Russische club zwicht voor fans en ontslaat speler om huidskleur

Erving Botaka-Yoboma is minder dan een week na het tekenen bij Torpedo Moskou alweer ontslagen. De club is gezwicht voor druk van racistische fans.

De negentienjarige centrale verdediger kwam slechts zes dagen geleden nog transfervrij over van Lokomotiv-Kazanka Moskou en tekende tot volgend jaar zomer. Zo ver heeft het alleen niet mogen komen, want hij is na zes dagen weer buiten de deur gezet met een bijzonder treurige reden.

Fans van Torpedo Moskou waren namelijk furieus dat Botaka-Yoboma, een speler met een donkere huidskleur, het shirt van de club ging dragen. Elena Yelentseva, president van de club uit Moskou, heeft via de officiële kanalen aangekondigd dat de verdediger niet voor de ploeg gaat spelen, nadat fans het aantrekken van de jongeling hevig bekritiseerden.

“Aangezien jij het acceptabel vindt om ons huis te betreden en aan te sluiten bij onze familie zonder respect voor de regels en tradities, maken wij gebruik van onze rechten. We gaan zien wie het sterkst uit de strijd komt”, liet een fan online weten. “Zwart mag wellicht de kleur van de club zijn, maar we willen alleen witten in onze gelederen”, zo stelde een andere supporter.

De aversie van de fans tegen Botaka-Yoboma, geboren in Pushkino en in het bezit van de Russische nationaliteit, wordt verder aangewakkerd door het feit dat de verdediger eerder uitkwam voor het tweede van rivaal Lokomotiv Moskou. Opvallend detail is dat Botaka-Yoboma een jeugdproduct is van Torpedo Moskou en tweeënhalf jaar in de jeugdopleiding heeft geacteerd.