FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 26 februari 2018

Klagende Haase moeizaam naar tweede ronde Dubai

Tennisser Robin Haase heeft zich met veel moeite geplaatst voor de tweede ronde van het ATP-toernooi in Dubai. De Nederlander (ATP-43) had drie sets nodig om zich te ontdoen van de nummer 115 van de ranglijst Quentin Halys: 7-5, 2-6 en 6-4.

Halys bood goed weerwerk aan het spel van Haase. Sterker nog, de Fransman kreeg op 4-5 in de eerste set vier setpunten, maar Haase redde het vege lijf en ging met de setwinst aan de haal. In het tweede bedrijf was Halys de bovenliggende partij en de Fransman sloeg hard toe. In set drie gingen de breaks over en weer, met Haase aan de goede kant van de streep, waardoor de Nederlander in de volgende ronde Grigor Dimitrov en Malek Jaziri zal treffen.

Buiten de baan gebeurde ook genoeg, want zowel Haase als Halys ergerden zich aan de toeschouwers die telkens te laat gingen zitten en er werd met een laserpen rondgeschenen. Daarnaast zouden ballenjongens voor Halys geklapt hebben, dit tot ergernis van Haase die vorig jaar in Dubai nog tot de halve finale reikte.

Red Bull snelste op eerste testdag

Tijdens de eerste wintertest van het nieuwe Formule 1-seizoen heeft Daniel Ricciardo met zijn Red Bull de snelste tijd neergezet. De Australiër legde zijn rapste ronde zeventien honderdsten sneller af dan Valtteri Bottas in de Mercedes, die op zijn beur zijn landgenoot Kimi Räikkönen in de Ferrari ongeveer evenveel te snel af was.

Gedurende de ochtend scheen er een flauw zonnetje op het koude Spaanse circuit. Fernando Alonso kon hier al snel van gaan genieten: de McLaren-coureur verloor na zes rondje zijn rechterachterband en belandde in de grindbak. Pas twee uur later kon de vorig jaar veelgeplaagde rijder zijn testdag vervolgen. Ook Nikita Mazepin, testcoureur van Force India, spinde in de ochtend (geheel door eigen schuld) van de baan.

's Middags begon het weer te betrekken en kwam er door een aantal flinke regenbuien ook water op de baan te staan. De snelste tijden van de ochtend werden dan ook niet meer verbeterd. Wel kwamen Lewis Hamilton en Carlos Sainz nog in actie: zij namen het stuur na de lunchpauze over van hun teamgenoten Bottas en Hülkenberg.

Pos Coureur Tijd Verschil Ronden
1 D. Ricciardo 1:20.179 -.--- 105
2 V. Bottas 1:20.349 + 0,170 58
3 K. Räikkönen 1:20.506 + 0,327 80
4 N. Hülkenberg 1:20.547 + 0,368 73
5 C. Sainz Jr. 1:22.168 + 1,989 26
6 L. Hamilton 1:22.327 + 2,148 25
7 F. Alonso 1:22.354 + 2,175 51
8 B. Hartley 1:22.371 + 2,192 93
9 L. Stroll 1:22.452 + 2,273 46
10 R. Grosjean 1:22.578 + 2,399 55
11 M. Ericsson 1:23.408 + 3,229 63
12 N. Masepin 1:25.628 + 5,449 22
13 S. Sirotkin 1:44.148 + 23,969 28

Bokser Westgarth (31) na winst overleden

Bokser Scott Westgarth is zondag overleden. De 31-jarige Britse lichtzwaargewicht had een paar uur eerder in The Dome in Doncaster nog een gevecht tegen landgenoot Dec Spelman gewonnen, maar daarbij bleek hij hersentrauma opgelopen te hebben.

In de laatste ronde van het bij vlagen zeer felle gevecht ging Westgarth even neer, maar hij won op punten wel. Op het moment dat hij als winnaar werd aangewezen stond de Brit al flink te wankelen, en in het interview na afloop voelde hij zich ook duidelijk niet best: meer dan eens greep hij naar zijn hoofd en hij leek er niet helemaal bij te zijn.

"Ik vind dit leuk om te doen, daarom doe ik het", stelde Westgarth in het interview. "Ik doe dit niet omdat ik een topbokser ben, maar ik ben blij dat we de mensen een show hebben gegeven. Je moet soms wat klappen krijgen om ze uit te kunnen delen, maar ik heb het prima gecontroleerd denk ik. Als ik niet zo'n goede kin had, zou hij me knock-out geslagen hebben", aldus Westgarth, die nog één zege verwijderd was van een titelgevecht.

Na het interview strompelde Westgarth richting kleedkamers, waar hij in elkaar zakte. De bokser werd met spoed naar het ziekenhuis afgevoerd, maar daar konden artsen niks meer voor hem betekenen en kwam hij vrij snel te overlijden. "Ik heb er geen woorden voor, mijn hart is gebroken", aldus een aangeslagen Spelman nadat hij hoorde over de dood van zijn opponent.

Het interview met Westgarth na het gevecht, waarna hij al snel kwam te overlijden (Bron: YouTube)

NASCAR: Harvick doet verleden 17 jaar na dato herleven

Kevin Harvick heeft zondagavond de tweede race van het jaar in de NASCAR Cup Series gewonnen. De 42-jarige coureur van Stewart Haas Racing was de beste op de Atlanta Motor Speedway, na een niet al te spannende race.

Harvick was vrijwel de hele race een van de meest constante coureurs voorin het veld, en met de beslissende fase in zich had hij een ruime voorsprong opgebouwd. Dat was overigens eerder in de race nog een tijd het spannendste: het kon met een ronde of 150 te gaan elk moment gaan regenen, wat het einde van de race zou betekenen - regenbanden werken op NASCAR-auto's en de ovals immers niet, ondanks meerdere pogingen. Er werd daarom flink gevochten om de leiding, maar al snel werd duidelijk dat de regen toch niet echt door zou zetten.

Trevor Bayne's motor had er geen zin meer in (Bron: YouTube)

Harvick kon zo naar de zege rijden en dat was een emotionele voor de veteraan. In 2001 reed hij op Atlanta zijn derde Cup Series-race ooit, nadat hij gekozen werd als vervanger van de eerder dat jaar tijdens de Daytona 500 verongelukte legende Dale Earnhardt. In wat in principe Earnhardt's auto was, reed Harvick namens Richard Childress Racing naar zijn eerste zege, waarna hij drie vingers uit het raam stak: een eerbetoon aan de altijd met nummer drie rondrijdende Earnhardt. 

Tot en met 2013 reed Harvick bij Richard Childress Racing, waarna hij overstapte naar Stewart Haas. Daar reed hij in de vorige vier jaar op Atlanta 195, 116, 131 en 292 van de grofweg 325 ronden aan de leiding, maar winnen lukte elke keer niet. Tot zondag, want eindelijk kon Harvick op Atlanta weer eens winnen, wat uiteraard maar op één manier gevierd kon worden: drie vingers uit het raam, als eerbetoon aan zevenvoudig kampioen Earnhardt.

Harvick eert Earnhardt (Bron: YouTube)

'Gejat kind' uit Eersel teruggevonden in Bad Bentheim

In de Brabantse plaats Eersel is maandagmorgen op straat een klein kind ontvoerd. Het kind is volgens de politie "onder dwang meegenomen". Volgens lokale media liep een vrouw een supermarkt uit met in haar armen een Maxi-Cosi met het kindje. Een man zou deze uit haar armen hebben gegrist.

De politie kon deze lezing niet bevestigen. Wel denkt de politie dat het om een zaak gaat in de "relationele sfeer", zei een woordvoerder.

De politie is op zoek naar de dader, die met het kind zou zijn weggereden in een donkerblauwe auto. In een burgernet-bericht is omwonenden gevraagd om meer informatie over de situatie.

Update 14:22 uur
Baby Hannah is door haar biologische ouders ontvoerd. Het zes maanden oude meisje was ondergebracht bij een verzorger. De politie roept mensen op om de ouders niet zelf te benaderen, maar direct 112 te bellen. Er is een Amber Alert verstuurd, volgens de politie is de veiligheid van de baby in het geding.

Update 21:59 uur
Baby Hannah is teruggevonden op een vakantiepark in Bad Bentheim, net over de Duitse grens. Dat meldt de NOS. Ze werd teruggevonden na een anonieme tip dat de auto was gezien op het vakantiepark. Hannah is gelukkig ongedeerd. Ze werd uithuisgeplaatst toen ze anderhalve maand oud was omdat ze mishandeld werd. 

Amber Alert afgegeven voor Baby Hannah (Foto: Politie.nl)
Amber Alert afgegeven voor Baby Hannah (Foto: Politie.nl)

 

DENK: 'Handen af van ALLE Kamerleden'

In een persbericht geeft DENK aan dat ze vind dat alle kamerleden 'in vrijheid en veiligheid hun mening moeten kunnen geven'. Ongeacht of je nu Öztürk heet of Özütok. DENK: Al een aantal jaren worden de Kamerleden van DENK uitgemaakt voor landverraders door diverse opiniemakers en een aantal mediaorganisaties. Ongenuanceerde uitspraken en onjuiste en ophitsende krantenkoppen zorgen er mede voor dat Tunahan Kuzu helaas meermaals wordt bedreigd en daardoor op dit moment geen campagne meer kan voeren zonder zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen."

Ook een aantal andere Kamerleden hebben volgens DENK  te maken met intimidatie en bedreigingen. DENK voorzitter Selçuk Öztürk roept dan ook  iedereen op om geen enkel Kamerlid meer uit te maken voor landverrader: "DENK vindt alle vormen van bedreiging en intimidatie richting Kamerleden onacceptabel. Het lijkt er op dat het hebben van een andere mening de laatste jaren automatisch resulteert in bedreigingen en intimidaties. DENK staat er voor dat alle Kamerleden in vrijheid en veiligheid hun mening moeten kunnen geven"

DENK heeft deze oproep al eerder gedaan. Het was DENK Kamerlid Öztürk die in mei 2016 schriftelijke vragen stelde over de veiligheid van toenmalig PvdA Kamerlid Keklik Yücel. DENK: "Waar DENK het wel opneemt voor andere Kamerleden, blijven de partijen helaas achter als het gaat om het afkeuren van intimidatie en bedreiging van DENK Kamerleden. DENK vindt dat het de partijen VVD, SP en GroenLinks, die vandaag in een gezamenlijke verklaring hebben aangegeven volledig achter hun Nederlands-Turkse Kamerleden te staan, zou sieren in deze verklaring ook de Kamerleden van DENK te benoemen."

De meest waarschijnlijke reden dat de DENK-kamerleden niet genoemd worden in de gezamelijke verklaring van de VVD, SP en GroenLinks is dat de Kamerleden van DENK niet vanuit Turkije bedreigd worden en/of worden uitgemaakt voor landverraders. 

Op de vraag van FOK!! of DENK ook zo denkt als het gaat om bedreigingen en intimidatie in het geval van bijvoorbeeld Geert Wilders of Thierry Baudet antwoordt Serkan Soytekin overtuigend: "ALLE Kamerleden!"

'Apple werkt aan drie nieuwe iPhones'

Apple onthulde nog niet zo gek lang geleden twee nieuwe iPhones. Het technologiebedrijf wil zichzelf nu overtreffen door met drie nieuwe modellen te komen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Het huidige topmodel, de iPhone X, verkoopt vooralsnog niet zo goed als gedacht. Veel potentiële kopers werden afgeschrikt door het hoge prijskaartje. Het alternatieve model dat iets eerder op de markt kwam, de iPhone 8, is weliswaar goedkoper, maar moet het doen met een alledaagser uiterlijk. Van die laatste is overigens ook een grotere versie te koop.

