van vandaag komt de Afdeling bestuursrechtspraak na bestudering van alle stukken en onderzoeken tot de conclusie dat de besluiten voor het windpark aan die eisen voldoen. De besluiten over het windpark zijn daarom rechtmatig en blijven in stand.

Sfeerwoningen
Het beroep van de bezwaarmakers slaagt waar het gaat om de woningen die als 'sfeerwoningen' bij het windpark zijn aangemerkt. Omdat die woningen als sfeerwoning waren aangemerkt, waren die woningen niet beschermd tegen geluid en slagschaduw. De bezwaarmakers hadden daartegen bezwaar, en ook de ministers wilden die sfeerwoningen bij nader inzien niet handhaven in het inpassingsplan. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft het inpassingsplan voor die woningen daarom vernietigd, maar laat het inpassingsplan verder in stand.

Hells Angels verboden in Nederland

De Hells Angels worden verboden in Nederland. De Utrechtse rechtbank heeft woensdagochtend bepaald dat de criminele motorbende alle activiteiten moet staken. Daar had het Openbaar Ministerie al om gevraagd, omdat volgens het OM sprake is van een geweldscultuur waarmee de samenleving en rechtsstaat in gevaar gebracht wordt.

Nooit eerder is de motorbende in een land volledig verboden. Er zijn wel landen waar enkele 'chapters' verboden zijn, zoals in Duitsland, maar de hele toko in een land verbieden gebeurt nu voor het eerst. De Hells Angels zijn al veertig jaar actief in Nederland en voeren al jaren een (gewapende) strijd met andere bendes, zoals het verboden Satudarah en het - na een oorspronkelijk totaalverbod - deels verboden Bandidos.

De verdediging van het gajes vond dat een verbod niet zou kunnen, omdat geen sprake zou zijn van centrale aansturing. Daar ging de rechter niet in mee: er is sprake van nationale én internationale aansturing. Dat leden speciale kledingpatches en oorkondes krijgen als ze geweld hebben gebruikt deed de zaak vanuit Hells Angels-perspectief ook geen goed. Volgens de rechter kenmerkt de cultuur zich door wetteloosheid en zien de leden zichzelf als buiten de wet staande outlaws.

De toelichting van de rechtbank (Bron: YouTube)

Giro: Etappe 17 - Is het al winter?

De zestiende etappe van de Giro d'Italia werd weer een fraaie. Nou ja, niet als je Primoz Roglic of zijn ploeg bent, maar neutraal gezien was het best mooi. Vandaag dus de zeventiende etappe en ook dat kan prima worden: we gaan namelijk naar het biatlonstadion van Antholz! Is het al winter?

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien we dat de heren renners 181 kilometer voor de kiezen krijgen. Zo zwaar als gisteren wordt het niet, maar met de nodige beklimmingen is het ook zeker een rit waar verschil gemaakt kan worden tussen de klassementsrenners.

Het peloton rijdt vandaag grotendeels door het mooiste deel van Italië: Süd-Tirol, waar wij met ons steenkolenduits ook gewoon terecht kunnen. Het barst hier natuurlijk van de wintersportoorden, van alpineskiën tot 's werelds mooiste sport ooit, biatlon.

Enfin, de finish ligt in het biatlonstadion van Antholz, waar de World Cup jaarlijks neerstrijkt en voor feest zorgt en waar het WK volgend jaar weer op het programma staat. De start is even na twaalf uur, Eurosport is live vanaf 13.15 uur en de finish staat weer rond iets voor vijf en half zes op de planning.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Osaka na stroeve start verder op Roland Garros, Halep begint moeizaam

Tennisster Naomi Osaka heeft zich geplaatst voor de tweede ronde op Roland Garros. De nummer één van de wereld en winnares van de vorige twee Grand Slam-toernooien had het bijzonder moeilijk met de Slowaakse Anna Karolina Schmiedlova, die de eerste set domineerde en in set twee zelfs voor de wedstrijd mocht serveren. Osaka draaide het echter om en was daarna toch duidelijk de betere: 0-6, 7-6 (4), 6-1.

Ook titelverdedigster Simona Halep had het niet al te makkelijk. Tegen Ajla Tomljanovic uit Australië moest ze de tweede set afstaan, maar voor de Roemeense (3) ging het verder niet verkeerd: 6-2, 3-6, 6-1. Halep's voorganster, de Letse Jelena Ostapenko, ligt er wel uit. De kampioene van 2017 ging onderuit tegen oud-wereldranglijstaanvoerster Viktoria Azarenka, bezig aan een lange comeback na jaren met privé-ellende: 6-4, 7-6 (4).

