Denen bereiken akkoord: Campingelftal verleden tijd

Het Deense nationale elftal vol zaalvoetballers en amateurs hoeft niet meer in actie te komen. De 'echte' internationals keren terug tegen Wales.

Denemarken baarde afgelopen week veel opzien door een 'campingelftal' af te vaardigen voor een interland tegen Slowakije (3-0 verlies). Als gevolg van een langlopend conflict tussen de Deense voetbalbond (DBU) en de spelersvakbond Spillerne mochten zij eenmalig voor hun land uitkomen, om torenhoge boetes en eventuele uitsluiting van de EK-kwalificatie te vermijden.

Beide kampen onderhandelen al negen maanden over een nieuwe arbeidsovereenkomst, maar tot een akkoord kwam men nog niet. Het voornaamste pijnpunt in de onderhandelingen zit in de portretrechten van de internationals. Nu is er alsnog een tijdelijke overeenkomst bereikt over de portretrechten van de spelers, melden verschillende Deense media. Het betekent dat Denemarken komende zondag in de eerste Nations League-wedstrijd tegen Wales zal aantreden met de ‘normale’ internationals.

De spelers hadden aangeboden om nog één interlandperiode met de oude overeenkomst te spelen, maar dat werd door de DBU in eerste instantie geweigerd. Daardoor sprak de Deense bond van een ‘staking’. Omdat Denemarken moest vrezen voor een forse straf van de UEFA, besloot men een veredeld amateurteam in het veld te brengen tegen Slowakije. Het zag er naar uit dat hetzelfde team in de eerste Nations League-wedstrijd tegen Wales moest aantreden.

Nu heeft de DBU er donderdag toch mee ingestemd om tijdelijk door te gaan met de oude arbeidsovereenkomst. “Het is fantastisch voor het Deense voetbal dat het normale team kan aantreden in de eerste Nations League-wedstrijd”, zegt bondsvoorzitter Jesper Møller in gesprek met TV2. Er zal direct verder onderhandeld worden over een nieuwe arbeidsovereenkomst. Denemarken neemt het komende zondag in Aarhus op tegen Wales, onder leiding van Age Hareide. De bondscoach werd tijdens de ‘staking’ tijdelijk vervangen door John Jensen, maar keert nu dus weer terug.