FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 24 augustus 2017

'Geld voor leraren en militairen'

Naast geld voor verhoging van de lerarensalarissen in het basisonderwijs, komt er ook extra geld voor Defensie. Zo proberen VVD en PvdA het conflict binnen de coalitie op te lossen. Maar er is nog geen deal, aldus VVD-leider Mark Rutte.

"De kans is groot dat het gaat lukken", zegt een ingewijde. VVD en PvdA zouden het nog niet helemaal eens zijn over de details, maar ook de formerende partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet hebben nog niet het groene licht gegeven.

PvdA eist meer geld voor leerkrachten. Als dat er niet komt, zullen de PvdA-bewindslieden aftreden, waarschuwde PvdA-voorman en vicepremier Lodewijk Asscher voor de zomer.

NRC meldt dat de leraren er iets meer dan 2 procent bij zouden krijgen. Het gaat om 270 miljoen euro. Iets minder geld zou naar Defensie gaan. Dat zou volgens De Telegraaf worden gebruikt om het AOW-gat van militairen aan te pakken.

'Geld voor lerarensalarissen en militairen'
'Geld voor leraren en militairen' (Foto: ANP)

Worstelaarster Blaszka vroeg onderuit op WK

Worstelaarster Jessica Blaszka heeft haar WK-sensatie van 2015 geen vervolg kunnen geven. De Nederlandse won destijds zeer verrassend brons, maar in Parijs ging het donderdag aanzienlijk minder goed.

In de lichtste klasse, die tot 48 kilogram, won Blaszka in de eerste ronde nog ruim van de Mongoolse Erdenesükhiin Narangerel. Tegen de Turkse Evin Demirhan ging het vervolgens fout.

Blaszka keek lang tegen een achterstand aan, maar in de slotfase kwam ze nog tot op één punt van Demirhan. De 25-jarige Limburgse kon het gevecht echter net niet kantelen en ging ten onder. Doordat Demirhan in de halve finales onderuit ging mocht Blaszka in de herkansingen ook niet meer in actie komen.

Ook Ajax sneuvelt in Europa League

Ajax is nog voor september is aangebroken van het Europese toneel verdwenen. De finalist van vorig jaar had het eerste duel tegen Rosenborg met 0-1 verloren en moest winnen. De ploeg knokte zich in Noorwegen terug van een achterstand, maar boog alsnog (3-2).

Ajax begon fel en met lef in het Lerkandal Stadion in Trondheim. In de eerste tien minuten kreeg Kasper Dolberg een (kleine) kans, schoot Matthijs de Ligt uit een corner in de handen van André Hansen en dwong ook Hakim Ziyech de doelman tot een redding.

Ongeïnspireerd

Maar zo fris en geïnspireerd als de ploeg van Marcel Keizer begon, zo slordig en futloos werd er de rest van de eerste helft gespeeld. De Noren kregen één kans en die was meteen raak. Nicklas Bendtner (ex-Arsenal) kreeg alle ruimte van onder andere Joël Veltman om een voorzet van Mike Jensen binnen te koppen: 1-0. Tien minuten voor rust mocht Ajax van geluk spreken dat de Deen er uit een pass van Yann-Erik de Lanlay niet 2-0 van maakte, dan zou de situatie uitzichtloos zijn geweest.

Waar Ajax voor rust zo slap oogde, kwam het juist sterk uit de kleedkamer en creërde het kansen. Klaas Jan Huntelaar, in de ploeg gekomen voor Donny van de Beek, mocht na een prachtige pass van Ziyech op Hansen af, maar timede net verkeerd. Nick Viergever schoot uit een hoekschop naast en een paar minuten later had Vaclav Cerny, ie voor rust de geblesseerd geraakte Justin Kluivert verving, oog voor Schöne. De Deen schoot in de handen van de keeper.

Kentering

Nadat een schot van een meter van 25 van Ziyech door Hansen over de goal was getikt, was het vlak voor het verstrijken van het uur wél raak. Amin Younes zag de bal voor zijn voeten belanden en tikte kalm binnen: 1-1. Toen ging het hard, want een minuut later was het 1-2, nu met Younes als aangever. Dolberg laat de lage voorzet van de Duitser lopen en daar staat Schöne om hard binnen te schieten.

Natuurlijk had Rosenborg nog kans op het bereiken van de Europa League. Eén goal en ook Ajax zou er nog eentje moeten maken. Een afstandsschot van Anders Konradsen ging via de paal naast. Ziyech verspeelde de bal zomaar aan ensen en mocht van geluk spreken dat de drie Noren (tegen twee Ajacieden) het niet afstraften. Cerny vergat het duel te beslissen bij een uitbraak: in plaats van de bal terug te leggen, schoot hij op de keeper. Ook Younes, man van goal én assist, kreeg nog een kans: paal.

Noorse goal

Tien minuten voor het einde viel de goal alsnog aan de andere kant. De Lanlay zette voor, invaller Samuel Adegbendro mocht boven iedereen uitklimmen en knikte binnen: 2-2. Kort na die tegenslag werd Huntelaar aan de overkant vastgehouden binnen de zestien, maar de scheidsrechter zag er niets in. Adegbendro mocht luttele minuten voor het einde ook nog helemaal vrij uithalen (3-2), waardoor Ajax, al drie maanden na de Europa League-finale in Zweden, van het Europese toneel is verdwenen.

Superdag zeilster Bouwmeester op WK

Zeilster Marit Bouwmeester heeft op het WK in de Laser Radial-klasse in de wateren bij Medemblik een geweldige dag achter de rug. De olympisch kampioene won donderdag beide races en schoof daardoor nog weer verder naar voren.

Na een dramatische eerste dag staat Bouwmeester inmiddels op een erg knappe tweede plek, met 41 punten. De leiding is in handen van de Belgische Evi van Acker, die 27 punten heeft, met nog vier finaleraces te gaan.

Ook de jonge Maxime Jonker maakte indruk. De tweevoudig wereldkampioene bij de junioren eindigde donderdag als tiende en derde en schoof zo op naar de achtste plaats in het klassement.

De achtste race, de tweede van donderdag, werd zelfs een heus Nederlands 1-2-3'tje, een sweep dus. Daphne van der Vaart nestelde zich tussen Bouwmeester en Jonker op de tweede positie, waardoor ze in het klassement opschoof naar plaats twintig. 

Aleksandr Moliakov is bij de mannen, waar de Laser Radial geen olympische klasse is, de enige Nederlander die voorin meedoet. Na een negende en twaalfde plek handhaafde hij zich op de negende stek in het klassement.

Incest-straatnaam Game of Thrones verboden

De populariteit van de tv-serie Game of Thrones is schier eindeloos. Maar de straatnaam Lannaster Road werd door het gemeentebestuur van het Australische stadje Great Geelong verboden. In de serie komen onder meer broer en zus Lannister voor die een relatie hebben met elkaar. Die incestueuze verhouding gaat het stadsbestuur te ver.

De naamgevers hadden de naam Lannister uit voorzorg al in Lannaster veranderd, maar de bestuurders waren desondanks onvermurwbaar. De naam van een straat mag nooit openbare ergernis oproepen of bestaande maatschappelijk opvattingen aantasten, vinden ze.

In Great Geelong bestaan al straten met namen van andere karakters en plaatsen uit Game of Thrones, waaronder Stannis, Greyjoy en Winterfell. Met die namen heeft de gemeente blijkbaar geen moeite.

Straatnaam uit Game of Thrones verboden
Incest-straatnaam Game of Thrones verboden (Foto: BuzzE)

Zaalvoetballers 't Knooppunt boeken weer Europese zege

De zaalvoetballers van 't Knooppunt zijn in de voorrondes van de UEFA Futsal Cup prima bezig. In het Noorse Tromsø werd donderdag ook de tweede wedstrijd winnend afgesloten, nadat eerder al van gastclub Sjarmtrollan gewonnen werd.

Donderdag was het Bulgaarse Levski Sofia aan de beurt. Tevfik Ceyar bracht de Amsterdammers na zeven minuten op voorsprong, maar nog geen vijftien seconden later stond het weer gelijk. Levski kwam vervolgens op voorsprong, maar de ervaren Adil Zouthane bracht 't Knooppunt weer op gelijke hoogte. Vroeg in de tweede helft was het Ceyar die de Amsterdamse club wederom op een voorsprong zette en dit keer konden de Bulgaren niks terug doen: 3-2.

Zaterdag speelt 't Knooppunt tegen het Schotse TMT Futsal Club, op papier geen al te ingewikkelde opgave. Bij groepswinst gaat de club naar het hoofdtoernooi, waar in oktober dan tegen drie andere clubs gestreden wordt. De winnaar van die groep plaatst zich voor de zogenaamde eliteronde, waar in november dan weer bepaald wordt wie in april om de titel mag strijden.

Rusland geeft meer MH17-radardata vrij

Rusland heeft meer radargegevens en handleidingen ter beschikking gesteld aan het Joint Investigation Team (JIT). Dit internationale team onderzoekt het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïne. Dat gebeurde eerder deze week, zo laat het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) weten.

De aanvullende informatie volgt na een aanvullend rechtshulpverzoek van Nederland. Eerder ontving het JIT al radargegevens van Moskou, maar die waren niet aangeleverd in het goede type bestand. Daardoor waren de radarbeelden onvoldoende te lezen. Het gaat om beelden van het Oekraïense luchtruim toen het toestel werd neergeschoten.

De nieuwe informatie zou nu wel in het juiste format zijn, aldus het OM. De gegevens worden vertaald en diepgaand onderzocht.

Moskou overhandigt meer radargegevens MH17
Rusland geeft meer MH17-radardata vrij (Foto: ANP)

Nieuwe wapenstilstand OekraÔne in werking

In de nacht van donderdag op vrijdag treedt een nieuwe wapenstilstand in werking in Oost-Oekraïne. Vanaf middernacht zullen de wapens van het Oekraïense regeringsleger en die van de pro-Russische separatisten zwijgen.

Het nieuwe staakt-het-vuren is afgesproken tussen vertegenwoordigers van de Oekraïense regering, Rusland en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). De wapenstilstand gaat in tegelijk met het begin van het nieuwe schooljaar.

In de afgelopen twee jaar hebben de partijen in het conflict ook ingestemd met een wapenstilstand aan het begin van het schooljaar, maar die mislukten al na korte tijd. Sinds het begin van het jaar zijn van de Oekraïense strijdkrachten al 150 militairen gedood en meer dan 800 gewond geraakt. Door het conflict dat in 2014 begon zijn volgens de Verenigde Naties (VN) al meer dan 10.000 mensen om het leven gekomen.

