'Poetin is een eikel': 400 euro boete

Een 34-jarige Rus moet 30.000 roebel (ruim 400 euro) dokken omdat hij president Vladimir Poetin op het sociale medium VKontakte een eikel heeft genoemd. Hij is het eerste slachtoffer van een nieuwe wet die belediging van de autoriteiten verbiedt.

Hoe Joeri Kartyzjev de president precies omschreef moet evenwel worden geraden, omdat sites die het nieuws brengen zichzelf uit voorzorg maar alvast censureren, aldus de NOS. Engelstalige sites hebben het over "fantastical f...head", wat vast redelijk is te vertalen als "ongelofelijke eikel".

Russen gaan er op geheel eigen wijze mee om. Ze delen massaal de (gecensureerde) belediging, en posten plaatjes waarin de president vriendelijk wordt bedankt voor dure medicijnen en belastingen.

De wet is onderdeel van een breder pakket internetmaatregelen. Die moeten het bij 'cyberaanvallen' zelfs mogelijk maken Rusland af te sluiten van de rest van het internet. Daartoe moeten alle Russische providers verplicht speciale Russische dns-servers configureren. Het effect moet zijn dat de overheid alle (buitenlandse) sites die niet via die servers lopen, met een druk op de knop kan blokkeren. Ook een vpn zou dan niet helpen, althans, dat is de bedoeling.