Serieus grappig: het belang van satire
Spotprenten van Peter van Straaten of Fokke en Sukke, typetjes van Van Kooten en De Bie of uitzendingen van Zondag met Lubach: we kennen ze allemaal. De nieuwe tentoonstelling Serieus grappig, die vanaf vrijdag 8 februari 2019 te zien is in Beeld en Geluid, toont de rijkdom van de satire-traditie in Nederland. De tentoonstelling laat je ervaren wat de maatschappelijke betekenis van satire is binnen het huidige medialandschap: spottend en grappig, soms bijtend en pijnlijk, soms baanbrekend, dan weer luchtig.
In samenwerking met vele makers zoals Claudia de Breij, Paul Groot, Owen Schumacher, Arjen Lubach, Kees van Kooten en Wim de Bie en Tjeerd Rooyaards laten we zien dat satire oneindig veel verschillende gedaanten heeft, grenzen verlegt en ons aan het denken zet. In de tentoonstelling zijn ook objecten te zien, waaronder de opschrijfboekjes van Van Kooten en De Bie en de spijkermat waarop Hans Teeuwen sprak met De Meiden van Halal.
Het belang van satire
In Nederland zijn we vrij om iedereen te bespotten en een spiegel voor te houden. Satiremakers maken er werk van: in de krant, op televisie, radio en internet vliegen de grappen over politiek, religie en het koningshuis je om de oren. Satire knokt tegen de macht en helpt om de maatschappelijke verhoudingen in balans te houden.
Programmering Serieus grappig
Rondom de tentoonstelling organiseert Beeld en Geluid iedere laatste donderdag van de maand een avondopenstelling met een uniek inkijkje in de wereld van satire. Bekende makers als Youp van ‘t Hek, Koefnoen, Van der Laan en Woe, Jochem van den Berg (De Speld), Paul Haenen en Arjan Ederveen vertellen onder leiding van Jack Spijkerman of Harm Edens meer over hun werk en inspiratiebronnen. Deze gesprekken worden met zelfgekozen, vaak satirisch beeldmateriaal omlijst.
Satire voor het hele gezin
Naast het avondprogramma biedt Beeld en Geluid kinderen ook de mogelijkheid om kennis te maken met satire via een speciale kindercollegereeks, in samenwerking met MuseumJeugdUniversiteit. Hierin leggen onder andere illustrator Merel Barends, De Speld-redacteur Nathan de Groot en cabaretier Klaas van Eerden in een reeks van vier colleges uit hoe satire wordt gemaakt. Van het meespelen in een sketch en het tekenen van een karikatuur tot een masterclass van een echte satiricus. Daarnaast is er in de voorjaarsvakantie genoeg satirisch plezier voor het hele gezin in de vorm van cartoonworkshops en masterclasses.
De tentoonstelling Serieus grappig is te zien van vrijdag 8 februari tot en met zondag 15 september 2019. De exacte programmering en kaartverkoop is hier te vinden. Tickets voor de MuseumJeugdUniversiteit zijn hier te vinden.
Serieus grappig: het belang van satire (Afbeelding: Beeld en Geluid)