NAVO wil tanks soepeler door Europa

Soldaten, tanks en ander militair materieel moeten snel en efficiënt hun weg door Europa kunnen vinden als er een brandhaard is. Hiervoor wordt een aparte NAVO-commandant aangesteld. De defensieministers van de 29 NAVO-landen nemen woensdag in Brussel een principebesluit over de aanpassing van de commandostructuur, zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg van het westerse bondgenootschap. Een formeel besluit wordt in februari verwacht.

Wegen, bruggen en andere infrastructuur moeten sterk genoeg zijn voor onze voertuigen en tanks, aldus Stoltenberg. Daarbij worden de lidstaten, de EU en het bedrijfsleven nauw betrokken. Nederland pleitte eerder voor een 'militair Schengengebied', waarbij militaire transporten centraal worden gecoördineerd en technische, logistieke en financiële obstakels weggenomen.

De bewindslieden zullen daarnaast instemmen met een nieuwe commando-eenheid die moet zorgen voor betere beveiliging van de militaire transporten tussen de VS en Europa over zee. Volgens Stoltenberg is dit erg belangrijk voor de Atlantische samenwerking.

NAVO wil tanks soepeler door Europa
NAVO wil tanks soepeler door Europa (Foto: ANP)