Azarenka's Wit-Russische landgenote Aryna Sabalenka (11) was met 7-5, 6-1 te sterk voor de Slowaakse Dominika Cibulkova, terwijl de Amerikaanse Madison Keys (14) nog geen uur nodig had om de Russin Evgeniya Rodina van zich af te slaan: 6-1, 6-2. Wang Qiang (16) won ondertussen een Chinees onderonsje van Zheng Saisai, die met 6-1, 7-5 geklopt werd.

De Russische Daria Kasatkina (21) was met 6-2, 6-3 duidelijk te sterk voor de Italiaanse qualifier Jasmine Paolini, de Canadese Bianca Andreescu (22) maakte haar maandagavond gestaakte partij tegen de Tsjechische Marie Bouzkova keurig af: 5-7, 6-4, 6-4. Het thuispubliek kon juichen voor Caroline Garcia (24), want de Française was met 6-2, 6-4 te sterk voor de Duitse Mona Barthel.

Lesia Tsurenko (27) uit Oekraïne opende haar toernooi met een simpele 6-2, 6-2 zege op de Canadese Eugenie Bouchard, en de Griekse Maria Sakkari (29) gunde de Amerikaanse Anna Tatishvili één game: 6-0, 6-1. Eén geplaatste speelster sneuvelde: Anett Kontaveit (17) uit Estland won set één nog van Karolina Muchova, maar de Tsjechische kwam terug en won met 3-6, 6-2, 6-2.

Arma 3 krijgt nieuwe uitbreiding

De makers van Arma 3, Bohemia Interactive komen met een nieuwe uitbreiding voor het spel. De nieuwe uitbreiding komt met een nieuwe campaign, factions, wapens en meer. De nieuwe verhaallijn draait om Aiden Rudwell,, een drone specialist van de NATO die een buitenaards schip moet onderzoeken.

Arma 3 kwam in 2013 uit voor pc. Uiteraard is er voor de nieuwe uitbreiding ook een trailer beschikbaar gemaakt. De nieuwe uitbreiding is beschikbaar op 25 juli.Tientallen doden in gevangenissen BraziliŽ

In de Braziliaanse gevangenissen zitten niet alleen maar lieverdjes, zo is deze week weer eens gebleken. In de staat Amazonas zijn zeker 57 gevangenen om het leven gekomen bij allerhande moordpartijen, vrijwel allemaal zijn ze door verstikking om het leven gebracht.

In een complex in hoofdstad Manaus werden zeker 27 van de doden gevonden, de rest lag in twee andere gevangenissen. Eerder was het in een andere gevangenis ook al raak, met in totaal vijftien doden tot gevolg. Het gaat nagenoeg zeker om drugsbendes, die de lokale gevangenissen domineren en waarbij het geweld vaak van de ene naar de andere locatie overslaat.

De autoriteiten hebben laten weten dat de situatie 'onder controle' is en dat voorlopig iedereen in zijn cel moet blijven, er geen bezoek mag komen en dat personeel voorlopig nog niet naar huis mag.

Vijf jaar cel en tbs geŽist voor seksuele uitbuiting

“Ik ben overal bij geweest met mijn eigen lichaam, met mijn eigen ik, maar het is gewoon gebeurd zonder dat ik heb beseft wat er gaande was.” De officieren van justitie citeerden dinsdag 28 mei voor de rechtbank in Zutphen een van de slachtoffers van een 27-jarige verdachte. De man stond daar terecht voor seksuele uitbuiting van drie jonge vrouwen en één minderjarig meisje.

Daarnaast moest de man zich verantwoorden voor de verkrachting van een 15-jarig meisje en de verleiding tot seks van een 17-jarig meisje. “Alles draaide bij de verdachte om seks en prostitutie. Hij heeft in de periode van mei 2016 tot mei 2018 een spoor van vernieling achtergelaten”, aldus de officieren van justitie.

De officieren eisten een gevangenisstraf van vijf jaar en tbs met dwangverpleging tegen de man. “De verdachte is een gevaarlijke man. De samenleving moet worden beschermd tegen zijn gewelddadige en seksueel ernstig grensoverschrijdende gedrag”, vinden zij. De man heeft op flagrante wijze misbruik gemaakt van zeer kwetsbare meisjes. De officieren spraken over ‘berekenend gedrag’; de man wist iedereen en alles naar zijn hand te zetten.

In vier gevallen is er sprake van gedwongen prostitutie. De officieren: “De vraag is of deze jonge vrouwen zonder toedoen van de verdachte onder deze voorwaarden in de prostitutie werkzaam zouden zijn geweest. Wat het OM betreft is het antwoord daarop ‘nee’. De verdachte bepaalde alles en de slachtoffers hadden niets in de melk te brokkelen.”

