FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 14 september 2017

Vitesse komt tekort voor stunt bij Europese rentree

Vitesse heeft niet gestunt in zijn eerste groepswedstrijd in de Europa League. De ploeg gaf in groep K tegen Lazio twee keer een voorsprong weg en verloor.

Lazio maakte afgelopen weekeinde in de eigen nationale competitie grote indruk door AC Milan met 4-1 klop te geven, maar trad in Arnhem aan zonder een groot aantal dragende spelers. Zo namen onder anderen Ciro Immobile, Sergej Milinkovic-Savic, Stefan Radu, Lucas Leiva en Senad Lulic plaats op de reservebank, terwijl spelers als Nani en Felipe Anderson vanwege blessureleed zelfs helemaal ontbraken in de wedstrijdselectie van trainer Simone Inzaghi. Vitesse toonde zich dan ook allesbehalve onder de indruk van de Romeinen.

De Eredivisionist hield Lazio in de openingsfase uitstekend van het doel af en nam na een half uur spelen zelfs verrassend de leiding. Milot Rashica werd aan de rechterkant van het veld aan het werk gezet door Fankaty Dabo, waarna de buitenspeler met een scherpe voorzet Tim Matavz een niet te missen kans bood: 1-0. De Sloveense spits was aan de aandacht van Stefan de Vrij en Bastos ontsnapt en werd zo de eerste doelpuntenmaker van Vitesse in een Europees hoofdtoernooi sinds Emile Mbamba, die op 14 november 2002 trefzeker was tegen tegen Werder Bremen.

Vitesse maakte in de eerste helft een solide indruk, maar schoot zichzelf vlak na rust in de voet door op zeer amateuristische wijze uit te verdedigen. De ploeg van Fraser kreeg de bal meermaals niet weg en bood Marco Parolo zo de mogelijkheid om van buiten het strafschopgebied voor de gelijkmaker te tekenen. Lazio had vlak daarvoor topscorer Immobile binnen de lijnen gebracht en leek het initiatief na de 1-1 over te nemen. Vitesse toonde echter karakter en had slechts zes minuten nodig om weer op voorsprong te komen.

Opnieuw Rashica had een uitstekende voorzet in huis en ditmaal stond Bryan Linssen op de juiste plaats om binnen te tikken: 2-1. Even later werd een poging van Matavz ternauwernood onschadelijk gemaakt door Thomas Strakosha en schoot Thomas Bruns van dichtbij rakelings naast na een heerlijke hakbal van uitblinker Rashica. Die missers braken de thuisploeg halverwege de tweede helft uiteindelijk op. Immobile werd op schitterende wijze in stelling gebracht door Felipe Caicedo en zorgde met een hard schot voor de 2-2.

Vitesse had geproefd aan de overwinning en weigerde genoegen te nemen met een punt. De Arnhemmers maakten jacht op de 3-2, maar zouden uiteindelijk met lege handen achterblijven. Maikel van der Werff ging opnieuw niet vrijuit in een duel met Alessandro Murgia, waarna de Italiaanse middenvelder Lazio van dichtbij naar de overwinning schoot. De thuisploeg probeerde daarna nog wel een gelijkmaker te forceren, maar slaagde er uiteindelijk niet meer in het tij te keren, ondanks een grote kopkans voor invaller Luc Castaignos in de slotfase.

Zonder de geblesseerde Wesley Sneijder begon OGC Nice het toernooi met een ruime zege op Zulte-Waregem. Alassane Pléa had de Fransen binnen twintig minuten op 0-2 gezet, Dante maakte er nog voor het half uur 0-3 van. Aaron Leya deed namens de Belgen kort na rust wat terug, maar Allan Saint-Maximin en Mario Balotelli bezorgden Nice een duidelijke 1-5 overwinning.

Lazio Roma-speler Felipe Caicedo (R), Vitesse-speler Guram Kashia (L). (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Lazio Roma-speler Felipe Caicedo (R), Vitesse-speler Guram Kashia (L). (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Vitesse

2 - 3

Lazio

 33' Matavz
 57' Linssen
   51' Parolo
 67' Immobile
 75' Murgia
 
 Gele kaart: , Luiz Felipe, De Vrij, Lulic, (Lazio)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 20.000
Arbiter: Liran Liany (ISR)
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Dabo (Colkett/83)
Kasjia
Miazga
Büttner
Bruns (Mount/88)
v.d.Werff
Foor
Rashica
Matavz (Castaignos/79)
Linssen
  Strakosha
Bastos
De Vrij
Luiz Felipe (Immobile/46)
Marusic
Murgia
Di Gennaro (Milinkovic-Savic/ 62)
Parolo
J.Lukaku (Lulic/65)
Luis Alberto
Caicedo

Sloveense basketballers stunten en spelen Spanje uit EK

De Sloveense basketbalploeg heeft in de halve finales van het Europees kampioenschap voor een fikse sensatie gezorgd. De ploeg van bondscoach Igor Kokoskov, in de NBA de assistent-coach van de Utah Jazz, speelde in Istanbul topfavoriet Spanje overtuigend naar huis.

De Slovenen begonnen uitstekend en hadden na het eerste kwart al een 25-19 voorsprong te pakken. Onder leiding van Marc en Pau Gasol kwamen de Spanjaarden meer dan eens bijna op gelijke hoogte, maar telkens liep Slovenië net weer wat uit, resulterend in een 49-45 voorsprong bij rust.

Slovenië sloeg in het derde kwart vervolgens hard toe, onder meer dankzij de wederom geweldig op dreef zijnde Luka Doncic, de pas 18-jarige point guard van Real Madrid. Met een 73-57 voorsprong gingen de Slovenen het laatste kwart in, waarin de voorsprong zelfs nog iets uitgebouwd werd: 92-72.

Spanje was de titelverdediger op het EK en won op drie van de laatste vier EK's het goud. Slovenië schopte het juist nog nooit tot de finale en debuteert zondag dus in de eindstrijd tegen Rusland of Servië.

Van Marwijk weg bij nationale ploeg Saoedi-Arabië

Bert van Marwijk is niet langer bondscoach van Saoedi-Arabië. Dat maakte de nationale voetbalbond van het land donderdag bekend.

Van Marwijk plaatste zich vorige week nog met zijn elftal voor het WK van volgend jaar in Rusland. De onderhandelingen met de Saudi-Arabische voetbalbond over een nieuw contract verliepen echter zeer stroef. Lokale media maakten enkele uren geleden al bekend dat het mogelijk tot een vertrek van de Nederlander zou leiden.

De Saudische bond verlangde van de oefenmeester dat hij meer tijd zou gaan steken in zijn werk bij de nationale ploeg, maar Van Marwijk gaf te kennen dat hij graag op dezelfde voet wilde verdergaan. "Ik ben de onderhandelingen gestopt. Afgelopen week, na kwalificatie voor het WK, is een aantal mensen uit mijn staf ontslagen. Dat vind ik onacceptabel", zo vertelde Van Marwijk in gesprek met de NOS.

In Saoedi-Arabië gaan wonen zag de voormalige Oranje-coach niet zitten. "Dat is voor mij niet onderhandelbaar. Ik wil daar niet permanent naartoe." Van Marwijk wordt naar eigen zeggen voortdurend gebeld door spelers. "Ze vinden het onbegrijpelijk dat ik weg moet. Ze wilden dolgraag met mij naar het WK."

Onder leiding van Van Marwijk, die schoonzoon Mark van Bommel, Adrie Koster, Roel Coumans en Taco van den Velde als assistenten had, plaatste Saudi-Arabië zich voor het eerst sinds 2006 voor een WK. Edgardo Bauza, tot april van dit jaar nog bondscoach van Argentinië, neemt het stokje over.

Van Marwijk weg uit de zandbak. (PRO SHOTS/Action Images)
Van Marwijk weg uit de zandbak. (PRO SHOTS/Action Images)

Vietnam maakt zich op voor tyfoon Doksuri

Vietnam maakt zich op voor de aankomst van tyfoon Doksuri, de zwaarste tyfoon die het land zal treffen in jaren. Dinsdag raasde Doksuri als tropische depressie over de Filipijnen, met in elk geval vier doden en zes vermisten als gevolg.

Sindsdien is Doksuri in kracht toegenomen, via een tropische storm naar inmiddels een tyfoon van categorie 2. De tyfoon meet windsnelheden van zo'n 140 tot 160 kilometer per uur, met windstoten van bijna 200 kilometer per uur.

Het Vietnamees weeragentschap verwacht dat Doksuri vrijdag in centraal-Vietnam aan land komt, donderdagnacht Nederlandse tijd. In het midden en noorden van het land wordt gewaarschuwd voor zware regenval, overstromingen en landverschuivingen.

Volgens VnExpress is zo'n honderdduizend mensen verteld zich uit de voeten te maken in de centrale provincies Ha Tinh en Quang Binh.

Lichaam oma gevonden dankzij orkaan Irma

Orkaan Irma heeft ervoor gezorgd dat het lichaam van een sinds december vermiste vrouw is gevonden. De 47-jarige Loraine Feliciano-Pino, moeder van twee en tevens oma, was al sinds 19 december niet meer gezien.

Op die dag zag iemand haar in haar auto stappen en vertrekken bij haar woning in de buurt van Boca Raton, waarna nooit meer iets van de vrouw werd vernomen. Haar telefoon stond uit - of de batterij was inmiddels leeg - en ook op haar creditcard was geen enkele activiteit te zien.

We spoelen de klok negen maanden vooruit en zijn aangekomen bij orkaan Irma, die afgelopen week over Florida raasde. Uit voorzorg liet men onder meer een kanaal in de buurt van Boca Raton leeglopen, zodat het water van Irma daar wat opgevangen kon worden.

Tijdens het leeglopen dook plotseling een grijze Toyota RAV4 op, precies het soort auto waarmee Loraine was vertrokken. In de auto werd een stoffelijk overschot gevonden en, naar nu blijkt, dat was oma Loraine.

"Na negen vreselijke maanden was dit niet waar ik voor gebeden had, maar het is wel een vorm van afsluiting", schreef dochter Kailanni op Facebook. "Het is verschrikkelijk dat ze er niet meer is, maar een soort duisternis is nu weg en we kunnen eindelijk met de verwerking beginnen."

Zus Rosannie was in shock toen ze het nieuws hoorde, maar ook boos op de politie: "We hadden destijds zo vaak gevraagd of ze in dat kanaal wilden zoeken, dicht bij haar huis. Zonder iets slechts als deze orkaan had het jaren kunnen duren, ik weet niet of we mijn zus anders ooit gevonden hadden. Zo brengt zoiets tragisch toch nog iets goeds, want nu kunnen we dit gaan verwerken."

Dramastart Koeman's Everton in Europa, Depay helpt Lyon aan punt

Everton is de groepsfase van de Europa League op rampzalige wijze begonnen. De Engelsen werden in de eerste speelronde in groep E al snel overrompeld door Atalanta.

Hans Hateboer en Marten de Roon waren er namens de thuisploeg vanaf het eerste fluitsignaal bij, terwijl Davy Klaassen aan de kant van de bezoekers genoegen moest nemen met een reserverol. Koeman begon verder in nagenoeg zijn sterkst mogelijk opstelling en zag zijn manschappen in de eerste helft overlopen worden. Everton had weinig in de melk te brokkelen en keek binnen 45 minuten tegen een reeds onoverbrugbare achterstand aan.

Nadat Andrea Masiello de score na een half uur spelen had geopend uit een hoekschop, tekende Papu Gómez op slag van rust met een schitterend afstandsschot voor de 2-0. Daarmee was de koek in de eerste helft echter nog niet op voor Atalanta, dat via Bryan Cristante ook nog voor een derde maal toesloeg.

Everton speelde een verloren wedstrijd en kwam in de tweede helft ook niet meer in de buurt van een resultaat. Klaassen werd 24 minuten voor tijd nog binnen de lijnen gebracht door Koeman. Maarten Stekelenburg keepte de hele wedstrijd en moest de bal dus driemaal uit zijn net vissen: 3-0.

Apollon Limassol speelde thuis tegen Olympique Lyon, dat Memphis Depay in de basis had staan en Kenny Tete op de bank liet zitten. Vroeg in de tweede helft opende Depay uit een penalty de score, maar Adrian Sardinero slaagde er diep in blessuretijd in de Cyprioten toch een punt te schenken: 1-1.

Groep D
AC Milan is na drie jaar terug in Europa en dat hebben ze laten weten ook. De Italianen boekten een fraaie uitzege bij Austria Wien. Na twintig minuten was de wedstrijd in Wenen reeds gespeeld. Hakan Calhanoglu nam Milan, dat in een nieuw 3-5-2-systeem aantrad, op sleeptouw mee.

Met een hard schot na een counteraanval zette de spelmaker de 0-1 op het scorebord, na zeven minuten spelen. Drie minuten later assisteerde hij ook André Silva bij de 0-2. In de twintigste minuut maakte de Portugees er ook 0-3 van, na wederom voorbereidend werk van Calhanoglu.

Austria mocht van geluk spreken dat het scorebord voor rust niet vaker in beweging kwam. Heiko Westermann viel enkele minuten voor rust met een knieblessure uit. Alexandar Borkovic kopte vlak na rust de 1-3 binnen, maar Milan maakte al snel een einde aan de illusies van de Oostenrijkers.

Na een perfecte bal van Franck Kessié ontsnapte Silva aan de buitenspelval en completeerde hij zijn hattrick. De Portugees is de eerste Rossonero met drie doelpunten in een Europees duel sinds Kaká in 2006. De debuterende Nikola Kalinic maakte na 62 minuten plaats voor Suso, die slechts enkele seconden nodig had om van grote afstand de 1-5 tegen de touwen te schieten.

Petros Mantalos schoot AEK Athene na een kwartier op voorsprong in en tegen Rijeka, dat dankzij Josip Elez binnen een half uur op gelijke hoogte kwam. Na een goed uur spelen was het echter Lazaros Christodoulopoulos die de Grieken wederom op voorsprong bracht en dit keer konden de Kroaten er niks tegen inbrengen: 1-2.

Arsenal - Köln uitgesteld door Duitse invasie Londen

De Europa League-wedstrijd tussen Arsenal en FC Köln gaat donderdagavond een uur later van start dan gepland. De reden daarvoor is de massale drukte rondom het Emirates Stadium in Londen, waar vele duizenden Duitsers zich verzameld hebben.

