Van der Poel verslaat Alaphilippe in Brabantse Pijl

Mathieu van der Poel heeft opnieuw indruk gemaakt. De Nederlands kampioen won ditmaal de Belgische semiklassieker Brabantse Pijl voor de Fransman Julian Alaphilippe. Tim Wellens, de winnaar van van vorig jaar, werd derde.

Vanuit het vertrek wisten zeven renners zich los te maken van het peloton. De kopgroep met vijf Belgen en twee Italianen reden naar een maximale voorsprong van vijf minuten, maar vanuit het peloton was er de volledige controle. 

Van der Poel liet zich al vroeg zien in de koers. De Nederlands kampioen, die al een geweldige indruk maakt dit seizoen, versnelde op veertig kilometer van de streep. De versnelling van de Nederlander betekende ook het einde van de vluchtgroep en zo kan de echte finale beginnen in de Brabantse Pijl. In de laatste veertig kilometer moesten nog zeven hellingen worden overwonnen.

Na de versnelling van Van der Poel bleef het even rustig in het peloton. Op een kleine dertig kilometer van de streep zag Daryl Impey zijn kans. De Zuid-Afrikaans kampioen ging in de aanval en reed een voorsprong van twintig seconden bij elkaar. In het peloton was er nooit sprake van paniek doordat Deceuninck - Quick Step de controle behield voor hun kopman Alaphilippe.

De kleine Fransman, die in het Baskenland nog zwaar ten val kwam, liet zich op zeventien kilometer zien. Samen met Wellens versnelde hij en reed het gat zo dicht naar Impey. Ook Michael Matthews en Van der Poel wisten aan te pikken en zo ontstond er een kopgroep van vijf. 

Het verschil naar het peloton was op dat moment twintig seconden. Op de volgende beklimming versnelde Wellens ditmaal en Impey moest de rest van de kopgroep laten gaan. In het peloton bleef het verschil hangen rond de twintig seconden en het werd duidelijk dat de winnaar vooraan zat.

Op de laatste beklimmingen bleef het viertal samen en moest de sprint de beslissing brengen. Van der Poel begon de sprint op kop met in zijn Matthews. De Australiër van Sunweb raakte ingesloten en het werdzo een duel worden tussen Van der Poel en Alaphilippe. In de sprint was de Nederlander veel te snel voor de Fransman en pakte zo makkelijk de zege met drie fietslengtes voorsprong. Wellens werd derde, door Matthews in de laatste meters zijn sprint liet lopen.