FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 9 september 2018

Rolstoeltennisster De Groot slaat dubbelslag op US Open

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft op de US Open een dubbelslag geslagen: de pas 21-jarige Nederlandse won in New York de titels in het enkel- én dubbelspel. Dat deed ze overigens respectievelijk tegen en met de Japanse Yui Kamiji.

Veelvoudig Grand Slam-winnares Kamiji was in de enkelspelfinale niet opgewassen tegen De Groot, die na haar Grand Slam-debuut in 2017 in rap tempo is opgeklommen naar de eerste plek op de wereldranglijst.

Vorig jaar won ze de Wimbledon-titel en verloor ze de US Open-finale, dit jaar was De Groot de beste op de Australian Open en Wimbledon, terwijl ze op Roland Garros de eindstrijd verloor van Kamiji. In New York domineerde De Groot ook in de finale: 6-2, 6-3, Grand Slam-titel nummer vier.

In het dubbelspel speelde de Nederlandse dan juist samen met Kamiji en ook dat bleek een succes: het duo, dit jaar al de beste op Wimbledon, was met 6-3, 6-4 een maat te groot voor het Nederlandse duo Marjolein Buis en Aniek van Koot.

'Regering-Trump sprak met rebellen over afzetten Maduro'

De Amerikaanse regering heeft in het geheim gesprekken gevoerd met groepen rebellen in Venezuela. Dat beweert althans de New York Times op basis van gesprekken met Amerikaanse ambtenaren en een oud-leider van het Venezolaanse leger. De inzet? Het afzetten van president Nicolas Maduro.

Het Witte Huis bevestigt de gesprekken niet, maar stelt wel dat het belangrijk is om te spreken met 'alle Venezolanen die democratie willen', om zo 'positieve verandering' te krijgen in het land dat, zo stelt het Witte Huis, 'zoveel heeft geleden onder Maduro'.

Volgens de krant is na de gesprekken van vorig jaar besloten om de plannen op pauze te zetten. Het zou niet de eerste keer zijn dat de VS zich stiekem bemoeit met Zuid-Amerikaanse politiek: Cuba (Varkensbaai-invasie), Panama (Amerikaanse invasie in 1989), Brazilië (staatsgreep in 1964) en Chili (inmenging in verkiezingen in 1964) weten wat het is als de Amerikanen rebellen en coupplegers steunen.

Maduro zelf zegt al tijden dat de 'agressieve Amerikanen' hem af willen zetten. De 'nieuwe Hitler' Trump - om de woorden van de Venezolaanse leider te gebruiken - noemde Maduro dan weer een dictator en zei vorig jaar nog militair ingrijpen niet uit te sluiten. Maduro is in eigen land overigens ook niet bepaald populair: het gaat ronduit slecht met Venezuela, dat in een enorme economische crisis verkeert.

Miedema schittert bij Arsenal: hattrick en twee assists

In Engeland is de Women's Super League, de nationale vrouwenvoetbalcompetitie, van start gegaan. Vivianne Miedema maakte op de eerste dag gelijk een geweldige indruk, waarmee de Nederlands international Arsenal aan een ruime zege op Liverpool hielp.

Miedema tikte al na zes minuten de 1-0 binnen en werd zo de eerste doelpuntenmaker van het seizoen. Nog geen tien minuten later stelde Miedema Lisa Evans in staat de 2-0 te maken, waarna ook Kim Little bediend werd door de Nederlandse. Kort voor rust maakte ze zelf de 4-0 en in de slotfase completeerde ze haar hattrick: 5-0.

De Women's Super League bestaat dit seizoen uit elf professionele teams en is daarmee de eerste volledig professionele vrouwenvoetbalcompetitie ter wereld.

Matthews wint ook in Montréal, Roosen vijfde

Michael Matthews heeft na de Grand Prix Cycliste de Québec ook de Grand Prix Cycliste de Montréal op zijn naam geschreven. In de tweede Canadese WorldTour-wedstrijd van het jaar was de Australiër van Sunweb de sterkste in een sprint voor Sonny Colbrelli en Greg Van Avermaet. Timo Roosen eindigde op een mooie vijfde plaats.

De traditionele vroeg vlucht bestond uit vijf renners. De nationale selectie van Canada was het best vertegenwoordigd met twee renners: Charles-Etienne Chretien, Adam Roberge. Verder bestond de kopgroep uit Nigel Ellsay (Rally), Hugo Houle (Astana) en Owain Doull (Sky) . De kopgroep had een maximale voorsprong van vijf minuten.

Met nog veertig kilometer te fietsen opende Lotto Soudal de finale. De Belgische WorldTour-ploeg reed eerst een strak tempo, waarna Tim Wellens ten aanval trok. De Belg kreeg alleen de Fransman Benoit Cosnefroy met zich mee. De aanval werd snel teniet gedaan, waarna Matej Mohoric in de afdaling versnelde.

De winnaar van de BinckBank Tour en de Ronde van Duitsland kreeg Jan Polanc mee. De Slovenen reden naar de overgebleven koplopers toe, die nog bestond uit vier renners. Sep Vanmarcke, Reinardt Janse van Rensburg en Gregor Mühlberger probeerde de sprong naar voren te maken, maar alleen de laatste slaagde daarin.

Op de volgende beklimming op het parcours moesten de vroege vluchters eraf bij de andere drie koplopers. Het verschil met het peloton was opgelopen naar een halve minuut, waar vooral Sunweb het werk opknapte.

Op elf kilometer van het einde was de het kop trio weer ingerekend door het peloton. In de laatste ronde probeerde Wellens opnieuw een aanval. Ditmaal was Jakob Fugelsang mee. In het peloton had Mohoric zich op kop gezet van het peloton en bracht alles weer bij elkaar.

Net zoals vrijdag in Québec moest een sprint van een uitgedunde groep voor de winnaar zorgen. Sonny Colbrelli leek op weg naar de zege in Montréal, maar de Italiaan van Bahrain Merida werd vlak voor de finish nog gepasseerd door Matthews.

Voor Matthews was het zijn tweede zege in drie dagen op Canadese bodem. Voor de Australiër een mooie opsteker nadat de Australische bondscoach hem niet opnam in de selectie voor het WK wielrennen, dat op het einde maand plaatsvindt in Innsbruck.

Oranje begint Nations League met nederlaag tegen Frankrijk

Het Nederlands elftal heeft niet voor een stunt kunnen zorgen tegen Frankrijk. De wereldkampioen won het treffen in de Nations League met 2-1.

Nog maar een paar maanden geleden eindigde het duel in 4-0 voor de Fransen, maar nu bleef een resultaat tot het einde mogelijk voor het Nederlands elftal. Vooraf koos bondscoach Ronald Koeman voor Frenkie de Jong en Davy Pröpper op het middenveld, die voetballend weerstand moesten bieden tegen de fysieke middenvelders van Frankrijk. Ook besloot de keuzeheer opnieuw het vertrouwen te geven aan Daley Blind, nadat de linksback afgelopen donderdag een zwakke indruk maakte tegen Peru.

Koeman achtte hem prima in staat om Kylian Mbappé te bespelen, maar al in de eerste minuut bood Blind de Franse groeibriljant al een goede mogelijkheid door slap uit te verdedigen. Cillessen redde echter bekwaam in de korte hoek, zoals hij na tien minuten spelen ook een redding in huis had op een volley van de jonge aanvaller. Amper drie minuten later was de doelman echter volledig kansloos toen Mbappé van dichtbij kon binnentikken.

Aan de goal ging een enorme blunder van Quincy Promes vooraf. Frankrijk dwong Oranje naar achteren en de aanvaller van Sevilla kopte de bal terug naar De Ligt, die meters verderop stond opgesteld. Matuidi pikte op en gaf een niet te missen kans aan Mbappé. Captain Virgil van Dijk schreeuwde het uit en ook Daley Blind wierp een vragende blik op Promes, die zijn fout een minuut later bijna herstelde met een splijtende pass op Georginio Wijnaldum. De middenvelder nam de bal echter niet goed mee en liet zo een kans op een snelle gelijkmaker onbenut.

