Aanslag met auto bij De Telegraaf

Een VW bestelwagen is rond 04:00 uur met flinke snelheid door de glazen pui van het hoofdkantoor van De Telegraaf aan de Basisweg in Amsterdam gereden. Dat meldt de krant op de eigen website. De politie bevestigt het bericht.

"We vermoeden opzet", zegt een woordvoerder van de politie. De bestuurder van de auto is niet meer ter plaatse. Er is niemand aangehouden.

Plaatsvervangend hoofdredacteur Wim Hoogland van De Telegraaf spreekt over een "aanslag". "Er staan grote zware betonnen bloembakken voor de gevel. Alleen als je echt wilt kom je bij die pui", zegt Hoogland.

Ook een verslaggever van RTL Nieuws ter plaatse en een woordvoerder bij de politie spreken van opzet.

Na de botsing met de gevel vloog de auto in brand. De brandweer heeft die brand inmiddels geblust.

Er zijn geen gewonden gevallen. "In principe is niemand op de redactie op dit tijdstip", zegt Hoogland. "Waarschijnlijk was alleen een beveiliger aanwezig."

Update 07.40 uur - bericht aangevuld:
Volgens een politiewoordvoerder kwamen de vlammen kwamen tot zeker 14 meter hoog. De brandweer had het vuur snel geblust. Veel ruiten zijn gesneuveld.

Update 08:02 uur:
De politie heeft bekendgemaakt dat de dader gevlucht is in een donker gekleurde BMW. Omdat sprake is van een vluchtauto spreekt nu ook de politie, zojuist bij het RTL Nieuws, over een aanslag.

Update 12:50 uur:
Bewakingsbeeld. 

Auto ramt gevel De Telegraaf
Auto ramt gevel De Telegraaf (Foto: ANP)