VS dreigt weer met 'invasie Den Haag'

De Amerikaanse Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton heeft maandagavond keihard uitgehaald naar het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag. Als het hof het waagt om Amerikanen te vervolgen, zal de VS "alle benodigde middelen" gebruiken om ze te beschermen. Dit werd al in 2002 door toenmalig president George W Bush geregeld, in een wet die de bijnaam 'Invasiewet Den Haag' kreeg.

Het Strafhof haalde zich de woede van de Amerikaanse regering op de hals met de bekendmaking van plannen om Amerikaanse militairen te onderzoeken die in Afghanistan gevangenen zouden hebben mishandeld. Bolton noemt het hof "onrechtmatig" en waarschuwt voor sancties tegen medewerkers en anderen die aan het onderzoek bijdragen, meldt de BBC.

Het zou gaan om een algeheel onderzoek naar vermeende oorlogsmisdaden in Afghanistan. Misdaden die door Amerikaans militair en inlichtingenpersoneel zouden zijn gepleegd, zouden hierbij niet bij voorbaat zijn uitgesloten. Het Strafhof zou over gegronde aanwijzingen beschikken dat de VS in geheime CIA-gevangenissen mensen heeft gemarteld. Daarnaast worden leden van de Afghaanse regering en de Taliban van misdaden verdacht.

Bolton is daarnaast kwaad over Palestijnse plannen om bondgenoot Israël voor het hof te dagen om verdenkingen van mensenrechtenschendingen in Gaza en de Westelijke Jordaanoever.

Het ICC laat in een verlaring weten dat het een onafhankelijk en onpartijdig gerechtelijk instituut is, dat zijn werk principieel uitvoert zonder zich te laten afschrikken.

11 september
De VS ondertekende in 2000 in eerste instantie het Statuut van Rome dat de oprichting van het Strafhof mogelijk maakte. Dat was nog onder president Bill Clinton, maar vanwege bedenkingen die er toen al waren stuurde hij het niet voor goedkeuring naar de senaat. Hij raadde bovendien zijn opvolger Bush af om dit te doen. Ruim een halfjaar na de aanslagen van 11 september, toen de VS al actief was in Afghanistan, trok Bush de steun voor het hof definitief in.

Rond diezelfde tijd ondertekende Bush de American Service-Members' Protection Act. Die wet moet militair personeel beschermen tegen vervolging "door een niet-erkend internationaal strafhof", een expliciete verwijzing naar het ICC te Den Haag.

De wet kreeg al snel de bijnaam The Hague Invasion Act. Immers, als de VS zoals Bolton zegt "alle benodigde middelen" zal inzetten om militairen te beschermen die door het hof zijn vastgezet, is de implicatie dat Amerikaanse soldaten desnoods op het strand van Scheveningen zullen landen.