Na rust kwam Oranje alsnog op gelijke hoogte. De Fransen zetten na de eerste treffer niet meer echt aan en oogden zelfs vermoeid na hun zware wedstrijd tegen Duitsland (0-0). Na meer dan veertig minuten zonder grote kansen was het opnieuw Wijnaldum die voor gevaar kon zorgen, maar opnieuw liet hij na om te scoren. Zijn schot rolde voorlangs en was het startsein voor een goede fase van Nederland, wat in de 67e minuut een goal opleverde dankzij Ryan Babel.

De vleugelaanvaller kon binnentikken na een voorzet van Kenny Tete. Een luchtje van buitenspel ontging de scheidsrechter, waar aan Nederlandse zijde natuurlijk niemand om maalde. In de Nations League is geen VAR aanwezig, wat Oranje goed uitkwam, al had het later in het duel met hulp van een videoscheidsrechter met een man minder op het veld kunnen staan.

Aangespoord door de 700 meegereisde supporters zette Oranje na de gelijkmaker nog eens goed aan en dat leverde een minuut later zelfs bijna een tweede treffer op, ware het niet dat Memphis Depay het zijnet trof. Het werd een dure misser, want daarna voerde Frankrijk het tempo nogmaals op en dat leverde wel een treffer op. Olivier Giroud kwam een kwartier voor tijd goed voor Vincent van Dijk en zette Oranje met zijn eerste treffer in elf interlands opnieuw op achterstand.

Nederland dacht daarna met elf tegen tien verder te mogen, maar scheidsrechter Alberto Undiano vond een gele kaart zwaar genoeg voor een onbegrijpelijke overtreding van Benjamin Pavard. De rechtsback schopte Ryan Babel finaal ondersteboven zonder dat er een bal in de buurt was. Frankrijk werd gematst, sloot de linies en een Nederlands slotoffensief met Luuk de Jong leverde vervolgens niets op, waardoor Nederland met een nul start in de Nations League.

Georginio Wijnaldum in duel met Olivier Giroud. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Georginio Wijnaldum in duel met Olivier Giroud. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Frankrijk

2 - 1

Nederland

 14' Mbappé
 75' Giroud
   67' Babel
 
 
Stadion: Stade de France, Saint-Denis
Toeschouwers: ?
Arbiter: Undiano (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Aréola
Pavard
Varane
Umtiti
Hernández (B.Mendy/62)
Mbappé
Kanté
Griezmann (Nzonzi/81)
Pogba
Matuidi
Giroud (Dembélé/89)
  Cillessen
Tete (Janmaat/82)
De Ligt
v.Dijk
Blind
Promes (Vormer/ 76)
Pröpper
Wijnaldum
F.de Jong
Babel (L.de Jong/88)
Depay

Schumacher pakt triple in F3-weekeinde Nürburgring

Mick Schumacher heeft een perfect weekeinde achter de rug in het Europees kampioenschap Formule 3. Op de Nürburgring vertrok de zoon van F1-legende Michael Schumacher twee keer van poleposition en drie keer pakte hij de overwinning.

De zaterdagrace werd gewonnen door Schumacher, die bij de start vanaf plek twee de leiding pakte. De Rus Robert Shvartzman en de Brit Daniel Ticktum reden de hele race vlak achter de Duitser, maar écht spannend werd het zelden en de twee mochten Schumacher in slagvolgorde vergezellen op het podium.

De tweede race was helaas niet al te spectaculair, net als op zaterdag, en kende dezelfde hoofdrolspelers: Schumacher was een maatje te groot voor de rest, Shvartzman en Ticktum streden om de tweede en derde plek en eindigden wederom op die posities.

Ook race drie was niet geweldig spannend, maar één ding was net even anders dan bij de eerste twee races: Alex Palou wist Daniel Ticktum in de eerste bochten na een pittig duel te verschalken, waardoor Ticktum genoegen moest nemen met plek vier. Palou probeerde de hele race Shvartzman van de tweede plek te houden, zonder succes.

Op Schumacher stond wederom geen maat en de Duitser werd de eerste coureur sinds Lance Stroll (eind 2016) die de triple pakte in een weekeinde. In de titelstrijd is hij Ticktum tot op drie punten genaderd, met nog zes races te gaan.

Denemarken wint van Wales in Nations League

Denemarken is uitstekend begonnen aan de Nations League. Christian Eriksen verzorgde beide goals en was de man van de wedstrijd tegen Wales: 2-0.

Nadat de Denen afgelopen woensdag met een verzameling van amateur- en zaalvoetballers vriendschappelijk aantrad tegen Slowakije (3-0 nederlaag), had het land voor het duel met Wales weer de beschikking over de gebruikelijke namen. De eveneens weer teruggekeerde bondscoach Age Hareide had in zijn basiself ruimte gecreëerd voor onder anderen Lasse Schöne en Eriksen en laatstgenoemde was na ruim een halfuur goud waard voor de Denen. Eriksen werd in het strafschopgebied van Wales vrijgespeeld door Henrik Dalsgaard, waarna de middenvelder van Tottenham Hotspur met een perfecte aanname ruimte creëerde voor een schot in de verre hoek: 1-0.

Het betekende het enige doelpunt in een eerste helft waarin Denemarken de lakens uitdeelde. Pione Sisto was vlak na het openingsdoelpunt van Eriksen dicht bij een tweede Deense treffer, maar zijn schot werd uit de hoek gedoken door Wayne Hennessey. Namens Wales was het enige serieuze wapenfeit voor rust afkomstig van Gareth Bale: de aanvaller van Real Madrid werd de diepte ingestuurd door Aaron Ramsey, maar zijn schot scheerde vervolgens rakelings voorbij het doel van Kasper Schmeichel.

Wales imponeerde afgelopen donderdag in zijn eerste wedstrijd van de Nations League door met 4-1 te winnen van Ierland, maar het elftal van bondscoach Ryan Giggs had het ditmaal een stuk lastiger. Denemarken bleef simpel op de been in het eerste kwartier na de onderbreking en wist zijn voordelige marge na 63 minuten voetballen te verdubbelen. Eriksen benutte op overtuigende wijze een strafschop, nadat de zeventienjarige Ethan Ampadu de bal in het eigen strafschopgebied op de hand had gekregen. Giggs poogde met het inbrengen van onder anderen Ben Woodburn nog wel voor een ommekeer te zorgen, maar de zege kwam eigenlijk nimmer meer in gevaarlijk voor Denemarken, dat uitstekend is begonnen in groep 4 van divisie B.

Uitslagen Nations League zondag
A1: Frankrijk - Nederland 2-1
B1: Oekraïne - Slowakije 1-0
B4: Denemarken - Wales 2-0
C3: Bulgarije - Noorwegen 1-0
C3: Cyprus - Slovenië 2-1
D1: Georgië - Letland 1-0
D4: Macedonië - Armenië 2-0
D4: Liechtenstein - Gibraltar 2-0

Moto2-coureur Fenati twee races geschorst na levensgevaarlijke actie

Moto2-coureur Romano Fenati is door de MotoGP-organisatie voor twee wedstrijden geschorst. De Italiaan, vorig jaar nog tweede in het WK in de Moto3, kneep zondag tijdens de Grand Prix van San Marino plotseling in de voorrem van landgenoot Stefano Manzi.

De jury kende uiteraard geen genade en Fenati kreeg direct de zwarte vlag te zien: einde race, zonder waarschuwing. Manzi kreeg zelf zes plekken gridstraf voor de volgende race, omdat hij enkele bochten eerder op een dusdanige manier gereden zou hebben dat een andere, niet nader genoemde rijder van de baan gedwongen werd. Fenati moet de races in Aragón en Thailand missen.

MotoGP-coureur Cal Crutchlow eindigde met plek drie op het podium en liet tijdens de persconferentie ook nog even weten wat hij van Fenati's actie vond: "Ze zouden hem nooit meer moeten laten racen", aldus de Brit. "Hij had terug naar zijn pitbox moeten lopen en zijn team had hem direct de achterdeur uit moeten trappen. Dit kun je niet maken richting een medecoureur, we riskeren onze levens al genoeg."

Fenati staat overigens sowieso bekend als een geval apart. Enkele jaren geleden kreeg hij in de Moto3 nog straf nadat hij tijdens de opwarmronde Niklas Ajo een trap verkocht, en het opleidingsprogramma van Valentino Rossi schopte Fenati er wegens wangedrag uit.