Nieuwe wapenstilstand Oekraïne in werking
Nieuwe wapenstilstand Oekraïne in werking (Foto: ANP)

Host moet info over Trump-protestsite geven

DreamHost moet justitie informatie geven over de website DisruptJ20.org. Bezoekers van de site waren betrokken bij rellen rond de eedaflegging van de Amerikaanse president Donald Trump. Het ministerie van Justitie wil honderden relschoppers en de organisatoren van het protest vervolgen.

Justitie wilde eerst alle informatie over de site. DreamHost maakte daar bezwaar tegen, omdat het betekent dat het de IP-adressen van alle 1,3 miljoen bezoekers zou moeten geven. Justitie verkleinde het verzoek en kreeg donderdag gelijk van een rechter in Washington.

De host moet informatie over gebruikers geven. De rechter houdt wel toezicht, zodat de aanklagers alleen informatie krijgen die betrekking heeft op de rellen. Mensen die alleen maar berichten plaatsten, blijven dan buiten schot.

Het is nog niet bekend of DreamHost in beroep gaat. De host is blij dat de eis van justitie is verkleind, maar heeft nog steeds bezwaren.

Host moet info over Trump-protestsite geven
Host moet info over Trump-protestsite geven (Foto: BuzzT)

Spotify na Warner-deal klaar voor beurs

Streamingdienst Spotify heeft een nieuwe licentie-deal gesloten met Warner Music, de laatste grote platenmaatschappij waarmee nog geen nieuw akkoord was. Dat betekent dat de muziek van de Warner-artiesten ook de komende jaren te beluisteren is.

Spotify had eerder al licentie-deals gesloten met Sony Music en Universal, de twee andere muziekgiganten. Daardoor heeft het bedrijf de komende jaren vrij stabiele geldstromen, een vereiste om het vertrouwen van beleggers te winnen. Als alles goed gaat, is het vanaf eind dit jaar of begin volgend jaar mogelijk om te handelen in aandelen Spotify.

Het is niet bekend wat Spotify en Warner precies zijn overeengekomen. De streamingdienst sprak eerder met Universal en Sony af dat zij nieuwe albums een tijdlang mogen weren van de gratis versie van Spotify. Betalende gebruikers hebben eerste keus.

Spotify sluit deal, klaar voor beursgang
Spotify sluit deal, klaar voor beursgang (Foto: ANP)

Maduro haalt Colombiaanse zenders uit lucht

 De regering-Maduro heeft in Venezuela de nieuwsvoorziening aan banden gelegd. Het omstreden linkse regime besloot de Colombiaanse radio- en tv-zenders Caracol en RCN uit de lucht te halen. Donderdagochtend gingen de kanalen bij alle grote kabelnetwerken in hoofdstad Caracas op zwart.

Caracol-directeur Juan Roberto Vargas zei dat de berichtgeving van de laatste jaren over president Nicolás Maduro en het sluiten van de Venezolaanse grenzen een belangrijke rol hebben gespeeld bij deze beslissing. De vlucht van de ontslagen procureur-generaal Luisa Ortega via Aruba naar Colombia gaf het laatste zetje. Vargas noemde het absurd dat Venezuela denkt dat zijn station op de hoogte was van de plannen van de afvallige Ortega.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos ziet deze persbreidel als een nieuwe klap voor de zieltogende democratie in het buurland. "Weer een voorbeeld van een bewind dat niets moet hebben van vrijheid. Het treedt op als een dictatuur".

Maduro haalt Colombiaanse zenders uit lucht
Maduro haalt Colombiaanse zenders uit lucht (Foto: ANP)

Rutte prijst optreden na dreiging Rotterdam

Premier Mark Rutte is "onder de indruk" van het optreden van de politie na signalen dat terroristen het zouden hebben voorzien op een concert in Rotterdam. Hij stelde vast dat politie, justitie en burgemeester goed hebben samengewerkt, ook met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

"Ik vind het belangrijk om te zien dat we alert zijn zodra er serieuze signalen zijn", zei Rutte na afloop van een dag onderhandelen over een nieuw kabinet op een Hilversums landgoed.

Rotterdam had een tip gekregen van de Spaanse politie over een mogelijke terreurdreiging. Daarop werd het concert woensdagavond van de band Allah-Las afgeblazen. Later in de nacht is in Brabant een 22-jarige man aangehouden in verband met de terreurdreiging.

Rutte prijst optreden na dreiging Rotterdam
Rutte prijst optreden na dreiging Rotterdam (Foto: ANP)

Grol moet afzeggen voor WK judo

Henk Grol zal het WK judo volgende week in Boedapest aan zich voorbij moeten laten gaan. De 32-jarige judoka heeft teveel last van een blessure aan zijn rechterknie. Grol liep die blessure, een scheur in de binnenband, op tijdens een training.

Noël van 't End meldde zich al eerder af vanwege een schouderblessure.

Grol in actie tijdens de Spelen in Rio (Foto: Pro Shots / Action Images)

 

Een bericht gedeeld door Henk Grol (@henkgrol) op24 Aug 2017 om 12:25 PDT

Kerkhove dicht bij hoofdtoernooi US Open

Lesley Kerkhove is een overwinning verwijderd van het hoofdtoernooi van de US Open. De Nederlandse tennisster was in de tweede ronde van de kwalificaties de Italiaanse Martina Trevisan met 6-0 en 6-4 de baas. Mocht ze haar volgende partij tegen de Bulgaarse Viktorija Tomova ook winnen, dan staat ze in het hoofdtoernooi.

Quirine Lemoine, Arantxa Rus en Igor Sijsling werden al uitgeschakeld in de kwalificaties. Robin Haase, Kiki Bertens en Richèl Hogenkamp zijn op basis van hun ranking voor het hoofdtoernooi geplaatst.

Vandoorne start in thuisrace achteraan

De kans is groot dat Stoffel Vandoorne zondag de Grand Prix van België achteraan aan mag vangen. Voor zijn thuisrace heeft de McLaren-coureur een gridstraf van 35 plaatsen opgelopen, maar hij krijgt hierdoor wel de beschikking over de nieuwste Honda-motor.

Vandoorne gaat op Spa-Francorchamps rijden met de 'spec 3.6', terwijl teamgenoot Fernando Alonso in actie komt met de oude 'spec 3.5'. De Spanjaard krijgt naar verluidt over twee weken op Monza de beschikking over een vernieuwde krachtbron.

Honda-motorsportdirecteur Yusuke Hasegawa legt de keuze voor de straf voor Vandoorne uit. "Helaas krijgt Stoffel een gridstraf in zijn thuisrace, maar het is belangrijk voor ons om updates te introduceren zodra ze klaar zijn. Het is positief dat we zo snel een volgende stap in de juiste richting kunnen zetten en we zullen gedurende het restant van dit seizoen updates blijven introduceren."

Vandoorne zelf berust in zijn lot. "Het was onvermijdelijk dat we tegen een straf aanliepen. Aangezien we in de eerste seizoenshelft zo ontzettend veel hebben moeten wisselen lopen we bij elk nieuw onderdeel tegen een straf aan. Het is jammer dat het hier moet gebeuren, maar aangezien het onvoorspelbare weer in België nog wel eens roet in het eten van de toppers kan gooien weten we maar nooit wat er nog voor ons in het vat zit."

EL: FC Utrecht buigt in verlenging voor Zenit

FC Utrecht is er niet in geslaagd om de poulefase van de Europa League te halen. In een zinderend duel was Zenit Sint-Petersburg te sterk.

Na de knappe 1-0 zege van vorige week in de Galgenwaard hoopte Utrecht in Sint-Petersburg zo lang mogelijk het doel schoon te houden. Dat lukte echter niet. De gasten hadden het vanaf het begin lastig en Zenit opende al binnen tien minuten de score. Na balverlies op het middenveld rondde Aleksandr Kokorin uiteindelijk af.

Utrecht was amper van de schrik bekomen of Zenit kreeg via Oleg Shatov meteen nog een aardige kans. Ramon Leeuwin wist het schot te blokken. Aan de andere kant werd Utrecht alleen even gevaarlijk bij een voorzet van Klaiber, die door alles en iedereen werd gemist. Doelman Andrey Lunev kon vervolgens een schot van Urby Emanuelson pareren.

In de tweede helft liet Utrecht zich meer voor het Russische doel zien, al bleef ook Zenit voor dreiging zorgen. Sebastián Driussi kreeg een enorme kans op 2-0, maar hij vond keeper David Jensen op zijn weg. Zakaria Labyad testte even later Lunev nog maar eens en die keeper had in de slotfase een geweldige redding in huis op een mooi schot van Sander van de Streek.

Na rust deed het team van Erik ten Hag niet voor Zenit onder en beide elftallen wisten in de reguliere speeltijd geen beslissing te forceren. In de verlenging was de eerste mogelijkheid voor Dmitri Poloz, die van dichtbij over knalde. Even later stuitte diezelfde Poloz in de korte hoek op Jensen.

FC Utrecht kon weinig anders meer doen dan tegenhouden, loeren op een counter en volhouden tot de strafschoppenserie. Maar zover kwam het niet. Aan het einde van de eerste verlenging werkte Kokorin de bal met z'n borst in het doel: 2-0. Utrecht probeerde het daarna nog wel, maar het bleef bij die twee goals van Kokorin.

Zenit Sint-Petersburg

2 - 0

FC Utrecht

 9' Kokorin
 105' Kokorin
   
 
 Gele kaart: Sjatov, Paredes, Jerochin, Kokorin, Kranevitter, (PSV), Labyad, (AC Milan)
 
Stadion:  Nieuwe Zenitstadion, Sint-Petersburg
Toeschouwers: 49.237
Arbiter: Del Cerro Grande, Spa
 
Opstelling:   Opstelling:
Loenev
Smolnikov
Ivanovic
Mammana
Criscito
Koezjajev
Jerochin
Driussi (Poloz/73)
Paredes
Sjatov (Kranevitter/90)
Kokorin (Dzjoeba/107)
  Jensen
Klaiber
Leeuwin (Bahebeck/106)
Janssen
Braafheid (v.d.Maarel/75)
v.d.Streek
Ayoub
Labyad
Emanuelson
Dessers
Kerk (Görtler/89)

Keetels schiet Oranje in thriller naar finale tegen BelgiŽ

In de 49ste minuut van de halve finale op het EK hockey in Amstelveen ontplofte het elektrisch geladen Wagener Stadion toen Marloes Keetels met een doffe klap Oranje in de halve finale tegen Engeland op voorsprong schoot. Het was een bevrijdende treffer in de wedstrijd waarin Nederland vooral in het tweede kwart op het punt van breken stond. Toch rekenden de Nederlandse dames uiteindelijk af met hun plaaggeest uit het verleden.