Köln is na 25 jaar terug in het Europese voetbal en dat laten ze niet ongemerkt voorbij gaan. Wat ze een jaartje of 75 geleden niet lukte kregen ze nu wel voor elkaar: bijna twintigduizend Duitsers hebben de Londense straten bezet.

Klein detail is dat nog geen drieduizend fans van Köln daadwerkelijk een kaartje voor de wedstrijd hebben. Arsenal wil dan ook voorkomen dat Duitsers zonder kaartje het stadion binnen weten te komen en heeft de boel met een uur uitgesteld.

Overigens werden op diverse plekken ook al wat klappen en trappen uitgedeeld, zoals dat bij een gezellig avondje sport kijken natuurlijk niet kan ontbreken.

Duitsers in Londen (Bron: YouTube)

OM: NRC-fotograaf oppakken had niet gemogen

Het Openbaar Ministerie in Limburg heeft excuses aangeboden aan persfotograaf Chris Keulen en de hoofdredactie van NRC. Keulen werd zondag opgepakt omdat hij weigerde foto's af te geven aan de politie. Hij was toen in Limburg bezig met een reportage over geluidsoverlast van NAVO-vliegtuigen.

Hij maakte foto's van een handgemeen tussen een lokale actievoerder en een Amerikaanse militair in burgerkleding. Keulen en de verslaggever gingen mee naar het bureau om een verklaring af te leggen over de vechtpartij, waar hij zijn foto's moest afstaan. Dat weigerde hij. "Ik ben geen verlengstuk van de politie", zei hij daarover in NRC. De politie hield hem ruim twee uur vast in een cel en nam zijn geheugenkaart in beslag.

Rechterlijk bevel
Het arrondissementsparket Limburg schrijft donderdagavond op de website dat "Weliswaar staat de Aanwijzing toe dwangmiddelen bij journalisten toe te passen, zoals het in beslagnemen van beelden, maar dit kan alleen na vooraf gegeven rechterlijk bevel en in geval van bijzondere omstandigheden." Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn om een zeer ernstig (levens)delict op te sporen en te voorkomen. Daarvan was nu geen sprake, aldus het OM dat een groot belang hecht aan vrije nieuwsgaring. "Daarbij hoort dat journalisten in vrijheid hun werk moeten kunnen doen." 

Keulen is "zeer tevreden", reageert hij tegen het ANP. "We hebben op alle punten gelijk gekregen. Het heeft zin om je rug recht te houden. Dit kan niet, dit mag niet, dit mag je niet zo doen." Keulen moet nog overleggen met zijn advocaat, maar hij denkt dat de zaak hiermee nu wel is afgedaan.

OM door het stof voor oppakken NRC-fotograaf
OM: NRC-fotograaf oppakken had niet gemogen (Foto: ANP)

Berusting bij Feyenoord: "Het krachtsverschil was te groot"

Berusting overheerste woensdagavond bij Feyenoord na de eerste wedstrijd in de groepsfase van de Champions League tegen Manchester City. Het elftal van Giovanni van Bronckhorst had op eigen veld geen schijn van kans en ging uiteindelijk met 0-4 onderuit. Aanvoerder Karim El Ahmadi concludeerde na afloop dat het kwaliteitsverschil tussen beide ploegen simpelweg te groot was.

"Maar we hadden ook te weinig lef", vulde hij aan voor de camera van Veronica. "Dan helpt het niet dat je al zo snel een tegendoelpunt krijgt. Dat was echt onnodig." Van Bronckhorst koos in de eigen Kuip voor een vijfmansdefensie. Die tactische ingreep pakte niet goed uit: City scoorde driemaal in de eerste 25 minuten. Na rust stapte Feyenoord over naar zijn gebruikelijke 4-3-3-systeem.

"In de tweede helft speelden we meer herkenbaar voetbal voor ons", vervolgde El Ahmadi. "Of de gekozen speelwijze verkeerd was? Nee, want je moet wel realistisch zijn. Het krachtsverschil was te groot en dan heeft het geen zin om het achterin open te gooien. In de tweede helft zie je dat het beter gaat als je met vier verdedigers speelt, maar dit is niet hoe ik me het had voorgesteld."

Van Bronckhorst was in de eerste helft geschrokken van zijn elftal. "Je weet dat je goed moet beginnen tegen zo'n ploeg. Als je dan binnen twee minuten achter komt door standaardsituatie is dat niet goed", vertelde hij bij Ziggo Sport. "We hebben de eerste helft achter de feiten aangelopen. In de tweede helft kregen we meer grip op het duel, ook doordat zij gas terugnamen. Het is voor ons even wennen aan dit niveau, wat geen schande is. Dat is het leergeld dat je betaalt."

Tricky Towers morgen uit op Xbox One

Tricky Towers komt morgen uit op de Xbox One met een exclusieve singleplayer game-modus. Om dat te vieren heeft de Nederlandse ontwikkelaar Weirdbeard een launchtrailer uitgegeven.

In het spel stapel je de bekende vormpjes van Tetris om een stabiele toren te vormen. Jij bent een magier en moet vechten tegen tovenaars die graag winnen door allerlei spreuken op je toren los te laten. Je zult hun spreuken moeten blokken en ze een koekje van eigen deeg geven om te winnen.

In de nieuwe modus moeten spelers racen tegen de vloed. Je zult dus ssnel moeten stapelen om je voeten droog te houden. Checkpoints geven handige spreuken om je daar bij te helpen door het water wat terug te duwen.

Tricky Towers is al uit op PlayStation 4 en pc, maar vanaf morgen dus ook op Xbox One.

Frank Masmeijer loopt weg bij Boulevard

Frank Masmeijer heeft op het laatste moment een optreden in RTL Boulevard afgezegd. (video achter de link) De voormalig presentator was al in de studio maar nam de benen toen hij begreep dat Peter R. de Vries tegenover hem aan de desk zou komen te staan.

De Vries haalde hard uit naar Masmeijer, die verdacht wordt van betrokkenheid bij de invoer van 467 kilo cocaïne via de haven in Antwerpen. Volgens de misdaadjournalist was Masmeijer duidelijk bang voor de confrontatie of was hem ingefluisterd dat hij beter weg kon gaan.

"Ik ben zo langzamerhand een beetje duizelig van alle verklaringen die Frank Masmeijer heeft afgelegd over zijn rol in deze drugszaak", zei De Vries, die Masmeijer wel eens aan de tand wilde voelen over bijvoorbeeld het boek dat hij deze week uitbracht. Daarin geeft Masmeijer volgens De Vries "min of meer toe dat hij ervan af wist".

Schijterd
"Dit leest als een soort schuldbekentenis", vervolgde De Vries. "En op het moment dat hij er zelf live hier iets over kan vertellen en een journalist, ik, ga er wat vragen over stellen dan gaat hij er met de staart tussen z'n benen vandoor. Dus ja, ik vind het een schijterd."

Presentator Beau van Erven Dorens noemde het "jammer"dat Masmeijer was vertrokken. Hij benadrukte dat hij vooraf op de hoogte was gesteld van de aanwezigheid van De Vries.

Frank Masmeijer loopt weg bij Boulevard
Frank Masmeijer loopt weg bij Boulevard (Foto: BuzzE)

Tannenberg gaat naar Steam Early Access op 16 november

M2H en Blackmill Games maken vandaag bekend dat Tannenberg 16 november beschikbaar is via Steam Early Access.

De makers zou je kunnen kennen van Verdun. Tannenberg is ook een shooter die zich tijdens de Eerste Wereldoorlog afspeelt. Maar in plaats van loopgraven zoals aan de Westkust gaat het spel naar het Russische Front om in bossen en andere open gebieden de oorlog na te spelen.

Meer over het spel kun je in onze preview lezen.

Akkoord in formatie over bed-bad-brood

De partijen die praten over de vorming van een nieuw kabinet zijn het eens over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, de zogeheten bed-bad-broodregeling. Maar over het hele migratiedossier zijn VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het nog niet eens.

Ingewijden bevestigen berichtgeving van de NOS donderdag. De formerende partijen zijn het al een tijd geleden eens geworden over het onderwerp. Het huidige (demissionaire) kabinet van VVD en PvdA viel bijna over de bed-bad-broodregeling.

De vier partijen zijn het eens geworden dat er acht opvanglocaties verspreid over het land komen die zijn gericht op uitzetting. Andere steden mogen ook een dergelijke opvang opzetten als zij dat nodig achten, maar VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gaan ervan uit dat acht voldoende is.

Akkoord opvang uitgeprocedeerde asielzoeker
Akkoord opvang uitgeprocedeerde asielzoeker (Foto: ANP)

Max: The Curse of Brotherhood komt naar PlayStation 4

Uitgever Wired Productions en ontwikkelaar Flashbulb Games laten weten dat de puzzel-platformer Max: The Curse of Brotherhood naar PlayStation 4 komt. De game is eerst op Xbox One in december 2013 uitgekomen, gevolgd door een PlayStation 3- en pc-release in mei het jaar erop.

Voor wie het verhaal niet kent: Max komt thuis en treft daar zijn broertje Felix aan die zijn speelgoed sloopt. Max is het zat en zoekt op internet naar een manier om van hem af te komen. Hij vindt een magische kracht die hem zou kunnen helpen en hij spreekt de magische woorden. Uit een portaal komt een enorme klauw die Felix naar binnen trekt. Max krijgt meteen spijt en hij springt achter zijn broertje aan om hem terug te halen. Aan de andere kant van het portaal moet Max naast monsters ook de slechterlijk Mustacho verslaan om zijn broer terug te halen.

Max: The Curse of Brotherhood is rond de feestdagen beschikbaar. Het spel is dan zowel fysiek als digitaal te koop.

Toplanden willen Rusland weren van Olympische Spelen 2018

De nationale antidopingbureau's (NADO's) van zeventien landen vinden dat het Internationaal Olympisch Comité te weinig doet aan de Russische dopingkwestie. Wat die landen betreft is Rusland simpelweg niet welkom op de Olympische Winterspelen van volgend jaar, in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

In een rapport van wereldantidopingautoriteit WADA schreef Richard McLaren vorig jaar dat er in Rusland jarenlang systematisch doping werd gebruikt, georganiseerd door de staat. IOC-president Thomas Bach liet destijds al weten dat de Russen er niet mee weg zouden komen, maar over een algehele schorsing voor Pyeongchang 2018 is nog altijd geen beslissing genomen, enkele maanden voor de openingsceremonie.

Een algehele schorsing kwam er voor de Spelen in Rio vorig jaar niet, dat zou volgens Bach indruisen tegen de olympische waarden. Het IOC liet alle afzonderlijke sportbonden de keus om Rusland al dan niet te schorsen, waardoor er geen Russen aan de start verschenen in de atletiek en het gewichtheffen.

De kritiek werd naar buiten gebracht door zeventien landen: Oostenrijk, Australië, Canada, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Japan, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Singapore, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en de VS.

Koers bitcoin blijft dalen

Na een jaar vol spectaculaire stijgingen is de bitcoin nu al een tijdje uit vorm. De virtuele munt blijft dalen in waarde. Op 1 september was 1 bitcoin net geen 5000 dollar waard, maar inmiddels is de koers gedaald tot ongeveer 3500 dollar.

De daling komt onder meer door strengere regels voor virtueel geld in landen als China. Die zien cryptomunten als bedreiging voor de financiële stabiliteit en zijn bang dat ze witwassen mogelijk maken. Een van de grootste bitcoinbeurzen in het land, BTCChina Exchange, accepteert geen nieuwe gebruikers meer en stopt aan het einde van de maand. De topman van de grote bank JPMorgan Chase noemde bitcoins een grotere zeepbel dan de tulpenbollengekte die in 1634 begon in Nederland en drie jaar later hard uiteenspatte.

De bitcoin staat nog wel flink hoger dan een jaar geleden. Op 14 september 2016 was 1 bitcoin iets meer dan 600 dollar waard. Rond de jaarwisseling ging de virtuele munt voor het eerst door de grens van 1000 dollar.

Koers bitcoin blijft dalen
Koers bitcoin blijft dalen (Foto: BuzzT)

Pedersen wint derde etappe Ronde van Denemarken, Hofstede derde

Mads Pedersen heeft de derde etappe gewonnen in de Ronde van Denemarken. De Deense renner van Trek-Segafredo was na 183,6 kilometer in Vejle de beste voor zijn landgenoot Michael Valgren. De 22-jarige Nederlander Lennard Hofstede kwam als derde over de streep.

Zes renners kozen in regenachtige omstandigheden vroeg voor de aanval. De kopgroep zou maar twee minuten krijgen van het peloton en op het plaatselijke ronde werden ze ook weer bijgehaald door het peloton.

In de heuvelachtige finale waren er meerdere aanvallen met daarbij een aanval van Weening. Het zorgde ervoor dat het peloton werd uitgedund naar vijftien renners. Op de laatste hellende strook van één kilometer was het Jasper Stuyven die doortrok. De renner van Trek-Segafredo deed dat volledig in dienst van zijn ploegmaat Pedersen.

Pedersen zou daarna overnemen wist meteen een kloof te slaan met zijn concurrenten. Valgren zou tweede worden op drie seconden van de Deen. Pedersen neemt ook de leiding over van zijn naamgenoot Casper Pedersen, die de eerste etappe had gewonnen.

Orde van Ancients willen de macht in Assassin's Creed Origins

Ubsioft heeft een nieuwe trailer van Assassin’s Creed Origins uitgebracht waarin we de Orde van Ancients leren kennen. Van de Nijl Delta tot Siwa, hun greep naar de macht en heerschappij gaat Egypte verscheuren als er niemand wat aan gaat doen.

En dat ben jij, Bayek. Je zal in deze game zorgen voor de stichting van de Assassins. De farao Ptolemy is aan de macht, maar de Orde van Ancients zijn achter de schermen gebruiken hem voor hun eigen doeleinden. En dan is er zijn zus Cleopatra, die met de hulp van de welbekende Romein Julius Caesar de troon wil opeisen. Genoeg machtspelletjes dus en zo te zien in de trailer worden die niet opgelost met diplomatieke vergaderingen.

Assassin’s Creed Origins is vanaf 27 oktober 2017 verkrijgbaar voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. Onze eerste indruk na een uur spelen kun je hier lezen.