Prima race Schippers niet genoeg voor Europese zege, De Witte stuntelt

De Amerikaanse ploeg heeft zondag in het Tsjechische Ostrava de Continental Cup gewonnen, waar vier continentale teams het tegen elkaar opnamen: de Amerika's, Europa, Afrika en Azië/Oceanië. Na dag één had de Amerikaanse ploeg al een voorsprong, met Europa als enige serieuze concurrent, en zondag maakten de Amerikanen het af.

Op dag twee kwamen drie Nederlanders in actie. Lisanne de Witte stuntelde op de gemengde 4x400 meter, Churandy Martina kwam er niet aan te pas, maar Dafne Schippers liet zien het sprinten nog niet verleerd te zijn. Op de 200 meter kende de wereldkampioene een dijk van een start en pas in de laatste meters kwam Shaunae Miller-Uibo - wereldtop op de 400 meter - langszij: 22,16 voor Miller-Uibo tegen 22,28 voor Schippers.

Met 10,36 seconden moest Martina namens Europa genoegen nemen met de zevende plek op de 100 meter. Hij hield alleen de Jamaicaanse ex-wereldkampioen Yohan Blake achter zich: Blake kende een fantastische start, maar terwijl hij op weg leek naar een top-3-plek moest hij geblesseerd opgeven. Zijn Amerikaanse teamgenoot Noah Lyles won in 10,01 seconden en klopte de Chinees Su Bingtian nog maar net (10,03).

Op de afsluitende gemengde 4x400 meter ging het fout voor De Witte. Ze kreeg als derde loper van het team het stokje van de Belg Kevin Borlée, maar liet het estafettestokje uit haar handen glippen en moest terug. Europa was zo kansloos, hoewel de achterstand in de totaalstand al niet meer te achterhalen was. De Amerikaanse ploeg won het eindklassement, voor Europa, Azië/Oceanië en Afrika.

Moeder Howick en Lili dreigde met zelfmoord

De moeder van de Armeense kinderen Howick en Lili blijkt met zelfmoord gedreigd te hebben nadat een voorzieningenrechter vrijdagavond bepaalde dat de uitzetting van de kinderen gewoon plaats mocht vinden. Dat beweren bronnen tegenover RTL Nieuws.  Vrijdagavond verdwenen de kinderen van de radar in Wijchen, zaterdagavond doken ze weer op, enkele uren nadat bekend geworden was dat ze toch in Nederland mogen blijven

Het Ministerie liet op het laatste moment weten dat 'vanwege actuele ontwikkelingen in de zaak' de kinderen in Nederland mochten blijven. Of het feit dat Mark Harbers de afgelopen week ondergedoken heeft gezeten vanwege zeer ernstige bedreigingen aan zijn adres ook mee gespeeld heeft in het besluit om zijn discretionare bevoegdheid te gebruiken is niet bekend. Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil verder niet op de zaak ingaan. 

Serena Williams krijgt 17.000 dollar boete voor woede-uitbarsting tijdens finale

Serena Williams heeft een boete van 17.000 dollar (14.700 euro) gekregen voor haar gedrag in de finale van de US Open. De organisatie van het Grand Slam-toernooi bestrafte de 36-jarige Amerikaanse voor drie overtredingen.

Williams kreeg 10.000 dollar boete voor haar grove taalgebruik aan het adres van de scheidsrechter, moet 4.000 dollar neerlappen als gevolg van een officiële waarschuwing vanwege niet toegestane coaching door haar op de tribune zittende coach Patrick Mouratoglou en nog eens 3.000 dollar voor het stukslaan van een racket.

De 23-voudig grandslamkampioene verloor zaterdagavond de finale van de zeventien jaar jongere Japanse Naomi Osaka.  Tijdens de persconferentie na afloop zei Williams opnieuw dat ze niet gecoacht werd. Iets wat verboden is tijdens de wedstrijd. Haar trainer Patrick Mouratoglou gaf echter wel te kennen dat hij haar instructies gaf, maar dat de trainer van Osaka hetzelfde deed. “Ik zal eerlijk zijn: ik was aan het coachen”, aldus Mouratoglou. “Maar ik had niet het gevoel dat Serena toen naar mij keek. Alle coaches doen dat trouwens tijdens honderd procent van de matchen. Ook de coach van Osaka dus.”

“Ik heb het letterlijk net gehoord en ik heb Patrick een bericht gestuurd, in de zin van: ‘waar heb jij het over?’. Want wij gebruiken geen signalen en hebben het daar nog nooit over gehad”, reageert Williams op de uitspraak. “Ik probeer erachter te komen waarom hij dat zou zeggen.”

Volgens Mouratoglou werkt de umpire met twee maten en twee gewichten. ”In andere wedstrijden wordt coaching door de vingers gezien en nu volgt er een waarschuwing. Dit incident had makkelijk vermeden kunnen worden. Het is de tweede keer dat de scheidsrechters de vedette van de US Open proberen te benadelen.” Volgens de organisatie van de US Open handelde umpire Carlos Ramos dan weer volgens de regels.

Serena Williams en de fouten. (Bron: YouTube)

Serena Williams moet 17.000 dollar betalen. (PRO SHOTS/Action Images)
Serena Williams moet 17.000 dollar betalen. (PRO SHOTS/Action Images)

Woningbouw krijgt deksel op neus van rechter

Woningcorporatie Ymere verliest een rechtszaak tegen een 64-jarige man die na zijn scheiding opnieuw bij zijn inmiddels bejaarde moeder ging wonen in Amsterdam Zuidoost. De man zou vrijwillig bij haar wonen, maar Ymere was van mening dat de Amsterdammer niet in aanmerking zou komen als medehuurder, zo meldt AT5 op haar website. 

De 64-jarige zoon trok in 2012 in bij zijn 89-jarige moeder na een scheiding met zijn ex. Sindsdien staat hij ingeschreven op haar adres en betaalt hij gedeeltelijk de huur. In april 2016 heeft de man een verzoek bij Ymere ingediend tot medehuurderschap. Deze werd in april 2017 afgewezen, omdat er volgens de woningcorporatie onvoldoende was aangetoond dat er een gemeenschappelijke huishouding gevoerd zou worden.

Niet hulpbehoevend
De woningcorporatie was van mening dat de man niet uit vrije wil samenwoonde met zijn moeder, maar mantelzorger was omdat zijn moeder hulpbehoevend zou zijn. Van een gelijkwaardige relatie is volgens Ymere dus geen sprake, terwijl dat wel een voorwaarde is om als medehuurder op het contract te komen.

Daarnaast meende Ymere dat de 64-jarige man niet mee zou betalen in de huur en het huishouden. Ook zouden inwonende kinderen volgens de woningcorporatie alleen onder bijzondere omstandigheden 'duurzaam' kunnen samenwonen. Volgens Ymere geldt de regel voor medehuurder daarom niet voor hem en wil de woningcorporatie niet dat mensen op deze manier aan een woning komen.

Gelijkwaardige relatie
De rechter is het hier niet mee eens. De bejaarde moeder van de man kan nog prima zelfstandig functioneren. Ook omdat moeder en zoon nog samen activiteiten ondernemen, is de relatie wel degelijk gelijkwaardig.

Daarnaast is er volgens de kantonrechter voldoende aangetoond dat de 64-jarige zoon zijn deel van de kosten voor de woning en het huishouden op zich neemt. Om die redenen mag de man toch bij zijn bejaarde moeder blijven wonen.

Eindwinst voor Alaphilippe in Tour of Britain, slotrit voor Ewan

Caleb Ewan heeft de achtste en laatste etappe van de Tour of Britain gewonnen. Hij was na een korte etappe van 77 kilometer door Londen de snelste in een massasprint. De eindzege voor Julian Alaphilippe kwam niet meer in gevaar. Wout Poels werd tweede in de Britse rittenkoers, voor Primoz Roglic.

Met veertien rondes van 5,5 kilometer door Londen was het bijna zeker dat het een massasprint zou worden. Ondanks enkele aanvallen van verschillende renners van team Sky, werd dan ook een massasprint. Daarin bleek Caleb Ewan over de snelste benen te beschikken voor Fernando Gaviria en André Greipel. Voor Ewan was het pas zijn eerste zege sinds zeven maanden. Toen was de kleine Australiër de snelste in Clasica de Almeria.