Het gevecht tussen de regerend wereldkampioen en de regerend Europees en olympisch kampioen ontaardde zich in een thriller. Het was de eerste wedstrijd in het vrouwentoernooi die voor het oranjepubliek zenuwslopend was. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd en zochten de aanval.

Het was duidelijk dat, na poulewedstrijden tegen Spanje, België en Tsjechië, dit voor Nederland de eerste serieuze krachtmeting was. Na de 10-0 overwinning op Tsjechië barstten de dames van het zelfvertrouwen. De Engelsen plaatsten zichzelf liever in de underdogpositie, hoewel ze zowel in de EK-finale van 2015 als de olympische finale van 2016 Nederland een gigantische dreun hadden verkocht.

Het eerste grote wapenfeit in de wedstrijd was voor Engeland. Na vier minuten was het de opgestoomde verdediger Susannah Townsend die de bal over de grond op het Nederlandse doel afvuurde. Keepster Anne Veenendaal, die in tegenstelling tot de poulefase de hele wedstrijd keepte, stond goed opgesteld en bracht knap redding. Zo was duidelijk dat Oranje niet moest denken dat het al in de finale stond.

Dat neemt niet weg dat Nederland sterk aan het duel begon. Het overwicht was in het eerste kwart voor Oranje, dat via Laurien Leurink en Frédérique Matla enkele kansjes kreeg. Even leek het erop alsof het een kwestie van tijd was voor Nederland het doel van Maddie Hinch hevig onder vuur ging nemen.

Bray had de 0-1 op de stick
De wedstrijd kantelde in het tweede kwart. Engeland nam het initiatief volledig over en drong enkele keren dreigend de Nederlandse cirkel binnen. Na een penibele situatie voor het doel kregen de Engelsen hun eerste strafcorner. Het was billenknijpen, maar Zoe Shipperley sloeg niet gericht genoeg en Nederland kon de bal wegwerken. De Engelsen probeerden door te drukken. Een geslagen voorzet vanaf de rechterflank tipte Sophie Bray maar net voorlangs. Tien seconden voor rust kreeg Engeland haar tweede strafcorner, die uitmondde in de derde. Het leverde niets op. Nederland kwam met de schrik vrij.

Na rust herpakte Nederland zich, onder meer met enkele gevaarlijke dribbels van Frédérique Matla. Laura Nunnink kreeg een schietkans, maar zij handelde niet snel genoeg en kon net niet goed uithalen voor een Engelse verdedigster ingreep. Aan de andere kant kwam Engeland ook enkele keren gevaarlijk in de Nederlandse cirkel. Het duel ontaardde zich in een wedstrijd die alle kanten kon opgaan.

Tot elf minuten voor tijd Marloes Keetels toesloeg en alles veranderde. Het was een treffer die de wedstrijd opnieuw deed kantelen, dit keer in het voordeel van Nederland. Het gevreesde slotoffensief van de Engelsen bleef uit. Ondanks het opstellen van een vliegende keepster kwam Oranje op het einde van de wedstrijd geen moment meer in de problemen. Op het laatste fluitsignaal ging het publiek op de banken staan en barstte het feest los.

Zaterdag in de finale wachten de Red Panthers van België, die het twee maanden geleden tijdens de Hockey World League nog volstrekt onmogelijk achtten dat zij dat toernooi van Nederland zouden winnen. Dit EK won Nederland in de poulefase al met 1-0 van de zuiderburen. De weg naar de eerste hoofdprijs sinds het WK van 2014 in Den Haag ligt open.

Volleybalsters kunnen WK-tickets bijna boeken na zege op TsjechiŽ

De Nederlandse volleybalsters kunnen de tickets naar Japan voor het wereldkampioenschap volgend jaar alvast boeken, de ploeg heeft ook de derde wedstrijd in de WK-kwalificatie gewonnen. In het Rotterdamse Topsportcentrum werd Tsjechië met 3-0 verslagen. De setstanden waren 25-18, 25-22 en 25-18. 

Nederland zette eerder al Griekenland en België met 3-0 opzij. De komende dagen volgen nog wedstrijden tegen Slovenië (zaterdag) en Bulgarije (zondag). Nederland gaat met drie zeges zonder een set weg te geven aan de leiding in de groep. Bulgarije volgt op plek twee dat drie keer met 3-1 won. België is derde met twee zeges. Slovenië volgt met één zege en tenslotte hebben Tsjechië en Griekenland nog niet weten te winnen. 

De beste twee landen plaatsen zich voor het WK. Nederland is op het extra kwalificatietoernooi aangewezen, omdat het zich begin juni tijdens het eerste kwalificatietoernooi in de beslissende wedstrijd liet verrassen door Azerbeidzjan.

Sonic Forces toont 'Tag'-gameplay

In Sonic Forces heb je zogenoemde 'tag levels'. In deze levels werkt je zelfgemaakte personage samen met Sonic om de hindernissen te overwinnen. In de praktijk dien je de juist vaardigheid van een van de twee op het juiste moment gebruiken. Sonic Forces moet eind dit jaar uitkomen voor PS4, Xbox One, Switch en pc.

Als bonus hebben we een ook 'VS. Metal Sonic Remix' uit de soundtrack toegevoegd.

Rainbow Six Siege gratis speelbaar dit weekend

Tom Clancy's Rainbow Six Siege is aankomend weekend gratis te spelen op alle beschikbare platforms. Voor PlayStation 4 en pc is het gratis weekend al begonnen, Xbox One-bezitters moeten nog even wachten tot 23.00 uur.

De tijdstippen waarop de gratis periode eindigt zijn om een of andere reden nogal wisselend per platform: de PS4-versie is gratis tot maandag 16.00 uur, de Xbox One-versie tot maandagochtend 9.00 uur en de pc-versie tot zondagavond 22.00 uur. Klik hier voor de betreffende linkjes per platform als je meteen met Siege aan de slag wil. Voor PS4-spelers is PS Plus vereist en voor Xbox One-spelers een Gold-abonnement.

Rainbow Six Siege wordt in ieder geval op pc nog erg veel gespeeld, en stond eerder deze maand nog op de tiende plaats van meest gespeelde games op Steam.

Blu-ray: Going in Style

In de misdaadkomedie Going in Style volgen we de drie bejaarde vrienden Joe (Michael Caine), Willie (Morgan Freeman) en Albert (Alan Arkin) die plannen hebben om een bank te overvallen nadat hun pensioenfonds besloten heeft om de geldkraan dicht te draaien. Het gaat allemaal niet zonder slag of stoot, maar de veteraanacteurs doen het geheel in stijl. Het is een vermakelijke komedie om thuis te bekijken, maar verder geen hoogvlieger zoals de gelijknamige film uit 1979 waarop Going in Style is gebaseerd.

Knack II is leuker met twee

De grote nieuwigheid in Knack II is dat je de volledige game in co-op kunt spelen. Bekijk hoe een rode en een blauwe Knack twintig minuten lang samenwerken in het onderstaande filmpje. Knack II komt op 6 september en is exclusief voor PS4.

De originele Knack was een PS4-launchgame die redelijk negatief werd ontvangen (Metacritic: 54). De sequel op de actie-platformer belooft verbeteringen, zoals meer variatie in de levels.

Hassan 5e op 800 meter, Semenya pakt Diamond League-titel

Atlete Sifan Hassan is tijdens de eerste avond met Diamond League-finales, gehouden in Zürich, als vijfde geëindigd op de 800 meter. De Nederlandse begon weer achterin het veld, maar schoof langzaam naar voren op het moment dat ook wereldkampioene Caster Semenya dat deed. De Zuid-Afrikaanse beschikte echter over beduidend meer energie, want met zo'n 300 meter te lopen zette Semenya de versnelling in.

Hassan kon niet volgen en dat gold ook voor de rest. Semenya sloeg zo een gat en snelde naar de winst in wederom een toptijd van 1:55,84 minuten. Francine Niyonsaba uit Burundi bleef nog net binnen een seconde, voor de Keniaanse Margaret Wambui. Ook Habitam Alemu uit Ethiopië kwam in de slotmeters nog voorbij Hassan, die eindigde in 1:57,12.

Glory 44: kickbokstitel moet terug naar Nederland

Glory heeft weer een enorm goed programma neergezet voor kickboksgala Glory 44 in Chicago. De Nederandse Surinamer Murthel Groenhart zal dolgraag plaaggeest Cédric Doumbé een lesje willen leren, kampioene Tiffany van Soest zal haar titel verdedigen tegen Meryem Uslu in een hopelijk spetterend damesgevecht en publiekslieveling Catalin Morosanu uit Roemenië zal weer op zijn kenmerkende manier een keiharde knokpartij gaan neerzetten tegen de Poolse zwaargewicht Michal Turynski.


Glory 44 promo (Bron: Youtube)

Doumbé vs Groenhart
De Fransman is ongetwijfeld de beste kickbokser in z'n gewichtsklasse op dit moment. Hij is al twaalf partijen ongeslagen en heeft daarbij bijna de gehele top in de weltergewichtsklasse overwonnen. De enorm actieve kickbokser heeft die twaalf partijen in nog geen achttien maanden afgewerkt en het lijkt hem allemaal enorm makkelijk af te gaan. Topkickbokser Nieky Holzken werd tot tweemaal toe neergezet als beginneling en de Zwitser Yoann Kongolo werd ook met speels gemak weggezet.

Groenhart heeft Doumbé al maanden lopen tergen op social media en na zijn controversiële overwinning op Harut Gregorian mocht hij dan toch eindelijk opgaan voor het titelgevecht tegen de Fransman. Hun vorige ontmoeting, in maart 2016, verliep voor de Nederlander niet helemaal zoals gewenst. De lichtvoetige Doumbé domineerde alle drie de rondes door middel van zijn inmiddels karakteristiek snelle combinaties vanaf de buitenkant, mooie beentrappen en uiteraard zijn uitgekiende psychologische spelletjes.

Groenhart leek in dat gevecht langzaam, met slecht voetenwerk en hij kon geen indruk maken met bijvoorbeeld zijn harde knieën. Ogenschijnlijk had Doumbé hem van slag gebracht met zijn irritante gedrag in de ring. Doumbé is iemand die het uitdelen van stoten en trappen net zo belangrijk vindt als iemand van slag te brengen met woord en gedrag.