Apple zou nu met drie compleet nieuwe modellen voor elk wat wils op de markt willen brengen. Het gaat om de grootste iPhone tot nu toe, daarnaast een toestel dat even groot is als de iPhone X en tenslotte een toestel dat wat goedkoper is, maar wel de belangrijkste foefjes van de topmodellen heeft. Alle drie de toestellen krijgen een scherm met kleine randen.

Het aandeel Apple steeg maandag tussentijds zo'n 2 procent.

'Apple werkt aan drie nieuwe iPhones'
'Apple werkt aan drie nieuwe iPhones' (Foto: BuzzT)

Volgend seizoen geen videoscheidsrechter in de Champions League

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin zegt dat de videoscheidsrechter volgend seizoen nog niet wordt ingezet in de Champions League.

Het gebruik van de videoscheidsrechter heeft wisselende reacties opgeleverd sinds hij werd geïntroduceerd bij specieke competities, waaronder de Confederations Cup van vorig jaar, de Bundesliga, de wedstrijden in de KNVB en ook de bekerwedstrijden in Engeland dit seizoen.

De International Football Association Board (IFAB) zal de toekomst van de videoscheidsrechter bespreken tijdens hun jaarlijkse algemene vergadering in Zürich op zaterdag, waar de FIFA klaar is om het in te zetten tijdens het WK als het wordt goedgekeurd. Echter, de UEFA is hier nog niet aan toe.

"Fans zien het scherm van de videoscheidsrechter de hele tijd, maar niemand weet hoe het werkt", vertelde Ceferin maandag op het UEFA-congres. "We zullen het volgend seizoen niet in de Champions League gebruiken. In mijn ogen is het misschien een goed project, maar we moeten het niet overhaasten."

ITF wil opzet Davis Cup veranderen

Als het aan de Internationale Tennisfederatie ITF ligt gaat de opzet van de Davis Cup rigoureus veranderen. De federatie wil vanaf 2019 alle wedstrijden in één week spelen. De huidige Davis Cup bestaat uit wedstrijden verdeeld over het seizoen met op het einde een finale tussen de twee overgebleven landen.

In de nieuwe opzet speelt elk land twee enkelspelen en een dubbelspel. De wedstrijd is beslist na twee gewonnen sets. Naast de zestien landen uit de wereldgroep worden twee landen uitgenodigd voor deelname. Na de poulefase volgen kwartfinales, halve finale en finale.

David Haggerty, voorzitter ITF: “We willen toe naar een fantastische afsluiting van het seizoen, met topsport en entertainment. De beste spelers van de wereld treden daarbij op namens hun land.”

Op de ledenvergadering van de ITF later dit jaar wordt een stemming gehouden die moet beslissen over de nieuwe opzet.

Carrasco en Gaitan verlaten Atlético voor Chinese club Dalian Yifang

Atlético Madrid heeft afscheid genomen van Yannick Carrasco en Nicolas Gaitan. Beide spelers vertrekken naar China.

Het hing al even in de lucht, maar Yannick Ferreira Carrasco en Nicolás Gaitán zijn niet langer eigendom van Atlético Madrid. Het duo laat de club per direct achter voor een nieuw avontuur in China. Carrasco en Gaitán hebben getekend bij Dalian Yifang.

Naar verluidt ontvangt Atlético Madrid in totaal 48 miljoen euro voor beide spelers. Carrasco levert de club dertig miljoen euro op. Gaitán vertrekt voor achttien miljoen euro. In China kunnen de spelers rekenen op een riant salaris. Carrasco gaat tien miljoen euro per jaar verdienen.

De Belg speelde sinds 2015 voor Atlético Madrid, waar hij afgelopen jaren veel indruk maakte. Hij werd gelinkt aan een vertrek naar de top van de Premier League en Bayern München toonde interesse. Uiteindelijk is Dalian Yifang zijn nieuwe werkgever geworden.

Gaitán speelde iets minder lang bij Atlético Madrid. Hij maakte in 2016 de overstap van Benfica naar Spanje, maar wist het nooit echt waar te maken in de hoofdstad. In totaal kwam hij tot 49 wedstrijden in het eerste elftal.

Politie zoekt vrouw (20) met baby

De politie is in het gebied Nimmerdor in Amersfoort op zoek naar een verwarde vrouw van circa 20 jaar oud die een baby bij zich heeft. Volgens de politie is de vrouw 'te koud' gekleed. Volgens de persoon die de melding heeft gedaan bij de politie is de vrouw gekleed in een donkere broek en een dun blauw vest. 

Inmiddels is een politiehelikopter onverrichter zake teruggekeerd naar de basis en gaat de politie het gebied uitkammen met honden. De politie verzoekt mensen met klem uit het gebied te blijven, om te voorkomen dat eventuele geursporen vernietigd worden. 

Rellen vooraf aan de wedstrijd Eupen - Lokeren

Enkele uren voor de wedstrijd Eupen – Lokeren op zondag waren er rellen tussen hooligans van beide Belgische clubs. Het is niet bekend of er ernstig gewonden zijn gevallen bij de ongeregeldheden.

Volgens TV Oost waren er ook hooligans van NAC Breda bij de rellen betrokken. Er is een vriendschapsband tussen supporters van NAC en Lokeren. De wedstrijd werd overigens met 3-2 gewonnen door de thuisclub en die verlaat daarmee de laatste plaats in de Jupiler Pro League.

Rellen tussen hooligans Eupen - Sporting Lokeren (Bron: TV Oost)

Ontvoerde baby Hannah werd mishandeld

Baby Hannah, die vanmorgen door haar biologische ouders ontvoerd werd, werd mishandeld volgens Omroep Brabant.  Bij het meisje werden in oktober vorig jaar gebroken ribben, blauwe plekken en een gebroken enkel geconstateerd, zonder dat er een duidelijke verklaring was voor het letsel. Het meisje was toen nauwelijks anderhalve maand oud. 

Ze werd uit huis geplaatst en een oom en tante van het stel namen de baby in huis. De ouders, Rowan Simons en Kim de Laat hadden onder toezicht contact met hun dochter. Vanmorgen vroeg griste de vader zijn dochter uit de maxi-cosi toen de pleegmoeder bij de Lidl in Eersel boodschappen aan het doen was. De politie heeft een AMBER alert verzonden, hetgeen alleen gebeurt als vermoed wordt dat het kind in levensgevaar verkeert. 

Amber Alert afgegeven voor Baby Hannah (Foto: Politie.nl)
Amber Alert afgegeven voor Baby Hannah (Foto: Politie.nl)

Consument is weer meer kwijt aan bankieren

Veel consumenten zijn dit jaar flink meer kwijt aan hun bank voor betaaldiensten. Dat meldt de Consumentenbond op basis van een vergelijking van betaalpakketten van Nederlandse banken voor particulieren.

ING verhoogde zijn prijzen verspreid over het jaar het meest. Klanten betalen daar sinds 1 januari 7 tot 10 procent meer dan een jaar eerder.

Ook mensen met een rekening bij de Rabobank zien de kosten voor bankieren met gemiddeld 7,6 procent flink stijgen. Bij ABN AMRO bleven de betaalpakketten ongeveer even duur, maar zat de verhoging hem vooral in overige kosten, zoals bij verlies van een pas.

SNS blijft de goedkoopste optie volgens de berekeningen van de Consumentenbond. Die bank verhoogde net als ASN Bank en Knab zijn tarieven voor het tweede jaar op rij niet. Wel verlaagden die drie banken de rente over het positieve saldo op de betaalrekening.

Verder valt op dat de kosten voor rood staan hoog blijven terwijl de rente die consumenten ontvangen voor geld op een spaar- of betaalrekening miniem is. De kosten voor rood staan lopen uiteen van 9 tot bijna 14 procent. Alleen Knab zit daar met 5 procent een stuk onder, maar klanten mogen daar alleen rood staan op een betaalrekening als ze op een andere rekening in de plus staan.

Consument is weer meer kwijt aan bankieren
Consument is weer meer kwijt aan bankieren (Foto: ANP)

Ramselaar over Ajax: "Dat gaf een extra motivatie"

PSV heeft zondag een gemakkelijke uitoverwinning geboekt op Feyenoord. Vooraf hoorden de spelers dat Ajax gelijk had gespeeld en dat gaf ‘een boost'.

In de bekerwedstrijd tegen Feyenoord kende PSV ontzettend veel moeite met Feyenoord. Die wedstrijd werd met 2-0 verloren, maar in het competitieduel stonden er twee ploegen met andere instellingen op het veld: "Ik denk dat het meer te maken had met ons. Wij waren veel scherper en feller dan de vorige keer in de beker. Dat heeft denk ik wel de doorslag gegeven vandaag", vertelde Bart Ramselaar na Feyenoord-PSV in gesprek met Goal.

Phillip Cocu vertelde zijn spelers voor de wedstrijd dat Ajax dure punten had laten liggen: "Dat gaf wel een extra motivatie en een extra boost om toch dat gat uit te breiden", vertelde Ramselaar. Door de overwinning van PSV bedraagt de voorsprong op Ajax nu 7 punten.

PSV is door de zege uitgelopen op Ajax en de meeste voetbalfans zijn er wel over uit wie er dit seizoen kampioen gaat worden. Ook Ramselaar heeft een goed gevoel over de titelstrijd: "Wij moeten gewoon heel scherp blijven en elke wedstrijd ingaan als vandaag. Dan hebben we de kwaliteit om alle wedstrijden te winnen en dan heb ik er ook alle vertrouwen in", aldus de 21-jarige middenvelder van PSV over het kampioenschap.

Ed Sheeran best verkochte artiest 2017

2017 was het jaar van Ed Sheeran. Het is dan ook geen verrassing dat hij wereldwijd de best verkochte artiest is. De International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) maakte dat bekend. De zanger krijgt binnenkort dan ook de Global Recording Artist of the Year Award.

Ed domineerde zowel de singlelijst als de albumlijst. Zijn album Divide haalde in 36 landen de platina-status. Zijn hitsingle Shape of You bereikte die status in 32 landen. Volgens de IFPI is de Brit de eerste artiest die in hetzelfde jaar beide verkooplijstjes aanvoert.

In de verkooplijsten zijn niet alleen de fysieke verkopen van cd's en vinyl opgenomen. Ook de verkopen van mp3 en streams van streamingdiensten tellen mee.

De Global Recording Artist of the Year Award wordt sinds 2013 uitgereikt. Drake, Adele, Taylor Swift en One Direction waren de vorige winnaars.

Ed Sheeran best verkochte artiest 2017
Ed Sheeran best verkochte artiest 2017 (Foto: BuzzE)

Darter Adams haalt uit naar bierdrinkende fans op WK van PDC

Darter Martin Adams is al vele jaren het boegbeeld van dartsbond BDO, en de kans dat hij ooit overstapt naar de meer succesvolle rivaal PDC is dan ook niet aanwezig. Dat Wolfie weinig met de PDC en haar fans heeft liet hij in een interview met The Guardian nog maar eens weten.

"Geld is niet alles", zegt Adams, doelend op het feit dat in de PDC een veelvoud van de bedragen te verdienen valt in vergelijking met de BDO. "Ik heb geen behoefte om naar het Alexandra Palace te gaan. De meesten zijn er alleen voor de drank en het feestje en dat vind ik vreemd", stelt de Engelsman.

