Burgemeester Halsema van Amsterdam: 'Onze vrijheid is door pijn omzoomd'

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam sprak vanavond tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam over de keuzevrijheid die wij vandaag de dag hebben. 'Onze vrijheid is door pijn omzoomd.'

Het thema van de herdenking is dit jaar 'In vrijheid kiezen', dat aansluit bij het honderdjarig bestaan van het algemeen kiesrecht. Ook Halsema refereerde hier in haar toespraak aan. "Een briefje schrijven of bellen. Je stem laten horen, of niet. Je geliefde omhelzen, de straat oversteken, of niet. Hier naartoe komen vanavond, naar de Dam op 4 mei. Of niet. Elke keer, honderden keren op een dag, kiezen wij. Zonder na te denken, zonder dwang. Natuurlijk zijn er grenzen. Door regels, door afspraken."

Van Santen
Halsema haalde ook het oorlogsverhaal van de Joodse Wiesje van Santen aan. Van Santen was in 1940 zeventien jaar oud. "Via de onderduik komt zij in het verzet terecht. Nauwelijks negentien jaar oud wordt zij door de Gestapo gevangen gezet en gemarteld. Ze ontsnapt en overleeft uiteindelijk de oorlog. Later keert 'het honderdvoudige zwart van de bezetting' vaak terug in haar gedichten. Net als de vrijheid waarvoor zij haar leven riskeerde."

Ook sprak Halsema over het feit dat er 74 jaar na de bevrijding nog steeds mensen leven die het verschil tussen bezetting en vrijheid zelf hebben ervaren. "Elk jaar worden het er minder", zei de burgemeester daarover. "Wij ademen vrije lucht, wij wandelen ongestoord door de stad, wij geven onze meningen, wij kiezen in vrijheid. We doen dat dagelijks, haast achteloos. Maar aan onze vrijheid gingen pijn en groot verdriet vooraf. Onze vrijheid is door pijn omzoomd."

Tijdens eerdere Nationale Herdenkingen op de Dam spraken onder andere toenmalige burgemeesters Van der Laan en Cohen. Namens de gemeente legde Halsema vanavond ook samen met locoburgemeester Udo Kock een krans bij het Nationaal Monument.