Murthel Groenhart (Bron: Youtube)

Als Groenhart deze partij wil winnen, dan zal hij rustig in zijn hoofd moeten blijven en zich niet uit de tent laten lokken en vertrouwen op zijn vernietigende knieën en high-kicks.

Tiffany van Soest vs Meryem Uslu
De Amerikaanse Van Soest kan niet wachten tot het moment daar is en ze haar titel voor het eerst kan verdedigen. De Californische schone met Nederlands bloed, haar Indische opa migreerde naar Nederland, trouwde een Nederlandse waarmee hij besloot in de VS een nieuw leven op te bouwen, veroverde de Glory titel afgelopen mei.

De 27-jarige Time Bomb is inmiddels al aardig populair bij de kickboksfans aan het worden. Haar snelle voetenwerk, gecombineerd met vlijmscherpe counters, maken haar partijen een genot om naar te kijken en het zal een zware dobber worden om een kandidaat te vinden die haar zou kunnen verslaan.

De Duitse Meryem Uslu mag als eerste proberen de titel af te nemen van Van Soest. Op korte termijn werd zij als vervanger opgeroepen en het zal lastig voor haar zijn om zich in korte tijd optimaal te kunnen voorbereiden op de kampioene.  Toch is zij geen kleintje, aangezien ze al meerdere muay thaibokskampioenschappen op haar naam heeft staan.

Dit gevecht zal bol staan van technisch vernuft en harde stotenwisselingen, zeker een partij om naar uit te kijken dus.


Kampioene Tiffany van Soest (Bron: Youtube)

Overig programma Glory 44:
finale weltergewicht toernooi
winnaar halve finale 1 vs winnaar halve finale 2

Richard Abraham vs. Daniel Morales

halve finales weltergewicht toernooi
Casey Greene vs. Antoine Pinto
Karim Benmansour vs. Harut Grigorian

Superfight Series
Cătălin Moroșanu vs. Michal Turynski
Dustin Jacoby vs. Sean Choice
Warren Thompson vs. Robert Thomas
Rafal Dudek vs. Nate Richardson
Victor Pinto vs. Adrian Maxim 

Kickboksgala Glory 44 wordt gehouden op vrijdag 25 augustus in Sears Centre te Hoffman Estates, Verenigde Staten. Het gala is gratis te volgen voor Ziggo-kijkers op Ziggo Sport kanaal 14, de uitzending begint op zaterdag 26 augustus om 4:30 uur.

Verken de European Dead Zone van Destiny 2

De European Dead Zone is een nieuw gebied in Destiny 2. Volgens Bungie is het de grootste speelplaats die ze ooit hebben gemaakt. Naast verkennen kun je uiteraard veel van de nieuwe activiteiten die deze sequel heeft toegevoegd doen. Het onderstaande filmpje toont hoe dat er ongeveer uit gaat zien.

Destiny 2 komt op 6 september uit voor PS4 en Xbox One. De pc-versie komt op 24 oktober uit.

Kabinetsformatie: 'heikele kwesties afgesloten'

De vier partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet "sluiten ook heel ingewikkelde onderwerpen langzaam maar zeker af". Dat is "moedgevend", zei ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers na afloop van een dag vergaderen op een Hilversums landgoed.

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie verhuisden donderdag van Den Haag naar een buiten in Hilversum, waar ze een nachtje blijven en vrijdag doorpraten. CDA-voorman Sybrand Buma merkte "nu al dat een andere omgeving gewoon echt fijn is om weer op een andere manier naar alles te kijken". Hij waarschuwde wel dat "het na die twee dagen niet ineens af is".

Ook VVD-leider Mark Rutte bespeurde geen versnelling in de onderhandelingen. "Er ligt morgen geen akkoord." Wel "is de sfeer goed"tussen de beoogde coalitiepartners.

Onderhandelaars 'sluiten heikele kwesties af'
Kabinetsformatie: 'heikele kwesties afgesloten' (Foto: ANP)

Schippers grijpt naast Diamond League-titel op 200 meter na nederlaag

Dafne Schippers is er donderdag niet in geslaagd de Diamond League-titel op de 200 meter voor zich op te eisen. De Nederlandse verzamelde dit seizoen meer punten dan wie dan ook, maar dat zegt vanaf dit jaar niks meer: de acht atleten met het hoogste puntenaantal per onderdeel plaatsen zich voor de finales, die in Zürich en Brussel gehouden worden. De winnaars van de finales worden vervolgens gekroond tot kampioen, in plaats van de atleet met het hoogste puntenaantal.

In Zürich stond donderdag de eerste helft van de finales op het programma, waaronder die op de 200 meter bij de vrouwen. Schippers vertrok daarin sterk en kwam ongeveer gelijk met Marie-Josée Ta Lou en Elaine Thompson de bocht uit. Alledrie werden in de laatste meters echter voorbijgelopen door een fantastisch opzettende Shaunae Miller-Uibo uit de Bahama's.

De 400 meterspecialiste liep op de 200 meter dit seizoen slechts één Diamond League-wedstrijd, maar mocht door afzeggingen alsnog meedoen aan de finale. Met een geweldige tijd van 21,88 seconden sprintte ze naar de titel, voor Thompson (22,00), Ta Lou (22,09) en wereldkampioene Schippers (22,36).

Deens OM verdenkt duikbootbouwer nu van moord

Het Openbaar Ministerie van Denemarken verdenkt duikbootbouwer Peter Madsen nu van moord op de Zweedse journaliste Kim Wall en lijkschennis. Een politiewoordvoerder bevestigde donderdag dat de officier van justitie Madsen dat ten laste gaat leggen wanneer het voorarrest op 5 september afloopt. De aanwijzingen zijn inmiddels sterk genoeg om de aanklacht aan te passen en de verdachte langer in hechtenis te houden.

Madsen zat sinds 12 augustus vast op beschuldiging van dood door ernstige nalatigheid. Het OM gaat er nu van uit dat hij Wall om het leven heeft gebracht en haar lichaam in stukken gehakt. Tot dusver is alleen de romp van het slachtoffer gevonden. Mogelijk zijn aan de Zweedse kant van de Sont meer stoffelijke resten aangespoeld. Een wandelaar zag in de buurt van Falsterbo iets in het water drijven dat een lichaamsdeel zou kunnen zijn en alarmeerde de politie.

Deens OM verdenkt duikbootbouwer nu van moord
Deens OM verdenkt duikbootbouwer nu van moord (Foto: ANP)

'Che Guevara held met donkere kant'

Tv-maker Erik Dijkstra reisde voor de vierdelige BNNVARA-documentaireserie over Che Guevara in zijn voetsporen door Zuid-Amerika. Het is in oktober vijftig jaar geleden dat de Argentijns marxistisch revolutionair en Cubaanse guerrillaleider werd geëxecuteerd. Dijkstra beschouwt Che persoonlijk als held, zei hij bij de seizoenspresentatie. "Maar wel met een donkere kant."

"Ik was vroeger wel van Che. Ik kom uit zo'n ouderwetse linkse familie en had ook een vlag van hem op mijn kamer. Al wist ik maar half wat de tekst 'hasta la victoria siempre' betekende. Ik vond hem wel stoer. Later, toen ik geschiedenis ging studeren, ontdekte ik ook zijn andere kant."

Dijkstra gaat in de serie op zoek naar de 'man achter de mythe'. Hij heeft voor de serie Che: Leven en Erfenis van een Revolutionair', die 6 september begint, familie, vrienden en vijanden van Che gesproken. "Mensen die van hem hielden, maar ook die tegen hem vochten."

'Che Guevara held met donkere kant'
'Che Guevara held met donkere kant' (Foto: BuzzE)

Nederland wil 13 miljoen van Deutsche Bank

De Nederlandse staat wil zeker 13 miljoen euro zien van Deutsche Bank. De bank heeft geld gestald bij de Nederlandse staat, maar vindt dat het daar geen negatieve rente voor hoeft te betalen.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem stapt nu naar de rechter om de Duitse bank tot betalen te bewegen. De minister schrijft in een brief aan de Kamer dat alle andere partijen die geld in Nederland stallen wel negatieve rente betalen.

Partijen die geld bij de Nederlandse staat parkeren krijgen hier normaal een rentevergoeding voor, maar vanwege de lage rentestand is het juist de staat die er geld aan verdient.

De zaak dient bij de zogeheten Commercial Court in Londen, omdat het contract tussen DB en de staat volgens Engelse regels is opgesteld. Het verschuldigde bedrag loopt in de tussentijd volgens de minister op.

Nederland wil 13 miljoen van Deutsche Bank
Nederland wil 13 miljoen van Deutsche Bank (Foto: ANP)

Ontuchtverdachte De Bilt doet zelfmoordpoging

De 27-jarige medewerker van een buitenschoolse opvang in De Bilt die wordt verdacht van kindermisbruik, heeft een zelfmoordpoging gedaan. Hij deed dat donderdagochtend in zijn cel, meldde het Openbaar Ministerie (OM). Na de mislukte poging is de man naar het ziekenhuis gebracht.

Pedagogisch medewerker Bart C. wordt verdacht van misbruik van meerdere jonge kinderen. De man uit Utrecht werd opgepakt nadat twee kinderen uit een gezin hun ouders hadden verteld dat zij seksuele handelingen bij hem moesten verrichten. Nadat justitie alle ouders van kinderen op de opvang had bijgepraat, kwamen nog enkele aangiften binnen. Het exacte aantal heeft het OM niet bekendgemaakt.

Ontuchtverdachte De Bilt doet zelfmoordpoging
Ontuchtverdachte De Bilt doet zelfmoordpoging (Foto: ANP)

Ex-renner Bobridge aangeklaagd wegens drugsverkoop

Als sporters in de problemen komen door drugs heeft het vaak met doping te maken, of anders toch wel met een uitstapje waarbij men iets te enthousiast van alles naar binnen snoof. Bij oud-wielrenner Jack Bobridge geen van dat alles: de 28-jarige Australiër is aangeklaagd wegens het verkopen van honderden xtc-pillen.

Bobridgde werd woensdag opgepakt in zijn woning in Perth en is inmiddels vrij op borgtocht. Een undercoveractie van de politie, gericht op dealers van partydrugs, bracht hen op het spoor van Bobridge.

De Australiër won vorig jaar op de Olympische Spelen zilver op de ploegenachtervolging, net als vier jaar eerder in Londen. Vanwege reumatische problemen moest hij in november een einde maken aan zijn carrière. Hij was op dat moment op de weg ploeggenoot van Bauke Mollema bij Trek-Segafredo.

