'EU-leger komt eraan'

Een gezamenlijk EU-leger is onontkoombaar en slechts een kwestie van tijd. Dat zegt de Duitse parlementariër en nationale defensiecommissaris Hans-Peter Bartels.
 
Hij roept de EU-landen binnen de NAVO op om hun legers los te scheuren van de Noord-Amerikanen en tot één groot multinationaal EU-leger te fuseren.
 
Bartels: "We zijn nu ongeorganiseerd, technisch gefragmenteerd en hebben onnodige dubbele structuren. We willen niet langer het pad inslaan van individuele natiestaten. Niet in Duitsland, niet in Nederland, niet in Tsjechië en niet in Italië."
 
Zijn opmerkingen worden gemaakt op dezelfde dag dat de Brexitonderhandelingen beginnen. Het is een duidelijke roep om meer federalisering en integratie binnen de EU.
 
Ook Donald Trump's opmerkingen dat de NAVO 'overbodig' zou zijn geworden en dat Europa flink meer mag gaan betalen voor z'n eigen defensie, helpen het sentiment op ons continent richting een EU-leger te bewegen.
 
Ten derde is het verkiezen van de zeer pro-Europese Franse president Macron opnieuw een stap in de richting van een Europa-leger. Bartels geeft aan dat 'elke stap die richting op goed is.'