42-jarige Blaricummer opgepakt in grote oplichtingszaak

Een 42 jarige man is dinsdagochtend 5 februari aangehouden in zijn woning in Blaricum op verdenking van grootschalige oplichting via een webwinkel. Er zijn 167 aangiften gedaan. Via het Landelijk Meldpunt Internet Oplichtingen (LMIO) kwam het dossier op het bureau van de recherche in Hilversum terecht.

Vanuit het hele land werd 167 keer aangifte gedaan van oplichting tegen een webwinkel. Het gaat om slachtoffers die via een webwinkel goederen hebben besteld en betaald, maar nooit hebben ontvangen. Het gaat om goederen als witgoed, zonneschermen en jacuzzi’s. De bedragen die de slachtoffers betaalden liepen uiteen van 170 euro tot 1.500 euro. Alle aangiften van de benadeelden zijn gebundeld door het LMIO en aan de recherche aangeboden voor onderzoek.

Eind september 2018 ging de recherche met de zaak aan de slag. De rechercheurs kwamen er al snel achter dat de eigenaar op papier een katvanger is. Dat is iemand die, meestal tegen betaling, een bedrijf of bv een bankrekening op naam heeft om zo de werkelijke eigenaar buiten schot te houden. Dinsdag 5 februari in de ochtend heeft de recherche de man aangehouden. Het gaat om een 42 jarige man uit Blaricum. Hij wordt verdacht van fraude met online handel, faillissementsfraude, identiteitsfraude en valsheid in geschrifte. De man zit vast voor verhoor en het onderzoek gaat verder.