Springruiters met hakken over de sloot naar finale landenwedstrijd EK

De Nederlandse springruiters zijn bij de Europese kampioenschappen paardensport in het Zweedse Gothenburg donderdag met de hakken over de sloot doorgedrongen tot de finale van de landenwedstrijd, die vrijdag wordt verreden.

Net als woensdag kregen alle vier de ruiters van bondscoach Ehrens fouten aan hun broek. De titelverdediger staat nu op een tiende plaats en gaat daarmee als laatste land naar de finale. Met één strafpunt voor tijdsoverschrijding deed Harrie Smolders het met Don VHP Z het beste. Debutant Ruben Romp kreeg maar liefst veertien strafpunten bijgeschreven. Marc Houtzager werd met een zware fout op de muur en ook nog één tijdfout in totaal met vijf strafpunten opgescheept. Jur Vrieling liet met zijn paard het middelste element van de driesprong in het zand vallen en werd beloond met vier strafpunten.

Het ging niet makkelijk voor Nederlandse springruiters op het Europees kampioenschap in Göteborg, maar het net goed genoeg voor een plaats in de laatste ronde. "Het was een hele klus vandaag, maar ook hele mooie sport. Er gebeurde overal van alles in het parcours, het was goed en fair gebouwd. Laat ik het simpel formuleren, bepaalde wedstrijden loopt het en dan loopt ook de tijd. Nu loopt het niet zoals het zou moeten lopen en dan zit alles een klein beetje meer tegen. Al met al sprongen ze weer niet slecht, maar het kwartje rolt de verkeerde kant op. Hopelijk dat morgen het balletje wel een keer de goed kant op rolt en dat we op zijn minst drie nul rondjes neer kunnen leggen. Dat zit er in en dan hopen we toch nog een beetje in de middenmoot te eindigen en met de kop omhoog naar huis te gaan. En natuurlijk dat we in het individuele veld nog een beetje bij blijven. We blijven strijden", aldus bondscoach Erens. 

Morgen wordt de landenwedstrijd vervolgd met de tweede manche. Het resultaat van de beste drie teamruiters telt daarbij mee voor het landenklassement. In deze manche gaan in totaal 50 combinaties van start, naast de ruiters uit de beste tien teams, wordt de startlijst aangevuld met de beste individuele ruiters van de overige landen.

Lieke Martens nu ook beste Europese voetbalster

Lieke Martens is uitgeroepen tot beste voetbalster van Europa. Ze kreeg de onderscheiding na afloop van de loting van de Champions League. De andere genomineerden waren de Deense Pernille Harder en de Duitse Dzsenifer Marozsán.

Eerder deze maand werd Martens tijdens het EK, dat door Oranje werd gewonnen, al uitgeroepen tot beste speelster van het kampioenschap.

De aanvalster stapte deze zomer over van FC Rosengard naar Barcelona. "Dit is ongelooflijk, heel bijzonder. Ik had het nooit kunnen doen zonder mijn ploeggenoten. Ik ben sprakeloos..."

De winnares werd bepaald op basis van een stemronde onder trainers en journalisten.

CL: Feyenoord loot Shakhtar, Man. City en Napoli

Feyenoord moet het in de groepsfase van de Champions League op gaan nemen tegen Shakhtar Donetsk, Manchester City en Napoli. Dit heeft loting in het Prinsdom Monaco uitgewezen.

Voor de loting zat Feyenoord in Pot 4, waardoor de Rotterdammers aan drie sterkere teams gekoppeld zouden worden. De Rotterdammers werden echter ingedeeld in Groep F, waardoor de regerend landskampioen teams als FC Barcelona, Bayern München, Real Madrid en Chelsea wist te ontlopen.

Dit betekent echter niet dat het makkelijk zal worden. Shakhtar is de landskampioen van Oekraïne, maar kan niet in eigen stadion spelen, waardoor uitgeweken wordt naar Charkov. Manchester City kon vorig jaar Chelsea niet van de landstitel afhouden, maar coach Pep Guardiola doet dit jaar een nieuwe poging. Hiervoor heeft de club maar liefst 244 miljoen euro uitgegeven aan nieuwe spelers. Napoli eindigde vorig jaar als derde in de Serie A. Bekendste spelers bij de club zijn spits Dries Mertens (ex-PSV) en zijn vervanger Arek Milik (ex-Ajax).

In andere groepen staan enkele affiches om van te likkebaarden op het programma. Zo neemt in Groep B Bayern München het op tegen Paris Saint-Germain. In Groep C is het Chelsea dat speelt tegen Atlético Madrid, terwijl in Groep D Juventus en FC Barcelona ingedeeld zijn. Peter Bosz krijgt het met Borussia Dortmund zwaar in Groep H. Hij moet het met zijn ploeg opnemen tegen Real Madrid, Tottenham Hotspur en APOEL Nicosia.

Belgische hockeysters voor het eerst in EK-finale

De Belgische hockeydames hebben zich in Amstelveen voor het eerst in de geschiedenis geplaatst voor de halve finales van het EK. De Red Panthers waren ietwat verrassend te sterk voor Duitsland.

België begon al prima en creeërde in het eerste kwart de meeste kansen, maar kon nog niet tot scoren komen. Duitsland ging in het tweede kwart een stuk beter spelen, maar het waren de Belgische dames die halverwege de voorsprong in handen hadden: op aangeven van Barbara Nelen zette Jill Boon haar team op een 1-0 voorsprong.

De Duitse dames begonnen in het derde kwart weer beter, maar wederom nam België het commando over. Strafcorners werden door de Belgische speelsters niet afgemaakt en dus bleef het spannend, maar de Panthers hielden knap stand: 1-0.

Nederland en Engeland spelen in een herhaling van de olympische finale om de tweede finaleplek.

Piquť niet bezorgd om toekomst Messi

Gerard Piqué is niet bang dat Lionel Messi in navolging van Neymar weg wil uit Barcelona. De Argentijn heeft zijn contract nog steeds niet verlengd.

Messi en Barça kwamen vorige maand tot een akkoord voor een nieuwe verbintenis, maar de laatste handtekeningen zijn nog niet gezet. "Ik ben totaal niet bezorgd dat Leo nog niet heeft getekend. Ik ken hem en ik weet zeker dat hij meer van Barcelona houdt dan wie dan ook", zegt Piqué tegen El Mundo Deportivo.

Messi en Neymar plagen Piqué via Instagram. Woensdag werden de geruchten over Messi's mogelijke twijfels aangewakkerd door enkele foto's op social media. De sterspeler werd gezien op een feestje met Neymar, slechts enkele uren nadat Barcelona juridische stappen tegen de Braziliaan aankondigde. Sommigen zagen de foto's als een teken dat Messi boos is op de clubleiding, wegens het statement over Neymar.

Volgens Piqué, die ook op het feestje was, berust het echter op toeval. "We zijn niet boos op het bestuur. Toen dat statement naar buiten kwam, waren wij al op dat feestje. We wisten het helemaal niet", aldus de Spanjaard. "Ik begrijp dat het veel fans pijn doet dat Neymar weg is. Maar men moet ook begrijpen dat hij jaren onze teamgenoot was en dat hij een goede vriend is."

WŲber (19) naar Ajax als vervanger voor Sanchez

Ajax heeft de beoogde opvolger van de naar Tottenham Hotspur vertrokken Davinson Sanchez al binnen. De 19-jarige Oostenrijker Maximilian Wöber komt over van Rapid Wien. De Amsterdammers betalen naar verluidt 7,5 miljoen euro voor Wöber.

Technisch directeur Marc Overmars nodigde Wöber vorig jaar in de zomer al uit om naar Amsterdam te komen en dat blijkt nu een voorbode van de transfer. Veel ervaring heeft de verdediger nog niet: in november 2016 debuteerde hij in Wenen in de hoofdmacht, waar hij uiteindelijk tot 24 wedstrijden kwam.

'Handelsoorlog VS kost iedereen geld'

Als de Verenigde Staten een handelsoorlog beginnen, zijn er geen winnaars. Ook de VS zelf gaan erop achteruit, berekende De Nederlandsche Bank (DNB). Aanleiding van de studie naar de gevolgen van een protectionistisch marktbeleid zijn de dreigementen van president Donald Trump om importheffingen in te voeren.

Bij eenzijdige importheffingen van 20 procent voeren de VS op korte termijn minder producten in, schetst DNB. Producten worden duurder, de inflatie stijgt en daarom wordt de rente verhoogd. De investeringen zullen dan dalen. Amerikaanse exporteurs krijgen te maken met duurdere halffabrikaten en onderdelen en daar leidt de Amerikaanse uitvoer onder. Uiteindelijk lijdt de hele wereldhandel onder de Amerikaanse importheffing, stelt DNB.

Voor een beter beeld van de mogelijke impact op de lange termijn bekeek DNB de gevolgen van tegenmaatregelen van andere landen. Ook hierbij zijn de effecten ongunstig. DNB gaat tevens uit van een 2 procent lagere productiviteit, doordat er minder internationale concurrentie is en minder mogelijkheid tot specialisatie wereldwijd.

DNB was bij monde van president Klaas Knot al eerder kritisch over protectionisme. De centrale bank meent dat "handelsrelaties te complex" zijn en "het globaliseringsproces te ver gevorderd"is om de eigen economie met importheffingen te kunnen stimuleren.

'Handelsoorlog VS kost iedereen geld'
'Handelsoorlog VS kost iedereen geld' (Foto: ANP)

Hof verdubbelt straf voor bestelen bejaarden

Twee verdachten hebben in hoger beroep een veel hogere straf gekregen voor het bestelen van bejaarden dan de politierechter hen eerder oplegde. Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde beiden tot twaalf maanden cel. Eerder hadden ze van de politierechter een half jaar cel gekregen, maar daartegen waren ze in beroep gegaan. De aanklager bij het hof had opnieuw zes maanden cel geëist.

Het hof noemt de geraffineerde wijze waarop de twee te werk gingen, de kwetsbare doelgroep en het risico op herhaling als redenen voor de hogere celstraf. Het gaat om een man en vrouw van begin twintig zonder bekende woon- of verblijfplaats.

Het tweetal keek in verschillende winkels stiekem de pincode af van oude mensen. Later spraken zij deze mensen aan om de weg te vragen, waarbij ze de pinpas wisten te stelen. Met de bankpasjes en afgekeken pincodes haalden zij telkens 1000 tot 2000 euro van de rekening van hun slachtoffers af.

