VN-baas: stop 'hel op aarde' in Oost-Ghouta

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties heeft de strijdende partijen in Syrië opgeroepen een wapenstilstand in acht te nemen. "Oost-Ghouta kan niet wachten. Het is de hoogste tijd dat een einde komt aan deze hel op aarde", zei António Guterres tegen de Mensenrechtenraad van de VN.

De VN-veiligheidsraad nam zaterdag een resolutie aan voor een staakt-het-vuren van dertig dagen in Syrië. Toch zouden ook zondag weer bommen zijn gevallen op Oost-Ghouta, waar volgens de VN nog altijd honderdduizenden mensen wonen. Guterres zei dat VN-agentschappen klaar staan om gewonden te evacueren uit het gebied bij Damascus.

De afgelopen week vielen door zware beschietingen en bombardementen honderden doden in Oost-Ghouta. Regeringstroepen belegeren die rebellenenclave al jaren. De opstandelingen in Oost-Ghouta zouden op hun beurt hoofdstad Damascus bestoken.

Update 12.08 uur
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zegt dat het staakt-het-vuren in Syrië pas ingaat als alle partijen het eens zijn over de voorwaarden. Volgens Lavrov is dat nu nog niet het geval.

De minister beschuldigt andere landen van het ondermijnen van het verdrag, door Syrië te beschuldigen van het gebruik van chemische wapens, terwijl volgens hem juist de militanten in Oost-Ghouta die gebruiken. Daarnaast zegt hij dat de door de Verenigde Staten geleide coalitie de wapenstilstand verbreekt door bombardementen uit te voeren.

Een woordvoerder van het Kremlin noemt de situatie in Oost-Ghouta "erg alarmerend''. "De situatie is enorm gespannen omdat de terroristen doorgaan met vechten en burgers gijzelen'', aldus de woordvoerder.

VN-baas: stop 'hel op aarde' in Oost-Ghouta
VN-baas: stop 'hel op aarde' in Oost-Ghouta (Foto: ANP)