Dopingbom in gewichtheffen: 7 keer WK-goud door het putje

Je verwacht het totaal niet, maar toch is het zo: doping in het gewichtheffen. De internationale gewichthefbond IWF heeft laten weten dat bij een tweede testronde van stalen die tijdens het WK van vorig jaar afgenomen werden vier Thaise gewichtheffers gepakt zijn.

Chitchanok Pulsabsakul eindigde in de klasse boven 87kg als zesde op het WK in Ashgabat vorig jaar en heeft nu positief getest op een anabole steroïde. Daarmee is de 25-jarige wel de sjaak: ze was al eens voor twee jaar geschorst wegens doping, waarna ze overigens twee keer achter elkaar WK-brons pakte.

De andere drie dames zijn pas echt grote namen in het gewichtheffen en die testten niet alleen positief op een anabole steroïde, maar ook op testosteron. Thunya Sukcharoen, 21 jaren jong, won in Ashgabat in de klasse tot 45 kilogram drie keer goud - stoten, trekken en het totaalklassement.
De volgende is Sopita Tanasan, die in de klasse tot 49kg goud pakte bij het trekken, met een wereldrecord. Verder is de 24-jarige Thaise de wereldkampioene van 2017 én olympisch kampioene van 2016.

De 23-jarige Sukanya Srisurat is ook geen kleine - wat prestaties betreft dan. In de klasse tot 55kg domineerde ze in Ashgabat met wereldrecords op alle drie onderdelen, terwijl ze in Rio in 2016 olympisch goud won. Srisurat zat overigens ook al eens een dopingschorsing uit.

Vorige maand bleek er ook al een positief plasje afgeleverd te zijn door de 21-jarige Duangaksorn Chaidee, eveneens uit Thailand en in Ashgabat goed voor twee keer brons - stoten en in het totaalklassement - bij de dames boven 87kg. Teerapat Chomchuen (brons, stoten -55kg mannen) bleek vorige maand ook al aan het verkeerde spul te zitten, waardoor Thailand in één klap mogelijk geheel geschorst wordt uit het gewichtheffen.