"Een ticket kost dertig of veertig pond daar. Stel je voor dat iemand je kroeg binnen komt lopen en zegt: 'Ik ga je dertig pond laten betalen om binnen te komen, dan mag je zo dronken worden als je wilt, zoveel zingen als je wilt en ik ga je ook nog eens veel te veel laten betalen voor je bier. Zouden mensen dan binnenkomen? Nee.", zo komt Adams met een opmerkelijke vergelijking.

"Waarom mensen dan wel naar Ally Pally gaan...geen flauw idee. Bij Lakeside zitten de echte supporters. Als iemand daar een of ander liedje probeert te zingen, krijgt hij van de fans gelijk te horen dat hij z'n hoofd moet houden. Op Lakeside hebben we een geweldige atmosfeer. Dat is het echte darten", besluit Adams, vermoedelijk doelend op de doorgaans nogal muffe smeer op Lakeside, waar je vaan een speld kunt horen vallen.

Het hele interview is hier te lezen. Adams vertelt er onder meer ook over zijn leven na het krijgen van zijn kankerdiagnose, wat toch ook weer zijn pluspunten blijkt te hebben: "Ik ben de kleine dingen in het leven meer gaan waarderen. Het tuinieren is me ineens enorm goed af gegaan."

Darter Adams haalt uit naar bierdrinkende fans op WK van PDC (Pro Shots / Action Images)
Darter Adams haalt uit naar bierdrinkende fans op WK van PDC (Pro Shots / Action Images)

'Opa' Buffon (40) mogelijk nog voor Italië in actie

Na de desastreuze kwalificatie van Italië voor het WK 2018 in Rusland koos Gianluigi Buffon ervoor om af te zwaaien als keeper van de nationale ploeg. Nu lijkt het er echter op, dat hij nog een aantal keer zal terugkeren. Interim-trainer Luigi di Biagio wil de 40-jarige sluitpost nog een keer oproepen voor een passend afscheid.

"Ik heb met Buffon gesproken en heb hem nog twee of drie wedstrijden voorgesteld", aldus Di Biagi. Hij is voornemens Buffon op te roepen voor de oefeninterlands tegen respectievelijk Engeland en Argentinië, die voor eind maart op de rol staan. "Een speler van zijn kaliber mag zijn interlandcarrière niet beëindigen met een wedstrijd zoals tegen Zweden."

Afgelopen november kwam Buffon voor het laatst voor Italië in actie, maar zag zijn land plaatsing voor het eerst in 60 jaar het WK voetbal mislopen. De reden; een gelijkspel tegen Zweden. "We hebben gefaald in iets wat veel betekent voor het sociale aspect. Het spijt me niet dat ik moet stoppen omdat de tijd zijn werk doet, maar de manier waarop het gebeurt spijt me wel", liet Buffon na afloop weten.

'Opa' Buffon (40) mogelijk nog voor Italië in actie (Pro Shots / Insidefoto)
'Opa' Buffon (40) mogelijk nog voor Italië in actie (Pro Shots / Insidefoto)

Drama voor Ter Avest: breuk zet streep door seizoen

FC Twente verloor zondag niet alleen van FC Utrecht, het zag ook Hidde ter Avest geblesseerd uitvallen. Gertjan Verbeek vreest dat het ernstig is.

"Er wordt gevreesd voor een kuitbeenbreuk. Als het inderdaad een kuitbeenblessure is, dan is het einde seizoen", reageerde Verbeek na afloop via de officiële kanalen van FC Twente. Ter Avest moest met een brancard van het veld worden gedragen, omdat hij na een kopduel ongelukkig op de grond terechtkwam.

Twente begon in de Galgenwaard nog goed aan de wedstrijd, want via Haris Vuckic kwamen de bezoekers op voorsprong. Na het uitvallen van Ter Avest maakte Sean Klaiber vlak voor rust gelijk. In de tweede helft trok Utrecht de wedstrijd naar zich toe via goals van Sander van de Streek en Yassin Ayoub (3-1).

Met nog negen speelronden te gaan staat FC Twente zestiende in de Eredivisie. NAC Breda bezet de veilige vijftiende plek met vier punten voorsprong op de formatie van Verbeek. Komende woensdag volgt de halve finale van de KNVB Beker tegen AZ (uit) en zondag komt FC Groningen op bezoek.

Update - Drama voor Ter Avest: breuk zet streep door seizoen
Hidde ter Avest komt dit seizoen niet meer in actie voor FC Twente. De verdediger raakte geblesseerd tijdens het duel met FC Utrecht en uit onderzoek is gebleken dat hij een enkelbreuk heeft opgelopen. Ter Avest wordt volgende week geopereerd.

"Dit is natuurlijk zwaar frustrerend als je zo'n zware blessure oploopt en er een tijd uit bent", vertelt hij op de officiële website van FC Twente. "Juist nu wil je het team helpen en wil je niet vanaf de kant hoeven toekijken. Ik kan niet anders dan aan mijn herstel gaan werken en de ploeg steunen waar ik kan."

Mies Bouwman (88) overleden

Lieve mensen. Zojuist is bekend gemaakt dat Mies Bouwman is overleden. Dit werd bekendgemaakt door haar zoon Joost Timp. Mies mocht 88 jaar oud worden. Eind vorig jaar kampte zij nog met een longonsteking. Vandaag werd ze ernstig verzwakt overgebracht naar het ziekenhuis, maar volgens de NOS heeft ze er voor gekozen om thuis in het bijzijn van haar geliefden het leven te verlaten. 

Mies was een bekend gezicht op televisie, in 1951 begon zij als omroepster bij de KRO. Haar doorbraak kwam met het liefdadigheidsprogramma 'Open het Dorp'. In die uitzending, die 23 uur duurde, werd 16.4 miljoen gulden opgehaald voor Het Dorp, een gehandicaptengemeenschap in Arnhem. Mies stond erom bekend dat ze het publiek aansprak met 'Lieve Mensen'.

In 1993 stopte ze met haar televisiewerk, waarvoor ze in totaal drie maal een gouden Televizierring won. Toch kwam ze nog regelmatig in de publiciteit, dankzij de kinderboeken die ze schreef. In 2013 overleed haar man Leen Timp, met wie ze vier kinderen kreeg en met wie ze bijna 60 jaar getrouwd was. 

Mies Bouwman tijdens de TV-hulpactie voor de vluchtelingen uit Tibet in 1966 (WikiCommons/Anefo)
Mies Bouwman tijdens de TV-hulpactie voor de vluchtelingen uit Tibet in 1966 (WikiCommons/Anefo)

Remasters Turok en Turok 2 komen naar Xbox One

In 2015 kwamen er remasters uit van Turok 1 en Turok 2 voor pc. Deze remasters, die een hogere resolutie ondersteunen en grafisch enigszins zijn opgepoetst, komen nu ook naar Xbox One.

De games kosten twintig dollar (waarschijnlijk dus ook twintig euro) per stuk en lanceren 2 maart op de console. Voor wie niet meer precies weet wat Turok is (schande!), is hieronder een trailer te bekijken van de game in actie.

Van Hanegem moet nog zien of Feyenoord finale KNVB Beker bereikt

Willem van Hanegem moet nog zien of Feyenoord woensdag wel de finale van de KNVB Beker weet te halen. Zijn club maakt er volgens hem 'een bende' van.

Feyenoord werd zondag in De Kuip vrij kansloos gelaten door koploper PSV: 1-3. Van Hanegem was dan ook zeer teleurgesteld en kritisch. "Mensen die daar nog aanvaardbare redenen voor denken aan te dragen, hebben ze niet op een rijtje. Feyenoorders kunnen de bal nog geen tweemaal naar elkaar spelen", schrijft hij in zijn column voor het Algemeen Dagblad.

"PSV zette druk en dan houdt het meteen op voor Feyenoord. Dan kunnen ze de middenvelders niet meer vinden, laat staan de aanvallers", aldus de Kromme. "Vervolgens gaan ze allemaal uit hun positie lopen met als sprekend voorbeeld Nicolai Jörgensen, die overal op het veld verschijnt waar hij niet moet zijn."

Woensdag staat de halve finale van de KNVB Beker al op het programma voor de Rotterdammers. "Feyenoord moet van Willem II winnen. Mensen die denken dat dat wel eventjes gaat lukken, zullen zich toch ook wel realiseren dat die hoop helemaal nergens op gebaseerd is", vindt Van Hanegem.

A Way Out is goud

Het intense co-op avontuur A Way Out is goud. Dit maakt Josef Fares, writer/directer van Brothers en A Way Out, bekend via Twitter. Hiermee lijkt de release date van 23 maart een zekerheidje.

In A Way Out speel je, samen met een vriend, als Leo en Vincent. Zij zitten vast in de bajes maar besluiten te ontsnappen. Omdat de ervaring in co-op essentieel is, is het mogelijk om de game met slechts één exemplaar samen met een vriend online te spelen. Couch co-op is uiteraard ook een mogelijkheid.

Benieuwd naar de game? Bekijk dan hieronder nog eens de E3-trailer van 2017.

Complete editie God Wars in de maak

NIS America heeft een complete editie van God Wars aangekondigd. God Wars: The Complete Legend bevat de maingame en alle al uitgebrachte DLC, de aankomende DLCLegend of Yomien een nieuw personage. Deze versie is in de maak voor Nintendo Switch, PlayStation 4 en PlayStation Vita.

God Wars: The Complete Legend is een tactische RPG waarin de onbekende geschiedenis van Japan wordt verteld middels folklore en tactische combat. De verhalen worden verteld vanuit de oogpunten van drie naties die zich in een staat van oorlog bevinden: Fuji, Izumo en Hyuga. De aankondigingstrailer kun je hieronder bekijken.

De game lanceert ergens in de herfst.

The Lost Child komt ook naar Switch

NIS America heeft besloten dat The Lost Child ook naar Nintendo Switch komt. Eerder was al bekend dat de game een lokalisatie krijgt voor PlayStation 4 en PlayStation Vita. De game lanceert in de zomer van 2018 voor alle drie de platforms.

In The Lost Child speel je als Hayato Ibuki in Tokyo. Hij komt een mysterieus meisje tegen in zijn onderzoek naar mysterieuze zelfmoorden in de stad. Zij geeft Ibuki de mogelijkheid om hemelse wezens te vangen. Met deze kracht moet hij kerkers genaamd Layers onderzoeken en de mysterieus rondom de situatie in Tokyo ontrafelen.

Een trailer voor de game is hieronder te bekijken.

IJshockeyers Den Haag pakken ook landstitel

De ijshockeyers van HIJS Den Haag hebben voor de elfde keer de Nederlandse landstitel veroverd. Het is de eerste keer sinds 2013 dat HIJS zich landskampioen mag noemen.

In de eindstrijd van de Final Four werden de Heerenveen Flyers met 1-0 verslagen. Dat had nogal wat voeten in de aarde, want  de eerste twee perioden leverden ondanks de aanvalslust niks op. Marco Bommezijn kreeg in de derde periode de puck voor zijn stick en twijfelde niet: 1-0.

HIJS was begin februari in de bekerfinale ook al te sterk voor Heerenveen, destijds met 7-3. De Final Four vond vorig seizoen voor het eerst plaats en werd gewonnen door Heerenveen. De landstitel ging voor die tijd naar de beste Nederlandse club in de Belgisch-Nederlandse BeNe-league.

Goede doelen: pincollecte is profijtelijk

Pinnen aan de deur is een profijtelijke manier van collecteren, blijkt uit een proef van de stichting Collecteplan. Uit tussentijdse resultaten van een experiment met 500 pincollectebussen in vijftig gemeenten blijkt dat mensen met een pinpas guller geven.

