Afrikaanse bond ontneemt Kameroen organisatie Afrika Cup

De Afrikaanse voetbalbond CAF heeft Kameroen de organisatie van de Afrika Cup van volgend jaar afgenomen. Volgens de voetbalbond loopt Kameroen te ver achter in de voorbereidingen op het landentoernooi. 

Voorzitter Ahmad Ahmad van de Afrikaanse voetbalbond kondigde aan dat landen tot eind december de tijd hebben om zich kandidaat te stellen om de organisatie over te nemen. Marokko, dat naast de organisatie van het WK in 2026 greep, wordt genoemd als belangrijkste kandidaat.

Kameroen, de ploeg van bondscoach Clarence Seedorf en assistent Patrick Kluivert, was in principe automatisch geplaatst voor de Afrika Cup. Of die garantie van deelname aan de eindronde gehandhaafd blijft, is niet bekendgemaakt.

Wat de gevolgen zijn voor de nationale ploeg van Kameroen is nog niet duidelijk. Als organiserend land was het team automatisch geplaatst. De ploeg van bondscoach Clarence Seedorf en assistent Patrick Kluivert speelt wel kwalificatiewedstrijden. Daarin staan ze tweede achter Marokko, dat zich al heeft geplaatst voor de Afrika Cup. De nummer twee in die poule levert ook kwalificatie op en als Kameroen in maart gelijk speelt tegen de Comoren plaatsen zich hoe dan ook voor de Afrika Cup.