Cillessen over wedstrijd tegen Frankrijk: "Natuurlijk niet heengaan met het idee dat het een makkie is"

Jasper Cillessen ziet zondagavond kansen voor het Nederlands elftal in de ontmoeting met Frankrijk in de Nations League.

De doelman, die verzekerd is van een basisplaats onder de lat bij Oranje, treft in de ontmoeting met Frankrijk zijn ploeggenoten van Barcelona Samuel Umtiti en Ousmane Dembélé.

"Dat ze wereldkampioen worden zegt natuurlijk genoeg, al heb ik niet zoveel van het WK gezien. Ik had vakantie en het stak nog wel", vertelt Cillessen in gesprek met ELF Voetbal. "Er zijn altijd kansen, maar we moeten daar natuurlijk niet heengaan met het idee dat het een makkie is."

De doelman neemt de wedstrijd tegen Frankrijk in de Nations League heel serieus. "We hebben dit potje tegen Peru ook serieus genomen, dus zeker dat we die ook serieus nemen. We gaan ons daar gedegen op voorbereiden, ja."

Door de afwezigheid van Hugo Lloris staat Alphonse Aréola onder de lat bij Frankrijk. "Ik ken hem niet zo goed, maar hij heeft het goed gedaan. Volgens mij houdt hij bij Paris Saint-Germain momenteel Gianluigi Buffon op de bank, dus dan kun je wel wat."

Boadu over basisplaats bij AZ: "Ik weet niet of dat bij Arsenal ook het geval was geweest"

Myron Boadu heeft in 2016 de kans laten schieten om een lucratief contract bij Arsenal te tekenen. De spits besloot bij AZ te blijven.

"Het moment dat ik in het vliegtuig stapte, zal ik nooit vergeten. Ik dacht: 'dit kan weleens een belangrijke dag uit mijn leven worden'', vertelt Boadu in gesprek met ELF Voetbal. "Als we ja hadden gezegd, had het verstrekkende gevolgen gehad voor ons gezin. Dan zou een van mijn ouders zijn meegegaan."

De zeventienjarige spits besloot niet in te gaan op de aanbieding van the Gunners en zette vervolgens in 2017 zijn handtekening onder een contract bij AZ. "Het was aantrekkelijk om te gaan, dat wel. Maar ik had ook een heel goed aanbod van AZ gekregen."

"Ik speel hier nu in het eerste. Ik weet niet of dat bij Arsenal ook het geval was geweest. Daar zou ik met jongens van mijn eigen leeftijd spelen. Dat stond mij minder aan", besluit Boadu, die dit seizoen in vier Eredivisiewedstrijden goed was voor drie doelpunten en een assist.

Pinot wint op Lagos de Covadonga in Vuelta, Kruijswijk vijfde

Thibaut Pinot heeft in de Vuelta a España de bergrit naar de Lagos de Covadonga gewonnen. De Fransman van Groupama-FDJ reed in de vijftiende etappe op de slotklim weg bij de andere favorieten en kwam solo aan. Miguel Ángel López eindigde als tweede, voor leider Simon Yates, die daarmee zijn leiderspositie verstevigde. Steven Kruijswijk kwam als vijfde binnen en blijft daarmee in de top vijf van het algemeen klassement staan.

Op weg naar de slotklim van de Lagos de Covadonga ontstond er een kopgroep van twaalf renners, met Bauke Mollema en Danny van Poppel. Van Poppel had met George Bennett een ploeggenoot mee, en hij was de best geklasseerde renner op 10.03.

De voorsprong van de kopgroep liep gestaag op naar de zes minuten, maar met nog tachtig kilometer nam Astana de kop over van Mitchelton-Scott. De voorsprong liep hard terug en aan de voet van de slotklim was het verschil nog maar twee minuten met Ivan Garcia Cortina, die even ervoor uit de kopgroep was weggereden.

Astana bepaalde op de slotklim van 12,1 kilometer, met een gemiddelde stijgingspercentage van 7,4%, het tempo. Na twee kilometer klimmen moest Wilco Kelderman er al af. De Nederlander van Sunweb kwam uiteindelijk op meer dan vier minuten binnen van de winnaar.

Ook in het vervolg van de klim bleef Astana het tempo hoog houden. Op 7,5 kilometer plaatste Astana-kopman López aanval. De 24-jarige Colombiaan had een handvol secondes voorsprong, waarna Nairo Quintana reageerde. Klassementsleider Simon Yates, Thibaut Pinot, Steven Kruijswijk, Rigoberto Uran, Enric Mas en Alejandro Valverde wisten ook de aansluiting te vinden.

Niet veel later had Pinot meer succes bij zijn aanval. De Fransman vormde geen bedreiging voor de andere klassementsrenners doordat hij in de eerste week al wat tijd verloren had. Pinot fietste een voorsprong bij elkaar, terwijl de klassementsrenners vooral naar elkaar keken. Yates probeerde het met enkele speldenprikjes, maar alleen Uran moest afhaken in de achtervolgende groep.

Later op de klim kreeg Kruijswijk samen met Valverde het moeilijk op de klim, maar de de twee kwamen weer terug op de eerste achtervolgers. Een aanval van López op twee kilometer leek wel succesvol. Er reageerde in eerste instantie niemand op de Colombiaanse klimmer wat zorgde voor frustratie bij Yates. De klassementsleider reageerde het af op Quintana, maar die kwam niet op kop. Dat deed Valverde wel, waardoor de schade beperkt bleef in de achtervolgende groep.

De zege van Pinot kwam niet meer in gevaar voor de Fransman. Door de zege heeft Pinot in alle drie de grote rondes nu een etappe gewonnen. Naast de overwinning op de Lagos de Covadonga steeg hij naar de zevende plaats in het algemeen klassement. Yates blijft nog altijd leider in de Ronde van Spanje. Hij heeft een voorsprong van 26 seconden op Valverde. Quintana heeft een achterstand van 33 seconden op de Engelsman.

Maandag is er een rustdag in de Vuelta a España. Dinsdag is het weer een belangrijke dag voor de klassementsmannen. Dan staat een tijdrit van 32 kilometer op het programma.

Ramos: "Ik had graag een ander ontvangst gehad"

Sergio Ramos werd zaterdagavond in het duel tussen Engeland en Spanje continu uitgefloten. Na afloop deed de verdediger zijn verhaal.

Het uitfluiten was het gevolg van de Champions League-finale tussen Liverpool en Real Madrid in mei. Mohamed Salah raakte in een duel met Ramos geblesseerd aan zijn schouder en dat voorval was het Engelse publiek nog niet vergeten.

"Ik had graag een ander ontvangst gehad", vertelde de Spanjaard na afloop van de wedstrijd in de Nations League in gesprek met Spaanse media. "Iedereen herinnert zich de finale, maar niemand herinnert zich de doodsbedreigingen die mijn familie en mijn kinderen hebben gekregen."

Ramos was tevreden over de start van Spanje onder de nieuwe bondscoach Luis Enrique. "We zijn een nieuw tijdperk begonnen met een coach die veel ervaring heeft. Wat is er beter dan op Wembley winnen?"

Ook De Graaf uitgeschakeld op Dutch Darts Championships

Jeffrey de Graaf heeft de Nederlandse eer op de Dutch Darts Championships in Maastricht niet hoog kunnen houden. De Nederlander werd in de achtste finales door Kyle Anderson met 6-1 verslagen. 

Er deden zes landgenoten mee. Vier haalden de eerste horde niet. Michael van Gerwen werd in de tweede ronde uitgeschakeld door William O'Connor. Alleen De Graaf haalde de finaledag. Hij ging echter ruim onderuit tegen Anderson, die een prima wedstrijd afleverde en ruim 97 gemiddeld wierp. De Noord-Hollander bleef met een gemiddelde van 84 ver van zijn beste spel verwijderd.

O'Connor de bedwinger van Van Gerwen verloor kansloos van Ricky Evans met 6-2. Adrian Lewis en Simon Whitlock staan wel in de kwartfinales. Lewis won van Josh Payne met 6-5 en Whitlock was met 6-4 te sterk voor Darren Johnson. De kwartfinales worden vanaf 19.15 uur gespeeld. De halve finales en finale hebben daarna plaats. 

