Van Vleuten klopt Van der Breggen in laatste meters in prachtige finale La Course

Annemiek van Vleuten heeft voor de tweede keer op rij La Course gewonnen. De renster van Mitchelton-Scott reed in de laatste vijftig meter Anna van der Breggen voorbij, die op de slotklim Col de la Colombière was weg gereden.

De vroege kopgroep bestond uit: Lotta Lepistö (Cervélo-Bigla), Leah Kirchmann (Sunweb), Leah Thomas (UnitedHealthcare), Malgorzata Jasinska (Movistar) en Anna Christian (Trek-Drops). Het verschil liep nooit meer op dan twee minuten.

Thomas bleek de sterkste vooraan en op de klim van de Col de Romme reed ze dan ook weg bij haar vluchtgenoten. Vanuit het peloton kwam er een versnelling van de Deense Cecilie Uttrup Ludwig en reed zo naar Thomas toe, en liet haar ook meteen achter. De renster Cervélo-Bigla was vooruitgeschoven door haar kopvrouw Ashleigh Moolman, de nummer van de afgelopen Giro Rosa.

In de afdaling liet Lucinda Brand haar specialiteit zien in de afdaling. De Nederlandse van Sunweb reed zo hard op kop dat niemand haar kon volgen. Op de slotklim van de Col de la Colombière werd Brand al snel bijgehaald door Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Ashleigh Moolman.

De drie reden zo naar Ludwig en lieten haar vlak daarna achter. In de laatste 1500 meter van de klim was het eerst Moolman die versnelde. De Zuid-Afrikaanse moest haar versnelling bekopen nadat Van der Breggen door versnelde. Van Vleuten moest in de laatste kilometer ook passen de renster van Boels-Dolmans.

Het verschil op de top tussen de beide Nederlandse rensters was tien seconden en in de gehele afdaling bleef het verschil tussen de acht en tien seconden hangen. Moolman die op de top een vijftien seconden achterstand had gaf in de afdaling meer dan een minuut toe.

In de laatste kilometer had Van der Breggen nog steeds een voorsprong van acht seconden op de winnares van e afgelopen Giro Rosa. Op een lichtlopende aankomststrook viel de olympisch kampioene voledig stil, waardoor Van Vleuten voor de tweede maal La Course kon winnen.

Van Vleuten klopt Van der Breggen in prachtige La Course (Pro Shots / Action Images)
Van Vleuten klopt Van der Breggen in prachtige La Course (Pro Shots / Action Images)