De Dam op slot voor president Singapore

President Halimah Yacob van Singapore is vandaag in Amsterdam, als onderdeel van een staatsbezoek. Een officiële ceremonie op de Dam zal vanwege veiligheidsredenen voor de nodige verkeershinder zorgen, zo waarschuwt AT5 op haar website. 

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen de president en haar echtgenoot met verschillende ceremoniële activiteiten ontvangen op de Dam, waaronder een kranslegging. Dit brengt verschillende veiligheidsmaatregelen met zich mee, tussen 7.00 en 13.00 zorgt dat voor verkeershinder in de binnenstad. De ceremonie is enkel voor genodigden en leden van de organisatie.

Hinder en parkeergarages niet bereikbaar
De doorgaande route vanaf het Mr. Visserplein tot aan het Damrak is volledig afgesloten. Dat geldt ook voor de Damstraat vanaf de Oudezijds Voorburgwal. Op de Nieuwezijds Voorburgwal en de Spuistraat moet ook rekening gehouden worden met verkeershinder. De Doelenstraat wordt tijdelijk in twee richtingen opengesteld, maar alleen voor bestemmingsverkeer.

De parkeergarages van De Bijenkorf en Hotel Krasnapolsky zijn tot ongeveer 13.00 uur niet bereikbaar. Ook het tramverkeer is aangepast. De lijnen 4, 14 en 24 worden tot 13.00 omgeleid of ingekort. Uit veiligheidsoverwegingen is ook besloten dat bewoners en ondernemers in de omgeving  tussen deze tijden ramen en deuren gesloten houden. Fietsen en bromfietsen op het plein zijn vannochtend vroeg verwijderd. 

Bezoek aan haven
Nederland is een belangrijke handelspartner van Singapore. Tijdens het staatsbezoek staan de uitbreiding en verdieping van de economische betrekkingen daarom centraal. Het zal zich specifiek richten op innovatie, duurzame technologie en haven- en waterinfrastructuur. 

Na de ceremonie vertrekken ze naar Prodock, een loods in de Amsterdamse haven waar start-ups de ruimte hebben voor het ontwikkelen van hun producten. Ze sluiten de dag af met een staatsbanket in het Paleis op de Dam.

Op dag twee zal het koninklijk paar met de president naar Rotterdam, Delft en Den Haag gaan. 

Kijk hieronder live mee op de Dam (Met dank aan slijkie!)