Uitslagen Dutch Darts Championships - Achtste finales

Ricky Evans 6-2 William O'Connor
Joe Cullen 6-4 Daryl Gurney
Ritchie Edhouse 6-2 Ross Smith
Kyle Anderson 6-1 Jeffrey de Graaf
Peter Wright 6-1 Dave Chisnall
Simon Whitlock 6-4 Darren Johnson
Adrian Lewis 6-5 Josh Payne
Ian White 6-2 Mervyn King

Kwartfinales vanaf 19.15 uur
Ricky Evans v Joe Cullen
Ritchie Edhouse v Kyle Anderson
Peter Wright v Simon Whitlock
Adrian Lewis v Ian White

8 arrestaties voor drugssmokkel

Het Team Bijzondere Bijstand van de Douane heeft in Amsterdam acht mannen aangehouden die worden verdacht van het invoeren van een partij cocaïne. De drugs werd ontdekt op 20 augustus in de haven van Rotterdam en na onderzoek door het Hit And Run Cargo team (HARC) leek het erop dat de partij drugs mogelijk naar Duitsland toe zou gaan.

De 14 kilo verdovende middelen zaten verstopt aan de voorzijde van een container die geladen was met ananassen uit de Dominicaanse Republiek. Toen uit onderzoek bleek dat de partij toch in Nederland zou blijven werd de container gevolgd. Nadat de ananassen er bijna uit waren, werd de smokkelwaar verwijderd en overgeladen in een personenauto.

De aanhoudingen vonden op donderdag 6 september plaats, in de late avond, nadat de verdachten de cocaïne uit de container hadden gehaald en ermee wilden wegrijden. De aangehouden mannen zijn tussen de 22 en 47 jaar oud. Vijf zijn afkomstig uit de regio’s Amsterdam en Tilburg. Naast de vijf mannen met de Nederlandse nationaliteit is er een Dominicaan aangehouden, een Turkse man en een Albanees. Die laatste man verblijft illegaal in Nederland.

Maandag 10 september worden de acht verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. De partij cocaïne met een straatwaarde van ten minste 350.000 euro is na de aanhouding van de acht mannen direct vernietigd. Het HARC-team, een samenwerking tussen OM, Zeehavenpolitie, FIOD en Douane doet nog verder onderzoek naar de drugssmokkel.

Man doodgeschoten in Eindhoven

Bij een schietincident in de Sionstraat in Eindhoven kwam zaterdagavond 8 september rond 20.00 uur een man om het leven. Toegesnelde hulpdiensten troffen de man aan in een auto, maar konden niets meer voor hem betekenen. De man overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. Een woordvoerder van de politie zegt: "Op dit moment is het van belang dat we de identiteit van het slachtoffer vaststellen en zijn familie in kennis stellen."

Na het schietincident is de mogelijke dader de straat uit gevlucht. Het zou gaan om een man met een Turks/ Marokkaans uiterlijk, tussen de 50-53 jaar oud met zwart/grijs haar en een snor. Hij is ongeveer 1.65 -1.70 cm lang en heeft een gezet postuur. Tijdens het vluchten zou hij een tas bij zich hebben met daarop een opdruk.

De woordvoerder: "We zijn volop bezig met het onderzoek. Het is belangrijk dat we duidelijk krijgen wat er zich heeft afgespeeld. Op dit moment zijn specialisten van forensisch onderzoek bezig met sporenonderzoek. Dit onderzoek neemt veel tijd in beslag en kan nog enkele uren duren. Er wordt zeer nauwkeurig gezocht naar sporen en aanwijzingen. Ieder detail is hierbij van belang."

Er is direct een Team Grootschalige Opsporing (TGO) opgestart. Onder leiding van een officier van justitie onderzoekt dit rechercheteam de toedracht rond de dood van de man. De woordvoerder: "Naast het onderzoeken van de omstandigheden waaronder de man om het leven kwam, kijken we ook naar zijn achtergronden en naar een mogelijk motief. Uiteraard wordt op dit moment een buurtonderzoek in de wijk gehouden. We zijn met diverse mensen in gesprek."

Update 15:45 uur
Het gaat om een 34-jarige inwoner van Eindhoven. Het sporenonderzoek werd in de loop van de nacht afgerond. De auto waarin het slachtoffer zat is in beslag genomen en wordt elders nog verder onderzocht. Er is vandaag opnieuw met getuigen en buurtbewoners gesproken. Daarnaast wordt er ook gesproken met diverse mensen uit de omgeving van het slachtoffer.

Uit de eerste gesprekken met getuigen komt naar voren dat er mogelijk sprake is van twee mannen die vlak na het incident op de hoek van de Sionstraat met de Gibeonstraat stonden. Dit was op zo'n 20 meter afstand van het schietincident. De politie op zoek naar deze twee mannen. Mogelijk hebben zij belangrijke informatie. 

Man doodgeschoten in Eindhoven (Foto: Politie.nl)
Man doodgeschoten in Eindhoven (Foto: Politie.nl)

Kane haalt uit naar Makkelie na afkeuren 2-2

Harry Kane heeft kritiek geuit op scheidsrechter Danny Makkelie na afloop van de 1-2 nederlaag van Engeland tegen Spanje in de Nations League.

De leidsman keurde in de blessuretijd een treffer van Danny Welbeck, wat de gelijkmaker zou betekenen af. De aanvaller hinderde doelman David de Gea, waarna Makkelie floot.

Gevraagd of Welbeck's treffer goedgekeurd had moeten worden, vertelt Kane in gesprek met Sky Sports: "Honderd procent. Op de grote momenten moet je een scheidsrechter hebben die sterk in zijn schoenen staat. Je hebt een goede scheidsrechter nodig die onder druk geen verkeerde beslissingen neemt."

"Welbeck stond daar gewoon en De Gea sprong in de lucht. Hij ving de bal, viel op Danny en de bal viel. Er was geen overtreding." Na nederlagen tegen Kroatië en België op het WK, was de nederlaag tegen Spanje de derde op rij. Het is de eerste keer sinds 1988 dat de ploeg dit overkomt. Het is ook de eerste nederlaag op eigen veld sinds 2007, toen Kroatië te sterk was.

Een samenvatting van de wedstrijd met de afgekeurde goal is hier te zien.


Dele Alli and Eric Dier protesteren na de afgekeurde goal van Danny Welbeck (Pro Shots / Action Images)

DTM-dubbel voor Rast, Frijns pakt punt

Regerend DTM-kampioen René Rast heeft zijn dominante weekeinde op de Nürburgring op passende wijze afgesloten. Zaterdag pakte de Duitser met zijn Audi de poleposition en de winst, zondag deed hij precies hetzelfde. Rast is de eerste coureur sinds Jamie Green in mei 2015 die beide races in een DTM-weekeinde wint.

Rast vertrok vanaf pole, naast kampioenschapsleider Gary Paffett. De Brit verloor al snel plekken aan Lucas Auer en Timo Glock, maar nadat Glock de Oostenrijker in de derde ronde torpedeerde - waar hij direct een drive through voor kreeg - kon Paffett plek twee weer in beslag nemen. 

Paffett nam geen risico's, elk punt is immers belangrijk, maar bij de pitstop ging het fout: bij zijn rechterachterband ging de wissel allesbehalve soepel, waardoor Paffett veel tijd verloor en uiteindelijk genoegen moest nemen met plek vijf, achter Paul di Resta, Marco Wittmann en Bruno Spengler.

Door de tweede plek van Di Resta verkleint de Schot een dag na zijn teleurstellende zaterdag de achterstand in het kampioenschap: Paffett heeft er 206, Di Resta 204. Robin Frijns kende een sterke race en steeg van de zeventiende startplek naar de tiende plaats, goed voor één punt.

Over twee weken strijkt de DTM neer op de Red Bull Ring in Oostenrijk.

Dovizioso wint in Misano, Lorenzo schuift onderuit

Andrea Dovizioso heeft zondag de Grand Prix van San Marino in de MotoGP gewonnen. Op het circuit van Misano was de Italiaan een klasse apart, nadat hij na enkele ronden de leiding in handen nam en deze ook niet meer weg zou geven.

Jorge Lorenzo hield vanaf poleposition de leiding en werd gevolgd door Jack Miller, hoewel Lorenzo's Ducati-teamgenoot Dovizioso al snel plek twee in beslag nam. Achter Miller volgden Marc Marquez, Maverick Viñales, Alex Rins, Cal Crutchlow, Valentino Rossi en Johann Zarco.