Nederlandse politiemissie op Sint-Maarten

Nederlandse politiemedewerkers gaan politiewerk verrichten op Sint Maarten. Een peloton van 49 personen is donderdagmorgen 14 september vertrokken richting het eiland. Het verzoek voor deze politiemissie komt van de Sint Maartense driehoek; een overlegorgaan van lokale overheid, politie en Openbaar Ministerie.

"Op het eiland gaan we ons bezighouden met de basispolitiezorg. Langzamerhand zullen wij ook de openbare-orde-taken gaan overnemen van het leger. Het doel is de situatie op Sint Maarten voor de bevolking weer normaal te krijgen" zegt Jan Boersma, leider van het peloton. "Het leggen van verbinding met de bewoners, het werken in de wijken en het contact maken met de omgeving; daar gaat het om."

Thuisfront
De missieleden komen uit verschillende politie-eenheden en hebben ervaring met buitenlandmissies of stonden op het punt op politiemissie te gaan. Boersma: "De mensen zijn enthousiast en willen echt voor de getroffenen de handen uit de mouwen steken. Deze missie is overigens alleen mogelijk dankzij het thuisfront en de collega’s van de missieleden. Het snelle vertrek betekent nogal wat voor gezinnen. Maar ook voor de politieteams, waar ze ineens een collega in het dagelijkse werk moeten missen."

De pelotonsleider kan nog niet zeggen hoe lang zijn mensen op het eiland aan de slag gaan. "Dat is lastig te zeggen. Dat zal afhangen van de omstandigheden."

Andere politiecollega’s op Sint Maarten
Drie politiemedewerkers zijn al eerder richting Sint Maarten vertrokken om de missie voor te bereiden. Daarnaast zijn de leden van het samengestelde team Urban Search And Rescue (USAR) en de leden van het Recherche Samenwerkingsteam (RST) op het eiland aanwezig.

'Pharmo Bro' Shkreli weer achter de tralies

De omstreden Amerikaanse investeerder Martin Shkreli zit volgens website TMZ opnieuw vast. Een rechter in New York trok zijn borgtocht woensdag in nadat de 34-jarige zakenman via het internet Hillary Clinton had bedreigd.

Op Facebook beloofde Shkreli een prijs van 5000 dollar voor iedereen die een haar uit het hoofd van Hillary Clinton wist te trekken. Ook beschuldigde hij de stichting van Bill en Hillary Clinton van het vermoorden van mensen om geheimen te bewaren. De bedreiging van Clinton was voor justitie reden om de rechter te verzoeken de borgtocht van de zakenman in te trekken. Shkreli zei tegen de rechter dat hij een grapje probeerde te maken, maar die oordeelde dat hij terug achter de tralies moet.

Eind 2015 werd de zakenman gearresteerd vanwege oplichting en fraude. Hij zou als topman van Retrophin, een ander farmaciebedrijf, miljoenen dollars van investeerders in eigen zak hebben gestoken. Zijn gedrag was voor Retrophin in 2014 al reden om hem op straat te zetten. In augustus werd Shkreli veroordeeld voor de fraude en was op borgtocht vrij in afwachting van het vonnis.

Shkreli kwam in 2015 in opspraak vanwege het ruim vijftig keer duurder maken van een medicijn dat vooral wordt voorgeschreven aan aidspatiënten. De prijs van Daraprim zou in 2015 van de ene op de andere dag van 13,50 dollar naar 750 dollar gaan. Pas na grote ophef kwam Shkreli, die na het schandaal de bijnaam 'Pharma Bro' kreeg, op zijn besluit terug. Dat deed hij als baas van Turing Pharmaceuticals.

'Pharmo Bro' Shkreli weer achter de tralies
'Pharmo Bro' Shkreli weer achter de tralies (Foto: BuzzE)

Super Mario laat zijn tepels zien

Afgelopen nacht was er een Nintendo Direct met allerlei game-aankondigingen en nieuwe informatie omtrent al aangekondigde games. Maar Nintendo heeft ook subtiel en vooral erg stil bevestigd dat Mario tepels heeft.

Onderstaande still uit de stream van Super Mario Odyssey laat zien dat Mario realistischer is dan men had gedacht. Ondanks zijn opvallende snor heeft hij dan weer geen borsthaar. Eerder werd al bekendgemaakt dat hij geen loodgieter meer is. Of Nintendo ooit nog meer van Princess Peach bloot gaat geven weten we niet.

Vanaf 27 oktober kun je dit op je eigen Nintendo Switch zien, want dan komt Super Mario Odyssey uit voor de console.

Mario met tepels (Foto: Nintendo)

Van der Laan heeft vertrouwen in veiligheid

Ondanks de problemen binnen het Amsterdamse team radicalisering en polarisatie en de zorgen die daarover leven in de gemeenteraad, blijft burgemeester Eberhard van der Laan achter zijn aanpak staan. Hij zei donderdag tegen de gemeenteraad dat hij vertrouwen heeft in de veiligheid in de stad. "Ook vandaag zeg ik: een aanslag kan elk moment gebeuren, maar we leveren goed werk. Dat neemt niet weg dat achterstallig onderhoud moet worden weggewerkt."

De burgemeester sprak tijdens een spoeddebat naar aanleiding van de kwestie rondom de inmiddels ontslagen topambtenaar Saadia a.-T., die zich als programmamanager van het team radicalisering en polarisatie schuldig zou hebben gemaakt aan belangenverstrengeling en fraude. Dat leidde tot grote zorgen bij de gemeenteraad over de antiradicaliseringsaanpak, waarvoor Van der Laan verantwoordelijk is.

Hoewel de burgemeester woensdag al een brief stuurde waarin hij onder meer aankondigde dat hij een taskforce instelt om de gang van zaken onder de loep te nemen bij de gemeentelijke dienst, leefden er bij de raadsleden nog veel vragen over hoe het zo ver heeft kunnen komen. Net als in de brief, ging Van der Laan wederom door het stof. "Ik reken het mijzelf aan dat er wantrouwen is ontstaan, omdat ik zo naïef ben geweest te denken: deze zaak gaat over belangenverstrengeling, zo presenteer ik hem en bespreek ik het met de raad", zei hij.

"Je wilt er alles aan gedaan hebben om een aanslag te voorkomen en dan moet je risico's kunnen nemen." Hij zei dat hij wist dat daardoor de kans bestond dat hij een keer verantwoording zou moeten afleggen over "een element in de aanpak die kwetsbaar is".

Van der Laan heeft vertrouwen in veiligheid
Van der Laan heeft vertrouwen in veiligheid (Foto: ANP)

EU verlengt Oekraïne-sancties tegen Rusland

De Europese Unie heeft de sancties die in verband met de Oekraïne-crisis tegen bijna 190 personen en organisaties werden ingesteld, met een halfjaar verlengd tot 15 maart 2018. De strafmaatregelen bestaan voornamelijk uit reisverboden en bevriezing van tegoeden.

De EU stelde na de annexatie van de Krim in 2014 verschillende sancties in tegen Rusland. Naast de strafmaatregelen tegen 149 individuen en 38 organisaties werden ook sancties afgekondigd tegen sectoren van de Russische economie. Deze lopen nog tot tot 31 januari 2018. Een derde pakket beperkende maatregelen betreft de Krim en Sebastopol en loopt nog tot 23 juni volgend jaar. De maatregelen bestaan uit in- en uitvoerverboden, beperkingen op handel en investeringen en een verbod om toeristische diensten aan te bieden.

EU verlengt Oekraïne-sancties tegen Rusland
EU verlengt Oekraïne-sancties tegen Rusland (Foto: ANP)

Rekenkamer: ministers ramen inkomsten te laag

Veel ministers maken steevast een te lage inschatting van inkomsten zoals verkeersboetes, reclameopbrengsten van de publieke omroep en terugbetaalde toeslagen. Dat stelt de Algemene Rekenkamer, die onderzoekt of de Rijksoverheid haar geld goed besteedt.

De waakhond boog zich over alle inkomsten, uitgezonderd belastingen. Deze zogenoemde niet-belastingontvangsten bedroegen vorig jaar 28,6 miljard euro. De afgelopen jaren waren er vaker omvangrijke meevallers. Afgelopen jaar kwam er 2,1 miljard euro meer binnen dan geraamd.

Het parlement wordt vaak pas laat ingelicht over de extra inkomsten. Hierdoor is de invloed van het parlement op de besteding van dat geld beperkt, aldus de Rekenkamer. Ministers kunnen hogere opbrengsten uit niet-belastingontvangsten gebruiken om tegenvallers elders op hun begroting op te vangen.

Nieuw kabinet
De Rekenkamer zegt zijn bevindingen nu te presenteren, zodat de Tweede Kamer en een nieuw kabinet afspraken kunnen maken over hoe er voortaan geschat moet worden. "Wanneer deze ontvangsten zo realistisch mogelijk worden geraamd", kan het parlement met het kabinet op transparante wijze keuzes maken, stelt de controleur.

Het ministerie van Financiën reageerde al positief op de aanbeveling van de waakhond om onderzoek te doen naar meer- of minderopbrengsten die steeds voorkomen.

Rekenkamer: ministers ramen inkomsten te laag
Rekenkamer: ministers ramen inkomsten te laag (Foto: ANP)

Gemeenten en provincies: nieuw kabinet geeft genoeg

Het kabinet in wording heeft genoeg geld klaarliggen om ervoor te zorgen dat de provincies, gemeenten en waterschappen kunnen doen wat het van ze vraagt. Dat maken vertegenwoordigers van deze overheden op uit een gesprek met de onderhandelaars over een nieuw kabinet. Ook VVD-leider Mark Rutte denkt er met hen uit te komen.

"We hebben begrepen dat er genoeg geld is voor de opgaven waar wij voor staan", zei Ank Bijleveld van het Interprovinciaal Overleg na afloop. Ze wees erop dat het nieuwe kabinet veel van provincies, gemeenten en waterschappen verwacht op het gebied van onder andere klimaat, energie, openbaar vervoer en veiligheid en dat daarvoor geld nodig is. Bijleveld was "positief, over de sfeer en over de inhoud".

Het gesprek was zeer open en dat geeft vertrouwen, zei Jan van Zanen, die naast burgemeester van Utrecht ook voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is. De afgelopen kabinetsperiode werd gekenmerkt door oplopende tekorten bij de lagere overheden, daar er in het kader van decentralisatie taken van het Rijk werden overgedragen aan met name de gemeentes zonder dat daar een afdoende verhoging van het gemeentefonds tegenover stond.

Gemeenten en provincies: kabinet geeft genoeg
Gemeenten en provincies: kabinet geeft genoeg (Foto: ANP)

Colbrelli sprint naar zege in Coppa Bernocchi

Sonny Colbrelli heeft de Coppa Bernocchi. In de 99e editie was de Italiaan de snelste in een sprint voor de Canadees Guillaume Boivin en zijn landgenoot Sacha Modolo. Michael Albasini die woensdag nog de Coppa Agostoni wist te winnen, zou als vierde over de finishlijn komen.

Filippo Ganna (UAE Emirates) zou samen met El Mehdi Chokri (Dimension Data for Qhubeka) en Patrick Gamper (Tirol Cycling) de vroege vlucht vormen. Het drietal zou een mooie voorsprong bij elkaar fietsen.

Met nog dertig kilometer te gaan zou er ook beweging in het peloton zijn. Daniele Bennati was de eerste maar de renner die uitkwam voor de nationale selectie zou geen ruimte krijgen. Er waren daarnaast nog een aantal pogingen, maar niemand raakte ver weg.

Bij de vroege vluchters moet eerst Chokri afhaken en op dertien kilometer moest ook Ganna de Oostenrijker Gamper laten gaan. De renner van Tirol Cycling hield goed stand tegenover het peloton. Met nog vijf kilometer te gaan had hij nog tien seconden op een uitgedund peloton.

Gamper bleef goed volhouden, maar in de laatste kilometer werd hij toch gegrepen. In de sprint was Colbrelli duidelijk de beste voor Boivin en Modolo.

Hüsker Dü-drummer Grant Hart overleden

De Amerikaanse drummer Grant Hart is vandaag op 56-jarige leeftijd overleden. Hart werd vooral bekend als drummer van de iconische hardcore punkband Hüsker Dü. Grant Hart is overleden aan de gevolgen van kanker.

Grantzberg Vernon Hart wordt op 18 maart 1961 geboren in St. Paul in de Amerikaanse staat Minnesota. Als Hart 10 jaar oud is wordt zijn oudere broer doodgereden door een bezopen automobilist. Hart erft de platencollectie en drumstel van zijn broer en zit vanaf dat moment in een aantal lokale bandjes.

Als Hart als tiener in een lokale platenzaak werkt komt hij daar Bob Mould tegen. Mould zou vanaf dat moment ook geregeld bij Hart langskomen om wat wiet te scoren. De mannen raken al snel bevriend. In 1979 richten Hart en Mould, samen met hun vriend Greg Norton, de band Hüsker Dü op. De baanbrekende groep zou tot 1987 bestaan.

Na het uiteenvallen van Hüsker Dü ging Hart verder met de band Nova Mob die tot 1991 zou bestaan. Vanaf de jaren negentig zou Grant Hart voornamelijk als solo-artiest platen uitbrengen. Ook was hij te horen op platen van bands als Godspeed You Emperor en Arsenal. In 2013 zou zijn laatste album The Argument uitgebracht worden op Matador Records. Datzelfde jaar was de muzikant ook te zien in de documentaire Every Everything, the music, life & times of Grant Hart van Gorman Bechard.

Dishonored: Death of the Outsider is morgen uit

Naar aanleiding van de release van Dishonored: Death of the Outsider die morgen in de winkels ligt, wordt vandaag alvast de officiële launchtrailer vrijgegeven.

Neem de rol aan van Billie Lurk, ooit één van de beruchtste huurmoordenaars van Dunwall. Herenigd met haar voormalige mentor Daud wil ze de ultieme moord plegen: de Outsider ombrengen. Hij is een goddelijk personage die volgens Daud een rol speelt in de meest verachterlijke momenten in de geschiedenis van het Empire.

Verken een nieuwe kant van Karnaca en ontrafel het geheim van de Outsider. In Death of the Outsider keer je terug naar the Empire of the Isles. Met Billie Lurk als nieuw speelbaar personage krijg je nieuwe bovennatuurlijke vaardigheden en dodelijke wapens die je in staat stellen de ultieme huurmoordenaar te worden.

