Verkrachtende asielzoeker krijgt lichtere straf om uitzetting te voorkomen

De 38-jarige Afghaanse asielzoeker Zaman S. heeft 20 maanden gevangenisstraf gekregen voor het verkrachten van een 18-jarige licht verstandelijk beperkte vrouw. De officier van justitie had 24 maanden celstraf geëist, maar de rechter ging voor een lagere straf om uitzetting te voorkomen.

De vrouw wilde in 2016 een tas kopen, maar moest even wachten omdat het druk was. Nadat iedereen vertrokken was vroeg S. haar om even mee te lopen, waarna ze in een mini-magazijn verkracht werd. "Ik kon geen kant meer op, hij heeft me erin geluisd", aldus het slachtoffer.

S. zelf liet na zijn arrestatie weten dat de seks vrijwillig was: "Er waren misschien communicatieproblemen, maar ze gaf geen tegengas", aldus de man over zijn slachtoffer, die zelf vertelde compleet verstijfd te zijn geweest toen hij haar aanraakte. "Ik walg van hem."

De rechter oordeelde dat 24 maanden weliswaar 'de ondergrens' was voor een vaginale of orale verkrachting, waar allebei sprake van was in dit geval, maar liet ook weten dat het 'niet de bedoeling is om een dusdanige straf op te leggen die verregaande vreemdelinggerechtelijke consequenties heeft.'

Uitzetting mocht dus geen gevolg zijn van de gevangenisstraf, die daardoor een paar maanden korter werd dan geëist. "Hier is geen recht gedaan, dit soort mensen moet je gelijk het land uitgooien", aldus de vader van het slachtoffer.

Ook de advocaat van het slachtoffer, Richard Korver, is boos. Volgens hem moet het wel of niet verliezen van een verblijfsvergunning geen overweging zijn in het geval van zo'n ernstig misdrijf. "Deze man staat straks weer gewoon op straat, onbehandeld en te kort gestraft."