Orkaan Florence bedreigt oostkust VS, ook Taiwan loopt gevaar

Aan de oostkust van de Verenigde Staten doet men er verstandig aan om voor te bereiden op een eventuele evacuatie: orkaan Florence is op weg en zou volgende week wel eens met veel kracht aan land kunnen komen.

Het systeem dat uiteindelijk Florence zou worden vertrok eind augustus grofweg vanaf de kust van Senegal en ontwikkelde zich deze week plotseling tot een orkaan van categorie drie en even later zelfs vier. Florence is inmiddels afgezwakt tot een tropische storm, maar het gevaar is geenszins geweken.

De verwachting is dat de storm zich weer ontwikkelt tot een orkaan, mogelijk zondagmiddag. Woensdag zou Florence categorie vier weer kunnen bereiken, met windsnelheden van ruim boven de 200 kilometer per uur.

De orkaan trekt vermoedelijk onder Bermuda door, maar de kans lijkt alsmaar groter dat de oostkust van de VS een voltreffer krijgt. Het is uiteraard nog vroeg en de kans bestaat dat Florence alsnog afbuigt, maar met name in South en North Carolina is het alvast oppassen geblazen.

Ook aan de andere kant van de wereld ligt ver op de oceaan weer gevaar op de loer: Mangkhut heeft zich ontwikkeld tot tropische storm en lijkt om de komende dagen in rap tempo een behoorlijk gevaarlijke orkaan te gaan worden, die koers zet richting Taiwan en China.

De huidige windsnelheden van 80 kilometer per uur zijn nog wel te doen, maar voor zondagavond staat de verwachting al op 185 kilometer per uur: een tyfoon van categorie drie. Dat stijgt dan voor maandagavond al naar ruim 210 kilometer per uur en dan wordt het serieus gevaarlijk.

Volgens de huidige verwachtingen zou Mangkhut rond die tijd namelijk wel eens volle bak over Guam kunnen trekken. De tyfoon zet daarna verder koers richting grofweg Taiwan of mogelijk de Filipijnen, met woensdagavond al windsnelheden van zo'n dan 250 kilometer per uur.

Het is uiteraard voor beide stormen nog wat vroeg, maar de verwachtingen zijn er gevaarlijk uit voor een groot aantal mensen.