Dishonored: Death of the Outsider is verkrijgbaar vanaf morgen, vrijdag 15 september voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Ervaren Lafeber sterk van start op KLM Open, Luiten dramatisch

Routinier Maarten Lafeber heeft een veelbelovende start gemaakt in zijn 22ste KLM Open. De eerste dag van titelverdediger Joost Luiten was daarentegen dramatisch. Lafeber noteerde drie slagen onder par. Luiten had zeven slagen meer nodig dan Lafeber. 

Lafeber, tegenwoordig bondscoach van de Nederlandse golfers, noteerde in de eerste ronde op golfbaan The Dutch in Spijk 68 slagen. De 42-jarige Lafeber won het toernooi in 2003. Enkele jaren geleden raakte hij zijn speelkaart voor het hoogste profniveau kwijt en is de geboren Eindhovenaar actief op de Challenge Tour. Lafeber kon goed overweg met de natte en winderige omstandigheden.

Hij maakte zes birdies, maar noteerde wel een double bogey op hole. Hij staat momenteel op een gedeeld vijfde plaats. 

Joost Luiten is tamelijk dramatisch begonnen aan de Dutch Open, zoals het toernooi zonder sponsor genoemd wordt. De titelverdediger begon met vier bogeys.  Hij herstelde zich daarna enigszins van zijn slechte start. Het zware weer bracht hem echter niet in zijn ritme en dat bracht hem naar een voorlopige 91e plaats. 

De Oostenrijker Bernd Wiesberger en de Brit Richard Finch gaan momenteel aan de leiding met -5. De meeste golfers zijn binnen of staan nu op de baan. Er moeten echter ook nog golfers starten. Om 14.45 zullen de laatste spelers van start gaan. 

Update 16.55 uur

De eerste ronde van het KLM Open is stilgelegd vanwege de harde wind en gestage regenval. Veel fairways op golfbaan The Dutch in het Gelderse Spijk zijn doorweekt. Ongeveer de helft van de 150 deelnemers zijn eerste ronde afgewerkt. Enkele spelers moeten nog starten. Vrijdagmorgen om 08:00 uur wordt het toernooi hervat.

Wiesberger en Finch gaan nog steeds aan de leiding met -5. Ze worden gevolgd door Joakim Lagergren (Zwe) en Ashun Wu (Chi) met -4. 

Barcelona legt eerste steen van Estadi Johan Cruyff

FC Barcelona heeft de eerste steen gelegd van het Estadi Johan Cruyff. Dat gebeurde donderdag, op 14 september dus: 14-9, de rugnummers van de vorig jaar maart overleden voetballegende.

Het stadion kost zo'n twaalf miljoen euro en biedt plaats aan zesduizend toeschouwers. Het zal het nieuwe onderkomen worden van FC Barcelona B, dat uitkomt in de Segunda División en de wedstrijden nu nog afwerkt in het Mini Estadi. Daar gaan wel aanzienlijk meer mensen in: zo'n vijftienduizend.

Het Estadi Johan Cruyff moet, hoe kan het ook anders, over veertien maanden klaar zijn.

Prachtige duik helpt Indians naar evenaring MLB-record

De honkballers van de Cleveland Indians hebben woensdagavond opnieuw gewonnen van de Detroit Tigers. Voor de Indians is het de 21e zege op rij en dat is een historische prestatie: alleen de Chicago Cubs deden dat eerder in de MLB en wel in 1935.

Een schitterende actie van Giovanny Urshela toonde dat de Indians absoluut in de winning mood zijn. Een bal ging niet helemaal zijn kant op, maar met een mooie duik pakte Urshela de bal en wist hij hem zelfs bij de tweede honkman te krijgen, die de Tigers een out bezorgde.

De Indians wonnen met 5-3 en kunnen donderdagnacht, bij winst op de Kansas City Royals, het record voor zichzelf pakken.

Honkbalcatcher met gekneusde piemel naar ziekenhuis

Het zat honkballer Welington Castillo deze week niet mee. De catcher van de Baltimore Orioles kreeg tijdens een duel met de Toronto Blue Jays een door pitcher Marco Estrada geworpen bal vol op z'n zak en daar wordt niemand vrolijk van.

De Orioles verloren het duel met 4-3, Castillo werd naar het ziekenhuis gebracht en bleek een gekneusde piemel te hebben. Nogmaals: daar wordt je niet vrolijk van, vermoeden wij.

Twintig jaar cel voor vadermoord

De 41-jarige Sander H. heeft twintig jaar celstraf gekregen vanwege de moord op zijn vader en het dumpen van het lijk in de Zuid-Willemsvaart in Helmond. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch donderdag bepaald. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

De 67-jarige man werd in mei vorig jaar met een hard voorwerp tegen het hoofd geslagen. Zijn dubbelgevouwen lijk was verpakt in een deken, dekbedovertrek en een vuilniszak. Met spanbanden en tape was het op een steekkarretje gebonden en in het water achtergelaten. Na enkele weken van vermissing, werd het lijk door een voorbijganger gevonden.

De rechtbank oordeelde dat de man om zijn geld is vermoord. H. zelf ontkent dat hij de moord pleegde.

Twintig jaar cel voor moord op vader
Twintig jaar cel voor vadermoord (Foto: ANP)

Selena Gomez onderging niertransplantatie

Selena Gomez heeft het afgelopen zomer rustig aan gedaan omdat ze herstelde van een zware operatie. De 25-jarige zangeres en actrice onderging een niertransplantatie, onthulde ze donderdag op Instagram.

"Vanwege mijn lupus moest ik een niertransplantatie ondergaan", schreef Selena, die al langer kampt met de auto-immuunziekte, bij een foto waarop ze naast haar goede vriendin, actrice Francia Raisa, in het ziekenhuis ligt. Francia doneerde een van haar nieren aan Selena.

Selena schreef dat ze graag het hele verhaal wil delen met haar fans, "zoals ik dat altijd heb gedaan". Dat doet ze op een later moment. "Nu wil ik publiekelijk mijn familie en geweldige artsen bedanken voor alles wat ze voor en na de operatie voor mij hebben gedaan."

Ook bedankt ze Francia, die haar "het ultieme cadeau" heeft gegeven. "Woorden schieten tekort om mijn mooie vriendin Francia Raisa te kunnen bedanken. Ik ben onvoorstelbaar gezegend. Ik hou van je zusje."

Instagram hieronder niet zichtbaar? Klik hier!

 

I’m very aware some of my fans had noticed I was laying low for part of the summer and questioning why I wasn’t promoting my new music, which I was extremely proud of. So I found out I needed to get a kidney transplant due to my Lupus and was recovering. It was what I needed to do for my overall health. I honestly look forward to sharing with you, soon my journey through these past several months as I have always wanted to do with you. Until then I want to publicly thank my family and incredible team of doctors for everything they have done for me prior to and post-surgery. And finally, there aren’t words to describe how I can possibly thank my beautiful friend Francia Raisa. She gave me the ultimate gift and sacrifice by donating her kidney to me. I am incredibly blessed. I love you so much sis. Lupus continues to be very misunderstood but progress is being made. For more information regarding Lupus please go to the Lupus Research Alliance website: www.lupusresearch.org/ -by grace through faith

Een bericht gedeeld door Selena Gomez (@selenagomez) op14 Sep 2017 om 3:07 PDT

Selena Gomez onderging niertransplantatie
Selena Gomez onderging niertransplantatie (Foto: BuzzE)

Hoogbejaarde panda (37) overleden in China

De oudste panda die in gevangenschap leefde is op 37-jarige leeftijd overleden. De hoogbejaarde Basi leed volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua aan meerdere aandoeningen.

Artsen probeerden al maanden het leven te verlengen van Basi, die uiteindelijk stierf in een gespecialiseerd onderzoekscentrum in de stad Fuzhou. Het dier was naar menselijke maatstaven meer dan honderd jaar oud. Het leverde haar de bijnaam "Oma Basi" op.

"Het lichaam van Basi zal worden overgebracht naar het Basi-museum", aldus de directeur van het centrum. "Dat wordt gebouwd zodat mensen haar voor altijd zullen herinneren in de geest van de harmonieuze ontwikkeling van mens en natuur."

Fietsen
Basi was dol op fietsen, basketbal en gewichtheffen. Ze overleefde meerdere ernstige ziekten. Dat dankte ze volgens Xinhua aan haar vaste verzorger, die vorig jaar op 44-jarige leeftijd overleed. De vrouw had zich 27 jaar lang over Basi ontfermd.

Wilde panda's worden gemiddeld zo'n vijftien jaar oud, al leven ze vaak langer in gevangenschap. Basi leefde al sinds haar jeugd in het centrum in Fuzhou. Ze was op vierjarige leeftijd uit een rivier gered door dorpelingen in de provincie Sichuan.

Hoogbejaarde panda (37) overleden in China
Hoogbejaarde panda (37) overleden in China (Foto: ANP)

Boodschappenlijstje wordt high-tech

De boodschappen op de achterkant van een oude envelop schrijven, hoeft tegenwoordig niet meer. Supermarktketens maken steeds meer gebruik van geavanceerde technologie. Zo kan Albert Heijn alvast je boodschappenlijst invullen, gebaseerd op eerdere aankopen. Bij de Jumbo kunnen mensen hun benodigde boodschappen inspreken in de app, die ze vervolgens toevoegt aan een lijst.

Albert Heijn kondigde het project donderdag aan. Het intelligente boodschappenlijstje wordt eerst ingevoerd voor mensen die online bestellen en de boodschappen daarna laten bezorgen. Computers voorspellen of iemand bijvoorbeeld weer toe is aan nieuwe vuilniszakken. Deelnemers kunnen zelf dingen toevoegen en weghalen. Albert Heijn hoopt dat mensen volgend jaar ook in de app en in de winkel eigen boodschappenlijstjes kunnen krijgen.

Na een uitgebreide testfase waarin meer dan 2.000 klanten het intelligente boodschappenlijstje hebben getest, nodigt Albert Heijn nu 65.000 klanten met een geregistreerde bonuskaart uit om van deze service gebruik te maken. Jumbo begint met duizend gebruikers. Zijn stemhulp is voorlopig alleen beschikbaar voor Apple-toestellen, zoals iPhones. Later moet het systeem worden uitgebreid naar apparaten die op Android draaien.

Boodschappenlijstje wordt technologie
Boodschappenlijstje wordt technologie (Foto: BuzzT)

Krachtige tyfoon Talim aan land in Japan

Tyfoon Talim is donderdag op het zuidelijke Japanse eiland Miyako aan land gegaan. Slachtoffers zijn er voor zover bekend nog niet, wel zitten vele duizenden mensen zonder stroom.

Talim is al de achttiende tyfoon die dit seizoen door het gebied trekt. Inmiddels is Talim uitgegroeid tot een tyfoon van categorie 4, met windsnelheden van ruim boven de 200 kilometer per uur en windstoten van zo'n 250 kilometer per uur. Talim gooide woensdag al bijna 500 millileter regen neer op de zuidelijke Japanse eilanden.

Het Japanse weeragentschap gaat er vanuit dat Talim na de zuidelijke eilanden over de Oost-Chinese zee zal trekken, richting het Japanse eiland Kyushu. Daar wonen ruim twaalf miljoen mensen, waarvan zo'n anderhalf miljoen in Fukuoka. Vermoedelijk komt Talim zondag aan op Kyushu als een tyfoon uit categorie 3. Tokyo zal vermoedelijk ontweken worden, waarna Talim langzaam richting het noordoosten trekt.

Gezondheidswebsites slordig met privacyregels

Nog altijd springen websites met medische informatie over verslavingen en ziektes onzorgvuldig om met privégegevens van hun bezoekers. De Consumentenbond meldt dat op basis van een herhaalde steekproef.

In juni inventariseerde de bond hoe gezondheidswebsites omgaan met de privacy van hun bezoekers. Alle twintig bekeken sites overtraden de wet door adverteerders inzage geven in het zoekgedrag van mensen. Dat gebeurde met zogeheten tracking cookies.

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat acht van de twintig sites dit nog steeds doen. Drie van hen zijn op een zwarte lijst geplaatst door de consumentenbond namelijk gezondheidsnet.nl, Mens-en-gezondheid.infonu.nl en verslaving.nu. "Het is onvoorstelbaar om te zien dat websites het niet zo nauw nemen met de privacy van hun gebruikers. Ze blijven zonder toestemming surfgedrag doorgeven aan advertentiebedrijven'', zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. 

Naast de drie websites op de zwarte lijst zijn er nog drie die zonder toestemming tracking cookies plaatsen: Dokterdokter.nl, Alzheimer-nederland.nl en Spoor6.nl.

Gezondheidswebsites slordig met privacyregels
Gezondheidswebsites slordig met privacyregels (Foto: BuzzT)

Skiester Velez-Zuzulova dreigt Spelen opnieuw te missen

Het zit alpineskiester Veronika Velez-Zuzulova niet mee. De Slowaakse heeft tijdens een trainingskamp in het zuiden van Argentinië een zware knieblessure opgelopen. De precieze ernst van de blessure is nog niet bekend, maar mogelijk is haar rechterknieband afgescheurd. Velez-Zuzulova vliegt snel terug naar Oostenrijk, waar een plan voor de behandeling opgesteld zal worden.

"We kunnen nog niet precies zeggen wat de ernst van de blessure is en ook weten we nog niet precies hoe lang het allemaal gaat duren. Wel zullen we het uiteraard laten weten zodra er meer bekend is", aldus de Slowaakse teammanager Robert Magat tegenover media in zijn land. Als het herstel te lang duurt zou Velez-Zuzulova de Olympische Spelen van Pyeongchang in februari kunnen missen.

De 33-jarige slalomspecialiste scheurde vlak voor het begin van het olympisch seizoen 2013/14 haar linkerknieband af. Ze probeerde zonder operatie te herstellen en weer in actie te komen, maar kwam erachter dat haar knie de intensiteit van topwedstrijden nog niet aankon en moest de Olympische Spelen van Sochi missen.