Het hof spreekt van een planmatige aanpak en laakt dat de twee geen enkele verantwoording hebben genomen voor hun daden.

Hof verdubbelt straf voor bestelen bejaarden
Hof verdubbelt straf voor bestelen bejaarden (Foto: ANP)

Opgepakte chauffeur te dronken voor verhoor

De Spaanse bestuurder van een busje die woensdagavond werd opgepakt in verband met de terreurdreiging in Rotterdam, was te dronken om meteen te kunnen verhoren. De man heeft eerst zijn roes moeten uitslapen voordat de politie hem echt aan de tand kon voelen, zegt een woordvoerder van de politie.

De man zit nog steeds vast voor verhoor. Afhankelijk van de verklaring en de uitkomsten van het onderzoek, wordt waarschijnlijk donderdag besloten of de man langer vast blijft of wordt vrijgelaten.

De chauffeur werd opgepakt toen hij met zijn busje, waarin hij gasflessen vervoerde, in de buurt van de Maassilo rondreed. Daar was op dat moment een popconcert afgeblazen, omdat er informatie was binnengekomen over een mogelijke terreuraanslag. Hij werd aan de kant gezet, omdat hij opviel door zijn rijstijl.

Het kan zijn dat de man gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was, zegt de politie. Onderzoek en verhoor moeten daar volledige zekerheid over geven.

De Spanjaard is monteur en had gasflessen nodig voor zijn werk.

Opgepakte chauffeur te dronken voor verhoor
Opgepakte chauffeur te dronken voor verhoor (Foto: ANP)

BNNVARA door als ťťn merk

BNNVARA presenteert zich vanaf nu als één merk. De twee omroepen fuseerden in 2014, maar bleven hun programma's sindsdien nog wel onder hun eigen naam voeren. Daar komt nu verandering in, onthulde directeur Gerard Timmer tijdens de seizoenspresentatie in Hilversum. Radio-dj Frank van der Lende begint donderdagmiddag als eerste met zijn radioshow op 3FM onder de noemer BNNVARA.

Volgens Timmer, die eveneens een nieuw logo onthulde, was het destijds niet voor iedereen een voor de hand liggende fusie. "Twee ontzettend sterke merken met hun eigen identiteit en culturen. Daarom kozen we er aanvankelijk voor beide merken overeind te houden", vertelde de directeur. "De afgelopen drie jaar merkten we echter dat we dichter bij elkaar lagen dan we dachten." Door samen door te gaan als één merk, is volgens hem sprake van een krachtigere en sterke mediaorganisatie. Dat gebeurt onder het motto: ontdekken, onthullen en ontketenen.

BNNVARA door als één merk
BNNVARA door als één merk (Foto: BuzzE)

Games with Gold voor september bekendgemaakt

September nadert en dat betekent nieuwe Games with Gold. Abonnees van kunnen Xbox Live Gold binnenkort weer zonder extra kosten vier games downloaden voor Xbox 360 en Xbox One.

Voor Xbox One worden Forza Motorsport 5 (1 - 30 september) en Oxenfree (16 september - 15 oktober) gratis aangeboden; voor Xbox 360 zijn de gratis games Hydro Thunder Hurricane (1 - 15 september) en Battlefield 3 (15 - 30 september). Zit er deze maand voor jou iets leuks tussen?

Games with Gold september 2017

Ritwinst Marczynski, Froome behoudt rood

De zesde etappe in de Ronde van Spanje, van Villa-Real naar Sagunt, is gewonnen door Tomasz Marczynski. De Pool was de rapste in de eindsprint van drie man. Chris Froome behield de rode leiderstrui.

Vanaf de start was het onrustig. Uiteindelijk  ontstond er een kopgroep van 38 man. Deze bleef geruime tijd intact, maar op 91 kilometer van de meet gingen Maxime Monfort (Lotto Soudal) en Bob Jungels (Quick-Step Floors) er vandoor. Het duo kreeg een maximale voorsprong van zo'n 45 minuten, maar werd weer teruggepakt. De voorsprong van de kopgroep op het peloton was rond de drie minuten.

Op de laatste klim van de dag trok Contador door. Froome kon echter volgen, maar andere renners moesten wel lossen. Pantano liet zich terugzakken uit de kopgroep om Contador te helpen. Vlak achter Froome viel Van Garderen hard net onder de top, ook Jesper Hansen en Axel Domont lagen erbij.

Vooraan reden  Enric Mas (Quick-Step Floors), Pavel Poljanksi (Bora) en Tomasz Marczynski (Lotto-Soudal). Froome, Contador, Pantano en Polanc zaten daar een minuut achter. Daartussen reed een deel van de oude kopgroep.

Zo'n twintig kilometer voor de meet kregen de drie koplopers gezelschap van Pedrero en Luis Leon Sanchez. Contador en Froome werden weer ingelopen door de groep met de andere favorieten. Het verschil van de vijf koplopers met de groep Froome/Contador was echter maar twaalf tellen.

Ze kwamen tot vier seconden, maar nadat Luis Leon Sanchez en Pedrero uit de voorste groep waren weggevallen, liep het verschil weer op. Vijf kilometer voor de meet was het verschil 36 seconden. De strijd om de ritwinst ging tussen twee Polen en een Spanjaard. Marczynski was  in de eindsprint Poljanksi en Mas de baas.
 

Lindeman verlengt bij LottoNL-Jumbo

Bert-Jan Lindeman rijdt ook volgend jaar in dienst van LottoNL-Jumbo. De Nederlandse WorldTour maakte dat vandaag bekend op de website van de ploeg. 

"Ik ben hier op mijn plek en blij met mijn rol'', zei Lindeman. "Ik ben er om de kopmannen te ondersteunen en soms krijg ik mijn eigen kansen. Wat me het meeste aanspreekt, is dat er in onze ploeg echt aan de renners wordt gewerkt om ze beter te maken. Ik word zelf ook nog steeds beter.''

Lindeman is momenteel actief in de Ronde van Spanje. Twee jaar geleden boekte hij daarin het grootste succes uit zijn carrière door de zevende etappe te winnen.

Blok: dreiging Rotterdam was idiote actie

Stef Blok, minister van Veiligheid en Justitie, spreekt rond de vermeende terreurdreiging in Rotterdam van een 'idiote actie'. Voor de microfoon van BNR Nieuwsradio heeft Blok het over 'de verspreider van het bericht', die inmiddels is aangehouden. De minister bevestigt dat dat de 22-jarige man uit Brabant is die in de nacht van woensdag op donderdag is aangehouden. De politie ontving woensdag een bericht met zeer concrete informatie over een op handen zijnde aanslag met geweld tijdens een concert in de Maassilo in Rotterdam.

"We zijn uiteraard heel benieuwd van hem te horen waarom hij deze idiote actie heeft gepleegd. We willen van deze meneer weten waarom hij het bericht naar buiten heeft gebracht waarop wij het concert in de Maassilo moesten afgelasten. Daarover wordt hij op dit moment aan de tand gevoeld."

Blok spreekt van een "zeer alarmerend bericht" dat door de verdachte is verspreid. Hij wil mede daarom ook niet spreken van loos alarm. "Helaas moet je dan soms dit soort maatregelen nemen".

Zorgelijk
Volgens Blok was het bericht in combinatie met andere informatie "zodanig zorgelijk" dat burgemeester en politie de beslissing hebben genomen om het concert af te gelasten. "Gelukkig hebben we kunnen constateren dat de dreiging niet is omgezet in actie, maar iemand die dit soort dingen verspreidt, daar is iets goed mis mee", aldus de minister.

Omdat het onderzoek nog loopt, kan Blok weinig kwijt over de precieze achtergrond van het dreigende bericht. Hij kan niet zeggen of bijvoorbeeld radicalisering een rol speelt of dat het gaat om een uit de hand gelopen grap.

Blok: dreiging was idiote actie
Blok: dreiging was idiote actie (Foto: ANP)

Vermisten na enorme aardverschuiving Zwitserland

Na een enorme aardverschuiving in Zwitserland zijn zeker acht mensen vermist. In het kanton Graubünden schoof woensdag naar schatting zo'n vier miljoen kubieke meter steen, modder en andere zooi van de 3369 meter hoge Piz Cengalo naar beneden.

Volgens de Zwitserse politie gaat het bij de vermisten om Zwitsers, Oostenrijkers en Duitsers. Mensen uit het nabijgelegen plaatsje Bondo zijn geëvacueerd en op beelden is te zien dat een grote stroom modder en stenen enkele huizen vernietigt. De plaats heeft een alarmsysteem voor lawines, wat geholpen heeft bij het voorkomen van gewonden aldaar.

Hulpverleners hebben wandelaars gered die hun heil zochten in berghutten in de omgeving. Met onder meer een legerhelikopter wordt gezocht naar de vermiste personen.

Miljoenen kubieke meters puin stort naar beneden (Bron: YouTube)

Het dorpje Bondo wordt getroffen door de stroom (Bron: YouTube)

Zaalvoetballers 't Knooppunt winnen in Europa

De zaalvoetballers van ZVV 't Knooppunt zijn de Europese campagne prima begonnen. De Amsterdamse club speelt in de voorrondes van de UEFA Futsal Cup in het Noorse Tromsø, waar Sjarmtrollan de gastclub is. Vier teams strijden om de groepszege, wat een plek in het hoofdtoernooi oplevert.

Mohamed Attaibi bracht 't Knooppunt op voorsprong, maar een half minuutje later kwamen de Noren langszij. Tevfik Ceyar bracht de voorsprong snel weer terug en in de volgende twintig minuten liepen de Amsterdammers verder uit naar 1-6. In de resterende minuten kwamen de Noren nog wel drie keer tot scoren, maar de zege van 't Knooppunt konden ze niet meer bedreigen: 4-6.

Donderdag om 17.00 gaan de Amsterdammers weer verder, ze spelen dan tegen het Bulgaarse Levski Sofia en zijn daarin opnieuw de favoriet. Via het twitteraccount van de club is een livestream te vinden.

'Met de kennis van nu is er geen eiercrisis'

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil 'niet zwartepieten' in de eiercrisis en stelt dat "met de kennis van nu" alles goed was gegaan. Ze reageerde daarmee op een vragenvuur over de fipronil-affaire en de harde kritiek op de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) van Tweede Kamerleden.

