'Schaatsbond verzweeg diefstal urinestalen Van Gennip en Visser'

Schaatsbond KNSB heeft wat uit te leggen: volgens de Volkskrant heeft de bond in 1985 de verdwijning van urinestalen van Yvonne van Gennip en Ria Visser in de doofpot gestopt, geheel toevallig net nadat het Nederlands dopinglaboratorium nieuwe apparatuur had aangeschaft om testosteron in urine aan te tonen.

Op het EK van 1985 in Nijmegen deden Van Gennip en Visser het boven verwachting: ze eindigden als tweede en vierde in het eindklassement, tussen de schaatsende apotheken uit Oost-Duitsland. Sterker nog, Visser won de 1500 meter en Van Gennip schreef zowel de drie als de vijf kilometer op haar naam. Van Gennip zou drie jaar later, puur op bruine boterhammen met pindakaas, het complete Oost-Duitse dopingsysteem aan gort rijden tijdens de Olympische Spelen van 1988, waar ze drie keer goud won.

Bij de schaatsbond had men in 1985 het vermoeden dat Rob Pluijmers, destijds de bondsarts, iets met de mysterieuze verdwijning van het koffertje met urinestalen te maken had. Dopingonderzoeker Douwe de Boer, die in die tijd stagiair was bij het dopinglab, liet tegenover de Volkskrant weten dat Pluijmers destijds tegen het hoofd van het dopinglab bekende dat hij het koffertje had gestolen en in de Waal had geknikkerd.

Bondsarts Pluijmers werkte halverwege de jaren tachtig bij farmabedrijf Organon, producent van onder meer testosteronpillen. De Boer laat weten dat het dopinglab kort voor het EK in Nijmegen nieuwe apparatuur had aangeschaft, waarmee testosteron in urine opgespoord kon worden. "Hij heeft waarschijnlijk met anabole steroïden geëxperimenteerd en werd daarna heel erg zenuwachtig", aldus De Boer.

Pluijmers is inmiddels gepensioneerd, maar zegt totaal geen herinneringen te hebben aan de hele zaak: toevallig had hij precies op de dag van de diefstal een hersenbloeding, waardoor precies dat deel van zijn geheugen nu is aangetast. Hij weet nog wel dat hij de schaatssters heeft geïnformeerd over het opsporen van testosteron.

Uiteraard ontkennen Van Gennip en Visser in alle toonaarden iets met doping te maken te hebben gehad. "Ik zou niet met mezelf kunnen leven als ik de prestaties, waar ik nog regelmatig over word aangesproken, niet op een eerlijke manier zou hebben behaald", aldus Visser, die boos is dat zij en Van Gennip nooit zijn ingelicht over de verdwenen urine.

De voormalige vlam van de Martosaurus liet overigens wel weten dat ze injecties 'met vitaminepreparaten' kreeg. "Je moet op een arts kunnen vertrouwen", aldus Visser. "Ik heb niet bewust of onbewust gebruikt", zegt ze, zonder daarbij uit te leggen hoe ze dan zo zeker weet dat ze ook niet onbewust heeft gebruikt...daar zou ze zich dan immers niet van bewust zijn.

'Het zijn injecties met vitaminepreparaten' was overigens ook de uitleg die vrijwel alle Oost-Duitse sporters kregen toen artsen hele medicijnfabrieken bij ze naar binnen spoten om maar goud te winnen.