Een van slachtoffers werd in 2018 benaderd via Facebook. Later was er telefonisch contact tussen haar en de verdachte. Hij luisterde naar haar en bood hulp, ook financieel. Ze kon geld verdienen met een fotoshoot, maar hij gebruikte de foto’s voor seksadvertenties. De eerste klant stond al snel voor de deur. De prostitutie had plaats in een woning waar de verdachte de vrouw had ondergebracht. Ze had het gevoel dat er geen weg terug meer was. “Hij had volledig de regie over haar leven overgenomen”, aldus de officieren.

De verdachte bediende zich volgens de officieren van allerlei dwangmiddelen om de slachtoffers onder zijn invloed te houden. Zo zou de verdachte zich schuldig hebben gemaakt aan bedreiging, misleiding, dwang en uitbuiting. “De verdachte koos vooral kwetsbare meisjes, had (‘test’)seks met ze, overrompelde ze met klanten, had dwingend contact met hen, isoleerde ze. Hij maakte gebruik van leugens en misleiding om ze tegen hun wil in de prostitutie te brengen en houden, en om hun inkomsten te laten afstaan.”

Drie nieuwe Pokťmon-projecten aangekondigd voor smartdevices

Tijdens een persconferentie vannacht zijn drie nieuwe mobiele projecten aangekondigd voor Pokémon. Het betreft Pokémon Home, Pokémon Sleep en Pokémon Masters. De details over deze drie titels vind je hieronder.

Pokémon Home is een uitgebreide versie van het huidige Pokémon Bank. Home stelt trainers in staat om Pokémon vrij te ruilen tussen games voor smart devices en console. Welke games allemaal ondersteund worden is niet duidelijk, maar wel zijn in ieder geval Pokémon GO, Pokémon Bank, Pokémon Let's GO en Sword & Shield compatibel. Deze app wordt begin 2020 beschikbaar gemaakt.

Nintendo heeft een tijd lang gewerkt aan Quality of Life-oplossingen, waaronder tijdens het slapen, en het lijkt erop dat Pokémon daar gebruik van gaat maken. Met Pokémon Sleep wordt jouw slaappatroon gevolgd en verwerkt in de app. Hiervoor is ook een nieuw apparaat ontwikkeld: Pokémon Plus+. Deze is te gebruiken in Pokémon GO en als monitor voor Pokémon Sleep. Deze app wordt ontwikkeld in samenwerking met Niantic en komt uit in 2020.

De laatste app is Pokémon Masters en wordt ontwikkeld in samenwerking met DeNa. In deze game speel je samen en tegen de bekendste trainers uit de Pokémon-serie. Denk aan Brock, Misty, Cynthia en nog veel meer. Deze app wordt dit jaar nog uitgebracht voor Android en iOS.

Sequel voor Detective Pikachu aangekondigd voor Nintendo Switch

Nintendo en The Pokémon Company kondigen een sequel aan voor Detective Pikachu. Details van de game zijn nog schaars, wel weten we dat de game daadwerkelijk nieuw is en geen uitbreiding van de eerste game voor 3DS.

In de press release is namelijk te lezen dat Creatures Inc. werkt aan een 'nieuw deel in de Detective Pikachu video game serie. De originele Detective Pikachu eindigde met een cliffhanger en dit nieuwe deel wordt een einde voor dat verhaal.' Verdere informatie ontbreekt nog, dus wordt voor fans nog even wachten.

Omzet horeca daalt met 0,3 procent in eerste kwartaal

De omzet van de horeca nam in het eerste kwartaal van 2019 met 0,3 procent af ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. Dit is de eerste omzetdaling in zes jaar. Het volume, het aantal consumpties en/of overnachtingen, nam met 2,0 procent af. De omzet van eet- en drinkgelegenheden steeg met 0,6 procent, terwijl de omzet van logiesverstrekking afnam met 2,7 procent.

Omzetdaling logiesverstrekking
De omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, daalde met 2,7 procent in het eerste kwartaal in vergelijking met een kwartaal eerder. De prijzen stegen licht, terwijl het aantal overnachtingen daalde met 3,1 procent. Vorig kwartaal nam de omzet van logiesverstrekkers nog toe met 1,9 procent.

De omzet van hotels nam met 1,0 procent af, het volume met 2,1 procent. De overige logiesverstrekking, waaronder vakantiehuisjes en kampeerterreinen, zette 6,9 procent minder om dan een kwartaal eerder.

