16-jarige Française pakt zilver op snowboardcross, Italiaanse wint

Bij het snowboardcross voor de vrouwen heeft Michela Moioli de gouden medaille opgehaald. In de finale was ze soeverein en de andere dames moesten een klein gaatje op haar laten, waardoor ze door te blijven staan het goud kon pakken. Daarachter was er een knappe prestatie van de jonge Française Julia Pereira. De pas zestienjarige Pereira ging naar het zilver. De Tsjechische Eva Samkova was niet snel in het bochtige deel van het parcour, maar wist door een fantastische eindsprint op de laatste heuvelsectie toch naar het brons te snelle

Bij de snowboardcross mag je tot de favorieten behoren, je zult je alsnog moeten kwalificeren voor de finale om het waar te maken en een foutje is zo gemaakt. Dit was te zien bij de Amerikaanse Faye Gulini, die na de start nog voor de eerste heuvel al ten val kwam en zo kansen op een medaille in een keer weggooide. Ook de Française Charlotte Bankes had moeite met te blijven staan, in haar kwartfinale viel ze al maar ontsnapte ze aan uitschakeling. In de halve finale viel ze echter nog een keer en zodoende viel het doek wel.

In de finale zelf streden zes dames om het goud. Het lag dicht bij elkaar. Lindsey Jacobellis lag aan het begin van de wedstrijd aan de leiding, maar de Italiaanse Moioli nam halverwege de leiding over. Hierna kon de Italiaanse wegbreken, maar achter haar lag de strijd behoorlijk open. Beide Franse dames die deelnamen aan de finale, Pereira en Chloe Trespeuch, wisten Jacobellis te bedreigen en haar in te halen. Op de laatste heuvelsectie was het de Tsjechische Samkova die kwam opzetten en die al in de halve finale liet zien op die sectie snel te zijn. Moioli kon onbedreigd naar het goud, maar daarachter lag het zeer dicht bij elkaar. Pereira en Samkova kwamen het beste over de laatste heuvelsectie, met Trespeuch en Jacobellis ook nog met kansen op de finishlijn. Trespeuch viel op de laatste heuvel, net voor de finish, waardoor zij was uitgeschakeld voor de medailles. Ook Samkova had moeite te blijven staan. Zodoende werd Pereira tweede achter Moioli, maar Samkova hield drie honderdsten over op Jacobellis op de finishlijn.

Zodoende was er goud voor Italië, het tweede van deze spelen. De Fransen hadden zeker een medaille verwacht met vier serieuze kanshebbers, maar dat het Pereira was die zilver pakte was licht verrassend. Jacobellis kon uiteindelijk niet afrekenen met de demonen van de afgelopen drie Olympische Spelen - ze bleef weliswaar in al haar wedstrijden staan, maar het bleek slechts goed voor de vierde plaats. Uittredend Olympisch kampioen Samkova wist net voor haar opnieuw een medaille binnen te halen.