Kazachstan verslaat Schotland in eerste kwalificatiewedstrijd EURO 2020

De eerste kwalificatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap in 2020 is overtuigend gewonnen door Kazachstan. Schotland had geen schijn van kans in Astana. Het werd 3-0.

Kazachstan schoot uit de startblokken en al na zes minuten stond het op voorsprong. Heracles Almelo-speler Alexander Merkel, die zijn tweede interland speelde, stuurde Yuri Pertsukh weg met een lange pass. De middenvelder schoot vervolgens raak. Vier minuten later verdubbelde het thuisland de voorsprong. Na een uitstekende steekpass van Islambek Kuat schoot Yan Vorogovskiy de 2-0 binnen.

Zes minuten na rust verloren de Schotten de hoop op een comeback. Baktiyor Zaynutdinov zorgde in de 51e minuut met een rake kopbal voor 3-0, waardoor de overwinning op dat moment zeker binnen was. De zege op Schotland betekende een droomstart voor Kazachstan in Groep I, waar verder ook België, Cyprus, Rusland en San Marino deel van uitmaken.

Kazachstan heeft met deze overwinning nu al evenveel punten dan tijdens de gehele kwalificatiecampagne voor het WK2018. Schotland liep toen de play-offs van het WK mis op basis van het doelsaldo, maar van de goede vorm van destijds was in Astana weinig meer over. De ploeg van bondscoach Alex McLeish zal nu flink aan de bak moeten.

Kazachstan speelt zondag opnieuw thuis zijn tweede wedstrijd in de EK-kwalificatie. Rusland komt dan op bezoek in de Astana Arena. Schotland speelt opnieuw een uitduel. Over drie dagen is San Marino de volgende opponent.