Schippers verwees naar het onderzoek naar de crisis dat onder leiding van Winnie Sorgdrager plaats gaat vinden. Dat moet volgens haar de vele vragen die er zijn over de rol van de pluimveehouders en de NVWA - die niet daadkrachtig zou hebben ingegrepen en tegenstrijdige adviezen gaf - gaan beantwoorden. Inmiddels heeft de sector een enorme schade geleden, zowel financieel als qua imago.

De minister benadrukte op dit moment niet met de vinger te willen wijzen naar betrokkenen die fouten zouden hebben gemaakt. "Ik wil nagaan wat er is gebeurd. Met de kennis van nu was alles goed gegaan. Kon dit ook met de kennis van toen?", aldus Schippers.

Schippers: niet zwartepieten in eiercrisis
Schippers: Met de kennis van nu was alles goed gegaan(Foto: ANP)

Grot van N.E.C. naar Leeds United

Jay-Roy Grot heeft een nieuwe club gevonden in Leeds United. Grot tekent in Engeland een contract dat hem voor vier jaar aan Leeds United verbindt. Bij N.E.C. had de aanvaller nog een contract tot 1 juli 2018.

In de zomer van 2015 tekende Grot een driejarige verbintenis voor N.E.C. Tijdens de eerste speelronde van 2015-2016 maakte de sterke spits zijn debuut, op 12 augustus 2015 thuis tegen Excelsior. In dat eerste seizoen kwam Grot tot tien speelbeurten. Het daaropvolgende seizoen ontwikkelde hij zich onder Peter Hyballa tot een belangrijke waarde binnen de selectie met twintig optredens en vijf doelpunten als gevolg.

Amerikaan wint jackpot van 758 miljoen dollar

Een inwoner van de Verenigde Staten heeft donderdag een van de betere dagen van zijn of haar leven. De jackpot van de befaamde Powerball-loterij is gevallen op slechts één lot en dus gaat de hele prijs naar de persoon die dat lot gekocht heeft.

Een misselijke prijs is het allerminst: de beste man of vrouw heeft de lieve som van 758 miljoen dollar gewonnen, de grootste jackpot die in Noord-Amerika ooit op één lot is gevallen. Het winnende lot werd verkocht bij de Handy Variety in Watertown, Massachusetts. Daar stonden voor dag en dauw al cameraploegen klaar, maar om zes uur - de openingstijd - was er nog niemand te bekennen. 

Het enorme bedrag zal niet in één keer uitbetaald worden, maar verdeeld over 29 jaar. De prijs stond op 700 miljoen dollar, maar groeide woensdag voor de trekking nog stevig, omdat veel mensen toch hun geluk nog wilden beproeven. Als de winnaar of winnares besluit wél ineens het hele bedrag uit te laten betalen, zakt de prijs naar een magere 443 miljoen dollar.

Overigens gaat er nog wel zo'n veertig procent aan belasting vanaf, dus zo veel geld win je niet met de Powerball-loterij. Omgerekend blijft er voor de winnaar zo'n 225 miljoen euro over als het in één keer uitbetaald wordt, tegenover zo'n 386 miljoen euro als het verspreid wordt over 29 jaar.

Welke keuze zou jij maken, 225 miljoen euro in één keer of 29 jaar lang ruim dertien miljoen euro per jaar bijgeschreven krijgen? Mocht je denken dat het winnen van vele miljoenen een garantie voor succes is: helaas, je bent genaaid. Een Reddit-user doet hier uitgebreid uit de doeken wat er gaat gebeuren, hoe mensen je proberen te naaien en wat je het beste kunt doen om toch te zorgen dat alles enigszins netjes verloopt, zonder je hele familie tegen je in het harnas te jagen.

Dost helpt Sporting naar Champions League, Qarabag schrijft geschiedenis

Sporting Lissabon heeft zich geplaatst voor de Champions League. In de laatste voorronde werd in de return op bezoek bij Steaua Boekarest met ruime cijfers gewonnen.

Bas Dost begon niet in de basis bij Sporting, de Nederlander was nog niet helemaal fit. Na een klein uur verving hij Seydou Doumbia, die Sporting al vroeg op 0-1 bracht. De Portugezen kwamen in de tweede helft op een 1-3 voorsprong en na 75 minuten was het Dost die de 1-4 scoorde. Kort voor het einde gaf hij nog een assist op Rodrigo Battaglia, waarmee de eindstand op het scorebord stond: 1-5, na de 0-0 in Lissabon ruim voldoende.

FK Qarabag schreef ondertussen een stukje voetbalgeschiedenis. De club uit Azerbeidzjan won thuis al met 1-0 van FC Kopenhagen, maar in Denemarken werd het spannend. Na een dik uur spelen kwam Kopenhagen op 2-1 en dus was nog één goal nodig, maar die kwam er niet. Qarabag plaatste zich zo voor de groepsfase van de Champions League, als eerste Azerbeidzjaanse club ooit.

CSKA Moskou liet een 0-1 uitzege op het Zwitserse Young Boys volgen met een 2-0 thuiszege en is dus ook door. Liverpool won in Hoffenheim al met 1-2 en plakte daar thuis een 4-2 zege aan vast, terwijl Apoel Nicosia in Tsjechië aan 0-0 genoeg had op bezoek bij Slavia Praag. Met Boy Waterman en Lorenzo Ebecilio in de basis plaatsten de Cyprioten zich zo voor de groepsfase, terwijl Slavia met Mick van Buren naar de Europa League gaat.

Emanuelson: "Lef tonen tegen Zenit"

Urby Emanuelson maakt zich met FC Utrecht op voor de return met Zenit Sint-Peterburg. De oud-Ajacied heeft vertrouwen in een goede afloop.

Het eerste duel tussen FC Utrecht en Zenit Sint-Petersburg werd in Utrecht met 1-0 gewonnen door de thuisploeg. Hierdoor heeft het elftal van Erik ten Hag een goede uitgangspositie om zich te plaatsen voor de Europa League, al weet Emanuelson dat het lastig gaat worden.

"We moeten lef tonen tegen Zenit zoals we dat ook in eigen huis hebben gedaan", vertelt Emanuelson tegenover het Algemeen Dagblad. "We hebben jongens die durven te voetballen. Geniet van het maken van mooie acties, speel onbevangen. Laat je niet gek maken."

Emanuelson maakte deze zomer de overstap naar Utrecht en merkt dat er veel veranderd is bij de club. "Er is in positieve zin veel aan het veranderen bij deze club. Vroeger was men tevreden als er gewonnen werd van Ajax. Nu merk ik dat er een plan ligt om vandaag beter te zijn dan gisteren."

"Er is een brede selectie samengesteld van multifunctionele spelers, die elkaars posities over kunnen nemen. Dan kun je je dus ook meten aan Zenit Sint-Petersburg, zo blijkt."

'PSG en Monaco voor §150 miljoen akkoord over tiener Mbappť'

Paris Saint-Germain lijkt werk te maken van de komst van Kylian Mbappé. De club heeft volgens Franse media met AS Monaco een akkoord bereikt over de transfer.

PSG stuntte eerder deze zomer al met de komst van Neymar. De ploeg uit Parijs betaalde 222 miljoen euro voor de Braziliaan, maar is opnieuw bereid om een flink bedrag neer te leggen. Mbappé moet de volgende speler zijn die de overstap maakt naar PSG.

Volgens Franse media is de transfer van Mbappé zo goed als rond. Le Parisien en L’Équipe melden dat PSG en AS Monaco een akkoord hebben bereikt over een bedrag van 150 miljoen euro voor de 18-jarige speler. Daarnaast mag de kampioen van vorig seizoen rekenen op een speler van PSG. Julian Draxler, Lucas Moura of Javier Pastore maakt de overstap naar AS Monaco.

Welke speler de overstap gaat maken, is nog het enige struikelblok bij het afronden van de transfer. Ook Mbappé heeft zijn zinnen gezet op een transfer naar Paris Saint-Germain. De aanvaller werd eerder deze week uit de selectie gezet vanwege een incident op de training.

Pogba: "Rooney is een legende"

Paul Pogba is vol lof over zijn oude ploeggenoot bij Manchester United Wayne Rooney. De aanvaller besloot woensdag te stoppen als international.

Na 119 interlands en 53 doelpunten vond de aanvoerder van de Engelse ploeg het mooi geweest. Hij vertegenwoordigde de ploeg voor het laatst in november vorig jaar, maar een terugkeer leek aanstaande na zijn recente vorm voor Everton. Echter, nadat hij slechts de tweede speler ooit werd die 200 doelpunten in de Premier League bereikte, gaat hij zich nu focussen op zijn clubcarrière.

"Je mist altijd een aanvoerder en een legende zoals hij is, omdat hij ervaring heeft en prijzen heeft gewonnen", vertelde Pogba tegen Sky Sports. "Hij scoorde 200 doelpunten in de Premier League. Hij is een topspeler die het team kan helpen en hij is een echte topspeler. Jonge spelers kunnen naar hem opkijken om te verbeteren."

"We willen dat we spelers zoals hij altijd op het veld kunnen zien, omdat hij respectvol is. Hij doet waar hij van houdt. Hij is een topman en hij zal altijd een legende zijn."

Rooney maakte op zeventienjarige leeftijd tegen Australië in 2003 zijn debuut voor de Engelse nationale ploeg en speelde op drie WK's en twee EK's, in 2014 werd hij aanvoerder.

Weesie: PowNed blijft controversieel

PowNed is nog hartstikke relevant en blijft controversieel. Dat stelt Dominique Weesie in het AD. In het interview gaat hij onder meer in op alle commotie over het gewraakte artikel over een verdronken Syriër begin deze maand.

Weesie zegt de ophef te begrijpen en noemt het artikel een stompzinnige fout. "Maar nu zijn wij het, morgen is het Thierry Baudet of Wierd Duk. Iedereen met een afwijkende mening die de mist ingaat, wordt extra bestraft. En wij gaan hartstikke goed. Het wordt een beetje vergeten in de hele discussie over PowNed, maar wij maakten als eerste binnen de publieke omroep de transitie naar online."

Hij zegt het artikel, waar de omroep honderden bedreigingen op ontving, niet goed te praten, "maar ik verdom het om mijn mensen te laten wegzetten als racist". Weesie claimt dat PowNed-verslaggevers bang zijn om de straat weer op te gaan. "We zijn echt niet de liefste, maar als iemand in zijn bek wordt gespuugd, moet dat niet worden goedgepraat met: 'PowNed is nou eenmaal uit op rellen'. Je blijft met je poten van mijn mensen af."

De omroepbaas noemt het verstikkend 'dat afwijkende meningen die de elite niet bevallen, nog altijd worden weggezet als rechtse obscuur'. Hij zegt dat het daarom nodig is dat de omroep controversieel blijft en nog altijd relevant is.

