Kroatië onderuit in Hongarije; Israël te sterk voor Oostenrijk

Kroatië heeft in de kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal een nederlaag moeten incasseren bij Hongarije. De finalist van het afgelopen WK ging in Budapest met 2-1 onderuit. Kroatië heeft in groep E nu net als Hongarije en Slowakije drie punten na twee duels. Wales heeft ook drie punten, maar dat land speelde pas één wedstrijd.

De Kroatische middenvelder Ante Rebic zette de bezoekers al in de dertiende minuut op 1-0 op aangeven van Andrej Kramaric. De Hongaren kwamen nog ruim voor rust langszij. Ádám Szalai schoot de 1-1 binnen op aangeven van voormalig PSV’er Balázs Dzsudzsák, die zijn honderdste interland speelde.

In de 76e minuut kwam Hongarije op 2-1. Máté Pátkai kreeg de bal met zijn hoofd niet helemaal onder controle, maar kon hem vervolgens wel achter doelman Lovre Kalinic tikken.

In Groep G had Oostenrijk zich veel meer voorgesteld van de start van de kwalificatie. Na een thuisnederlaag tegen Polen, ging men vandaag op bezoek in Israel met 4-2 onderuit. Na acht minuten kwamen de bezoekers nog voor via via Marko Arnautovic. De ex-aanvaller van FC Twente stond nog te treuren nadat hij een voorzet niet had gekregen, maar kreeg de bal na een handig steekpassje van Peter Zulj plotseling in zijn voeten en schoot raak. Tussen de 34e en 55e minuut tekende Erian Zahavi namens de thuisploeg voor een hattrick. Munas Dabbur maakte er 4-1 van, waarna Arnautovic nog iets terugdeed.

Schotland herstelde zich in groep I met winst bij San Marino (0-2) enigszins van de zware nederlaag donderdag in en tegen Kazachstan (3-0). Kenny McLean en Johnny Russell maakten de doelpunten voor de ploeg van de bekritiseerde bondscoach Alex McLeish.