Blok: dreiging Rotterdam was idiote actie

Stef Blok, minister van Veiligheid en Justitie, spreekt rond de vermeende terreurdreiging in Rotterdam van een 'idiote actie'. Voor de microfoon van BNR Nieuwsradio heeft Blok het over 'de verspreider van het bericht', die inmiddels is aangehouden. De minister bevestigt dat dat de 22-jarige man uit Brabant is die in de nacht van woensdag op donderdag is aangehouden. De politie ontving woensdag een bericht met zeer concrete informatie over een op handen zijnde aanslag met geweld tijdens een concert in de Maassilo in Rotterdam.

"We zijn uiteraard heel benieuwd van hem te horen waarom hij deze idiote actie heeft gepleegd. We willen van deze meneer weten waarom hij het bericht naar buiten heeft gebracht waarop wij het concert in de Maassilo moesten afgelasten. Daarover wordt hij op dit moment aan de tand gevoeld."

Blok spreekt van een "zeer alarmerend bericht" dat door de verdachte is verspreid. Hij wil mede daarom ook niet spreken van loos alarm. "Helaas moet je dan soms dit soort maatregelen nemen".

Zorgelijk
Volgens Blok was het bericht in combinatie met andere informatie "zodanig zorgelijk" dat burgemeester en politie de beslissing hebben genomen om het concert af te gelasten. "Gelukkig hebben we kunnen constateren dat de dreiging niet is omgezet in actie, maar iemand die dit soort dingen verspreidt, daar is iets goed mis mee", aldus de minister.

Omdat het onderzoek nog loopt, kan Blok weinig kwijt over de precieze achtergrond van het dreigende bericht. Hij kan niet zeggen of bijvoorbeeld radicalisering een rol speelt of dat het gaat om een uit de hand gelopen grap.

Blok: dreiging was idiote actie
Blok: dreiging was idiote actie (Foto: ANP)