Voorspelde stijging Noordzee blijft uit

Het water rond de Nederlandse Noordzeekust stijgt dan toch minder snel dan voorspeld door klimatologen. De afgelopen 25 jaar steeg het water net zo snel als de jaren daarvoor, zo concludeerden onderzoeksbureaus Deltares en HKV in opdracht van Rijkswaterstaat.

Het KNMI had de snellere zeespiegelstijging voorspeld, zelfs het meest positieve scenario deed de waterspiegel meer stijgen dan het feitelijk zou doen. Het KNMI, dat eerder al in opspraak kwam doordat zij historische hittegolven uit een rapport hadden gehouden waardoor het leek alsof na de Tweede Wereldoorlog meer hittegolven voor kwamen, blijkt zich dus vergist te hebben in hun voorspelling dat de waterspiegel aan het einde van deze eeuw met 80 centimeter zou stijgen.

Naar nu blijkt zal dat misschien zelfs minder dan 20 centimeter zijn. Het KNMI wil nog geen commentaar geven, maar meldt wel dat er ‘wetenschappelijk verschil van inzicht’ is met Deltares. "Dat bespreken we graag eerst via de wetenschappelijke kanalen. Niet in de krant."

Zeespiegelstijging al 127 jaar enorm stabiel
De onderzoekers merkten op dat het zeewater de afgelopen 127 jaar enorm stabiel stijgt, met 1,86 millimeter per jaar. De afgelopen periode, waarin de poolkappen harder zouden smelten dan ooit, is er duidelijk nog geen versnelling in de zeespiegelstijging rond de Nederlandse kust opgetreden. Sterker nog, Fedor Baart van Deltares meldt dat in 2018 de gemiddelde zeespiegelstand zelfs 7,2 centimeter gezakt is ten opzichte van 2017.

Dat zou de sterkste daling van het waterpeil zijn sinds 1998, een daling die waarschijnlijk veroorzaakt werd door harde stormen aan het eind van 2017, die grote watermassa's richting de Nederlandse kust stuwden en het waterpeil zo hoog hielden.

Versnelling kan nog komen
"Dat de metingen langs de Nederlandse kust geen versnelling van de zeespiegelstijging te zien geven, wil niet zeggen dat die versnelling er niet is en niet zal komen", aldus een andere onderzoeker, Marjolijn Haasnoot. "Wereldwijd doet de versnelling zich al voor. Globaal stijgt de zeespiegel sneller dan bij Nederland: zo’n 3 tot 4 millimeter per jaar. De versnelling kan zich ook bij ons gaan voordoen."

NASA-medewerker Thomas Frederikse vindt het lastig om de originele conclusie van het KNMI zomaar weg te gooien, mede door het onstuimige karakter van de Noordzee. "De eventuele versnelling kun je moeilijk vinden in de ruizige data. De scenario’s van het KNMI waarnaar in het rapport wordt verwezen zijn goed onderbouwd. Ik denk dat de conclusie dat de zeespiegel minder hard stijgt dan de KNMI-scenario’s aangeven overhaast is getrokken."

Voor de geïnteresseerde FOK!kers is het volledige rapport 'Zeespiegelmonitor 2018' hier te lezen.