In 2002, 2006 en 2010 was ze wel van de partij op de Spelen. De Slowaakse is al jaren een van 's werelds beste slalomskiesters en vooral in de afgelopen twee seizoenen was ze ijzersterk: achter Mikaela Shiffrin eindigde Velez-Zuzulova twee keer als tweede in de eindstand van de World Cup. Komend seizoen zou haar laatste seizoen moeten worden.

Militair ceremonieel op Prinsjesdag

Prinsjesdag en militair ceremonieel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook in 2017 ondersteunt Defensie weer groots. Met de koninklijke stoet, en de organisatie er omheen, zet Defensie 2468 personen in.

Sinds vorig jaar rijden koning Willem-Alexander en koningin Maxima in de Glazen Koets naar de Ridderzaal en niet in de in 1903 geschonken Gouden Koets. Het inmiddels 114 jaar oude rijtuig wordt gerestaureerd. Met de her ingebruikname van de Glazen Koets is tijdelijk een oude traditie in ere hersteld. Voordat Koningin Wilhelmina de Gouden Koets kreeg, gebruikte het staatshoofd de Glazen Koets op de feestdag.

Dit jaar rijden koning en koningin voor het eerst sinds 2012 weer via de in 1925 geïntroduceerde route van 1.400 meter van paleis Noordeinde langs de Korte Vijverberg naar de Ridderzaal. Tussen 2012 en 2016 legde de koets een iets andere route af, vanwege de aanleg van een ondergrondse parkeergarage.

Britse Caribische eilanden te rijk voor hulp

Het kost de Britse overheid moeite om hulp voor door de orkaan Irma getroffen Caribische eilanden te financieren. Ze kan juridisch geen beroep doen op het geld dat voor internationale hulp is voorzien, melden Britse media donderdag.

In het 'potje' voor internationale hulp zit omgerekend maar liefst 14,4 miljard euro, maar de wet stelt voorwaarden aan het gebruik ervan. En op papier zijn de zwaar getroffen eilanden zoals Anguilla en de Britse Maagdeneilanden te rijk voor hulp uit deze voorraad geld.

Britse media melden dat de beperkende voorwaarden internationaal zijn opgesteld door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Ze zijn in de Britse wet verankerd en de regering is daarom gedwongen andere bronnen aan te boren voor het geld dat nodig is voor hulp aan de Britse Caribische eilanden.

Britse functionarissen hebben verzekerd dat niets de regering zal tegenhouden om de eilanden te helpen. Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson is deze week naar het rampgebied gegaan en er is al voor meer dan 60 miljoen euro aan hulp gestuurd. Gevreesd wordt dat de wederopbouw van de Britse eilanden zeker 800 miljoen euro gaat kosten.

Britse Caribische eilanden te rijk voor hulp
Britse Caribische eilanden te rijk voor hulp (Foto: ANP)

Bosz met BVB onderuit tegen Tottenham

Tottenham Hotspur was in groep H van de Champions League een maatje te groot voor het Borussia Dortmund van Peter Bosz, die zag hoe de arbitrage faalde op een cruciaal moment.

Het team van Mauro Pochettino sloot de eerste helft weliswaar met een voorsprong af, de Londenaren waren niet zozeer de betere ploeg in de eerste 45 minuten. Son Heung-min zette Tottenham na vier minuten al op 1-0, door uit een moeilijke hoek heerlijk te scoren.

Bosz keek vervolgens goedkeurend toe hoe Dortmund de bal opeiste en al zeven minuten later de 1-1 maakte. Hugo Lloris was volslagen kansloos op de prachtige inzet van Andrey Yarmolenko in de verste hoek. Vier minuten later rondde Kane een individuele actie af met een uitstekend schot: 2-1. Hoewel Dortmund enkele malen dicht bij een gelijkmaker was, ging Tottenham toch met een minimale voorsprong de rust in.

Tottenham begon sterker aan de tweede helft, maar kwam in de 56e minuut heel goed weg. Pierre-Emerick Aubameyang stond juist niet buitenspel toen Mahmoud Dahoud de bal verzond, maar de arbitrage keurde de heerlijke volley af. Vier minuten later verscheen de 3-1 op het scorebord. Kane ontdeed zich van zijn opponent, ontving de bal van Christian Eriksen en zag hoe zijn inzet via Lukasz Piszczek van richting werd veranderd.

Dat was de genadeklap voor Dortmund, dat vaker op de eigen helft werd teruggedrongen, niet verder kwam dan een poging van Aubameyang en zich gelukkig mocht prijzen dat Kane en Eriksen het scorebord niet nog een keer in beweging kregen. In de extra tijd kreeg Jan Vertonghen een tweede gele kaart, voor een charge op Mario Götze.

Waterman kan Ronaldo en Ramos niet stoppen

Real Madrid heeft woensdagavond een eenvoudige overwinning in groep H van de Champions League geboekt. De titelverdediger was in eigen huis te sterk voor APOEL Nicosia, dat de schade voor rust nog beperkt kon houden. Cristiano Ronaldo nam twee doelpunten voor zijn rekening.

In de eerste helft was Real Madrid zeer nadrukkelijk aanwezig, al vertaalde zich dat niet in een riante voorsprong. De start was nog veelbelovend, met een openingsdoelpunt in de twaalfde minuut. Na voorbereidend werk van Gareth Bale vanaf links schoot Ronaldo de bal achter Boy Waterman, die net als Lorenzo Ebecilio aan het startsignaal was verschenen: 1-0.

Zidane zag hoe zijn team daarna nadrukkelijk naar meer doelpunten zocht, maar niet scherp in de laatste meters was. Keylor Navas had van APOEL weinig te duchten: het bezoek uit Cyprus kwam niet verder dan een inzet van Roberto Lago. Voor Mateo Kovacic zat het duel er na twintig minuten al op, wegens blessureleed.

Eén minuut na rust leek Ronaldo de 2-0 te maken, maar ondanks zijn protesten was de arbitrage van mening dat de bal de lijn niet was gepasseerd na een inzet op het aluminium. Vier minuten later was het alsnog raak: na een handsbal van Lago faalde Ronaldo niet oog in oog met Waterman.

Na een uur spelen liep Real Madrid verder uit: Ramos zette zelf een aanval op, nam positie in het strafschopgebied in en zorgde met een zachte omhaal van dichtbij voor de 3-0. Real Madrid, en met name Ronaldo, zocht naar meer treffers, maar Waterman hield zijn team enkele malen op de been en voorkwam daarmee een fikse afstraffing in het Santiago Bernabéu.

#TaartenVoorSintMaarten

YouTube-sterren duiken niet alleen de studio in voor de slachtoffers van orkaan Irma. Ze gaan ook in de keuken aan de slag. Onder de noemer #TaartenVoorSintMaarten bakken onder anderen Holly Mae Brood, JayJay Boske en Kaj Gorgels taarten.

De YouTubers roepen heel Nederland op ook aan de slag te gaan met meel, boter en suiker. Het is de bedoeling de zelfgebakken taarten te verkopen en de opbrengst te doneren aan giro 5125. Taartenbakkers kunnen een foto van hun baksel op social media plaatsen met de hashtag #TaartenVoorSintMaarten.

Vrijdag, de nationale actiedag voor het zwaar door Irma getroffen Sint-Maarten, komen de YouTubers samen in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Hier verkopen ze nog meer gebak en duiken ze zelf de keuken in om taarten te bakken.

4,3 miljoen
Maandag werd bekendgemaakt dat een andere groep Nederlandse Youtubers een nummer op heeft genomen om geld in te zamelen voor de slachtoffers van Irma. Onder anderen Rutger Vink, beter bekend als Furtjuh, Pamela Kroes en de jongens van Ponkers doken op initiatief van Bas van Teylingen van het kanaal Jeukvogel de studio in.

Op giro 5125 is inmiddels al ruim 4,3 miljoen euro gestort voor Sint-Maarten.

YouTubers bakken ook voor slachtoffers Irma
#TaartenVoorSintMaarten  (Foto: BuzzE)

Babel belangrijk in Champions League, Leipzig pakt punt bij debuut

Besiktas heeft het Champions League-seizoen afgetrapt met een overwinning op FC Porto. Met Ryan Babel in de basis en Jeremain Lens als invaller waren De Zwarte Adelaars woensdagavond met 1-3 te sterk in het Estádio do Dragão.

Besiktas kende een uitstekende start in Portugal, want na dertien minuten stond het 0-1. Anderson Talisca kopte van dichtbij binnen na een uitstekende voorzet van Ricardo Quaresma, nota bene tegen de aartsrivaal van zijn ex-werkgever Benfica. Porto gaf zich echter niet gewonnen en deed via een eigen doelpunt van Dusko Tosic wat terug: de verdediger kreeg de bal bij een hoekschop van Alex Telles ongelukkig op zijn hoofd en verschalkte Fabrício. Besiktas herstelde voor het half uur echter nog de marge en mocht Iker Casillas daarvoor bedanken.

De voormalig doelman van Real Madrid verkeek zich op een hard schot en Cenk Tosun en verschafte het bezoek uit Turkije daarmee de voorsprong: 1-2. Bij Porto bleven Óliver Torres en Jesús Corona voor de tweede helft in de kleedkamer achter ten faveure van Otávio en André André, maar dat hielp niets. Vijf minuten voor tijd besliste Babel, na een combinatie met Álvaro Negredo, de wedstrijd: 1-3. Porto was de tweede helft uitstekend begonnen, maar stond na afloop dus met lege handen.

RB Leipzig - AS Monaco 1-1
Leipzig debuteert dit seizoen in de Champions League en was voor eigen publiek de bovenliggende partij in de openingsfase, tegen een sterk verzwakt Monaco. Nadat Timo Werner halverwege de eerste helft nog een teenlengte te kort was geschoten om de bal bij de tweede paal binnen te werken uit een hoekschop, zorgde Emil Forsberg na ruim een half uur spelen alsnog voor de 1-0. De Zweed gaf Diego Benaglio geen kans na een indrukwekkende rush.

Lang kon de thuisploeg echter niet genieten van zijn voorsprong. Luttele minuten na de openingstreffer van Forsberg tekende Youri Tielemans in twee instanties alweer voor de gelijkmaker. Beide ploegen hielden elkaar daarna lang in evenwicht, zonder grote kansen te creëren. Invaller Jean-Kévin Augustin was in de slotfase nog het dichtst bij een doelpunt namens Leipzig, maar hij miste oog in oog met Benaglio, waardoor het duel onbeslist eindigde.

Goedkope toffe gadgets

China heeft veel te bieden, en zo ook leuke goedkope gadgets die gratis naar Nederland worden verzonden zonder douanekosten. Bij deze een kleine selectie van een aantal producten met coupons voor wat extra korting. 

1. Verlichte toiletpot in meerdere kleuren voor €1,99 met coupon NL-SI-light (klik)

Het spreekt voor zich, een apparaatje wat je simpel aan de zijkant van je pot kan monteren wat meerdere kleuren geeft. Er zit een sensor in die beweging oppikt waardoor hij automatisch aangaat. Leuk dingetje voor het Sinterklaasspel alvast? 

gadgetgb-1 (Foto: gbofficial)


2. Schattig LED nachtlampje voor €4,91 met coupon NLCatlight (klik)

Tja wat kan je hierover zeggen, een leuk nachtlampje met verschillende kleurtjes. Eventueel leuk voor de kids...? 

gadgetgb-2 (Foto: gbofficial)


3. Vkworld Z3310 telefoontje voor €9,99 met coupon Unlockedphone (klik)

Verwacht geen poespas, Android of andere bijzondere specificaties. Het is gewoon een simpel toestel met een spelletje, FMradio, Bluetooth 2.0 en gewoon werkende bel / sms mogelijkheden. Geen wifi ook dus, even belangrijk om te weten. Wél gewoon dual-sim wat een pluspuntje is. 

gadgetgb-3 (Foto: gbofficial)


4. Xiaomi nachtlampje voor €4,16 met coupon MijiaIRlight (klik)

Met een speciale sensor kan hij goed, al op 5-7 meter afstand, iets detecteren en voor 15 seconden gaan branden. Hij werkt op 3 AA-batterijen en afhankelijk van de sterkte die je kiest (laag/hoog) werkt hij ongeveer een jaar, of een half jaar op die batterijen. Erg lange levensduur dus en op elke plek in je huis te plaatsen.

gadgetgb-4 (Foto: gbofficial)

Rusland en Servië naar halve finales EK basketbal

De Russische basketballers hebben zich na twee dramatische EK's uitstekend herpakt. In 2013 en 2015 bakte de Europees kampioen van 2007 er niks van, maar in Istanbul gaat het nu een stuk beter.

In de Sinan Erdem Dome begon Griekenland beter dan de Russen en onder leiding van Nick Calathes pakte de ploeg halverwege een voorsprong van zes punten. De Russen kwamen in het derde kwart in de buurt en in het vierde en laatste kwart gingen ze er overheen. Met hulp van onder meer 26 punten van Alexey Shvev boekten de Russen met de 74-69 zege een plekje in de halve finales.

In die halve eindstrijd speelt Rusland tegen Servië, dat voor het eerst sinds de gloriejaren - met onder meer de wereldtitels in 1998 en 2002 - voor het goud hoopt te gaan. Italië werd daarvoor vakkundig opzij gezet, vooral door sterke tweede en vierde kwarten. Bogdan Bogdanovic van de Sacramento Kings tekende in het duel voor 22 punten: 83-67.

Donderdag spelen Spanje en Slovenië de eerste halve finale, Rusland en Servië komen vrijdag in actie, waarna op zondag de finale gespeeld wordt.

Shakhtar klopt Napoli in Champions League

Shakhtar Donetsk heeft woensdagavond een belangrijke overwinning geboekt in Groep F van de Champions League. De Oekraïnse club was in eigen huis te sterk voor Napoli, dat niet nauwkeurig was in de afronding en zodoende ten onder ging door een grote fout van José Manuel Reina: 2-1. Napoli hoopt over twee weken de eerste punten te pakken, als Feyenoord op bezoek komt in het Stadio San Paolo.

Na een eerste kwartier met mogelijkheden voor onder meer Arek Milik en Taison opende laatstgenoemde de score. Een lage bal van Darijo Srna belandde via Facundo Ferreyra bij Taison, die het leer kunstig meenam en laag achter Reina schoot. Het was aan de doelman te danken dat de Braziliaan niet veel later niet zijn tweede van de avond maakte. Napoli zette meer druk op de Oekraiënse defensie, maar verder dan een kopbal van Raúl Albiol en een eenvoudige vrije trap van Lorenzo Insigne. Ismaily had geluk dat hij geen eigen goal maakte toen hij een voorzet van Faouzi Ghoulam blokkeerde.

