Weeronline: 'Blijf weg van open water'

Woensdag of donderdag kan er voor het eerst geschaatst worden op opgespoten banen. Komende nachten vriest het licht en vanaf dinsdagnacht kan het 3-8 graden vriezen. Overdag dooit het een paar graden. Woensdag is de ijsdikte op ondergelopen banen circa 2 cm en aan het eind van de week ruim 5 cm. Daardoor kan waarschijnlijk later in de week op meer plaatsen geschaatst worden. Op open water is het ijs veel te zwak.

Aan het begin van de week wordt de lucht steeds kouder door een zwakke tot matige (noord)oostenwind. Maandag kunnen het midden en het noorden te maken hebben met hardnekkige wolkenvelden, maar de dagen daarna schijnt op meer plaatsen de zon. Ook de nachten verlopen dan helder en erg koud.

Haaksbergen of Noordlaren
Weeronline: "Schaatsliefhebbers hebben hier naar uitgekeken!" De minima komen op grote schaal tussen -5 en -8 graden uit. Overdag dooit het dan wel een paar graden, de aangevoerde lucht is erg droog en daardoor kan het ijs ook overdag een beetje groeien. Zondagochtend zal op ondiep water al een ijslaagje liggen en naar verwachting is de ijsdikte woensdagochtend circa 2 cm.

IJsclubs die water op asfalt of sintelbanen spuiten, kunnen mogelijk woensdag hun deuren al openen. Het is dus mogelijk dat dan de eerste marathon op natuurijs plaatsvindt in het Twentse Haaksbergen of het Drentse Noordlaren. Als de eerste nachten van de week bewolkt verlopen gaat het in de nacht niet hard genoeg vriezen en wordt er pas donderdag voor het eerst geschaatst.

Blijf weg van open water
Volgens de huidige verwachting blijft het in ieder geval tot het carnavalsweekend stevig vriezen. In het weekend wordt het minder koud en neemt de kans op neerslag toe. Aan het eind van de week is de ijsdikte ruim 5 cm en kan ook worden geschaatst op ondergelopen weilanden en ijsbanen. Pas vanaf een ijsdikte van 12 cm kan worden gedacht aan toertochten. Schaatsen op open water is komende week nog veel te gevaarlijk. Diep water koelt maar langzaam af en is nu nog +6 graden.