Somalië vervolgt in zaak vrouwenbesnijdenis na dood meisje (10)

Het is een relatief kleine, maar wel een goede stap: in Somalië wordt voor het eerst tot vervolging overgegaan in een zaak over vrouwenbesnijdenis, iets wat bij 98 procent van de Somalische vrouwen gedaan wordt.

Op 14 juli werd de 10-jarige Deeqa door haar moeder naar een vrouwenbesnijder gebracht en dat ging fout: er traden complicates op, ze verloor enorm veel bloed en twee dagen later overleed het arme meisje in het ziekenhuis. 

In Somalië is de praktijk verboden volgens de grondwet, maar straffen zijn er niet. Voor veel Somaliërs is het een belangrijk onderdeel van de traditie en ze zien het zelfs als religieuze verplichting, ook al meldt de Koran dat niet en zijn veel islamitische geleerden van mening dat er strenge straffen op genitale verminking dienen te staan.

De openbaar aanklager in Somalië heeft nu laten weten dat men in de zaak rondom de dood van de jonge Deeqa tot vervolging over is gegaan, zo vertelde Ifrah Ahmed, de overheidsadviseur over genderzaken. Er is een team aangesteld om de zaak te onderzoeken en de ouders en de besnijder voor het gerecht te slepen.