In de tweede helft oogde Shakhtar comfortabel op het veld en kreeg men bovendien de 2-0 in de schoot geworpen. Reina zat volledig mis na een voorzet van Tamas Stepanenko, waarna Ferreyra bij de tweede paal kon binnenkoppen. Sarri had voldoende gezien en haalde Marek Hamsik en Piotr Zielinski naar de kant, ten faveure van Dries Mertens en Allan. De aanwezigheid van Mertens resulteerde in een gevaarlijker Napoli, dat de achterstand twintig minuten voor tijd verkleinde. Stepanenko beging een overtreding op Mertens, waar Milik de elfmetertrap benutte: 2-1.

Het duel kon daarna nog alle kanten op: pogingen van Mertens en Insigne werden geblokt en een inzet van Fred belandde op de borst van Reina. Een kopbal van Ferreyra belandde op de lat, waarna de rebound van Kovalenko in de armen van Reina eindigde. De laatste mogelijkheden waren voor Milik, die het leer over mikte, en José Maria Callejón, die zag hoe Andriy Pyatov een geweldige redding in huis had.

Missers breken Liverpool op tegen Sevilla

Liverpool heeft zijn rentree in de Champions League niet weten op te luisteren met een overwinning in groep E. De Engelse topclub was in eigen huis lang de bovenliggende partij tegen Sevilla, maar miste kans op kans en kreeg daar in de slotfase uiteindelijk de rekening voor gepresenteerd.

Het duel op Anfield was een herhaling van de Europa League-finale van 2016. Sevilla won destijds met 1-3 en Liverpool had aanvankelijk opnieuw grootse moeite met de Andalusiërs. Al na vijf minuten spelen moest Loris Karius de 0-1 incasseren. Wissam Ben Yedder gaf de doelman van dichtbij geen kans nadat Dejan Lovren er niet in was geslaagd een scherpe voorzet van Sergio Escudero te onderscheppen.

Liverpool stelde echter nog in de eerste helft orde op zaken. Na een fraaie combinatie tussen Jordan Henderson en Alberto Moreno stelde laatstgenoemde eerst Roberto Firmino in gelegenheid de gelijkmaker te verzorgen, waarna Mohamed Salah negen minuut voor de onderbreking voor de 2-1 tekende met een van richting veranderd schot. Firmino kreeg op slag van rust vanaf de strafschopstip nog een uitgelezen mogelijkheid om voor een tweede maal te scoren, maar hij schoot op de paal.

Het elftal van Jürgen Klopp kreeg in de tweede helft diverse mogelijkheden om de voordelige marge alsnog op te krikken, maar onder anderen Firmino en Georginio Wijnaldum hadden het vizier niet op scherp staan. Sevilla mocht daardoor blijven hopen op een goed resultaat en wist de stand achttien minuten voor tijd uiteindelijk gelijk te trekken. Joaquín Correa nam de bal handig mee na een passje van invaller Luis Muriel en rondde vervolgens resoluut af. Liverpool eindigde het duel met tien man na een rode kaart voor Joe Gomez in de blessuretijd.

Maribor zag ondertussen hoe Aleksandr Samedov de bezoekers van Spartak Moskou op 0-1 zette na een uur spelen. Toch konden de Slovenen nog juichen voor een punt: Damjan Bohar trok de stand vijf minuten voor tijd gelijk.

Radboudumc wil discussie over zorgkosten

Moet de maatschappij betalen voor dure behandelingen die het leven slechts enkele maanden verlengen? Of voor kostbare behandelingen van een orthodontist om tanden recht te zetten en IVF bij onvruchtbaarheid? Het Radboudumc wil met een forum van 24 burgers een discussie op gang brengen over de vraag of wij met zijn allen moeten opdraaien voor zorgkosten waarbij mensen soms ook een eigen verantwoordelijkheid hebben.

Volgens het academisch ziekenhuis wordt er nu nog te weinig gesproken over "het onbegrip en de onvrede in de maatschappij"rond zorgkeuzes die gemaakt worden. Het 'burgerforum', mensen die geselecteerd zijn met behulp van een steekproef uit de Nederlandse samenleving, gaat deze maand en in oktober met elkaar in discussie over deze dilemma's. Dat moet leiden tot een visie, die tijdens een conferentie in het voorjaar wordt gepresenteerd.

Radboudumc wil discussie over zorgkosten
Radboudumc wil discussie over zorgkosten (Foto: ANP)

Scholengemeenschap schrapt studiekosten

De Brabantse scholengemeenschap De Rooi Pannen gaat de studiekosten van leerlingen zelf betalen. Het betekent dat leerlingen alleen nog schoolgeld betalen en honderden euro's besparen op boeken, ouderbijdragen en bijvoorbeeld kosten voor excursies.

De school streeft zo naar gelijke kansen voor al haar leerlingen, ongeacht de financiële thuissituatie. De directie zegt de omslag te kunnen realiseren door een gezond financieel beleid en constante leerlingengroei. Volgens de toelichting zijn de personeelskosten laag en alle schoolpanden afbetaald.

Dit schooljaar betalen de leerlingen alleen nog hun boeken zelf. Vanaf volgend schooljaar moet ook het boekenfonds zijn geregeld. De Rooi Pannen heeft ongeveer 8000 leerlingen op vmbo- en mbo-opleidingen in Eindhoven, Tilburg en Breda.

Scholengemeenschap schrapt studiekosten
Scholengemeenschap schrapt studiekosten (Foto: ANP)

Sanoma: Nu.nl is niet te koop

Sanoma wil Nu.nl niet verkopen. Dat heeft een woordvoerder van de uitgever gezegd. "Het is een supermooi merk. Er zijn veel geïnteresseerden, maar we hebben geen plannen om te verkopen."

Het Financieele Dagblad berichtte donderdag dat John de Mols Talpa Nu.nl wil overnemen. Volgens het FD zijn er ook andere partijen geïnteresseerd zoals De Persgroep. De vraagprijs voor Nu.nl zou volgens de krant rond de 100 miljoen euro liggen.

Talpa was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Sanoma: Nu.nl is niet te koop
Sanoma: Nu.nl is niet te koop (Foto: ANP)

Open bèta Ghost War PvP-modus Ghost Recon Wildlands start 21 september

De open bèta van Ghost War, de nieuwe pvp-modus voor Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands, is van 21 september tot 25 september beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Deze open bèta, die beschikbaar is voor iedereen, ook voor spelers die de game niet bezitten, is te pre-loaden vanaf 19 september. De volledige modus, Ghost War, verschijnt deze herfst als gratis update voor alle spelers van Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands.

In Ghost War strijden twee teams van vier spelers tegen elkaar in een vier-tegen-vier deathmatch. Teams kiezen uit een aantal personages met verschillende klassen (Assault, Marksman en Support), die elk een specifieke rol spelen op het slagveld. Daar spelen ze in grote open mappen om op hun vijanden te jagen.

De open bèta brengt vijf van de acht mappen en zes van de twaalf klassen, elk met eigen wapens, aanpassingsmogelijkheden en meer. Ghost War introduceert daarnaast nieuwe PvP-opties zoals dekkingsvuur en geluidsindicaties om een militair-strategische multiplayermodus te creëren waarin samenwerking centraal staat.

Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Politie onderzoekt doden door defecte airco

Acht bewoners van een verpleeghuis in Miami zijn om het leven gekomen door een defecte airconditioning. De apparatuur was uitgevallen door stroomonderbreking toen de orkaan Irma over Florida trok. Door de stroomuitval raakte de apparatuur van slag en ontstond er gasvorming.

De politie is een strafrechtelijk onderzoek gestart of er sprake is van verwijtbare nalatigheid. " Het was heel heet op de tweede verdieping", zei de politiecommissaris woensdag.

Het drama speelde zich af in Hollywood, een stadje tussen Miami en Fort Lauderdale. De brandweer vond bij aankomst drie doden. Vijf anderen stierven later in een ziekenhuis. Woensdag werden 120 bewoners van de inrichting geëvacueerd.

Aan de andere kant van Florida, in Monroe County, kwamen door Irma acht mensen om en raakten er minstens veertig gewond. Het eilandenlint Florida Keys en het beroemde natuurgebied de Everglades liggen in dit gebied.

Het dodental als gevolg van Irma is ondertussen opgelopen naar 81. In de Verenigde Staten zijn 38 mensen overleden door de storm, 29 daarvan in de staat Florida. In het Caribisch gebied zijn 43 doden gemeld.

Politie onderzoekt doden door defecte airco
Politie onderzoekt doden door defecte airco (Foto: ANP)

The Division is dit weekend gratis op pc te spelen

Tom Clancy’s The Division is dit weekend volledig gratis te spelen op pc. Het gratis weekend begint op donderdag 14 september om 19:00 uur en eindigt op zondag 17 september om 22:00 uur.

Spelers krijgen gedurende dit gratis weekend toegang tot de volledige game en pre-loaden de game vanaf vandaag al via Uplay, zodat zij donderdag direct aan de slag kunnen. Spelers die de game na het gratis weekend willen blijven spelen, kunnen de game met korting aanschaffen. Zowel de Standard als Gold Editions zijn voordelig verkrijgbaar, onder meer in de Ubisoft Store. Bovendien nemen zij hun voortgang mee naar de volledige game. Meer informatie over het registreren en pre-loaden van de game is hier te vinden.

Tom Clancy’s The Division is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Gunslinger-klasse voor Blade & Soul uitgebracht

De MMORPG Blade & Soul heeft een update gekregen waarin de gunslinger-klasse, een complete aanpassing aan het crafting system, de terugkeer van de Tower of Memory-event en meer verbeteringen en toevoegingen zijn aangebracht.

De Gunslinger-klasse is een expert in het schieten met wapens. Er is een reloading mechanic om steeds weer kogels gebaseerd op vuur of schaduw te schieten. De klasse beweegt snel, kan vloeiende combo's afvuren en heeft allerlei manieren om snel te ontkomen aan een aanval, waaronder een grappling hook.

Met de update heeft Blade & Soul ook een nieuw crafting systeem en geeft je ook de mogelijkheid om end-game equipment te upgraden. De update is gratis beschikbaar.

Doden door brand in school Kuala Lumpur

Een brand in een islamitische school in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur heeft donderdag tenminste 25 mensen het leven gekost. Volgens de brandweer zijn 23 scholieren en twee bewakers in het vuur omgekomen.

De brand ontstond volgens de brandweer aan het begin van de ochtend (plaatselijke tijd) in de slaapvertrekken op de bovenste verdieping van het gebouw met drie verdiepingen. Zeven mensen zijn overgebracht naar het ziekenhuis, elf mensen werden gered.

De Darul Quran Ittifaqiyah school is een zogeheten tahfiz-school, waar studenten de Koran leren. De leerlingen zijn meestal tussen de vijf en achttien jaar. De leeftijden van de slachtoffers zijn nog niet bekend.

Helft raadsleden: te weinig grip op jeugdzorg

Ruim de helft van de gemeenteraadsleden heeft naar eigen zeggen onvoldoende grip op de jeugdzorg. Dat melden Binnenlands Bestuur en de NOS na een enquête in hun opdracht onder 937 raadsleden.

De belangrijkste reden voor het gebrek aan grip is de geringe invloed die kan worden uitgeoefend vanwege 'de uitvoering op afstand'. Ook de grootte en complexiteit van het dossier zouden het echter lastig maken. Wat daarnaast niet helpt is dat colleges van burgemeester en wethouders volgens een op de drie raadsleden niet bepaald scheutig zijn met informatie.

Gebrek aan tijd speelt eveneens een rol. Negen op de tien raadsleden geven aan dat de overheveling van de taken op het gebied van jeugd, werk en zorg in 2015 richting gemeenten het raadswerk omvangrijker hebben gemaakt. Bijna een kwart van de raadsleden zegt onvoldoende tijd en mogelijkheden te hebben de decentralisatiedossiers goed te begrijpen.

Het onderzoek, dat is uitgevoerd door Citisens/Necker van Naem, wijst verder uit dat ruim de helft van alle raadsleden volgend jaar tekorten voorziet in het jeugdzorgbudget. Acht op de tien raadsleden vinden dat het rijk met extra geld over de brug moet komen.

Helft raadsleden: te weinig grip op jeugdzorg
Helft raadsleden: te weinig grip op jeugdzorg (Foto: ANP)

Waterpret in Senran Kagura: Peach Beach Splash

Er zijn twee trailers uitgebracht van Senran Kagura: Peach Beach Splash waarin de shinobi-scholen Gessen Girls’ Academy en Hanzo National Academy voorgesteld worden.

Het verhaal heeft net zoals de meiden weinig om het lijf. Er is een terugkerend mysterieus waterpistooltoernooi in de wereld van de shinobi. Waarom? Dat weet niemand. De regels zijn simpel: iedereen mag meedoen, of je nu goed, slecht, op de vlucht of dood bent. Je kunt kiezen uit tien type watergeweren, elk met een eigen bereik, kracht en waterverbruik. Je spring- en ren-vaardigheden worden ook beïnvloed door je wapenkeuze. De wapens hebben allemaal twee manieren van gebruiken en je kunt deze upgraden om ze te verbeteren en hun uiterlijk aan te passen.

Senran Kagura: Peach Beach Splash komt 22 september uit op PlayStation 4.

Een strijdbaar team in Nights of Azure 2

Koei Tecmo heeft wat nieuwe informatie over het gevechtsysteem van Nights of Azure 2: Bride of the New Moon, waaronder een nieuw Servan-type en bonussen als je de game binnen een bepaalde tijd na release koopt.

Tijdenns hun avontuur om de Moon Queen te verslaan gaan Aluche en haar team demonen tegenkomen. De meeste hebben kwaad in zin, maar sommigen willen zich aansluiten bij het gezelschap. De Striker-type Servan is waardevol voor elk strijdpartij, ze veranderen namelijk in wapens die Aluche kan gebruiken. Hierdoor worden haar vaardigheden van afstand of dichtbij verbeterd, afhankelijk van welke Servan ze gebruikt.

