Osaka schrijft geschiedenis en klopt woeste Williams in US Open-finale

Tennisster Naomi Osaka heeft de US Open gewonnen. De 20-jarige in Florida woonachtige Japanse met Haïtiaanse roots zorgde in de finale voor een stunt door veelvoudig Grand Slam-winnares Serena Williams te overklassen, wat Osaka - en Japan - haar eerste Grand Slam-titel opleverde.

Osaka was in de eerste set veruit de beste en won de set na een dubbele break met ruime cijfers. In de tweede set leverde de Japanse haar service in, maar ze brak gelijk terug en deed dat daarna nog eens dunnetjes over. De volgende game kreeg ze cadeau, letterlijk.

Scheidsrechter Carlos Ramos gaf Williams een waarschuwing wegens ongeoorloofd contact met haar coach. Daar was ze het niet mee eens en de Amerikaanse haalde alles en iedereen erbij: van de toernooidirecteur tot argumenten als 'omdat ik een vrouw ben!' en 'ik heb een dochter!'.

Uiteindelijk zorgde alles ervoor dat Williams een game in moest leveren, want het was haar derde waarschuwing: ze had er eerder ook al één gekregen voor het slopen van een racket. Osaka serveerde de wedstrijd gelijk uit, onder luid gejoel van de zogenaamde fans in het stadion: 6-2, 6-4.

Na afloop liet Williams weten dat men moest stoppen met het boegeroep, wat gelukkig ook gebeurde. De jonge Osaka, duidelijk aangeslagen door het hele gebeuren, leek vooral verdrietig te zijn door de gang van zaken en verontschuldigde zich zodra ze aan het woord kwam zelfs voor het verslaan van de held van het publiek, wat haar toch wel op flink wat sympathie kwam te staan. "Ik wil jullie in elk geval bedanken voor het kijken naar deze wedstrijd", zei Osaka bescheiden, waarna ze ook Williams nog bedankte voor de wedstrijd.

Serena Williams troost Osaka. (PRO SHOTS/Action Images)
Serena Williams troost Osaka. (PRO SHOTS/Action Images)