Omzet eet- en drinkgelegenheden neemt toe
Eet- en drinkgelegenheden, zoals restaurants, fastfoodrestaurants, kantines, catering en cafés, hebben in het eerste kwartaal 0,6 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. Dat komt doordat de prijzen in deze deelbranche van de horeca stegen, onder meer door de verhoging van het lage btw-tarief. Het aantal verkochte consumpties daalde daarentegen met 1,6 procent.

Met een stijging van 1,8 procent nam de omzet van kantines en cateraars het sterkst toe. Ook restaurants en fastfoodrestaurants hebben meer omgezet dan een kwartaal eerder, beide 0,7 procent. De omzet van cafés daalde echter met 0,7 procent. In alle bedrijfstakken nam het aantal verkochte consumpties af.

Ondernemersvertrouwen horeca minder positief
Het ondernemersvertrouwen (gebaseerd op zelfrapportage) in de horeca stond aan het begin van het tweede kwartaal van 2019 op 8,6. Dat is ruim 3 procentpunt lager dan een kwartaal eerder en de laagste stand van de afgelopen vier jaar. Het aantal bedrijven dat aangeeft te kampen met personeelstekort is iets hoger dan een kwartaal eerder. Aan het begin van het tweede kwartaal van 2019 speelde dit voor 29 procent van de horecabedrijven. Vanaf het vierde kwartaal van 2016 is dat percentage snel opgelopen.

Het tekort aan arbeidskrachten blijkt ook uit een recordaantal van bijna 23 duizend openstaande vacatures in de horeca aan het eind van het eerste kwartaal van 2019. Er gingen iets meer horecabedrijven failliet in het eerste kwartaal dan een jaar eerder.

*Voetnoot van het CBS: Sinds het eerste kwartaal van 2018 zijn de omzet- en volumecijfers van overige logiesverstrekking - waaronder campings en vakantiehuisjes - en van catering opgenomen in de horecacijfers. Voorheen stond de traditionele horeca centraal, bestaande uit hotels, restaurants en cafés. De omzet van de traditionele horeca steeg in het eerste kwartaal van 2019 met 0,1 procent.

FOK! Wat een weer: de zomer komt eraan!

De ochtend begint fris en aanvankelijk komt er lokaal grondmist voor. Er zijn flinke perioden met zon maar er ontstaan wel stapelwolken, het blijft droog. In de loop van de avond neemt de bewolking van het westen uit toe. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 17°C vlak aan zee tot lokaal 20°C in het zuidoosten van het land. In de ochtend is de wind zwak uit uiteenlopende richtingen, in de middag wordt de wind geleidelijk overal zuid tot zuidwest en is dan zwak tot matig. 

In de nacht naar donderdag neemt de bewolking van het westen uit verder toe en gaat het met name in de westelijke helft licht (mot)regenen. De minimumtemperatuur ligt rond 11°C. De wind komt is zuid tot zuidwest en is matig, langs de kust vrij krachtig.

Donderdag overdag is er veel bewolking en in de ochtend kan er vooral in de oostelijke helft nog lichte (mot)regen vallen. In de middag wordt de bewolking dunner en kan de zon hier en daar nog even doorbreken. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 17°C op de Waddeneilanden tot lokaal 20°C in het zuidoosten van het land. De zuidwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig (Bron: KNMI)

Hoe-die-nie & Semtex genieten van een prachtige vakantie op Hawaii (Foto: Hoe-die-nie & Semtex)
Hoe-die-nie & Semtex genieten van een prachtige vakantie op Hawaii (Foto: Hoe-die-nie & Semtex)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Aandeel hernieuwbare energie naar 7,4 procent

Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland is in 2018 uitgekomen op 7,4 procent van het totale energieverbruik. Een jaar eerder was dit 6,6 procent. Deze toename werd voor ruim de helft veroorzaakt door een hoger verbruik van biomassa, vooral in de vorm van biodiesel en biobenzine. Dit maakt het CBS bekend.

Het verbruik van hernieuwbare energie in Nederland bedroeg in 2018 in totaal 158 petajoule (PJ), dit is 13 procent meer dan het jaar daarvoor. Het totale finale energieverbruik was in 2018 ongeveer 2.100 PJ, net als in 2017.

Sterke groei zonne-energie, windenergie stabiel
Het verbruik van zonne-energie (elektriciteit en warmte) groeide in 2018 met 40 procent naar 13 PJ. De opgestelde capaciteit van zonnepanelen voor zonnestroom steeg met een recordhoeveelheid van ruim 1 500 megawatt (MW) naar totaal 4.400 MW.

