OM: NRC-fotograaf oppakken had niet gemogen

Het Openbaar Ministerie in Limburg heeft excuses aangeboden aan persfotograaf Chris Keulen en de hoofdredactie van NRC. Keulen werd zondag opgepakt omdat hij weigerde foto's af te geven aan de politie. Hij was toen in Limburg bezig met een reportage over geluidsoverlast van NAVO-vliegtuigen.

Hij maakte foto's van een handgemeen tussen een lokale actievoerder en een Amerikaanse militair in burgerkleding. Keulen en de verslaggever gingen mee naar het bureau om een verklaring af te leggen over de vechtpartij, waar hij zijn foto's moest afstaan. Dat weigerde hij. "Ik ben geen verlengstuk van de politie", zei hij daarover in NRC. De politie hield hem ruim twee uur vast in een cel en nam zijn geheugenkaart in beslag.

Rechterlijk bevel
Het arrondissementsparket Limburg schrijft donderdagavond op de website dat "Weliswaar staat de Aanwijzing toe dwangmiddelen bij journalisten toe te passen, zoals het in beslagnemen van beelden, maar dit kan alleen na vooraf gegeven rechterlijk bevel en in geval van bijzondere omstandigheden." Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn om een zeer ernstig (levens)delict op te sporen en te voorkomen. Daarvan was nu geen sprake, aldus het OM dat een groot belang hecht aan vrije nieuwsgaring. "Daarbij hoort dat journalisten in vrijheid hun werk moeten kunnen doen." 

Keulen is "zeer tevreden", reageert hij tegen het ANP. "We hebben op alle punten gelijk gekregen. Het heeft zin om je rug recht te houden. Dit kan niet, dit mag niet, dit mag je niet zo doen." Keulen moet nog overleggen met zijn advocaat, maar hij denkt dat de zaak hiermee nu wel is afgedaan.

OM door het stof voor oppakken NRC-fotograaf
OM: NRC-fotograaf oppakken had niet gemogen (Foto: ANP)