Collectanten van goede doelen haalden in de laatste drie maanden van vorig jaar met een pinbus gemiddeld 3,75 euro per gever op, de gemiddelde contante donatie ligt op 1,50 euro.

Gewoonlijk halen collectanten met een gewone collectebus in doorsnee 65 euro per bus op. Met een pinbus is de opbrengst gemiddeld 141,50 euro. Van dat bedrag wordt 33,50 euro met een pinpas of mobiele telefoon betaald, 108 euro wordt contant in de bus gestopt. Een kwart bestaat uit pinbetalingen. "Met deze cijfers bewijst de nieuwe collectebus zich als succesvolle innovatie voor de goede doelen", aldus Peter Schoof, voorzitter van stichting Collecteplan, vertegenwoordiger van 25 landelijk collecterende goede doelen in Nederland.

Weinig of geen contant geld

De pincollecte speelt in op de ontwikkeling dat steeds meer mensen weinig of geen contant geld in huis hebben. De goede doelen besloten daarom uit te proberen of pinbetalingen een alternatief zijn. Sinds september vorig jaar kan contactloos, met pin of contant worden betaald in de proefgemeenten. De pinbussen worden door de goede doelen per collecteweek aan elkaar doorgegeven.

Volgens de stichting Collecteplan zijn ook de collectanten enthousiast en voelen zij zich veiliger op straat. Wel blijken gevers soms koudwatervrees te hebben. Schoof: "Ze pinnen volop in de winkels, maar zijn de collectebus met pin nog niet gewend. We verwachten dan ook dat het aantal pintransacties bij collecteren aan huis nog verder zal stijgen."

Goede doelen: pincollecte is profijtelijk
Goede doelen: pincollecte is profijtelijk (Foto: ANP)

'Teken donorwet niet'

Onlangs werd de nieuwe donorwet met een minimaal aantal stemmen voor aangenomen in de Eerste Kamer. Deze wet heeft al het nodige stof doen opwaaien. Nu is Citizengo.org een petitie begonnen om de Koning te bewegen de wet niet te ondertekenen.

Citizengo: "Onlangs werden wij opgeschrikt door het nieuws dat de donorwet van D66-kamerlid Pia Dijkstra door de Eerste Kamer van de Staten-Generaal is gekomen. <..>  Uitgerekend de partij die zich hardmaakt voor de individuele zelfbeschikking waar het gaat om 'voltooid leven', D66, zet zich nu in voor het afschaffen van de zelfbeschikking van burgers wat betreft hun eigen organen."

De petitie roept de koning 'dringend' op om de wet niet te bekrachtigen: "Met het oog op uw taak om zorg te dragen voor het welzijn van alle Nederlanders, roepen wij, ondergetekenden, u met klem op de wet niet te ondertekenen. De regering heeft te allen tijde de mogelijkheid om een wet, afkomstig uit de Tweede Kamer, niet te bekrachtigen."


Fipronil en bijengif overbodig

De landbouwindustrie kan ook succesvol gewassen telen zonder het gebruik van neonicotinoïden stellen wetenschappers. Dat meldt dagblad Trouw. Uit een overzichtsstudie blijkt volgens hen dat er voldoende miliuevriendelijke alternatieven zijn voor het 'bijengif'. Ook voor het luizenbestrijdingsmiddel Fipronil zouden er genoeg andere alternatieven zijn. 

De groep wetenschappers analyseerden 200 studies die sinds 2014 zijn gepubliceerd. Zaaigoed wordt vaak preventief behandeld met neonicotinoïden. Hierdoor is de plant niet alleen giftig voor plaagdieren, maar ook voor bijvoorbeeld de wilde bijen, die juist belangrijk zijn bij de bevruchting van bloeiende planten. 

Naast de alternatieven die worden aangedragen wijzen de wetenschappers ook op een systeem dat in Italïe is ontwikkeld waarbij het risico op plaagdieren in landbouwgebieden kan worden voorspeld. In het noordoosten van Italïe groeit 90 procent van het graan zonder het gebruik van chemische middelen. In Duitsland, zo werd in oktober bekend, is het aantal insecten in natuuurreservaten dat grenst aan landbouwgebied, de afgelopen 27 jaar drastisch gedaald. 

Komende maand besluit de Europoe Unie of er een totaalverbod op neonicotinoïden op buitenteelten komt. Elf landen zijn voor een dergelijk verbod, Frankrijk heeft op eigen houtje al besloten om het goedje per september te verbieden. Het is nog niet zeker wat Nederland gaat beslissen. 

Mogelijk Europese regels voor cryptomunten

Europa moet openstaan voor cryptovaluta, zoals de bitcoin. Maar dan moeten consument en belegger wel beter tegen de risico's van het virtuele geldsysteem worden beschermd. EU-commissaris Valdis Dombrovskis (financiële stabiliteit) sluit dan ook niet uit dat er Europese wetgeving komt.

De Let zei dit na afloop van een eerste bijeenkomst over het fenomeen in Brussel met deskundigen en vertegenwoordigers van nationale autoriteiten. Hij wees erop dat de risico's nu groot zijn. "Het systeem is weinig doorzichtig", aldus Dombrovskis. Ook is het kwetsbaar voor financiële misdrijven, zoals witwassen.

De commissaris wacht nu eerst het overleg af van de ministers van Financiën en voorzitters van de centrale banken van de G-20, de grootste economieën van de wereld. Zij buigen zich in maart in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires over de "dynamische ontwikkelingen"met de cryptomunten. In een gezamenlijke brief aan de G-20 dringen Frankrijk en Duitsland aan op internationale regelgeving.

Mogelijk Europese regels voor cryptomunten
Mogelijk Europese regels voor cryptomunten (Foto: BuzzT)

Mijn DUO maand lang beperkt bereikbaar

Door een groot ICT-vernieuwingsproject bij de Dienst Uitvoering Onderwijs zal het digitale loket Mijn DUO een maand beperkt bereikbaar zijn. Studenten kunnen wel hun gegevens inzien, maar het verhogen van een lening of andere wijzigingen doorvoeren is van 29 maart tot en met 30 april waarschijnlijk niet mogelijk.

De DUO, voorheen bekend als de IB-groep, gebruikt als sinds 1986 hetzelfde systeem. In het nieuwe systeem moet het voor gebruikers makkelijker worden om wijzigingen door te voeren en hun gegevens in detail in te zien.

Om het project af te maken moeten de persoonsgegevens van 4,8 miljoen mensen uit het oude systeem worden overgezet. Om de kans op fouten te minimaliseren worden de gegevens in het nieuwe en oude systeem tijdens dit proces gecontroleerd. Daarom moeten de gegevens worden bevroren, wat betekent dat studenten geen wijzigingen kunnen aanbrengen.

De DUO neemt een aantal maatregelen om zo goed mogelijk bereikbaar te blijven, schrijft minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) in een brief aan de Kamer. Zo verandert er niets aan de uitbetaling van de studiefinanciering en lopen ook aflossingen door. Dringende wijzigingen of aanvragen kunnen via papieren formulieren worden afgehandeld.

Mijn DUO maand lang beperkt bereikbaar
Mijn DUO maand lang beperkt bereikbaar (Foto: BuzzT)

14-jarig meisje mishandeld om hoofddoek

Afgelopen woensdag hebben twee stoere knapen van circa 18 jaar oud in Emmeloord een 14-jarig meisje mishandeld omdat ze weigerde haar hoofddoek af te doen. Het kind fietste van school naar huis en op de Moerasandijviestraat kwam ze achter twee jongens te fietsen. 

Deze draaiden zich om en begonnen haar uit te lachen. Ook riepen ze dat ze haar hoofddoek af moest doen. Toen ze daar geen gehoor aan gaf maar antwoordde dat de jongens hun mond moesten houden, sprongen de 'helden' van hun fiets. Ze schopten het meisje van haar fiets en trapten haar tegen haar rug en hoofd. 

Hierna gingen ze ervandoor. Het kind kroop onder haar fiets vandaan en ging met veel pijn naar huis. Na controle in het ziekenhuis bleek ze een lichte herschenschudding aan de mishandeling overgehouden te hebben, naast de blauwe plekken. 

De politie zoekt getuigen van het voorval. Beide daders hebben blond haar en droegen een korte zwarte jas. Mensen die denken dat ze de daders kennen worden verzocht zich te melden via de bekende kanalen: 0900-8844 of 0800-700 (Meld Misdaad Anoniem). 

Bokser Spong zet opmars voort met 11e KO-zege

Bokser Tyrone Spong is nog altijd prima bezig in zijn inmiddels al niet meer zo nieuwe carrière. De 32-jarige Surinaamse ex-kickbokser, die in 2015 de overstap naar het profboksen maakte, boekte in het weekeinde zijn elfde zege.

In het Mexicaanse Merida vocht Spong om de Latijnse zwaargewichttitel bij de WBO, met de Braziliaan Carlos Ailton Nascimento als tegenstander. Spong had zijn vorige tien partijen allemaal op knock-out gewonnen, waarvan zeven keer zelfs al in de eerste ronde, maar Nascimento bood nog aardig partij.

Wel was Spong vanaf de eerste ronde duidelijk de betere en met harde stoten op het lichaam beukte hij de Braziliaan murw. In de vijfde ronde draaide de regelmatig in Amsterdam trainende Surinamer de gashendel nog eens open en na een aantal snoeiharde stoten op Nascimento's hoofd besloot de scheidsrechter er een einde aan te maken.

Het is nog niet bekend wanneer The King of the Ring zijn volgende gevecht op de planning heeft staan.

Ruben Annink: 'Ik probeer altijd mezelf te laten zien'

Op 26 januari is de nieuwe EP Goed van Amsterdamse Singer Songwriter Ruben Annink verschenen. Ruben kennen we natuurlijk nog van zijn deelname aan Giel’s programma Beste Singer Songwriter, waarmee hij de finale haalde. En van het memorabele optreden met (een huilende) Ali B bij DWDD. Tussendoor maakte hij een muzikaal uitstapje richting urban en bracht hij tracks uit met o.a. Keizer en Monica Geuze. En nu is het tijd om zijn eigen weg in te slaan met zijn eigen geschreven Nederlandstalige liedjes, gedragen door zijn herkenbare Amsterdamse stemgeluid.

NHL: Comeback in slotseconden alsnog niet genoeg voor Ducks

De ijshockeyers van de Edmonton Oilers hebben in Anaheim een zwaarbevochten zege uit het vuur gesleept. De ploeg leek lang op weg naar de zege, maar in de slotminuut ging het toch nog fout.

Onder meer dankzij twee goals van Ryan Strome stonden de Oilers met nog een minuut of vier te spelen met 3-5 voor. Rickard Rakell kwam echter op gang en twintig seconden voor tijd tekende hij voor de 4-5. Tien seconden later kwam daar zelfs nog de gelijkmaker bij, waardoor overtime nodig was.

In de verlenging werd niet gescoord en dus werden shootouts genomen. Rakell schoot raak, maar nadat Ryan Getzlaf - goed voor één goal en drie assists - en Ondrej Kase faalden, konden de Oilers dankzij Leon Draisaitl en Connor McDavid alsnog juichen.

Uitslagen NHL zondag
Nashville Predators - St Louis Blues 4-0
Buffalo Sabres - Boston Bruins 4-1
New York Rangers - Detroit Red Wings 2-3 OT
Anaheim Ducks - Edmonton Oilers 5-6 SO
Minnesota Wild - San Jose Sharks 3-2 OT
Arizona Coyotes - Vancouver Canucks 1-3 

Ducks - Oilers (Bron: YouTube)

Leasen van auto wint aan populariteit

Het leasen van auto's zit duidelijk in de lift. Vooral de groei van private lease is veel sterker dan voorzien, zo meldt brancheorganisatie van autoleasemaatschappijen VNA. In Nederland rijden momenteel zo'n 860.000 lease-auto's. Dat aantal is in een jaar tijd met ruim negen procent gegroeid.