De Lillies in haar team kunnen een combinatieaanval uitvoeren met Aluche. Wanneer aan de vereisten tijdens het gevecht wordt voldaan, kan deze aanval flink wat schade doen. Actieve vaardigheden, gebruikt door Aluche, en Special Skills, geactiveerd door de Lillies, kunnen ook een verhoogde gezondheid, aanval of verdediging aan het team geven.

Er zijn ook een aantal bonussen aangekondigd voor gamers die Nights of Azure 2: Bride of the New Moon binnen 3 maanden kopen na de lancering. Op de Nintendo Switch zullen de spelers outfit van Yuri Kozukata uit Fatal Frame gratis krijgen, terwijl op de PlayStation 4 het Timenoid Restrains kostuum uit Deception gratis te downloaden is.

Nights of Azure 2: Bride of the New Moon komt 27 oktober uit op PlayStation 4, pc en Nintendo Switch.

Scarlett Johansson officieel gescheiden

Scarlett Johansson en Romain Dauriac zijn officieel gescheiden, zo laat het koppel in een verklaring weten aan Us Weekly. Johansson en Dauriac, die samen een 3-jarige dochter hebben, trouwden in oktober 2014 in het diepste geheim. De bruiloft vond kort na de geboorte van Rose Dorothy plaats.

"We blijven goede vrienden en co-ouders en zullen ons samen inzetten voor een liefdevolle opvoeding van onze dochter", aldus het stel. De 32-jarige Johansson en de 35-jarige Franse journalist Dauriac sloten op 12 september een overeenkomst over de gezamenlijke voogdij van hun dochter.

Het stel werd in december nog samen gefotografeerd bij de opening van hun Yummy Pop popcornwinkel in Parijs. In januari viel tijdens de Women's March in Washington op dat de actrice haar trouwring niet meer droeg en in maart diende ze het verzoek voor de echtscheiding in.

Scarlett Johansson zit ondertussen niet stil en werd in mei gespot met SNL-komiek Colin Jost en in juni meldde E! News dat ze verliefd was op haar advocaat, Kevin Yorn.

Scarlett Johansson officieel gescheiden
Scarlett Johansson officieel gescheiden (Foto: BuzzE)

'Wirwar van tarieven bij crematoria'

De tarieven die crematoria in ons land hanteren lopen enorm uiteen. Bovendien is door een wirwar van prijzen vaak onduidelijk wat er voor een crematie en voor de 'koffie met cake' na afloop moet worden betaald. Dat blijkt uit een onderzoek van Plus Magazine dat prijzen van 92 uitvaartcentra met elkaar vergeleek.

Volgens het onderzoek kan een eenvoudige crematie bij het ene crematorium honderden euro's duurder uitpakken dan bij het andere. Het duurste crematorium van Nederland staat volgens het onderzoek in Lisse. Een crematie met anderhalf uur gebruik van de aula en de koffiekamer kost bij Crematorium Duin- en Bollenstreek 1650 euro. In Maassluis zijn nabestaanden voor datzelfde pakket slechts 1098 euro kwijt.

De Landelijke Vereniging van Crematoria weerspreekt dat er sprake zou zijn van een wirwar van tarieven. Voorzitter Jaap Blaak: ,,We proberen als branche juist zo transparant mogelijk te zijn, zodat mensen precies zien waar ze wel en niet voor betalen. Maar ja, dat kan ook leiden tot ingewikkelde facturen." Blaak is dan ook voorstander van eenvoudiger tarieven met bijvoorbeeld een vaste prijs voor alle faciliteiten gedurende een vooraf afgesproken periode.

'Wirwar van tarieven bij crematoria'
'Wirwar van tarieven bij crematoria' (Foto: ANP)

Noord-Korea dreigt weer met aanvallen

Noord-Korea heeft gedreigd nucleaire wapens te gebruiken tegen Japan en de Verenigde Staten. Het land reageerde daarmee op de nieuwe sancties die deze week zijn goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad.

Het comité dat gaat over de externe betrekkingen van Pyongyang riep onder meer op tot de ontbinding van de veiligheidsraad. Dat internationale orgaan zou een "hulpmiddel van het kwaad zijn" en zijn samengesteld uit landen die op de loonlijst van aartsvijand VS staan.

Ook Japan kreeg in de via staatspersbureau KCNA verspreide verklaring de volle laag. "De vier eilanden van de archipel zouden tot zinken moeten worden gebracht met de kernbom van juche", aldus het comité. Juche is de staatsideologie van Noord-Korea.

Verder adresseerde Pyongyang een nieuw dreigement aan de VS. "Laten we het Amerikaanse vasteland reduceren tot as en duisternis", aldus het comité. "Laten we onze wrok uiten door alle vergeldingsmiddelen te mobiliseren die tot dusver zijn voorbereid."

Noord-Korea dreigt weer met aanvallen
Noord-Korea dreigt weer met aanvallen (Foto: ANP)

Trump en Democraten twisten over grensmuur

President Donald Trump en de Democratische leiders in het Amerikaanse Congres hebben afgesproken te gaan samenwerken aan wetgeving rondom migratie en grensbeveiliging. Over het wel of niet bouwen van de grensmuur met Mexico hadden beide partijen echter een andere lezing.

Direct nadat de afspraken waren gemaakt hadden beide partijen echter een andere lezing over de door Trump beloofde muur met Mexico. Waar beide Democraten verklaarden dat de grensmuur buiten de afspraken valt, weersprak de woordvoerster van het Witte Huis dat daar een akkoord over was gesloten. "DACA en de grensbeveiliging zijn beide besproken, maar er is zeker niet afgesproken de muur buiten de afspraken te houden."

Het DACA-programma beschermt migranten tegen uitzetting die als kind illegaal de VS binnenkwamen. President Trump maakte vorige week bekend van DACA af te willen.

Trump en Democraten twisten over grensmuur
Trump en Democraten twisten over grensmuur (Foto: ANP)

IS-serie The State op National Geographic

De Britse miniserie The State, waarin de Nederlandse acteur Yannick de Waal een hoofdrol speelt, wordt in Nederland uitgezonden door National Geographic. De eerste twee afleveringen worden uitgezonden op maandag 18 september, de laatste twee volgen een week later.

Dat heeft de zender op de website bekendgemaakt. The State vertelt over een groepje Britse jongens die naar Syrië afreizen om zich bij IS aan te sluiten. De Waal speelt een Nederlander die zich Abu Abbas Al-Hollandi noemt en met hetzelfde doel naar Syrië is gegaan. Het is zijn eerste Engelstalige rol.

De vierdelige reeks werd in Groot-Brittannië in augustus uitgezonden door Channel 4 en kreeg lovende recensies. Eerder was De Waal, zoon van schrijver en regisseur Simon de Waal, onder meer te zien in de SBS-serie Bureau Raampoort en de speelfilm Dorsvloer vol Confetti.

Nederlandse politie begint anti-maffiateam

De Nederlandse politie heeft een team opgetuigd dat zich volledig richt op de bestrijding van de Italiaanse maffia. Dat zegt hoofd recherche Wilbert Paulissen donderdag in het AD. Met het team komt de Nederlandse politie tegemoet aan kritiek van Italië dat Nederland te weinig doet aan de opsporing van maffialeden.

Het anti-maffiateam is onderdeel van een aantal afspraken die de Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie met Italië heeft gemaakt. Als tegenprestatie heeft het team toestemming gekregen om spijtoptanten van de maffia te horen over hun criminele activiteiten in Nederland. "We willen nauwkeuriger weten in welke omvang ze hier opereren. Inmiddels hebben we één spijtoptant kunnen horen. Dat leverde razend interessante informatie op", aldus Paulissen.

Volgens de recherchechef telt het speciale team momenteel drie politiemensen, maar kan er zo nodig worden opgeschaald.

Nederlandse politie begint anti-maffiateam
Nederlandse politie begint anti-maffiateam (Foto: ANP)

Rouvoet bindt strijd met vechtscheidingen aan

Ervoor zorgen dat kinderen niet de dupe worden van de scheiding van hun ouders: dat wordt de nieuwe uitdaging voor voormalig ChristenUnie-leider André Rouvoet. Hij is door minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) aangewezen om een vervolg te geven aan de vorig jaar gehouden Divorce Challenge. In dagblad Trouw zegt Rouvoet donderdag dat de overheid zich misschien juist wél met ouders moet bemoeien als ze elkaar in de haren vliegen. "Voor mij zijn er geen taboes."

Met de Divorce Challenge vroeg de regering burgers met ideeën te komen om zogenoemde vechtscheidingen tegen te gaan. Er kwamen ruim vijfhonderd inzendingen binnen, waarvan er vijf werden gekozen. De indieners mochten hun ideeën verder uitwerken, met steun van het ministerie van Veiligheid en Justitie en organisaties die zich met echtscheidingen bezighouden. Het platform gaat de komende tijd ook verder aan de slag met de vijf winnende voorstellen.

Aan Rouvoet de taak om dit nieuwe platform op te richten, dat moet voorkomen dat kinderen de dupe worden van een scheiding. Hij brengt naar verwachting begin volgend jaar rapport uit.

Rouvoet bindt strijd met vechtscheidingen aan
Rouvoet bindt strijd met vechtscheidingen aan (Foto: ANP)

Omzet Nederlandse industrie groeit flink

De Nederlandse industrie heeft in de eerste zeven maanden van dit jaar de omzet flink zien groeien, na krimp in 2016. Dat blijkt uit een rapport van ABN AMRO over de stand van de industrie.

Volgens ABN ging de omzet voor de totale industrie in die periode met 8,5 procent vooruit, na een neergang met 2,9 procent vorig jaar. Dat komt door de sterker gestegen afzetprijzen en een toegenomen vraag in binnen- en buitenland.

In geen enkele industriële sector was omzetkrimp te zien. De sterkste groei komt voor rekening van basismetaal (ruim 18 procent), machines (16 procent), transportmiddelen (bijna 15 procent) en chemie (11 procent). In de meubelindustrie, elektrische apparaten en metaalproductenindustrie was sprake van een minder sterke groei.

Productie
De industriële productie nam tot en met juli met 3,2 procent toe, waarbij vooral in de machine-industrie de productie flink steeg, net als in de transportmiddelensector. De meubelindustrie liet als enige branche een daling van de productie zien.

De bezettingsgraad stond aan het begin van het derde kwartaal op 83,4 procent, wat ruim boven het langjarig gemiddelde is, aldus ABN.

Omzet Nederlandse industrie groeit flink
Omzet Nederlandse industrie groeit flink (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: after the storm

Geen wolkje op kruisverheffingsdag
geeft een winter van woest gedrag

Vandaag
Gistermorgen werd ik wakker van de storm, die op dat moment flink tekeer ging. Eigenlijk is het de hele dag wel blijven waaien en stormen hier in de kop van Noord-Holland. De afgelopen nacht kon het hier en daar nog flink spoken, met name in het noorden en westen kunnen nog enkele buien vallen zijn waarbij ook onweer mogelijk was. 

Vandaag is het ontzettend wisselvallig: zon en regen wisselen elkaar af, waarbij er tijdens de buien ook kans is op onweer. Vanmiddag neemt de kans op buien flink toe vanuit het noorden. Het wordt niet warmer dan 14 tot 16 graden. 

10 Jaar geleden
Regende het nauwelijks, stond er een zwakke wind bij een temperatuur van gemiddeld 12 graden en was het halfbewolkt.    

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:00
Zon onder: 20:14
Zonkracht: 3/2


Ik had een cam op de boom hierachter gezet, om te kijken of het echt zo hard gaan stormen. Het viel reuze mee. Video: ©DJMO

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Omstreden Russische legeroefening van start

De grootste Russische legeroefening in jaren gaat donderdag van start. Duizenden manschappen uit Rusland en Wit-Rusland nemen aan de oostflank van de NAVO-landen en in de Russische exclave Kaliningrad deel aan de exercitie Zapad (Westen).

Het ongemak over het verwachte machtsvertoon is vooral in Oost-Europa groot. De Litouwse minister Raimundas Karoblis (Defensie) erkende dat het lastig is het hoofd koel te houden. "Er is een groot buitenlands leger samengetrokken buiten Litouws grondgebied", stelde hij.

Topfunctionarissen uit Estland en Oekraïne spraken eerder de vrees uit dat Moskou na de oefening troepen wil achterlaten in Wit-Rusland. "Er is geen garantie dat alles terugkeert naar Rusland", zei de Oekraïense president Porosjenko.

Hoeveel manschappen deelnemen aan de oefening is onderwerp van discussie. De Duitse minister Ursula von der Leyen (Defensie) sprak over zeker 100.000 manschappen, maar volgens het Kremlin zijn het er circa 12.700.

Het aantal manschappen is ook van belang vanwege internationale afspraken. Lidstaten van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), waaronder ook Rusland, hebben afgesproken dat bij meer dan 13.000 militairen internationale waarnemers toegelaten moeten worden.

Omstreden Russische legeroefening van start
Omstreden Russische legeroefening van start (Foto: ANP)

Clinton vergelijkt zichzelf met GoT's Cersei

In haar nieuwste boek What Happened vergelijkt Hillary Clinton zichzelf met het Game of Thrones-personage Cersei Lannister. De voormalige presidentskandidate schrijft openhartig over de afgelopen presidentsverkiezingen en probeert oorzaken te benoemen voor haar verlies.

In de bewuste passage schrijft de 69-jarige Clinton over de bijeenkomsten van Donald Trump, waar zijn aanhangers hardop riepen om het opsluiten van Clinton in de gevangenis. "Mensen riepen op om mij gevangen te zetten. 'Schuldig! Schuldig!', riepen ze net als de religieuze fanatici 'Shame! Shame!' riepen in Game of Thrones toen Cersei Lannister publiekelijk werd vernederd", aldus Clinton.

Tijdens de campagne om het presidentschap maakte de FBI bekend een onderzoek te starten naar de e-mails van de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, die ze thuis op een privéserver had verzonden en ontvangen. De politica had mogelijk vertrouwelijke informatie onbeveiligd opgeslagen. Later concludeerde de FBI dat Clinton onzorgvuldig was geweest maar geen staatsgeheimen had gelekt.

