Invoering videoscheidsrechter is een feit

Vanaf komend seizoen wordt, tijdens alle voetbalwedstrijden in de Eredivisie, gebruik gemaakt van de Video Assistant Referee; de videoscheidsrechter of kortweg de VAR. Dit is maandag besloten tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal (AVBV) van de KNVB.

"Dit is een uniek moment in het Nederlandse voetbal, waar we al geruime tijd naartoe werken", aldus Eric Gudde, algemeen directeur van de KNVB. "In die tijd hebben we in Nederland bewezen voorloper te zijn op het gebied van de videoscheidsrechter. Dankzij het voorbereidende werk in de afgelopen jaren van Gijs de Jong, Mike van der Roest en anderen zijn we internationaal gezien een boegbeeld van deze ontwikkeling. Met de toestemming van onze clubs kunnen we de VAR nu ook in eigen land verder ontwikkelen. We laten hiermee zien vernieuwend te zijn met een continu proces van technologische verbetering."

Door gebruik te maken van de VAR streeft de KNVB naar een eerlijker verloop van de voetbalduels. In de komende maanden wordt het plan verder uitgewerkt. Zo moeten er scheidsrechters worden opgeleid en moet de benodigde techniek in orde worden gemaakt. Gudde: "Op de achtergrond zijn we natuurlijk al een tijd bezig, maar de komende maanden zal de invoering van de VAR echt vorm krijgen. Ik kijk dan ook uit naar het moment dat we vrijdag 11 augustus bij de start van de Eredivisie echt gaan beginnen."

De VAR wordt komend seizoen bij 324 wedstrijden ingezet. Het gaat dan om 306 duels in de Eredivisie, de finales van de play-offs om promotie/degradatie, de halve finales en finales van de strijd om een Europees ticket en de Johan Cruijff Schaal. Daarnaast wordt het hulpmiddel ook gebruikt vanaf de kwartfinales in de TOTO KNVB Beker.