De bij de VNA aangesloten leasemaatschappijen zijn naar schatting goed voor 91 procent van de markt. Het leeuwendeel van de groei is toe te schrijven aan private lease. Eind 2016 telde Nederland 64.000 particulieren met een lease-auto. Volgens een eerste schatting van VNA waren dat er een jaar later 103.000.

Naast de toename van private lease is ook op de zakelijke markt sprake van groei. Dit geldt zowel voor personenauto's als bestelauto's.

Op dit moment kiezen particulieren meestal voor een benzineauto omdat een elektrische auto in verhouding nog fors duurder is. De VNA dringt er bij de overheid op aan om elektrisch rijden te stimuleren, ook voor private lease.

Leasen van auto wint aan populariteit
Leasen van auto wint aan populariteit (Foto: ANP)

'Elke stem telt'

Vandaag start de campagne ‘Elke Stem Telt’ om zoveel mogelijk mensen op 21 maart naar de stembus te krijgen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Met campagnespots op radio en tv en een online campagne wil het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties mensen bewegen naar de stembus te gaan. Vier jaar geleden ging 54% van de stemgerechtigden stemmen voor de gemeenteraad.

Met name jongeren en nieuwe Nederlanders zijn moeilijk naar de stembus te krijgen. Dat moet veranderen volgens minister Ollongren: “Jouw stem kan het verschil maken. Bepaal mee wat er in jouw gemeente gebeurt.” Ook organisaties als Facebook, Google en Open State Foundation zetten hun expertise in met een speciale tool op Facebook en een interactieve kaart via Google Maps waar alle stemlokalen te vinden zijn.

Mensen ervaren vaak drempels om te gaan stemmen. Stempas kwijt, geen tijd, in het buitenland, zijn vaak gehoorde redenen om niet te stemmen. Het ministerie wil er alles aan doen om zoveel mogelijk van die praktische drempels weg te nemen. Daarom wordt op de Facebook pagina Elke Stem Telt van 1 t/m 21 maart elke dag een andere reden om niet te gaan stemmen, weerlegt met 21 ja-maars. Door middel van animaties en video’s worden barrières weggenomen.

Vanaf het moment dat mensen de stempas in de bus krijgen, zien Facebookgebruikers een oproep op hun tijdlijn te zien om hun stempas goed te bewaren. De oproep verwijst door naar www.elkestemtelt.nl, waar kiezers alle informatie vinden over hoe een nieuwe pas aangevraagd kan worden als deze kwijt of nog niet ontvangen is. Op 21 maart plaatst Facebook de ‘Facebook Stemoproep’ online. Op een kaart is het dichtstbijzijnde stemlokaal te vinden. Deze kaart is gemaakt door Open State Foundation, een stichting dat zich inzet voor open data, in samenwerking met Google. Daarnaast kunnen gebruikers met de ‘Facebook Stemoproep’ aangeven of men al gestemd heeft. Die zou vrienden en familie moeten stimuleren ook te gaan stemmen.

Naast de gemeenteraadsverkiezingen kan op 21 maart 2018 op veel plaatsen ook gestemd worden voor of tegen de sleepwet. Iets dat het ministerie van Binnenlandse Zaken fijntjes verzwijgt in bovenstaand persbericht. Nog een reden om wél te gaan te stemmen dus. 

 Elke stem telt (Foto: Ministerie BZK)
Elke stem telt (Foto: Ministerie BZK)

VN-baas: stop 'hel op aarde' in Oost-Ghouta

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties heeft de strijdende partijen in Syrië opgeroepen een wapenstilstand in acht te nemen. "Oost-Ghouta kan niet wachten. Het is de hoogste tijd dat een einde komt aan deze hel op aarde", zei António Guterres tegen de Mensenrechtenraad van de VN.

De VN-veiligheidsraad nam zaterdag een resolutie aan voor een staakt-het-vuren van dertig dagen in Syrië. Toch zouden ook zondag weer bommen zijn gevallen op Oost-Ghouta, waar volgens de VN nog altijd honderdduizenden mensen wonen. Guterres zei dat VN-agentschappen klaar staan om gewonden te evacueren uit het gebied bij Damascus.

De afgelopen week vielen door zware beschietingen en bombardementen honderden doden in Oost-Ghouta. Regeringstroepen belegeren die rebellenenclave al jaren. De opstandelingen in Oost-Ghouta zouden op hun beurt hoofdstad Damascus bestoken.

Update 12.08 uur
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zegt dat het staakt-het-vuren in Syrië pas ingaat als alle partijen het eens zijn over de voorwaarden. Volgens Lavrov is dat nu nog niet het geval.

De minister beschuldigt andere landen van het ondermijnen van het verdrag, door Syrië te beschuldigen van het gebruik van chemische wapens, terwijl volgens hem juist de militanten in Oost-Ghouta die gebruiken. Daarnaast zegt hij dat de door de Verenigde Staten geleide coalitie de wapenstilstand verbreekt door bombardementen uit te voeren.

Een woordvoerder van het Kremlin noemt de situatie in Oost-Ghouta "erg alarmerend''. "De situatie is enorm gespannen omdat de terroristen doorgaan met vechten en burgers gijzelen'', aldus de woordvoerder.

VN-baas: stop 'hel op aarde' in Oost-Ghouta
VN-baas: stop 'hel op aarde' in Oost-Ghouta (Foto: ANP)

Nieuwe Lenovo sportarmband, korting op telefoons en andere gadgets

Elke week nieuwe deals, promoties en andere acties. We pakken er weer een aantal bij, en let vooral ook op de laatste opmerking onderaan het artikel met verdere uitleg wanneer je geen douanekosten betaald, ook vanuit China!

2602-1 (Foto: gbofficial)

Zie hier, de nieuwe sportarmband van Lenovo. De Cardio Plus HX03W hebben ze hem genoemd. Hij is redelijk vergelijkbaar in opties als een Xiaomi bandje, maar heeft voornamelijke en wat groter scherm met meer info erop voor tijdens het sporten wat wel fijn is. Even samengevat de opties, hartslagmeting, stappenteller/afstand, andere sportinfo, alarmklok, slaapmonitor en nog wat standaard opties zoals een melding als je te lang stil zit. Dit alles met een IP68 certificering dus in de regen sporten kan prima. De app is een mooie stap vooruit en ziet er goed uit. Dit horloge kost $9,99 als je op tijd bent, want er worden 10 exemplaren om 9.00 UTC tijd als actie verkocht, Normale prijs is $19,99

2602-2a (Foto: gbofficial)Het staat er al, het Mobile World Congress kom eraan waarbij allerlei telefoonfabrikanten hun nieuwe toestellen presenteren. Ook veel Chinese fabrikanten zijn hier aanwezig en in aanloop daarnaartoe komt Gearbest al met een actie waarbij veel toestellen in de sale worden gegooid. Een hele lijst met coupons is te vinden per merk op de speciale promotiepagina.

Een aantal voorbeelden toegelicht hieronder, als je erop klikt ga je gelijk naar de actie toe. 2602-2b (Foto: gbofficial)

2602-2c (Foto: gbofficial)

2602-3a (Foto: gbofficial)En dan om af te sluiten, een speciale promotie voor de Oscars onder de gadgets....de prijswinnaars, het beste van het beste met uiteraard, korting. Het staat er natuurlijk al, tot wel 40% korting op deze producten. Om een idee te geven wat je dan tegen kan komen even twee toppers die interessant zijn en ook vanwege de prijs.

2602-3b (Foto: gbofficial)

Een tabletje, de Lenovo P8 met een 1080P scherm. Ideaal dus, en van een sterk merk. Handig voor de komende vakantie om al je entertainment mee te nemen. Of voor de kids in de auto naar Zuid-Frankrijk natuurlijk. Kost dus omgerekend €146 

2602-3c (Foto: gbofficial)

Wie kent ze niet deze Xiaomi Hybride oordoppen. Staan bekend om de goede geluidskwaliteit en voor een prijs van €14 haal je hele goede oordoppen in huis. Ze komen met microfoontje dus ook te gebruiken als handsfree setje. 

Tip van Gearbest!

De invoerkosten regeling is verbeterd! Om onze klanten in de EU zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn hebben we sinds kort het G-W warehouse opgezet. Onze klanten uit de EU kunnen hun bestellingen bij het G-W warehouse plaatsen, wanneer deze producten leverbaar zijn uit G-W warehouse. Het voordeel van dit warehouse is dat de bestelling binnen 7 dagen geleverd wordt en de invoerkosten worden vergoed, ongeacht welke verzendingsmethode er gekozen wordt. Dus heb je via ons besteld en het G-W warehouse gekozen? Heb je dan invoerkosten moeten betalen? Dan krijg je die vergoed bij GearBest met een betaalbewijs/factuur. Deze kan je indienen door een ticket aan te maken via onze klanten service

Bij elk product kunnen jullie zien of dit product leverbaar is vanuit het G-W wareouse. Mochten onze klanten toch vanuit een ander warehouse bestellen, dan hebben we het volgende beleid voor jullie om het risico van invoerkosten te vergoeden. Bestelling die verzonden zijn met 'Registered Air Mail' of ‘Priority Line’ wordt de douanekosten volledig vergoed. De levertijden voor producten uit het China/HK warehouse bedragen ongeveer 15-20 werkdagen.

 

Natuurijs blijft onbetrouwbaar

Schaatsen op meren en plassen zit er volgens de KNSB deze week niet in. "Door de harde wind gaan ze niet volledig bevriezen", zegt Rieks Poelman, voorzitter van de sectie Natuurijs van de schaatsbond. Het ijs blijft daardoor "absoluut onbetrouwbaar".

De Amsterdamse grachten veranderen ook nog niet in een schaatsbaan. Waternet besloot maandagochtend de sluizen niet dicht te zetten, gemalen niet te stoppen en geen vaarverbod uit te vaardigen. Er is daarvoor onvoldoende ijsvorming. Zondag achtte de waterbeheerder de kans op een vaarverbod op maandag nog "zeer waarschijnlijk".

Toch kunnen schaatsliefhebbers de komende dagen op genoeg plekken het ijs op. "Veel opgespoten baantjes zijn nu al open", zegt Poelman. "Vanaf dinsdag of woensdag volgen ook de ondergelopen weilanden. Zeker in het noorden van het land kunnen we dan wel een dag of zes schaatsen."

Natuurijs blijft onbetrouwbaar
Natuurijs blijft onbetrouwbaar (Foto: ANP)

NBA: Harden leidt Rockets naar 12e zege op rij

De basketballers van de Houston Rockets hebben hun twaalfde opeenvolgende zege te pakken. Op bezoek bij de Denver Nuggets werd met 114-119 gewonnen en weer was James Harden de grote man bij de Rockets.

De bezoekers namen al snel een flinke voorsprong, die vervolgens vrijwel de hele wedstrijd rond de tien punten bleef schommelen. In de laatste minuten kwamen de Nuggets nog even in de buurt, maar dat was te laat om nog een serieuze bedreiging te vormen.

Met 41 punten was Harden weer van groot belang voor de Rockets. Het was alweer de negende keer dit seizoen dat hij de veertig punten wist te halen.

