Wellens wint openingsrit Ruta del Sol, Kruijswijk vijfde

Tim Wellens heeft de openingsrit in de Ruta del Sol gewonnen. De Belg van Lotto Soudal was net zoals vorig jaar de sterkste op de Alcalá de los Gazules. Op de steile slotklim reed Wellens in de laatste tweehonderd meter weg bij zijn concurrenten en is ook de eerste leider in Spanje.

In Spanje stond vandaag de openingsetappe op het programma in de Ruta del Sol. De renners reden van Sanlúcar de Barramed naar Alcalá de los Gazules over 170,5 kilometer met in de slotkilometer een steile klim met een gemiddelde van 10,8%.

Al vroeg in de etappe reed er een kopgroep van zes renners weg, met daarbij de Nederlander Jetse Bol. De kopgroep kreeg een voorsprong van maar twee minuten en ze werden dan ook ruim voor de finish gegrepen door het peloton onder leiding van Astana en Bahrain Merida.

In de finale was er nog een aanval van Matteo Montaguti en Dries Van Gestel, alleen raakte de Italiaan en Belg nooit ver. Op de steile slotklim liet Steven Kruijswijk zich goed van voren zien. De Nederlandse kopman van Jumbo-Visma, die zijn eerste wedstrijd fietst dit jaar, kon goed mee komen en werd uiteindelijk vijfde. Hij was net zoals de anderen niet opgewassen tegen Wellens. De Belg van Lotto Soudal reed in de laatste tweehonderd weg en won met vijf seconden verschil op het Astana-duo Jakob Fuglsang en Ion Izagirre.

Antwan Tolhoek, die hier ook zijn eerste wedstrijd fietst, liet zien dat zijn vorm ook goed was en eindigde op de negende plaats in dezelfde tijd als zijn ploeggenoot Kruijswijk.