Voor de ook door Marquez ingehaalde Miller was het al snel voorbij: in de vierde ronde gleed de wisselvallige Australiër onderuit. Voorin opende Dovizioso de aanval op zijn teamgenoot, met succes, terwijl Rins zich naar de vierde plek reed.

Halverwege de race had Dovizioso een goede anderhalve seconde voorsprong op Marquez, die inmiddels Lorenzo was gepasseerd. Die liet dat uiteraard niet zomaar gebeuren en met zeven ronden te gaan pakte hij de regerend wereldkampioen op fraaie wijze weer terug.

Met nog ruim één ronde te gaan ging het fout voor Lorenzo: hij schoof onderuit en het 1-2'tje voor Ducati kon de prullenbak in. De zege kwam wel: Dovizioso begon twee bochten voor de finish al te juichen en pakte de winst, voor Marquez, Crutchlow, Rins, Dani Pedrosa en Rossi.

3 arrestaties na schietpartij in Zoetermeer

Bij de politie kwamen zondag 9 september, omstreeks 03.45 uur, meerdere meldingen binnen van een schietincident aan de Hugo de Grootlaan in Zoetermeer. Getuigen meldden meerdere schoten te hebben gehoord. Drie verdachten zijn aangehouden. De politie is op zoek naar getuigen.

Toegesnelde agenten troffen op de rotonde ter hoogte van de Hugo de Grootlaan met de Heicopstraat een personenauto en een scooter aan. In de auto werd een mogelijk kogelgat aangetroffen. Direct werd de omgeving afgezet voor onderzoek, hierbij werden de politiehelikopter en een speurhond ingezet. Bij het schietincident waren vermoedelijk een witte personenauto en een scooter betrokken. De daders zijn in onbekende richting gevlucht.

Een persoon raakte bij het schietincident gewond. Het gaat om een 19-jarige man uit Delft. Hij is voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis. In de uren na het schietincident zijn drie verdachten aangehouden. Het gaat om drie mannen van 19, 20 en 22 jaar oud uit Zoetermeer. Zij zijn overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. De recherche onderzoekt het schietincident.

3 arrestaties na schietpartij in Zoetermeer (Foto: stockfoto politie.nl)
3 arrestaties na schietpartij in Zoetermeer (Foto: stockfoto politie.nl)

Bagnaia oppermachtig in Moto2-race San Marino

Francesco Bagnaia heeft met overmacht de Grand Prix van San Marino in de Moto2 gewonnen. Op het circuit van Misano stond er geen maat op de kampioenschapsleider, die van start tot finish de eerste plek in handen had.

Bagnaia pakte bij de start vanaf poleposition de leiding, waarna alleen Mattia Pasini de kampioenschapsleider aanvankelijk kon volgen. Miguel Oliveira, Bagnaia's voornaamste titelrivaal, reed op de derde plek, voor Marcel Schrötter en Joan Mir, twee tellen achter de koplopers.

Mir haakte af bij Schrötter en Oliveira, die halverwege langzaam de aansluiting bij Pasini leken te vinden, ruim achter Bagnaia. Die aansluiting kwam met zeven ronden te gaan en Oliveira passeerde thuisfavoriet Pasini al snel, waarna ook Schrötter langszij kwam naar de derde plek.

Pasini moest afhaken bi het duo en zag ook Mir nog langszij komen. Die pakte hij wel weer terug, want Mir moest na een stukje afsnijden zijn plek inleveren. Schrötter probeerde Oliveira zonder succes te passeren en eindigde als derde, achter Oliveira en de ongenaakbare Bagnaia.

Romano Fenati werd overigens meer dan terecht zonder pardon uit de race gehaald: op een recht stuk reed hij naast Stefano Manzi en pakte hij het stuur van zijn landgenoot vast, een levensgevaarlijke actie die door de raceleiding gelijk afgestraft werd.

Echtpaar overleden na caravanbrand

Afgelopen nacht is er een caravan uitgebrand op camping De Achterste Hoef in Bladel. Het echtpaar dat in de caravan sliep heeft de brand niet overleefd. De slachtoffers zijn een 77-jarige man en 70-jarige vrouw uit Apeldoorn. 

Volgens een van de campinggasten was het stel echte vakantieliefhebbers. Hij verklaarde tegenover het Eindhovens Dagblad dat de caravan elk jaar werd nagekeken. De politie doet vandaag nader onderzoek naar het ontstaan van de brand, maar gaat uit van een technisch mankement. 

Eerste Moto3-zege Dalla Porta na race met zware crash

Motorcoureur Lorenzo Dalla Porta heeft zijn eerste GP-zege te pakken. De Italiaan won zondag in de Moto3 de Grand Prix van San Marino na een fraaie strijd. 

Gabriel Rodrigo had vanaf plek twee de beste start, maar Fabio Di Giannantonio pakte de leiding snel over. Dat werd al snel weer overgenomen door kampioenschapsleider Marco Bezzecchi, terwijl de van plek elf vertrokken Jaume Masia al snel naar de derde plek reed.

Aan het einde van de tweede ronde kon dat alles even de prullenbak in: het ging helemaal fout bij het opkomen van het rechte stuk, waar Masia onderuit schoof. Dat zorgde voor een kettingreactie en een zware crash met Nicolo Bulega, Aron Canet, Ayumu Sasaki en Enea Bastianini.

Opvallend genoeg werd de rode vlag niet gezwaaid en dus ging de race door, met Bezzecchi op kop, voor Dalla Porta, Rodrigo, Martin en Di Giannantonio, die allemaal vóór de crash zaten. Die vijf reden dan ook gestaag weg van de rest en streden om de podiumplaatsen.

Met ruim twee ronden te rijden moest Di Giannantonio even afhaken na een remfout, hoewel er nog volop gevochten werd en hij mogelijk weer aan kon sluiten. Bezzecchi ging kort voor het ingaan van de slotronde onderuit, een zeer pijnlijke nulscore voor de kampioenschapsleider.

Rodrigo moest zijn drie medekoplopers laten gaan en daar ontstond in de slotfase een zeer fraaie strijd. Di Giannantonio probeerde in de laatste bocht binnendoor te komen bij Dalla Porta en deed dat ook, maar Dalla Porta kwam terug en pakte op 0,06 seconden zijn eerste zege, voor Martin en Di Giannantonio.

Fun met Funda #116 - Voor het zingen de kerk uit?

Leuk, een kerkje uit 1931, met 2 aangebouwde vleugels en een torentje uit 1977. Niet duur ook, 130.000 euro. In het pittoreske Kloosterburen. De makelaar zegt het erg goed: "Het object biedt vele mogelijkheden".. Als de huidige eigenaar zijn bende maar meeneemt, anders heb je eerst nog een paar afvalcontainers nodig om alles af te voeren. Veel kijkplezier. Op de laatste pagina staan alle foto's onder elkaar. En uiteraard wil je reageren, en dat zien we ook graag, en dat kan dus ook op de laatste pagina!

NAVO schaduwt Russische marine

Het programma van het NAVO-vlootverband Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2) werd onlangs op korte termijn aangepast vanwege een grote concentratie Russische schepen en onderzeeboten in het oosten van de Middellandse Zee.

De Russische eenheden nemen deel aan een grootschalige oefening, maar hebben ook de aandacht vanwege een eventuele rol bij de Russische inmenging in Syrië. SNMG2 voert dan ook nauwgezet patrouilles uit in de buurt van de Russische eenheden om de NAVO aanwezigheid te tonen en de Russische intenties te doorgronden.

Het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Ruyter fungeert als vlaggenschip van SNMG2. Samen met de fregatten Ville de Quebec (Canada), HS Elli (Griekenland) en Cristóbal Colon (Spanje) maakt zij deel uit van de snelle reactiemacht van de NAVO. De SNMG2 staat momenteel onder leiding van de Nederlandse commandeur Boudewijn Boots.

NAVO schaduwt Russische marine (Foto: Defensie)
NAVO schaduwt Russische marine (Foto: Defensie)NAVO schaduwt Russische marine (Foto: Defensie)
NAVO schaduwt Russische marine (Foto: Defensie)

Vuelta: Etappe 15 - Het bergdrieluik, deel drie

Het was een werkelijk fenomenale strijd gisteren, op de monsterlijke slotklim. Grote verschillen kwamen er niet echt, maar het was prachtig. Vandaag wordt het iets minder overdreven steil, maar etappe drie van het bergdrieluik heeft ook zeker weer potentie. 