Uitslagen NBA zondag
Charlotte Hornets - Detroit Pistons 114-98
Milwaukee Bucks - New Orleans Pelicans 121-123 OT
Cleveland Cavaliers - San Antonio Spurs 94-110
Denver Nuggets - Houston Rockets 114-119
Washington Wizards - Philadelphia 76ers 109-94

De beste plays van de dag (Bron: YouTube)

Korte koninklijke fotosessie bij -21 graden

Koning Willem-Alexander heeft maandagmorgen in het Oostenrijkse skidorp Lech met zijn gezin geposeerd voor fotografen en cameraploegen uit Nederland en het buitenland. De traditionele fotosessie aan het begin van de wintersportvakantie werd gehouden op de Rüfikopf, op 2350 meter hoogte boven Lech. Volgens de thermometer was het op dat moment -21 graden.

Het koninklijk gezin arriveerde eerder dan in het draaiboek aangegeven met de skigondel op de berg, die naar alle kanten een schitterend uitzicht biedt over de bergkammen van Vorarlberg. Anders dan in voorgaande jaren, toen de fotosessie dichter bij het dorpscentrum plaatsvond, was hier geen gelegenheid om een paar korte afdalingen op de ski te doen, zodat er alleen kort in de sneeuw werd geposeerd.

Prinses Ariane, die eerder in de maand bij het schaatsen haar pols brak, had haar handen in handschoenen gestoken zodat van de blessure niets was te zien. Maar de pols is voldoende genezen om deze week te kunnen skiën, zoals haar dokter al had voorspeld. Prinses Beatrix die er al een week in Lech op heeft zitten, nam evenals vorig jaar niet deel aan de persontmoeting.

Korte koninklijke fotosessie bij -21 graden
Korte koninklijke fotosessie bij -21 graden (Foto: ANP)

Belgische Van Uytvanck pakt WTA-titel Budapest

Tennisster Alison van Uytvanck heeft het WTA-toernooi van Budapest op haar naam geschreven. De 23-jarige Belgische was in de finale in de Hongaarse hoofdstad verrassend te sterk voor Dominika Cibulkova uit Slowakije, als eerste geplaatst.

Van Uytvanck, de mondiale nummer 80, begon uitstekend en won de eerste set, maar moest set twee vervolgens afstaan. Een break op 5-5 in de derde set gaf de doorslag, waarna de Belgische het keurig uitserveerde: 6-3, 3-6, 7-5.

Het is de derde toernooizege voor Van Uytvanck, na Taiwan 2013 en Quebec 2017.

'Meeste telefoons hebben straks 4G en 5G'

Over een paar jaar hebben de meeste telefoons een 4G- of 5G-verbinding. De brancheorganisatie van telecombedrijven, de GSMA, voorspelt dat. In 2025 zal 53 procent van alle toestellen 4G hebben. Nu is dat 29 procent. Nog eens 14 procent wereldwijd zal dan 5G hebben, wat in de loop van dit jaar wordt uitgerold in Europa, Noord-Amerika en Azië.

De groei van 4G en 5G gaat ten koste van voorganger 2G. Nu heeft 40 procent van alle toestellen zo'n verbinding, over een paar jaar is dat nog maar 4 procent. 3G handhaaft zich waarschijnlijk wel, op ongeveer 30 procent.

In 2025 zullen bijna zes miljard mensen een mobiele telefoon hebben. Dat is ongeveer een miljard mensen meer dan nu. De groei komt voornamelijk door landen als China, India, Indonesië, Pakistan, Bangladesh en door Afrika en Latijns-Amerika.

De GSMA verwacht ook een explosie van het Internet of Things, het netwerk van slimme apparaten die met het internet verbonden zijn, zoals luidsprekers, drogers, lampen en bewakingscamera's. In 2025 zullen er 25 miljard van zulke apparaten wereldwijd staan, voorspelt de organisatie. Dat is drie keer zo veel als nu.

'Meeste telefoons hebben straks 4G en 5G'
'Meeste telefoons hebben straks 4G en 5G' (Foto: BuzzT)

Man steekt partner neer, meldt zichzelf

Zondagavond werd een 54-jarige bewoner van het Bosven in Veghel aangehouden nadat hij zijn partner in hun gezamenlijke woning had neergestoken. De vrouw raakte zwaar gewond en werd met spoed naar een ziekenhuis vervoerd.

De man meldde zich zelf rond 19.45 uur bij de politie. Nadat politiemensen en ambulance bij de woning aankwamen, werd hij gearresteerd en startte het ambulancepersoneel met het verlenen van medische zorg. De toestand van de vrouw was erg zorgwekkend en ook de inzet van een traumahelikopter was noodzakelijk. De vrouw werd met spoed overgebracht naar een ziekenhuis, waar de medische hulpverleners haar leven wisten te redden.

Wat de reden is van het steekincident zal uit het nadere onderzoek moeten blijken. Vooralsnog lijkt er sprake van een ruzie in de relationele sfeer.

Eerste ATP-titel tennistalent Tiafoe, Schwartzman wint in Rio

Tennisser Frances Tiafoe heeft de eerste ATP-titel in zijn carrière binnen. De 20-jarige Amerikaan, een van de grote talenten op de tour, was in Delray Beach voor eigen publiek de beste.

Tiafoe nam het in de finale op tegen Peter Gojowczyk uit Duitsland. De met een wildcard toegelaten Amerikaan haalde die finale door in het hele toernooi al grote indruk te maken: Juan Martin del Potro, Chung Hyeon en Denis Shapovalov gingen achter elkaar onderuit.

Dat alles gaf Tiafoe vleugels, waardoor Gojowczyk in de finale kansloos was. Alleen in de tweede set kon de Duitser een beetje weerstand bieden, maar de zege zat er nooit in: 6-1, 6-4.

Het toernooi van Rio de Janeiro werd een prooi voor Diego Schwartzman. De Argentijn was in een eenzijdige finale veel te sterk voor Fernando Verdasco uit Spanje, die met 6-2, 6-3 het onderspit dolf.

Uitzendbureaus pakken discriminatie aan

De Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) gaat zelf telefonisch onderzoek doen naar discriminatie bij uitzendbureaus. Daarnaast juicht de koepelorganisatie het toe dat Randstad en Tempo-Team zelf cursussen hebben ontwikkeld om discriminatie tegen te gaan.

De uitzendbureaus hebben zelf een cursus ontwikkeld naar aanleiding van een onderzoek van televisieprogramma Radar. Daarin werd aangetoond dat 47 procent van de uitzendbureaus medewerking verleende als werd gevraagd om geen Surinaamse, Marokkaanse of Turkse kandidaten te leveren.

"Wij bieden ook al een cursus aan, maar een bedrijf als Randstad kan zelf iets ontwikkelen. Dat is goed", aldus woordvoerder van de ABU Maurice Rojer. "Onze cursus was al gericht op het voorkomen van discriminatie, maar is na het onderzoek van Radar aangescherpt."

Trainingen
De ABU is samen met de Stichting Opleiding en Ontwikkeling Flexbranche (STOOF) begonnen met het geven van trainingen die gericht zijn om het gedrag van de medewerkers te verbeteren. "Vaak staat een intercedent versteld van de vraag en weet dan niet meer wat te zeggen. Onze cursus leert medewerkers discriminatie herkennen en er iets aan te doen."

De cursus van Randstad is ook vooral gericht op het voeren van de gesprekken en het herkennen van discriminatie. "Wij trekken het verder dan afkomst, want dat is vaak te herkennen. Maar discriminatie op basis van geslacht of leeftijd kan veel subtieler zijn", zegt Randstad-woordvoerder Joost Heroma.

"Discriminatie voorkomen zat al in onze basistraining, maar die is nu geïntensiveerd naar aanleiding van het onderzoek van Radar", aldus Heroma. "Daarnaast is er met behulp van een extern bedrijf een cursus ontwikkeld gebaseerd op voorbeelden uit de praktijk van onze medewerkers."

Uitzendbureaus pakken discriminatie aan
Uitzendbureaus pakken discriminatie aan (Foto: ANP)

IJzige start meteorologische lente

Voor het eerst sinds 1947 start de lente met een ijsdag in De Bilt. In de ochtend is het zonnig, maar de oostenwind is vrij krachtig tot hard en veroorzaakt met -13 tot -18 graden voor het gevoel de laagste temperaturen van deze winterse week. De bijzonder schrale oostenwind kan gevaarlijk zijn als je door het ijs zakt. Vanochtend is het ook flink koud met in Maastricht 7,3 graden vorst en gevoelstemperaturen tussen -9 en -13 graden.

Donderdag start de meteorologische lente. Het is dan bijzonder koud winterweer. In de ochtend schijnt de zon. Het vriest dan matig tot streng met waarden tussen -5 en -11 graden. De gevoelstemperatuur is met -13 tot -18 graden erg laag. Door een vrij krachtige tot harde oostenwind, 5-7 Bft., is het ondanks een dikke winterjas bijzonder koud. In de middag ontstaan stapelwolken met in het zuiden kans op een vlokje sneeuw.

In het noorden, midden en oosten blijft het donderdag op veel plaatsen vriezen. Ook in De Bilt blijft de temperatuur net onder nul en daarmee beleven we de koudste lentestart in 71 jaar. In 1947 startte de meteorologische lente voor het laatst met een officiële ijsdag. Toen werd het niet warmer dan -0,7 graden. Ook in 1946 vroor het op 1 maart in De Bilt de hele dag. Als het donderdag overdag blijft vriezen is dat voor de derde keer sinds het begin van de metingen in 1901.

Nederlands stuntteam in Chinese actiefilm

Een Nederlands stuntteam onder leiding van Jarno Cordia heeft voor de grote Chinese Actiefilm "Operation Red Sea" van de bekende Chinese regisseur Dante Lam, een spectaculaire wingsuit skydivescène opgenomen. Tijdens de opnamen, afgelopen oktober in de USA gemaakt, werd gefilmd hoe een team Chinese soldaten met behulp van wingsuits infiltreert in bezet gebied.

De film is tot nu toe een van de duurste ooit gemaakt in China en de productie had de volledige medewerking van het nationale leger, de luchtmacht en de marine. De stunts van het Nederlandse team zijn nagenoeg de enige buitenlandse bijdrage aan de film.

Geen notariskosten meer bij huwelijkse voorwaarden

Mensen die in algehele gemeenschap van goederen willen trouwen, hoeven straks niet meer naar de notaris voor huwelijkse voorwaarden. Zij kunnen voortaan volstaan met een verklaring bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Minister Dekker: ‘Doel van deze maatregel is het voor mensen zo eenvoudig mogelijk te maken. Bovendien zijn zij goedkoper uit, omdat de notariskosten vervallen. Dat scheelt honderden euro’s.’ De maatregel geldt ook voor het geregistreerd partnerschap. Dit blijkt uit een wetsvoorstel dat de minister (voor Rechtsbescherming) vandaag voor advies naar verschillende instanties heeft gestuurd, zoals de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVvB) en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Het wetsvoorstel, dat voortvloeit uit het regeerakkoord, heeft te maken met een wijziging die op 1 januari van dit jaar is ingegaan. Voortaan trouwen mensen automatisch in een beperkte gemeenschap van goederen. Dat wil zeggen dat zij niet meer alle bezittingen en schulden delen die zij voor en tijdens hun huwelijk verkrijgen. Huwelijkspartners die daarvan willen afwijken en wèl alles met elkaar willen delen, moeten nu naar de notaris om dat in huwelijkse voorwaarden te laten vastleggen. Dat is ingewikkelder en er zijn kosten aan verbonden. Met het wetsvoorstel komt het kabinet deze mensen tegemoet, door de procedure te vereenvoudigen en de notariskosten te schrappen.