De vergelijking van Clinton met Cersei Lannister illustreert dat de politica vond dat ze onterecht werd beschuldigd van het lekken van staatsgeheimen en hoe ze door Donald Trump regelmatig werd vernederd. Maar Variety wijst erop dat de vergelijking misschien niet slim bedacht is, omdat Cersei Lannister door veel kijkers als een machtsbeluste heerser wordt beschouwd.

Clinton vergelijkt zichzelf met GoT's Cersei
Clinton vergelijkt zichzelf met GoT's Cersei (Foto: BuzzE)

'Water en eten bevolking hoogste prioriteit'

De veiligheid op Sint-Maarten is hersteld, nu heeft het bevoorraden van de lokale bevolking de hoogste prioriteit. Dat stelt Olav Burger, hoofd kustwacht steunpunt Hato op het vliegveld van Curaçao. "De eerste dagen nadat orkaan Irma over Sint-Maarten raasde, stonden in het teken van personeel naar het eiland krijgen om de veiligheid te herstellen."

Nu, een week na de allesverwoestende orkaan, gaan vooral water en voedsel die kant op, vertelt Burger vanaf de vliegbasis op Curaçao, waar meerdere vliegtuigen per dag van onder meer de kustwacht en de Nederlandse luchtmacht naar het ongeveer duizend kilometer verderop gelegen Sint-Maarten vliegen.

Ook hulpgoederen om het land weer op te bouwen, zullen snel naar het eiland gaan. Burger durft geen inschatting te maken hoe lang de hulp nog doorgaat. "Voordat Sint-Maarten weer opgebouwd is zijn we maanden verder. Misschien zelfs jaren."

'Water en eten bevolking hoogste prioriteit'
'Water en eten bevolking hoogste prioriteit' (Foto: ANP)

Kwart bewoners verpleeghuis is zelden buiten

Een kwart van de ouderen in een verpleeghuis komt zelden of nooit buiten. Dat blijkt uit een donderdag verschenen rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat hiervoor 1600 oudere bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen naar hun bevindingen heeft gevraagd.

Bijna de helft van de bewoners zegt vaker naar buiten te willen, maar dat lukt niet altijd. Als oorzaak hiervoor noemen de ouderen gezondheidsproblemen, maar ook omdat er niemand is die hen kan brengen en halen. Mensen die weinig buiten komen, hebben vaak (zeer) ernstige fysieke beperkingen en krijgen minder bezoek, concludeert het SCP.

Er wonen op dit moment ruim 100.000 ouderen in een verzorgingshuis of verpleeghuis. Meer dan de helft van hen is een vrouw van 80 jaar of ouder.

Kwart bewoners verpleeghuis is zelden buiten
Kwart bewoners verpleeghuis is zelden buiten (Foto: ANP)

Trump blokkeert Chinese overname chipfabrikant

President Donald Trump heeft de verkoop van de Amerikaanse fabrikant van halfgeleiders Lattice aan een investeringsmaatschappij met Chinese achtergrond geblokkeerd. Hij gaf Peking daarmee een duidelijk signaal dat Washington transacties met technologie die kan worden gebruikt voor militaire doeleinden niet tolereert.

Canyon Bridge Capital Partners, gevestigd in Palo Alto, Californië en gesteund door de Chinese staat, wilde Lattice Semiconductor Corp overnemen voor 1,3 miljard dollar. Dat zou een van de grootste Chinese deals in de Amerikaanse chipindustrie zijn geweest.

Trump: Lattice komt niet in Chinese handen
Trump blokkeert Chinese overname chipfabrikant (Foto: ANP)

Sean Spicer wil Emmy Melissa McCarthy delen

Sean Spicer vindt dat Melissa McCarthy haar pas gewonnen Emmy met hem moet delen. De actrice won de televisieprijs voor de parodieën die ze maakte op de voormalig perswoordvoerder van het Witte Huis in Saturday Night Live.

"Ik denk dat we het beeldje zouden moeten delen", zei Spicer tegen entertainmentwebsite The Blast. Op de vraag of hij vereerd of juist beledigd is door de persiflages antwoordde hij: "De eerste was erg grappig."

Onlangs liet Spicer al weten dat hij de parodieën van McCarthy veel te ver vond gaan. "Ik kan niet lachen om grappen die onder de gordel zijn", vertelde hij in juli in de talkshow Hannity bij FOX News.

'Derde van Aziatische gletsjers verdwijnt'

Ook als de afspraken in het klimaatakkoord van Parijs worden nagekomen en de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5 graad Celsius, dan nog zal voor het eind van deze eeuw meer dan een derde van gletsjers in Azië zijn gesmolten. Te vrezen valt dat het er nog meer zullen zijn, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht dat donderdag in Nature wordt gepubliceerd.

Het verdwijnen van het Aziatische ijs, door de enorme omvang nu nog de 'Derde Pool' genoemd, is verontrustend omdat miljoenen mensen in de regio in belangrijke mate afhankelijk zijn van het smeltwater. De gevolgen van een temperatuurstijging van 1,5 graad is vooral funest voor gletsjers in de Himalaya en Tibet. Rond 2100 zal daar volgens de Utrechtse wetenschappers de helft zijn gesmolten doordat de hooggelegen gebieden sneller opwarmen dan het wereldwijde gemiddelde.

'Derde van Aziatische gletsjers verdwijnt'
'Derde van Aziatische gletsjers verdwijnt' (Foto: ANP)

Nieuwe werelden getoond voor Super Mario Odyssey

In Super Mario Odyssey moet je niet één, maar twee dames in nood redden. Mario redt Peach, maar zijn hoed Cappy wil zijn zusje Tiara redden uit Bowser’s klauwen.

Tijdens de Nintendo Direct van vandaag zijn een aantal nieuwe dingen getoond. Zo is er een Sneeuwwereld getoond, waarin het, nou ja, erg koud is. Daarnaast is er een Strand-level, compleet met zon en veel water om te verkennen. Ook is er nog een wereld geteased dat plaatsvindt in een Tropisch Regenwoud.

Ook hebben we nog steeds geen idee van hoeveel manen er te verzamelen zijn, maar voor één wereld zijn er ruim 50 geteased en het einde was nog niet in zicht. Mocht je toch geen manen kunnen vinden, kun je voor coins hints kopen. Naast het platformen dat we gewend zijn, zijn er diverse minigames. Denk aan racen, touwtjespringen en meer.

De trailer laat maar weer zien dat de game er prachtig uitziet en we nog steeds niet doorhebben hoe uitgebreid de game eigenlijk wordt. 27 oktober wordt een dag om te onthouden, wanneer Super Mario Odyssey lanceert op Nintendo Switch.

Kirby-game voor Nintendo Switch heet Kirby Star Allies

Nog meer Kirby, dit keer voor Nintendo Switch. De game die werd onthuld op E3 2017 heeft een naam gekregen: Kirby Star Allies. De game ondersteunt multiplayer tot vier spelers.

De game heeft een grotere focus op het combineren van krachten en de interactie hiervan met levels. Bereid je dus voor om de geheimen te ontdekken die de game te bieden heeft.

Kirby: Star Allies lanceert in de lente van 2018 voor Nintendo Switch. Bekijk de (korte) nieuwe trailer hieronder.

Doom en Wolfenstein II: The New Colossus naar Nintendo Switch

Twee opmerkelijke aankondigingen voor Nintendo Switch: Doom en het nog te verschijnen Wolfenstein II: The New Colossus komen naar het apparaat. Eerder kondigden de twee bedrijven al aan samen te werken, maar toch hadden niet veel mensen dit zien aankomen.

Het enige wat verder bekend is gemaakt is dat Doom deze winter lanceert en Wolfenstein II ergens in 2018. Verdere details wordt dus nog even afwachten.

Ik vind Thierry Baudet een klootzak

Ik vind Thierry Baudet een klootzak. Dat wil nog niet zeggen dat Thierry Baudet ook echt een klootzak is. Het is gewoon hoe ik over hem denk. Ik ken hem alleen niet persoonlijk. Ik ga uit van wat ik van hem lees, hoor en zie in de media. En in mijn persoonlijke mening zie ik dan dus een klootzak. Een verwaand jongetje. Een blaaskaak. Met ook nog eens ideeën, waar ik me totaal niet in kan vinden. Maar ik kan en mag dit vinden, zelfs als het in werkelijkheid niet klopt.

Lyn aangekondigd voor Fire Emblem Warriors

Lyndis uit Fire Emblem: The Blazing Blade komt als speelbaar personage naar Fire Emblem Warriors. Ongetwijfeld tot vreugde van vele fans, aangezien ze één van de populairste personages uit de franchise is.

Lyn kun je hieronder in actie zien. Ook toont de trailer enkele van de al bekende features in actie, waaronder het support-system. Fire Emblem Warriors lanceert op 20 oktober voor New Nintendo 3DS en Nintendo Switch.

Sopranos-acteur Frank Vincent overleden

De Amerikaanse acteur Frank Vincent is gisteren op 78-jarige leeftijd overleden. Vincent was vorige week opgenomen in het ziekenhuis van New Jersey nadat hij een hartaanval had gehad en overleed tijdens een openhartoperatie. De acteur werd vooral bekend met zijn rollen in iconische gangsterfilms en de misdaadserie The Sopranos.

De op 4 augustus 1939 in Massachusetts geboren Frank Vincent Gattuso groeide op in New Jersey, waar hij zijn loopbaan zou beginnen als begenadigd drummer. Zo was hij te horen op platen van succesvolle artiesten zoals Trini Lopez, Del Shannon en Paul Anka. Vincent maakte in 1976 zijn debuut in de misdaadfilm The Death Collector en kwam daarna via Robert De Niro in contact met regisseur Martin Scorcese. Vincent kreeg zo rollen in klassiekers als Raging Bull (1980), Goodfellas (1990) en Casino (1995). De acteur was in meer dan vijftig films te zien en werd bij het grote publiek ook bekend als Phil Leotardo in de populaire misdaadserie The Sopranos.

Project Octopath Traveler weer eens getoond

De exclusieve Square Enix-RPG voor Nintendo Switch, Project Octopath Traveler, is weer eens getoond. De game draait om acht verschillende personages uit acht verschillende landen met acht verschillende verhalen.

Kies je verhaal en speel de game door in de unieke nostalgische stijl van de game. De game wordt ontwikkeld door de makers van Bravely-Default. De game geeft de speler de keuze om een verhaal te vormen met zogeheten ‘path actions’, die unieke gameplay-elemten geven. Zo kan Olberic iedereen uitdagen tot een duel (en hem zo vermoorden of ontmaskeren), terwijl Primrose anderen kan overhalen om haar te volgen.

Echt roleplaying staat dus centraal. Combat wordt echter niet overgeslagen. Zo introduceert de game Boost Points, die je spaart tijdens combat en zo sterkere of uitgebreidere aanvallen laat gebruiken. Of je gebruikt ze om je teamgenoten te helpen. Roleplaying en combat dus.

Een demo van de game is nu beschikbaar in de Nintendo eShop. De game lanceert wereldwijd ergens in 2018.

Xenoblade Chronicles 2 lanceert op 1 december

Een nieuwe trailer is vrijgegeven voor Xenoblade Chronicles 2. De trailer legt een deel van de setting uit en toont combat, maar wees niet bang voor (grote) spoilers.

De trailer laat voor het eerst horen hoe de Engelse dub klinkt en laat een diversiteit aan gebieden zien. Het geheel ziet er tof uit, maar wat misschien nog wel belangrijker is: de game heeft eindelijk een release date. Geen vertraging, in plaats daarvan kunnen we vanaf 1 december aan de slag met de game.

Ben je benieuwd naar de trailer, dan kun je die hieronder bekijken. Of je laat jezelf compleet verrassen en doet het niet, de keuze is aan jou!

F1-motor Mercedes bereikt efficiëntie van 50 procent

Mercedes heeft met haar Formule 1-motor op de testbank een barrière doorbroken. Naar eigen zeggen is in Brixworth met de 1,6 liter V6-turbomotor een efficiëntie van meer dan vijftig procent bereikt. Dat betekent dat meer dan vijftig procent van de energie uit de brandstof nuttig gebruikt wordt.

In de huidige Formule 1 is het bereiken van een zo hoog mogelijke thermische efficiëntie belangrijk, omdat de auto's tijdens een race maximaal 105 kilogram brandstof mee mogen nemen en er een stroomlimiet van 100 kilogram per uur is. Door de grens van vijftig procent te doorbreken is Mercedes in het bezit van een van de meest efficiënte brandstofmotoren ooit. Dit wordt voornamelijk bereikt door hergebruik van energie via de MGU-K, MGU-H en de turbo.

In een column op de website vergelijkt Mercedes de huidige motor met oudere motoren. "De oude atmosferische motoren bereikten een piek van 29 procent thermische efficiëntie met de V8 - terwijl wij nu evenveel pk's hebben als in 2005 toen de V10 maar liefst 194 kilogram brandstof per uur verstookte. Het is een hele prestatie om hetzelfde aantal pk's te behalen met slechts de helft van de stroomsnelheid van de brandstof."

"Drieëneenhalf naar na het debuut van de Mercedes F1-motor is op de testbank in Brixworth een efficiëntie van meer dan vijftig procent bereikt. Dit betekent dat de motor meer energie nuttig gebruikt dan dat er verloren gaat. Dat is een mijlpaal voor iedere hybride en vooral voor een racemotor die voluit moet gaan. Vergeleken met 2014 hebben we nu 109 pk meer met gebruik van dezelfde brandstofhoeveelheid."


De efficiënte motor van Mercedes (Bron: YouTube)

Meer info voor Pokémon Ultra Sun en Ultra Moon

Tijdens de Nintendo Direct van vandaag is een nieuwe trailer getoond voor Pokémon Ultra Sun en Ultra Moon. Ook zijn er nieuwtjes bekendgemaakt over de game.

Het verhaal draait om Necrozma. Hij heeft twee legendarische Pokémon overgenomen die je ongetwijfeld moet redden. Daarnaast zijn er nieuwe locaties toegevoegd aan de game en andere cosmetica. Koop je de game voor 10 januari ontvang je een speciale versie van Lyanroc. Als laatst zijn er ook nieuwe Ultra Beasts toegevoegd.

Ook komen op 22 september Pokémon Silver en Pokémon Gold uit in de Virtual Console. Koop je één van deze games, dan ontvang je een Celebi voor één van de Sun/Moon games. Ultra Sun en Ultra Moon lanceren op 17 november. 

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.