In de uitgebreide voorbeschouwing op vandaag zien we dat we van start gaan in een omgeving die vooral bekend is vanwege, jawel, graanschuren! Dat is wel eens wat anders dan de kastelen en grotten en dergelijken, maar verder valt er niet heel veel te beleven.

Het is een bijna 180 kilometer lange, vrij pittige etappe, met een klim van de derde en twee van de eerste categorie alvorens we aanklommen bij de slotklim van de buitencategorie. De heren gaan naar Lagos de Covadonga en die is ietwat onvermijdelijk: het is al de 20e keer sinds 1983.

Vaak is de voorpret beduidend leuker dan de daadwerkelijke pret op deze klim, hoewel het de vorige keer, in 2016, behoorlijk wat moois opleverde. Een strijd tussen Nairo Quintana, Chris Froome en....onze Robert Gesink! Quintana won, vluchter Gesink sprong nog even weg bij Froome en werd tweede.

Het is onderweg laag in de twintig graden met mogelijk wat kans op regen, wat in de afdalingen gevaarlijk zou zijn. Rond kwart voor één gaan we van start, Eurosport en Sporza schakelen om drie uur in en de finish ligt grofweg tussen 17.20 en 17.55 uur.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

Wegpiraat is rijbewijs kwijt

Zaterdagmiddag kwamen vanaf 13:45 uur verschillende meldingen bij de politie binnen over een stoet auto’s die in het centrum en de buitenwijken van Bergen op Zoom overlast en gevaar veroorzaakten voor andere weggebruikers.

Getuigen meldden dat zij werden afgesneden, auto’s remden abrupt terwijl daar geen noodzaak voor was, er ontstonden bijna-aanrijdingen met voetgangers, mensen werden bijna van hun fiets gereden, automobilisten werden opzij gedrukt en wegen werden geblokkeerd. De stoet, van vermoedelijk meer dan 100 auto’s, kwam uiteindelijk op de snelweg A58 terecht en ook van automobilisten die daar reden kwamen meldingen binnen over zeer gevaarlijke situaties zoals: plotseling remmen en inhalen over de vluchtstrook.

Agenten besloten voor de stoet te gaan rijden in de hoop de betrokken automobilisten tot een wat rustiger en socialer verkeersgedrag te kunnen manen. Zij zetten zwaailichten en sirenes aan en brachten de snelheid van de stoet naar een wat kalmer tempo. Ter hoogte van de Wouwse Tol gaven de agenten de stoet weer wat ruimte en toen vond een van de bestuurders het kennelijk nodig om een flinke prop gas te geven. Hij ging er met een snelheid van tegen de 200 km/u vandoor.

Bij de afrit Roosendaal/De Stok is de wegpiraat opgevangen door agenten. Het voertuig werd in beslag genomen en de bestuurder is rond 14.45 uur aangehouden voor artikel 5 van de Wegenverkeerswet; het veroorzaken van gevaar of hinder voor overige weggebruikers. Ook werd het rijbewijs van de 25-jarige man uit Bergen op Zoom ingevorderd door de politie. De man heeft een verklaring afgelegd op het politiebureau en is rond 18.15 uur weer in vrijheid gesteld. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

De inbeslaggenomen auto is eigendom van een verhuurbedrijf. De Officier van Justitie beslist wat er met het voertuig gaat gebeuren.

Fietsster overleden na aanrijding

Een fietsster is zondagmorgen rond 03:40 uur om het leven gekomen bij een verkeersongeval met een auto op de Straatsburglaan in Sittard. De betrokken auto is vervolgens doorgereden.

Het slachtoffer reed op de Straatsburglaan toen zij werd aangereden. De auto reed vervolgens door en botste tegen een woning en raakte nog twee andere auto’s op de Straatsburglaan. De zwaar beschadigde auto werd door de politie aangetroffen op de Betuwestraat. Een 43-jarige vrouw werd aangehouden op verdenking van het veroorzaken van de dodelijke aanrijding en het verlaten van de plaats ongeval. Zij had licht letsel in haar gezicht en is meegenomen naar het politiebureau waar zij voor verhoor is ingesloten.

De politie heeft de omgeving afgezet voor onderzoek. De dienst Verkeers ongevallen analyse en Forensische Opsporing stellen een uitgebreid onderzoek in naar de exacte toedracht.

Duikers zoeken auto en vinden kluizen

Hulpdiensten kwamen vannacht massaal in actie om in het water bij de Burgemeester Van der Pollstraat in Amsterdam te zoeken naar een mogelijk te water geraakte auto. Om half vier werd er melding gedaan van een auto die in het water zou zijn gereden. Dat meldt AT5. 

Er werd meteen opgeschaald en een medisch traumateam stond klaar om hulp te verlenen. Het bleek echter loos alarm te zijn, er is geen auto gevonden maar duikers van de brandweer vonden wel drie kluizen in het water.

Opvallend was dat de eerste die gevonden werd, nog 'vers' was. Het lijkt erop dat de twee andere kluizen al een tijd in het water hebben gelegen. Alle drie de kluizen waren opengebroken en leeg. Ze zijn meegenomen voor politieonderzoek.

MLB: Net geen perfect game Lopez, Astros kloppen Red Sox

De honkballers van de Houston Astros hebben op bezoek bij de Boston Red Sox ook de tweede wedstrijd van de onderlinge serie op Fenway Park gewonnen. Xander Bogaerts sloeg een homerun, maar het was niet genoeg voor de thuisploeg: de Astros scoorden in de tweede, derde en vierde inning bij elkaar vijf runs en dat hielp ze aan de 3-5 zege.

De Kansas City Royals waren op bezoek bij de Minnesota Twins en dat leverde bijna een stukje historie op. Pitcher Jorge Lopez gooide acht perfecte innings en had dus nog één inning nodig voor een perfect game, iets wat in zo'n 140 jaar slechts 23 keer is gebeurd. Toch ging het nog fout: de eerste slagman in de negende inning mocht naar het eerste honk na vier wijdballen. De Royals kregen geen perfect game, maar wonnen wel met 1-4.

Uitslagen MLB zaterdag
Pittsburgh Pirates - Miami Marlins 5-1
Washington Nationals - Chicago Cubs 10-3
Cincinnati Reds - San Diego Padres 7-2
Boston Red Sox - Houston Astros 3-5
Oakland Athletics - Texas Rangers 8-6
Toronto Blue Jays - Cleveland Indians 8-9
Detroit Tigers - St.Louis Cardinals 4-3
Tampa Bay Rays - Baltimore Orioles 10-5
Washington Nationals - Chicago Cubs 6-5
Chicago White Sox - Los Angeles Angels 3-12
Milwaukee Brewers - San Francisco Giants 4-3
Minnesota Twins - Kansas City Royals 1-4
New York Mets - Philadelphia Phillies 10-5
Arizona Diamondbacks - Atlanta Braves 4-5
Colorado Rockies - Los Angeles Dodgers 4-2
Seattle Mariners - New York Yankees 2-4

Twins - Royals (Bron: YouTube)

Van Gerwen kansloos onderuit op Dutch Darts Championship, De Graaf wel door

Michael van Gerwen is op het Dutch Darts Championship overklast door de Ier William O’Connor: 6-1. Jeffrey de Graaf redde de Nederlandse eer door knap te winnen van Stephen Bunting. 

Van Gerwen was geen schim van de speler die de afgelopen jaren de titels aaneen wist te rijgen op de Euro Tour. Met een gemiddelde van 88 en een finishpercentage van acht procent bleef Mighty Mike ver van zijn topvorm verwijderd. O’Connor speelde scorend niet geweldig, maar gooide wel zes van zijn zeven kansen op de dubbel raak. 

De Graaf won wel. Hij profiteerde optimaal van een mindere fase van Bunting door vanaf 2-2 drie legs op rij te pakken. The Bullet gooide honderd uit voor 3-5, maar de Nederlander troefde over met een 108-finish en pakte daarmee de zege. Qua gemiddelde en uitgooipercentage was De Graaf ook de betere; 97 en 46% om 91 en 33%.