De verklaring kan tot uiterlijk één werkdag voor het huwelijk worden ingediend bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar men wil trouwen. Dit kan zowel digitaal als op papier. Er komt een modelverklaring voor mensen die in algehele gemeenschap van goederen willen trouwen. Minister Dekker vindt dit belangrijk met het oog op de rechtszekerheid. Zo’n registratie is duidelijk en zorgt voor een betere uitvoering. De modelverklaringen worden afgestemd met de KNB en de NVvB.

Red Bull toont RB14 aan de wereld

Red Bull Racing heeft maandag de auto voor 2018, de RB14, aan de wereld getoond. Op het circuit van Barcelona gaan de wintertests maandag van start en dus moet nu echt kleur bekend worden, letterlijk gezien dan.

Veel nieuws valt er niet te melden over het uiterlijk van de Red Bull, in elk geval wat kleurstelling betreft: blauw, rood en geel, zoals eigenlijk al sinds het team haar entree maakte in de sport het geval is. Daniel Ricciardo zal de nieuwe auto maandag voor het eerst serieus de sporen geven, Max Verstappen is dinsdag aan de beurt.

Op social media zijn de reacties overigens vooral zeer teleurgesteld. Een week eerder presenteerde het team namelijk nog een heel anders gekleurde auto, die uiteindelijk slechts voor een dagje Silverstone gebruikt werd. Die kleurstelling vonden vele fans juist wél mooi en vernieuwend. Het gaat daarbij om de onderste van de twee tweets, de bovenste is de uiteindelijke kleurstelling voor 2018.

Vier doden bij grote explosie in Leicester

Door de grote explosie in de Engelse stad Leicester zijn zondagavond zeker vier mensen om het leven gekomen. Zeker vier mensen raakten ernstig gewond. Door de explosie, waarvan de oorzaak nog onbekend is, werden een woning en een supermarkt volledig verwoest. De politie meldde dat er geen aanwijzing is dat de explosie gelinkt is aan terrorisme.

"We denken dat er nog mensen zijn die onder het puin liggen, daarom gaan onze reddingsacties door om mogelijke andere slachtoffers te vinden", aldus de commissaris van de politie Shane O'Neill.

De politie spreekt van "een groot incident". De brandweer heeft zes brandweerauto's naar het gebied gestuurd. "We hoorden een enorme explosie, het was behoorlijk beangstigend", citeerde een krant iemand die een paar straten verderop woont. De supermarkt, die nog open was op het moment van de explosie, lag pal voor een bushalte.

Vier doden bij grote explosie in Leicester
Vier doden bij grote explosie in Leicester (Foto: ANP)

'Rukkende raadsheer trekt alleen de lijst'

Op Twitter is nogal wat ophef ontstaan toen 'bloedzuiger' Jos Raaf een video plaatste van een man in een vliegtuig die zichzelf aan het rukken zou zijn.  Volgens Raaf zou het gaan om de Tilburgse VVD-politicus Oscar Dusschooten. Het filmpje werd volgens het Brabants Dagblad binnen enkele uren ruim 10.000 keer bekeken, voor Twitter het filmpje verwijderde. 

Raaf stuurde het filmpje door naar een andere gebruiker op Twitter die niet aarzelde om het opnieuw te plaatsen. De VVD reageerde laconiek op de ophef: "Gênant filmpje, maar hij is het niet. Onze Oscar trekt alleen de lijst". 

Bekijk hieronder zelf de video en 'trek' uw conclusies. Gaat het om het raadslid, of niet. Wij horen graag uw oordeel. 

Bokssensatie Dubois stoomt door met volgende zege

Bokser Daniel Dubois is nog altijd niet te houden. Het pas 20-jarige Britse toptalent bij de zwaargewichten boekte in het weekeinde al zijn zevende overwinning als profbokser, nadat hij in april vorig jaar zijn debuut maakte.

Dubois wordt door vele bokskenners gezien als enorm talent, zowel vanwege zijn stijl van boksen als de volwassen manier waarop hij al overkomt. Daarnaast heeft hij een ongekende kracht in zijn vuisten, wat hem al zeer snel de bijnaam Dynamite opleverde.

De eerste zes gevechten won Dubois allemaal op knock-out, drie keer in de eerste en drie keer in de tweede ronde. Hij stond nog niet echt tegenover indrukwekkende tegenstanders en ook in de York Hall in Londen was dat met DL Jones niet echt het geval.

De twaalf jaar oudere Jones maakte eigenlijk geen moment serieuze kans tegen Dubois, die het aanvankelijk wat rustig aan deed. In de derde ronde begon hij gas te geven en met een goede halve minuut te gaan ging hij los: Jones kreeg een aantal snoeiharde klappen te verwerken, de scheidsrechter beëindigde het gevecht en Dubois behield zijn Britse Southern Area-titel.

Op 14 april stapt Dubois de ring weer in, dit keer in de O2 Arena in Londen. Zijn tegenstander in dat gevecht is nog niet bekend.

Dubois - Jones (Bron: YouTube)

Van Hooijdonk: "45.000 man voor de gek gehouden"

Pierre van Hooijdonk snapt niet waarom Robin van Persie geen speeltijd kreeg tegen PSV (1-3 nederlaag). De routinier van Feyenoord bleef bankzitter.

"Er zijn vandaag 45.000 mensen voor de gek gehouden. Op een gegeven moment was het 1-2. Waarom is hij er toen niet in gekomen? Je kunt hem met 1-3 ook nog inbrengen", zei Van Hooijdonk zondagavond in Studio Voetbal. Van Persie had vanwege liesklachten afgelopen week niet aan alle trainingen meegedaan.

Trainer Giovanni van Bronckhorst wilde geen risico nemen met het oog op de halve bekerfinale tegen Willem II van woensdag. "Je bent Feyenoord, je bent kampioen geworden, er zitten 45.000 mensen met een seizoenkaart", aldus Van Hooijdonk. "Die hebben een geweldige speler terug zien komen, die willen hem zien spelen."

Ook Sjoerd Mossou, journalist van het Algemeen Dagblad, uitte stevige kritiek op Van Bronckhorst. "Het is eigenlijk op alle fronten een zooitje. Er zit geen geloof in het elftal. De manier van druk zetten is een vraagteken, het positiespel is matig en er zit heel weinig voetbal in het middenveld."

Boymans terug bij FC Utrecht

Ruud Boymans is weer terug in de Domstad. De aanvaller traint mee met de beloften van FC Utrecht om te revalideren van een blessure.

In het verleden kwam Boymans voor FC Utrecht 24 keer in actie en trof daarin 19 keer doel. Vervolgens maakte hij de overstap naar Al-Shabab Al-Arabi Club in de Verenigde Arabische Emiraten. Daar kwam hij echter nauwelijks in actie, waarna zijn contract uiteindelijk werd ontbonden.

"Met Ruud heb ik, nadat hij bij FC Utrecht vertrok, contact gehouden. Na de ontbinding van zijn contract, hebben we de mogelijkheid van een terugkeer van Ruud naar FC Utrecht besproken", liet directeur voetbalzaken Jordy Zuidam op de officiële website van FC Utrecht weten. "Daaruit kwam naar voren dat we er allebei alles aan willen doen om Ruud terug te krijgen op zijn oude niveau. We willen elkaar helpen. Wat er verder uit deze samenwerking voortvloeit, zal de toekomst uitwijzen. Maar één ding is zeker: een fitte Ruud Boymans is voor FC Utrecht een zeer interessante speler."

Voorlopig richt Boymans zich op zijn revalidatie. "Ik ga er alles aan doen om weer volledig wedstrijdfit te worden en wil elke week weer een stap dichterbij dat doel komen. Dat ik de kans krijg dit traject samen met FC Utrecht in te gaan, stemt mij zeer tevreden."

Varkens in plaats van drugs

Van een lading drugsafval kijkt boswachter Willy van Schipstal uit Brabant niet meer op, zo blijkt uit een tweet die hij zaterdag plaatste. Wat er wél werd gevonden was een minivarken met vier biggetjes. Willy: "Belachelijk! Te vaak hebben we in de natuurterreinen van het Brabants Landschap afvaldumpingen, maar vrijdagmiddag vond iemand dit minivarken met 4 biggen schijnbaar ook afval en dumpte dit gezin op landgoed Tongelaar."

Volgens de boswachter moet het varken door mensen gedumpt zijn. Tegenover Omroep Brabant vertelt hij: "De zeug is supertam, je kunt merken dat ze mensen gewend is. Misschien wilden de eigenaren er vanaf en hebben ze de vijf dieren dus maar gedumpt in de natuur.”

De boswachter is van plan de dieren vandaag te vangen en onder te brengen op bijvoorbeeld een kinderboerderij. Toch wil hij ook dolgraag weten wie de varkens gedumpt heeft. Willy: "Wie weet waar ze vandaan komen? Want iemand had dus vijf varkentjes thuis en nu niet meer. Normaal gesproken hebben we drugsafval, nu zijn het biggetjes.”

75 miljoen voor innovatie 2018

Extra geld voor de innovatiekracht van het MKB (€ 18 miljoen), het verder bevorderen van samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheid (€ 15 miljoen) en meer mogelijkheden voor toegepast onderzoek (€ 42 miljoen). Deze drie maatregelen leiden tot toegevoegde waarde voor onze economie en bevorderen het toepassen van kennis door innovatieve bedrijven. Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat heeft vandaag de Tweede Kamer geïnformeerd over deze 75 miljoen euro voor innovatie in 2018.

Staatssecretaris Keijzer: “MKB-ondernemers hebben een doorslaggevende rol als gaat om innovatie. We moeten hen blijven stimuleren om kennis vanuit publiek onderzoek te benutten. Samenwerkende ondernemers en kennisinstellingen krijgen daarom extra ondersteuning van het kabinet om daarmee onze sterke internationale positie als kenniseconomie verder uit te bouwen. Het beschikbaar stellen van een verhoogd budget voor onderzoek en ontwikkeling zorgt uiteindelijk bij onze ondernemers voor meer inkomsten en banen”.

De komende maanden gaat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bovendien de vernieuwing van het Topsectorenbeleid uitwerken, zoals aangekondigd in het Regeerakkoord. Een sterkere focus op de economische kansen van maatschappelijke thema’s zoals de energietransitie en digitalisering is daarbij het centrale uitgangspunt.

Ondersteuning innovatief MKB
De innovatiekracht van het MKB wordt in 2018 met 18 miljoen euro extra ondersteund. Zo wordt het budget van de MKB-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) verhoogd naar veertig miljoen euro en is dit jaar nu zeventig miljoen euro Innovatiekrediet beschikbaar voor ondernemers.

Meer dan vierduizend Nederlandse bedrijven hebben in de afgelopen vier jaar gebruik gemaakt van de MIT, aan honderden bedrijven is een Innovatiekrediet verstrekt. Een voorbeeld van een MKB-onderneming die via de MIT investeert in innovatie is het Delftse Fistuca. Het bedrijf ontwikkelt een nieuwe heimethode voor het bouwen op water. Om te heien, wordt ook gebruik gemaakt van de kracht van vallend water. De methode is stiller, waardoor minder geluiddempende maatregelen nodig zijn. Dit bespaart kosten bij de installatie.

Publiek-private financiering van innovatie
Met een bijdrage van meer dan een half miljard is het bedrijfsleven een belangrijke stimulator van publiek onderzoek geworden. Ondernemers gebruiken deze kennis vervolgens voor het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. De afgelopen jaren zijn succesvolle programma’s opgestart zoals het Delftse QuTech waar gebruik wordt gemaakt van de bijzondere eigenschappen van kleine deeltjes om kwantumcomputers te ontwikkelen. Een ander sprekend voorbeeld is Advanced Research Center CBBC in Utrecht dat belangrijke energie- en chemievraagstukken aanpakt zoals het groeiende beroep op de eindige voorraad grondstoffen.

