Duitser na 24 jaar weer olympisch schansspringkampioen, 'de Snor' pakt brons

Voor het eerst in 24 jaar mag een Duitse schansspringer zich bij de mannen weer individueel olympisch kampioen noemen. De 22-jarige Andreas Wellinger sprong zaterdag in een door de wind geteisterde - en ruim na middernacht beëindigde wedstrijd - naar het goud in Pyeongchang.

De eerste ronde werd al regelmatig onderbroken vanwege de wind, waardoor het allemaal nogal lang duurde. De beste sprong werd uiteindelijk neergezet door de verrassende Pool Stefan Hula, ondanks zijn 31 jaar individueel nog altijd zonder echt noemenswaardige prestaties. 

Achter Hula's fenomenale sprong stond zijn landgenoot en regerend kampioen Kamil Stoch op de tweede plek, gedeeld met Johann André Forfang uit Noorwegen. De Duitsers Richard Freitag en Andreas Wellinger volgden en die vijf leken het onderling te gaan uitmaken.

De tweede ronde werd nog meer onderbroken door de wind, waardoor onder anderen Simon Ammann een eeuwigheid moest wachten in de ijskoude temperaturen. Ondanks dat wist de Zwitserse viervoudig olympisch kampioen toch een zeer sterke sprong neer te zetten, uiteindelijk goed voor plek elf.

De Noor Robert Johansson, om duidelijke redenen ook wel 'de Snor' genoemd, liet een geweldige sprong noteren en zag zijn tiende plek alsmaar beter worden. Met nog vijf man te gaan stond hij nog altijd bovenaan en het was Wellinger die daar eindelijk verandering in aanbracht.

Freitag haalde het na Wellinger niet, Forfang kwam tekort om hem te pakken, maar ging wel voorbij Johansson. De Poolse natie zat vervolgens klaar om Stoch en Hula naar goud en zilver te schreeuwen, maar dat bleek een te moeilijke opgave.

Stoch maakte geen indruk en kwam met miniem verschil achter Johansson terecht, buiten de medailles. Hula kon zo naar goud springen, maar had pech met een minder gunstige wind, sprong niet ver genoeg en viel terug naar de vijfde plek.

Wellinger is zo de eerste individuele olympisch schansspringkampioen bij de mannen sinds Jens Weißflog in 1994. In 2014 won Carina Vogt wel goud bij de dames, terwijl Wellinger en zijn teamgenoten er in de landenwedstrijd ook goud pakten.

Robert Johansson is tevreden met zijn tweede sprong, die hem uiteindelijk brons oplevert (Pro Shots/Action Images)
Robert Johansson is tevreden met zijn tweede sprong, die hem uiteindelijk brons oplevert (Pro Shots/Action Images)