Voorzichtige reactie Fatah op aanbod Hamas

De Fatah-beweging van de Palestijnse president Mahmoud Abbas is voorzichtig positief over het aanbod tot een dialoog dat rivaal Hamas heeft gedaan. Mahmoud al-Aloul, lid van het centraal comité van Fatah, noemde het goed nieuws dat de Hamas-beweging haar bestuurlijk comité in de Gazastrook wil ontbinden en algemene verkiezingen wil houden.

Al-Aloul hield wel een slag om de arm. "We willen niet overhaast reageren. Er zijn nog zoveel dingen die moeten worden opgelost."

Fatah zwaait de scepter op de Westelijke Jordaanoever. Het rivaliserende Hamas deelt sinds 2007 de lakens uit in Gaza. Hamas liet eerder zondag weten open te staan voor een dialoog met de Fatah-beweging om tot verzoening te komen en dat het daarom onder meer akkoord gaat met nieuwe verkiezingen.

De twee Palestijnse bewegingen hebben al eerder pogingen gedaan om nader tot elkaar te komen. Die gesprekken leverden niets op. Onder druk van Egypte, dat grote invloed heeft op Hamas, hebben de twee Palestijnse groepen vorige week in de Egyptische hoofdstad Caïro opnieuw over mogelijkheden tot verzoening gesproken.

Voorzichtige reactie Fatah op aanbod Hamas
Voorzichtige reactie Fatah op aanbod Hamas (Foto: ANP)