Het kabinet wil deze succesvolle publiek-private samenwerking (PPS) verder uitbouwen. Daarom worden zowel het totale budget als de zogenoemde PPS-toeslag zelf verhoogd in 2018. Deze stijgt van de huidige 25% naar 30%. Dat betekent dat van elke euro die een bedrijf investeert in publiek onderzoek, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat via deze toeslag € 0,30 bijdraagt aan deze innovaties.

Toegepast onderzoek
De Nederlandse instituten voor toegepast onderzoek (TO2) hebben in 2018 42 miljoen euro extra te besteden. Deltares, Marin, NLR, TNO/ECN en Wageningen Research ontwikkelen technologische oplossingen voor uitdagingen op het gebied van hightech, voeding, energie, veiligheid en water. Zo houden onderzoekers bij de Deltagoot in Delft zich bijvoorbeeld bezig met het effect van golven op dijken, duinen of golfbrekers. In de windtunnels van NLR wordt bekeken wat luchtverplaatsing betekent voor de veiligheid van vliegtuigen.

De verdeling van deze middelen over deze zogenoemde TO2-instellingen wordt mede gebaseerd op de mate waarin instellingen aansluiten bij marktbehoeften: welke kennis draagt bij aan innovatief ondernemerschap. Daardoor investeert het kabinet conform het Regeerakkoord extra in kennisgebieden waarin Nederland economisch voorop wil lopen.

FOK! Wat een weer: de horrorwinter is daar

Vandaag wisselen zon en wolkenvelden elkaar af. In het noordelijk kustgebied komen sneeuwbuien voor. Ook in het zuidoosten en oosten is er kans op een enkele sneeuwbui. Het is koud met een middagtemperatuur rond het vriespunt. De noordoostenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer van tijd tot tijd vrij krachtig.

In de nacht naar dinsdag zijn er brede opklaringen. In het uiterste noorden en noordwesten is er meer bewolking en komen er enkele sneeuwbuien voor. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -3°C op de Wadden tot lokaal -8°C landinwaarts. De wind is noordoostelijk en neemt landinwaarts af naar zwak, in de kustgebieden naar matig.

Dinsdag overdag zijn er perioden met zon. In het noordelijk kustgebied komen er nog steeds sneeuwbuien voor. Elders is vooral in de middag en avond een lichte sneeuwbui mogelijk, de kans hierop is het grootst in het oosten en zuidoosten. De middagtemperatuur komt opnieuw rond het vriespunt uit en de noordoostenwind is zwak tot matig, in de avond staat er langs de noordkust een vrij krachtige oostenwind. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Hummels was in de omgeving van Tubbergen (Foto: Hummels)
Hummels was in de omgeving van Tubbergen (Foto: Hummels)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Quaresma schiet Besiktas langs rivaal Fenerbache

In de Turkse Süper Lig is het altijd weer gezellig als bepaalde clubs tegen elkaar spelen. Zondag was het weer zover, want Fenerbahce ging op bezoek bij de Istanboelse rivaal Besiktas, beiden nog volop in de strijd om de landstitel.

Al na negen minuten kwam Fenerbahce op voorsprong dankzij Fernandão, waarna in de hele eerste helft geen enkele goal meer te noteren viel. Domagoj Vida tekende kort na rust echter voor de gelijkmaker, waarna Ricardo Quaresma de grote man werd.

De Portugees kwam er nog niet echt aan te pas, maar nadat Alvaro Negredo in was gevallen ging het beter. De Spanjaard stelde Quaresma in de 77e minuut in staat de 2-1 te maken, en diep in blessuretijd gooide het duo de wedstrijd in het slot: 3-1 dankzij Quaresma, op aangeven van Negredo.

Ryan Babel speelde op tien minuten na de hele wedstrijd bij Besiktas, waar Jeremain Lens de bank tot het einde warm mocht houden. Besiktas gaat dankzij de winst op doelsaldo voorbij Fenerbahce en staat nu derde, twee punten achter Basaksehir - dat nog een wedstrijd tegoed heeft - en drie achter Galatasaray.

Atlético Madrid haalt uit in Sevilla

Atlético Madrid heeft zondagavond een indrukwekkende zege behaald op Sevilla. De thuisploeg werd op een flinke nederlaag getrakteerd.

Antoine Griezmann werd de man van de wedstrijd, maar in het eerste half uur was het Diego Costa die in meerdere opzichten opviel. De Spanjaard maakte een overtreding en ging theatraal naar de grond na een duel met een tegenstander. Costa kreeg geel en de regie liet de beelden van dat moment nog zien toen de spits ondertussen 0-1 maakte.

Vlak voor de pauze wist Griezmann de score uit te breiden. De Fransman scoorde na een uitstekende individuele actie. Na rust liep Atlético al snel uit naar 0-3 toen Costa een penalty kreeg na een overtreding van doelman Sergio Rico. Griezmann maakte van elf meter geen fout.

Nadat ook Koke een doelpunt meepikte en Griezmann tien minuten voor tijd zijn hattrick compleet maakte voor 0-5, wist Sevilla de stand iets draaglijker te maken. Eerst was Pablo Sarabia trefzeker en vervolgens bepaalde Nolito de eindstand op 2-5. Atlético Madrid blijft daardoor zeven punten achter koploper Barcelona staan.

Uitslagen La Liga zondag
Villarreal - Getafe 1-0
Athletic de Bilbao - Malaga 2-1
Valencia - Real Sociedad 2-0
Sevilla - Atletico Madrid 2-5

Milan neemt drie punten mee bij Roma

AC Milan blijft maar winnen onder leiding van Gennaro Gattuso. De Rossoneri pakten in Stadio Olimpico drie punten tegen AS Roma. Milan heeft nu vijf keer op rij gewonnen en de laatste nederlaag dateert al van 17 december. De meegereisde fans moesten in Rome tot de tweede helft wachten op doelpunten. Voor rust creëerden beide teams wel wat mogelijkheden, maar dat leverde nog niks op.

De wedstrijd werd na rust echter snel opengebroken door Patrick Cutrone. Uit een voorzet van Suso wist de 20-jarige aanvaller de bal achter doelman Alisson te krijgen. AS Roma reageerde meteen en het kreeg een kans via Diego Perotti, die laag naast het Milanese doel schoot.

Roma ging in de slotfase meer risico nemen, waardoor Milan ruimte kreeg om de counteren. Alisson hield Nikola Kalinic uit zo'n tegenaanval eerst nog van scoren af. Twee minuten later was de Braziliaan wel opnieuw verslagen toen Davide Calabria voor hem opdook: 0-2.

Via Fabio Borini kreeg Milan in de slotminuten een grote kans om zelfs verder uit te lopen, maar dat gebeurde niet. Het team van Gattuso blijft zevende met evenveel punten als nummer zes Sampdoria. AS Roma is vijfde en heeft zes punten meer.

Uitslagen Serie A zondag
Bologna - Genoa 2-0
Inter - Benevento 2-0
Crotona - SPAL 2-3
Fiorentina - Chievo 1-0
Sampdoria - Udinese 2-1
Sassuolo - Lazio 0-3
Verona - Torino 2-1
Juventus - Atalanta uitgesteld wegens slecht weer
AS Roma - AC Milan 0-2

Blessure Neymar werpt schaduw over zege PSG

Paris Saint-Germain leek door een overtuigende zege op Olympique Marseille een mooie avond te hebben, totdat Neymar in de slotfase geblesseerd raakte.

In het Parc des Princes nam PSG in de eerste helft al een comfortabele voorsprong in deze Franse klassieker. Het duel was tien minuten oud toen Kylian Mbappé de bal laag langs Yoann Pelé schoot. Ruim een kwartier later was het opnieuw raak. Rolando probeerde te voorkomen dat Neymar scoorde uit een pass van Adrien Rabiot en de Portugees werkte de bal daarbij in eigen doel.

Neymar was daarna zelf ook bijna trefzeker, maar de derde Parijse goal viel pas in de tweede helft. Edinson Cavani besliste de wedstrijd op aangeven van de Braziliaan. In het slotkwartier ging het mis voor de sterspeler van PSG, die zijn enkel leek te hebben verzwikt. Per brancard werd Neymar vervolgens van het veld gehaald.

Via Ángel Di María breidde Paris Saint-Germain de score in de slotminuten nog bijna verder uit. Het team van Unai Emery staat nu veertien punten los van nummer twee AS Monaco, dat zaterdag 3-3 speelde bij Toulouse. Het is nu afwachten hoe ernstig de kwetsuur van Neymar is met het oog op de return tegen Real Madrid, dinsdag over een week.

Uitslagen Ligue 1 zondag
Girondins de Bordeaux - OGC Nice 0-0
Olympique Lyon - St Etienne 1-1
Paris Saint-Germain - Olympique Marseilles 3-0

Monica Lewinksy: ik voel me niet alleen meer

Dankzij de initiatieven #MeToo en TimesUp voelt Monica Lewinksy zich 20 jaar na haar affaire met voormalig president Bill Clinton niet langer alleen met haar verhaal. De voormalig Witte Huis-stagiaire schreef een stuk voor het Amerikaanse blad Vanity Fair, waarin ze dieper ingaat op wat de hele situatie voor haar betekend heeft.

"Er is fundamenteel iets veranderd in onze maatschappij in 1998 en het verandert nu weer in een post-Coby-Weinstein-Spacey tijdperk," zegt Monica. In 1998 liep ze stage in het Witte Huis en kreeg een verhouding met haar baas Bill Clinton. Hoewel het contact volgens haar wederzijds was, was er wel degelijk sprake van machtsmisbruik. "Hij was 27 jaar ouder en de machtigste man op aarde. Ik kwam net kijken, het was mijn eerste baan na mijn studie. Dus ja, in hoeverre kun je dan eigenlijk spreken van wederzijds genoegen? Ik had zo weinig levenservaring vergeleken bij hem. Maar zodra ik het woord 'misbruik' had gebruikt, dan was ik de zondebok geworden," schrijft Lewinsky.

Nadat ze publiekelijk bekend werd door haar affaire en iedereen een mening over haar had, ging het slechter met Monica. "Ik kreeg last van posttraumatische stressstoornissen en ik voelde me erg alleen."

"Ik heb enorm veel te danken aan de heldinnen van #MeToo en TimesUp. Zij spreken zich uit tegen machtige mannen, die al veel te lang hebben kunnen doorgaan met aanranding, seksueel misbruik en machtsmisbruik. De laatste maanden heb ik vaak gedacht aan een Mexicaans gezegde: ze probeerden ons te begraven, maar wisten niet dat wij de zaadjes waren. Ik hoop dat via TimesUp veel slachtoffers de hulp krijgen die ze nodig hebben om hun verhaal te verwerken."

Monica Lewinksy: ik voel me niet alleen meer
Monica Lewinksy: ik voel me niet alleen meer (Foto: BuzzE)

FOK! sportfoto-onderschrift week 8

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is X11 met het volgende onderschrift: "Opgewonden standje."

De opgave van deze week:

Stanislau Hladchenko lijkt niet helemaal goed te landen bij de Aerials op de Olympische Spelen, wat zou een leuk onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)
Stanislau Hladchenko lijkt niet helemaal goed te landen bij de Aerials op de Olympische Spelen, wat zou een leuk onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.