Strandhandbalsters koersen af op halve finales Jeugdspelen, net geen breakdancemedaille

Op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires heeft Nederland op de vijfde competitiedag een medaille gepakt: brons voor golfer Jerry Ji. Het is zeker niet de laatste medaillekans, want vooral in het strandhandbal gaan de Nederlandse dames geweldig.

We kijken weer terug op de dag, met natuurlijk alle Nederlandse prestaties en ook wat andere opmerkelijke zaken. Zoals altijd zijn de Jeugdspelen te volgen op het FOK!forum.

Strandhandbal
De Nederlandse strandhandbalsters hadden het in de eerste twee wedstrijden van de hoofdronde van het toernooi lastiger dan in de eerste groepsfase, maar ze wonnen wel twee keer. Dat begon met Taiwan, wat de eerste set nog met 20-21 won. Nederland won set twee met 28-22 en pakte vervolgens de winst in de shoot-outs. Lynn Klesser maakte grote indruk: ze kwam tot maar liefst elf goals.

Klesser scoorde er later op de dag ook nog acht tegen Kroatië, wat set één met 16-14 verloor van Nederland, maar de score in set twee om kon draaien. In de shoot-outs was Nederland een maat te groot en dus is Oranje nog altijd ongeslagen. Vrijdag speelt de ploeg tegen Hongarije, de kans lijkt groot dat daarna de halve finales volgen.

Triatlon
Het team van triatlete Barbara de Koning lag er in de gemengde estafette prima bij na één atlete en het zwemmen van de tweede atleet, maar bij het wielrennen ging het helaas fout: de Zweed Andreas Carlsson (die vóór De Koning in actie kwam) ging onderuit, samen met een Chileen, en voor De Koning en haar team was de wedstrijd voorbij. 

Zeilen
Windsurfer Luc Schmitz kende wellicht zijn beste dag tot nu toe, met een tiende, zesde en negende plek in de laatste drie reguliere races - race vijf van eerder in de week werd definitief afgelast. Schmitz gaat vrijdag als nummer negen in het klassement de beslissende medalrace in, maar een medaille zit er voor hem niet meer in.

Luc Schmitz kende een aardige dag op het water (Gabriel Heusi for OIS/IOC)
Luc Schmitz kende een aardige dag op het water (Gabriel Heusi for OIS/IOC)

Atletiek
De atletiekwedstrijden in Buenos Aires kennen een wat andere opzet dan gebruikelijk: op de meeste onderdelen worden twee wedstrijden gehouden, waarvan de afstanden of tijden bij elkaar worden opgeteld om zo de winnaars te bepalen. De enige Nederlandse vertegenwoordiger, discuswerpster Alida van Daalen, staat na de eerste dag op de achtste plek met 47,33 meter. Goud en zilver lijken met meer dan 53 meter wel vergeven, brons staat vooralsnog op 51,90 meter en wordt voor Van Daalen dus ook erg lastig.

Op dag één waren er verder wat interessante dingen te zien, zoals de Mexicaanse snelwandelaar Cesar Cordova die in de laatste ronde bijna een volle sprint trok - en daar een halve minuut tijdstraf voor kreeg. Op de 400 meter bij de vrouwen leek Megan Moss uit de Bahama's haar heat te winnen, tot ze volledig - maar dan ook écht volledig - stil viel en bijna kruipend over de finish kwam, zes seconden achter de Belgische winnares Liefde Schoemaker en op de laatste plek.

Breakdancen
In het breaking, of breakdancen, schopte Vicky Bergmans het bijna tot de medailles in de teamwedstrijd. Samen met de Italiaan Bad Matty sneuvelde ze in de halve finale tegen de Japanse dameskampioene Ram en de Vietnamees B4, waarna het ook in de strijd om brons niet lukte. De Oostenrijkse Ella was samen met de jongenskampioen, de Rus Bumblebee, net iets te sterk: beide teams wonnen twee ronden, maar Ella en Bumblebee wonnen met 12-8 in stemmen.

Tennis
Tennisser Jesper de Jong en zijn Luxemburgse partner Eleonora Molinaro staan in de kwartfinales van het gemengd dubbelspel. Het duo rekende na een knappe comeback af met de Italianen Lorenzo Musetti en Elisabetta Cocciaretto: 4-6, 6-2 [12-10]. In de kwartfinales wacht een Zwitsers koppel op het Nederlands/Luxemburgse paar.

Met deze stap is niks mis, maar snelwandelaar Cesar Cordova Fernandez maakte het in zijn eindsprint toch wat te gortig (Joe Toth for OIS/IOC)
Met deze stap is niks mis, maar snelwandelaar Cesar Cordova Fernandez maakte het in zijn eindsprint toch wat te gortig (Joe Toth for OIS/IOC)

Zwemmen
Caspar Corbeau plaatste zich op de 50 meter schoolslag voor de finale. In de halve eindstrijd was hij met 28,44 seconden goed voor de zesde tijd, terwijl Juri Dijkstra het met 28,77 en de tiende tijd moet doen met een rol als tweede reserve.

Op de 800 meter vrije slag was er zowaar goud voor Vietnam: Nguyen Huy Hoang tikte aan na 7:50,20 minuten, ruim 3,5 seconden voor de rest. De finale van de 50 meter vlinderslag bij de heren is ook nog wel het vermelden waard, want het zat redelijk dicht bij elkaar. De Rus Andrei Minakov won het goud in 23,62 seconden, zilver was er voor zowel zijn landgenoot Daniil Markov als de Noor Tomoe Hvas in 23,63 seconden, terwijl de Italiaan Thomas Ceccon met 23,65 naast de prijzen greep.

Medaillespiegel
Rusland staat nog altijd bovenaan nadat er inmiddels 90 gouden medailles vergeven zijn. De Russen wonnen er maar liefst achttien, Hongarije volgt met acht stuks. Zeven gouden medailles waren voor teams met gemengde nationaliteiten, Japan en China wonnen er vijf en vier. Italië, Australië, India en Iran staan op drie keer goud, een kleur die inmiddels in handen is van 37 verschillende landen.

Nederland staat 54e op de medaillespiegel met drie keer brons, Afghanistan staat sinds donderdagnacht ook op de lijst dankzij het brons van taekwondoka Nisar Ahmad Abdul Rahimzai.

Taekwondoka Nisar Ahmad Abdul Rahimzai (blauw) trapte Afghanistan met brons de medaillespiegel op, hoewel hij hier de halve finale verloor van de Iraniër Mohammadali Khosravi (Lukas Schulze for OIS/IOC)
Taekwondoka Nisar Ahmad Abdul Rahimzai (blauw) trapte Afghanistan met brons de medaillespiegel op, hoewel hij hier de halve finale verloor van de Iraniër Mohammadali Khosravi (Lukas Schulze for OIS/IOC)