Omzet Nederlandse industrie groeit flink

De Nederlandse industrie heeft in de eerste zeven maanden van dit jaar de omzet flink zien groeien, na krimp in 2016. Dat blijkt uit een rapport van ABN AMRO over de stand van de industrie.

Volgens ABN ging de omzet voor de totale industrie in die periode met 8,5 procent vooruit, na een neergang met 2,9 procent vorig jaar. Dat komt door de sterker gestegen afzetprijzen en een toegenomen vraag in binnen- en buitenland.

In geen enkele industriële sector was omzetkrimp te zien. De sterkste groei komt voor rekening van basismetaal (ruim 18 procent), machines (16 procent), transportmiddelen (bijna 15 procent) en chemie (11 procent). In de meubelindustrie, elektrische apparaten en metaalproductenindustrie was sprake van een minder sterke groei.

Productie
De industriële productie nam tot en met juli met 3,2 procent toe, waarbij vooral in de machine-industrie de productie flink steeg, net als in de transportmiddelensector. De meubelindustrie liet als enige branche een daling van de productie zien.

De bezettingsgraad stond aan het begin van het derde kwartaal op 83,4 procent, wat ruim boven het langjarig gemiddelde is, aldus ABN.

Omzet Nederlandse industrie groeit flink
Omzet Nederlandse industrie groeit flink (Foto: ANP)