Het verbruik van energie uit wind nam met 4 procent toe tot 36 PJ. De opgestelde capaciteit van windmolens nam toe van 4 200 MW eind 2017 naar 4 400 MW eind 2018. Op land werden 66 windmolens geplaatst met een gezamenlijke capaciteit van 210 MW, en werden 18 molens met in totaal 20 MW capaciteit afgebroken. Op zee veranderde het windmolenpark niet en bleef de totale capaciteit staan op ongeveer 1.000 MW.

Verbruik biodiesel en biobenzine fors gestegen
Biomassa is met 61 procent van het totaal de grootste bron van hernieuwbare energie. Het energieverbruik uit deze bron is in 2018 met 13 procent toegenomen naar 96 PJ. Vooral het verbruik van biodiesel en biobenzine nam toe. Belangrijke oorzaak is een aanscherping van de wet- en regelgeving Energie voor Vervoer, waarin de bijmengplicht is geregeld.

Verbruik energie uit verbranden biomassa neemt toe
Het verbruik van energie uit biomassa groeide ook doordat kolencentrales 33 procent meer biomassa zijn gaan meestoken. Het verbruik van biomassa in warmteketels bij bedrijven steeg met 16 procent, vooral omdat er nieuwe biomassaketels zijn bijgeplaatst.

Er zijn ook installaties die elektriciteit produceren uit het verstoken van vaste biomassa, al dan niet in combinatie met warmteproductie. De trend van de laatste twee jaar is dat deze installaties meer warmte zijn gaan produceren en leveren aan industriële bedrijven en voor stadsverwarming. Deze extra warmte is ten koste gegaan van de productie van elektriciteit. Warmte wordt met een hoger rendement geproduceerd dan elektriciteit, zodat per saldo het verbruik van hernieuwbare energie toenam.

Minder hernieuwbare energie uit afvalverbrandingsinstallaties
Het verbruik van hernieuwbare energie uit afvalverbrandingsinstallaties daalde met 15 procent ten opzichte van 2017. Hier werd de productie van warmte teruggebracht ten gunste van elektriciteit, die met een veel lager rendement dan warmte wordt geproduceerd.

Meer 'grote', minder 'kleine' anderhalfverdieners

In 2018 waren er bijna 3,3 miljoen paren waarvan één of beide partners werkten. Anderhalfverdieners, waarbij de ene partner voltijds (35 uur of meer) en de andere deeltijds werkt, is het verdienerstype dat bij deze stellen het meest voorkomt. Steeds vaker gaat het om ‘grote’ anderhalfverdieners, waarbij de deeltijds werkende partner 20 tot 35 uur per week werkt. Dit meldt het CBS in de publicatie Trends in Nederland 2019.

Het aandeel ‘grote’ anderhalfverdieners nam sinds 2003 toe van 27 procent naar 36 procent. Tegelijkertijd daalde het aandeel ‘kleine’ anderhalfverdieners, met een partner in een deeltijdbaan van minder dan 20 uur per week. Ook het percentage eenverdieners was in 2018 aanzienlijk lager dan vijftien jaar eerder.

Vooral paren met jonge kinderen
Paren van wie het jongste kind nog geen twaalf jaar is, zijn relatief vaak ‘grote’ anderhalfverdieners. In 2018 ging het om 46 procent. Er zijn daarbij wel aanzienlijke verschillen naar onderwijsniveau. Is de moeder laagopgeleid, dan hoort 26 procent van de desbetreffende stellen tot de grote anderhalfverdieners; bij een hoogopgeleide moeder is dat 52 procent. Bij laagopgeleide paren werkt relatief vaak maar één partner. Paren zonder jonge kinderen zijn relatief vaak een- of tweeverdieners met een voltijdbaan.

Moeders met jonge kinderen werken meer
Tussen 2003 en 2018 nam de gemiddelde arbeidsduur van moeders met jonge kinderen toe met ruim 6,5 uur per week. Dit hangt samen met het toegenomen onderwijsniveau: er zijn meer hoogopgeleide moeders en die werken meer uren per week dan laagopgeleide moeders. Bovendien is de gemiddelde arbeidsduur van hoogopgeleide moeders sterker toegenomen. De arbeidsduur van vaders nam af gedurende de economische crisis. Hoewel de gemiddelde arbeidsduur weer toeneemt, was deze vorig jaar nog een half uur per week korter dan in 2003. Paren met jonge kinderen werkten in 2018 samen gemiddeld ruim 60 uur per week, 6 uur meer dan vijftien jaar eerder.

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #111
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #150
special
VrijMiBabes #150 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #894
special
Random Pics van de Dag #893
review
Wo Long: Fallen Dynasty
©FOK.nl e.a.