VN: zorgen over Gaza, verslechtering dreigt

Een hoge official van de VN waarschuwde in de Veiligheidsraad dat in Gaza "de situatie de komende dagen kan verslechteren." Bij protesten vrijdag van Palestijnen kwamen zeker zestien mensen om het leven. Het aantal gewonden bij de Mars van de terugkeer, zoals het protest heet, is opgelopen tot 1100. Volgens Palestina zijn er zelfs 1400 gewonden.

VN-official Taye-Brook Zerihoun riep Israël op zich te houden aan de internationale mensenrechten en kinderen te beschermen. Volgens Palestina zijn bij de protesten kinderen om het leven gekomen. Secretaris-generaal Antonio Guterres riep op tot een onafhankelijk onderzoek naar de doden en gewonden.

De radicaal-islamitische Hamas wil met de actie het ,,recht op terugkeer" ondersteunen voor Palestijnse vluchtelingen. Er waren zo'n 30.000 deelnemers.

Israëlische militairen schoten gericht op raddraaiers, zoals het leger vrijdag ook had aangekondigd. Demonstranten gooiden brandende autobanden, molotovcocktails en stenen naar de militairen.

De protesten zouden moeten duren tot 15 mei. De Palestijnen vieren 15 mei als Dag van de Catastrofe omdat ongeveer 700.000 Palestijnen zijn gevlucht of verdreven tijdens de eerste oorlog in het Midden-Oosten in 1948.

VN: zorgen over Gaza, verslechtering dreigt
VN: zorgen over Gaza, verslechtering dreigt (Foto: ANP)