In de achtste finales speelt De Graaf tegen Kyle Anderson, die won van Jonny Clayton. Zondagavond staan de kwartfinales, halve finales en finale in het programma. 

2018 Dutch Darts Championship - Uitslagen tweede ronde
Ricky Evans 6-5 Steve West
Mervyn King 6-2 Darius Labanauskas
Dave Chisnall 6-3 Rowby-John Rodriguez
Joe Cullen 6-4 Barrie Bates
Josh Payne 6-3 Darren Webster
Darren Johnson 6-5 Gerwyn Price
Jeffrey de Graaf 6-3 Stephen Bunting
Adrian Lewis 6-1 Wayne Jones

Ross Smith 6-5 Max Hopp
Ian White 6-4 Arron Monk
Ritchie Edhouse 6-4 James Wade
Daryl Gurney 6-5 Ryan Searle
Peter Wright 6-2 Kevin Painter
William O'Connor 6-1 Michael van Gerwen
Kyle Anderson 6-3 Jonny Clayton
Simon Whitlock 6-1 Cristo Reyes

Programma achtste finales - vanaf 13.00 uur
William O'Connor v Ricky Evans
Joe Cullen v Daryl Gurney
Ritchie Edhouse v Ross Smith
Kyle Anderson v Jeffrey de Graaf
Peter Wright v Dave Chisnall
Simon Whitlock v Darren Johnson
Adrian Lewis v Josh Payne
Ian White v Mervyn King

FOK! Wat een weer: Bewolkt en lokaal lichte regen

Vanochtend is het op veel plaatsen bewolkt en valt er lokaal wat lichte regen. In de middag trekken de wolkenvelden langzaam naar het noorden weg en breekt vanuit het zuiden de zon door. Daar wordt het met 22°C tot lokaal mogelijk 25°C vrij warm. In het noorden blijft het kwik steken bij circa 20°C. De zuid(west)enwind is matig, aan de kust mogelijk vrij krachtig.

Gedurende de nacht naar maandag zijn er wolkenvelden en blijft het op de meeste plaatsen droog. Het kwik daalt naar ongeveer 14°C. De wind is west tot zuidwest en boven land zwak, aan zee matig.

Maandag overdag zijn er perioden met zon en blijft het overwegend droog. De maxima komen uit op een graad of 20 en er staat een matige, aan de kust vrij krachtige westenwind. (Bron: KNMI)

Zonkracht  

Nederland

De Spijkenisserbrug vanaf het water gezien  (Foto: Interpretatie)
De Spijkenisserbrug vanaf het water gezien (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Hearthstone op Gamescom - interview met Dean Ayala

Hearthstone blijft komen met nieuwe uitbreidingen, en met de nieuwste (The Boomsday Project) zijn onder andere mechs en de knotsgekke goblin Dr. Boom weer terug van weggeweest. Puddington schoof aan bij Dean Ayala, game designer voor Hearthstone, om samen met hem te reflecteren op The Boomsday Project en hem vragen te stellen over de koers die Hearthstone gaat varen.

Nieuw-Zeelandse rugbyers blijven ruim winnen in Championship

Nieuw-Zeeland blijft uitstekend bezig in het Rugby Championship. De regerend kampioenen begonnen met ruime uit- en thuiszeges op Australië, waarna zaterdag in het eigen Nelson ruimschoots gewonnen werd van Argentinië.

TJ Perenara was goed voor twee tries, terwijl onder meer ook Nehe Milner-Skudder tot een try kwam. Richie Mo'unga trapte de conversies keurig binnen en dat bracht de All Blacks uiteindelijk een 46-24 overwinning op de Argentijnen.

Australië stond thuis tegen Zuid-Afrika halverwege met 17-18 achter, maar wist toch nog de winst uit het vuur te slepen. Matt Toomua trapte twee penalties tussen de palen en dat leverde de Australiërs uiteindelijk alsnog de winst op: 23-18.

Na drie van de zes speelronden staat Nieuw-Zeeland met het maximale aantal van 15 punten bovenaan. Zuid-Afrika heeft er zes, Australië en Argentinië volgen met vier punten.

De hoogtepunten van het duel tussen Nieuw-Zeeland en Argentinië (Bron: YouTube)

Spanje opent Nations League met uitwinst op Engeland

Spanje heeft Engeland zaterdagavond een nederlaag bezorgd in divisie A van de Nations League. De Spanjaarden waren op Wembley met 1-2 te sterk.

De wedstrijd onder leiding van scheidsrechter Danny Makkelie kende een fantastisch begin. Na elf minuten spelen opende Marcus Rashford, na een heerlijke pass van Luke Shaw, de score. Lang kon de Engelsen niet genieten van de voorsprong, want twee minuten later was het alweer gelijk: 1-1. Na voorbereidend werk van Rodrigo schoot Saúl Ñíguez raak.

In de 32ste minuut was het Spanje dat op voorsprong kwam. Een vrije trap van Thiago Alcântara werd door Rodrigo binnengekopt. Engeland ging direct op jacht naar de gelijkmaker en het was David de Gea die voorkwam dat Rashford zijn tweede doelpunt van de avond kon scoren.

De tweede helft verliep een stuk minder spectaculair dan voor rust en Spanje controleerde de wedstrijd en Engeland kon nauwelijks gevaarlijk worden. Rashford nam het doel van De Gea onder vuur, maar de inzet van de spits was een gemakkelijke prooi voor zijn ploeggenoot bij Manchester United.

De blessuretijd in de tweede helft bedraagde negen minuten nadat Shaw zich geblesseerd had moeten laten vervangen. Ook in die minuten slaagden the Three Lions er niet in om de gelijkmaker binnen te prikken, al dacht het even dat de 2-2 alsnog viel. De treffer van Danny Welbeck werd echter afgekeurd door Makkelie, die een overtreding op De Gea constateerde. Het Spanje van de debuteerde bondscoach Luis Enrique trok zo de 1-2 zege over de streep.

Uitslagen Nations League zaterdag
A2: Zwitserland - IJsland 6-0
A4: Engeland - Spanje 1-2
B3: Noord-Ierland - Bosnië & Herzegovina 1-2
C2: Finland - Hongarije 1-0
C2: Estland - Griekenland 0-1
D2: Wit-Rusland - San Marino 5-0
D2: Luxemburg - Moldavië 4-0

Osaka schrijft geschiedenis en klopt woeste Williams in US Open-finale

Tennisster Naomi Osaka heeft de US Open gewonnen. De 20-jarige in Florida woonachtige Japanse met Haïtiaanse roots zorgde in de finale voor een stunt door veelvoudig Grand Slam-winnares Serena Williams te overklassen, wat Osaka - en Japan - haar eerste Grand Slam-titel opleverde.

Osaka was in de eerste set veruit de beste en won de set na een dubbele break met ruime cijfers. In de tweede set leverde de Japanse haar service in, maar ze brak gelijk terug en deed dat daarna nog eens dunnetjes over. De volgende game kreeg ze cadeau, letterlijk.

Scheidsrechter Carlos Ramos gaf Williams een waarschuwing wegens ongeoorloofd contact met haar coach. Daar was ze het niet mee eens en de Amerikaanse haalde alles en iedereen erbij: van de toernooidirecteur tot argumenten als 'omdat ik een vrouw ben!' en 'ik heb een dochter!'.

Uiteindelijk zorgde alles ervoor dat Williams een game in moest leveren, want het was haar derde waarschuwing: ze had er eerder ook al één gekregen voor het slopen van een racket. Osaka serveerde de wedstrijd gelijk uit, onder luid gejoel van de zogenaamde fans in het stadion: 6-2, 6-4.

Na afloop liet Williams weten dat men moest stoppen met het boegeroep, wat gelukkig ook gebeurde. De jonge Osaka, duidelijk aangeslagen door het hele gebeuren, leek vooral verdrietig te zijn door de gang van zaken en verontschuldigde zich zodra ze aan het woord kwam zelfs voor het verslaan van de held van het publiek, wat haar toch wel op flink wat sympathie kwam te staan. "Ik wil jullie in elk geval bedanken voor het kijken naar deze wedstrijd", zei Osaka bescheiden, waarna ze ook Williams nog bedankte voor de wedstrijd.

Serena Williams troost Osaka. (PRO SHOTS/Action Images)
Serena Williams troost Osaka. (PRO SHOTS/Action Images)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.