Weesie: PowNed blijft controversieel
Weesie: PowNed blijft controversieel (Foto: BuzzE)

Handgranaat in centrum Amsterdam

Een deel van de Amstelstraat in het centrum van Amsterdam is donderdagochtend afgezet vanwege de vondst van een handgranaat. Reinigingsmedewerkers zagen bij het schoonspuiten van de straat iets verdachts in een portiek en waarschuwden de politie.

Het Team Explosieven Verkenning heeft vastgesteld dat het om een handgranaat gaat. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) komt het explosief verwijderen. Het is nog niet duidelijk hoe de handgranaat er terecht is gekomen. "Dat wordt onderzocht", zegt een woordvoerder van de politie. Bewoners hoeven volgens hem niet het huis uit, maar de omgeving is wel afgezet. Daardoor rijden er ook tijdelijk geen trams op dit deel van het traject.

Handgranaat in centrum Amsterdam
Handgranaat in centrum Amsterdam (Foto: ANP)

Jezus duikt op in echo zwangere vrouw

Jezus is overal, zo zeggen gelovigen. Dat blijkt maar weer eens, want dit keer dook de Messias plotseling op in de echo van een zwangere Amerikaanse vrouw. Althans, zo zien zij en haar man het.

De ouders zeggen zelf niet erg religieus te zijn, maar ze zien in de echo toch echt een man in een jurk en met een doornenkrans op zijn hoofd, wat natuurlijk alleen maar Jezus kan zijn. Dat de zoon van God over hun dochtertje waakt heeft het stel flink aangegrepen, vooral omdat er bij de eerste twee zwangerschappen complicaties waren.

Hun eerste dochter is geboren met een aandoening waardoor ze twee duimen aan één van haar handen heeft. Het tweede kind werd geboren met schisis, een aandoening waarbij de bovenlip en het gehemelte deels gespleten zijn.

De artsen hadden naast de aanwezigheid van de Verlosser nog meer goed nieuws voor het stel: het derde kind lijkt vooralsnog helemaal gezond te zijn en wat je ook gelooft, dat is toch uiteindelijk het belangrijkste.

Jezus op de echo? (Bron: YouTube)

BioMutant uitgebreid in beeld

BioMutant, het recent aangekondigde project van THQ Nordic, is aanwezig op de Gamescom in Keulen met een gameplay-demo. In een filmpje van elf minuten zien we dat het een actie-RPG is waarin je wapens en je eigen personage kunt customizen. De game lijkt ook een actieve verteller te hebben die dus constant opmerkingen maakt over je acties, een beetje vergelijkbaar met Bastion.

BioMutant is in de maak voor pc, PlayStation 4 en Xbox One en moet in 2018 uitkomen.

Rapper bekijkt zonsverduistering zonder bescherming, shows afgelast

Van een rapper die is geboren als Jo-Vaughn Virginie Scott, maar zich de artiestennaam Joey Bada$$ aanmeet - ja, met twee dollartekens als s'en - kun je je afvragen of hij wel heel snugger is, maar die vraag lijkt beantwoord: dat is hij niet.

Maandag was de VS in rep en roer vanwege de prachtige, totale zonsverduistering. Overal werd gewaarschuwd om toch vooral alleen met goede bescherming richting de zon te kijken, maar daar had onze Joey schijt aan. "Ben ik gek als ik zonder bril naar de verduistering kijk? Ik heb wel eerder in de zon gekeken en zag een hele dag allerlei kleuren. Ik ging echter niet dood", verklaarde hij superstoer.

Joey liet niet veel later weten zelfs nog over enige historische kennis te beschikken: "Dit is niet de eerste zonsverduistering", zo stelde hij correct vast, waarna hij in bijzonder gebrekkig Engels vertelde hoe onze voorouders geen hippe oogbescherming hadden, maar volgens hem toch niet allemaal blind werden.  Een dag later verscheen echter een ander bericht op Twitter: "Wegens onvoorziene omstandigheden zijn mijn shows in Cleveland, Chicago & Toronto afgelast", aldus Joey.

Of het met zijn domme gedoe te maken heeft is niet bekendgemaakt, maar het lijkt niet onwaarschijnlijk. Eén of twee seconden in de zon kijken zorgt vermoedelijk niet voor serieuze problemen, vijf seconden wordt al lastiger en bij tien of zelfs twintig seconden heb je toch echt wel een grote kans op grote en mogelijk permanente problemen, vertelt oogarts Jacob Chung.

De Ligt: "Het mag echt niet gebeuren"

Ajax moet donderdag voorkomen dat het wordt uitgeschakeld voor de Europa League. Matthijs de Ligt vindt dat de ploeg niet mag ontbreken in Europa.

Het eerste duel met Rosenborg werd in eigen huis met 0-1 verloren, waardoor de Amsterdammers er in Denenmarken alles aan moeten doen om te voorkomen dat het wordt uitgeschakeld voor de Europa League.

De Ligt weet wat zijn ploeg te doen staat. "We móeten de Europa League halen", vertelt De Ligt in gesprek met NOS. "Ik vind dat we als Ajax zijnde sowieso Europees voetbal moeten spelen. Het is al een hele tijd geleden dat dat niet zo was."

"Ik moet eerlijk zeggen: ik ben nog maar 18, dus de momenten dat Ajax niet in Europa speelde heb ik niet meegemaakt. Het mag gewoon echt niet gebeuren. We hebben vorig seizoen de finale gehaald. Iedereen was trots. De hele stad. Heel Nederland."

De verdediger heeft vertrouwen in een goede afloop. "Het zou een aderlating zijn als je de Europa League niet haalt. We hebben in de thuiswedstrijd genoeg kansen gehad om doelpunten te maken. We moeten effectiever zijn. En we moeten zorgen dat zij er niet aan te pas komen."

Rojer naar halve finales Winston-Salem, Bertens onderuit

Tennisser Jean-Julien Rojer heeft zich samen met zijn Roemeense dubbelpartner Horia Tecau geplaatst voor de halve finales van het ATP-toernooi van Winston-Salem. Het als tweede geplaatste duo was duidelijk te sterk voor de Australiër Marcus Daniell en diens Amerikaanse kompaan Nicholas Monroe: 6-1, 6-3.

In New Haven stond Kiki Bertens in de kwartfinales van het dubbelspel, uiteraard weer samen met de Zweedse Johanna Larsson. Ze stonden daar tegenover Kristyna Pliskova uit Tsjechië en de Belgische Elise Mertens, die in het enkelspel van Bertens won. Dat deed ze nu ook, want Mertens en Pliskova waren met 7-5, 7-5 de beteren.

Rus en Lemoine onderuit in kwalificaties US Open

Tennissters Quirine Lemoine en Arantxa Rus hebben zich niet geplaatst voor het hoofdschema van de US Open. Beide Nederlandse dames werden in de eerste ronde van de kwalificaties uitgeschakeld.

Lemoine stond tegenover de Duitse Anna Zaja, die met de 230e plek zo'n tachtig plekken lager op de wereldranglijst staat dan de Nederlandse. Toch was het de in vorm verkerende Zaja die duidelijk een maatje te groot was en na vijf kwartier kon Lemoine inpakken: 6-4, 6-1.

Rus (WTA-141) nam het op tegen de 28-jarige Bulgaarse Sesil Karatantchva, ooit een van de grootste talenten op de tour: in 2005 haalde ze als tiener de kwartfinales van Roland Garros, maar na onder meer een dopingschandaal zakte het allemaal ver weg. Tegen Rus was ze in elk geval duidelijk de betere, de Nederlandse kwam er simpelweg niet aan te pas: 6-2, 6-2.

PSV'er wil weg: "Tijd om te vertrekken"

PSV moet rekening houden met een vertrek van Santiago Arias. De rechtsback heeft De Telegraaf laten weten dat hij hoopt een transfer te kunnen maken.

De clubleiding van PSV is al langer bekend met de vertrekwens van Arias, maar de verdediger is nog altijd eigendom van de ploeg uit Eindhoven. De Colombiaan hoopt in de laatste week van de transferperiode alsnog een transfer te kunnen maken. "Het is tijd om te vertrekken”, vertelt Arias in gesprek met De Telegraaf. "Ik voel me sterk, ik heb veel geleerd in de Eredivisie en nu is het een goed moment om een volgende stap te maken."

Engelse clubs zouden interesse hebben in de vleugelverdediger, maar vooralsnog maakten de clubs geen werk van de transfer. "Ik moet het afwachten, het is niet aan mij. Dat is niet ideaal. Bij een eventueel nieuw team, in een andere competitie, instromen zal tijd kosten. Volgende week ga ik ook alweer naar het nationale team. Hoe sneller er nu wat gebeurt, hoe beter."

Mocht een transfer uitblijven, dat heeft Arias er geen moeite mee om nog een seizoen in het shirt van PSV te voetballen. "Ik ben hier nog happy. Ook als ik blijf. Ik focus me op dit moment gewoon op PSV. Hier speel ik, en dat is het allerbelangrijkste. Zeker met het oog op het WK van volgend jaar."

Politie kapt feestje Gavin Rossdale af

Gavin Rossdale kreeg tijdens een feest bij hem thuis de politie aan de deur vanwege geluidsoverlast. De dienders kwamen na een reeks klachten van buren en maakten meteen een einde aan de fuif van de rocker.

Agenten arriveerden om 22:15 bij de woning van 51-jarige Rossdale en vertelden hem dat hij het feest vanwege de overlast moet beëindigen. Volgens website TMZ werkte de voorman van Bush braaf mee en zei hij tegen de politie dat hij sowieso al van plan was zijn vrienden naar huis te sturen.

Rossdale is sinds zijn scheiding van Gwen Stefani in 2016 een graag geziene gast in het uitgaansleven in Los Angeles. Naar verluidt datet de rockster op dit moment met 27-jarige model Sophia Thomalla. Of zij ook aanwezig was op het huisfeest is niet bekend.

Politie beeindigt huisfeestje Gavin Rossdale
Politie kapt feestje Gavin Rossdale af (Foto: BuzzE)

Onderzoek busje Rotterdam loopt nog

De politie is nog druk bezig met het onderzoek naar het busje met gasflessen dat woensdagavond in Rotterdam werd gevonden. Dat liet een woordvoerder van de politie in Rotterdam donderdagochtend weten.

Spaanse media meldden dat de aangehouden chauffeur geen banden had met jihadisten en dat de gasflessen in zijn voertuig waren bedoeld voor thuisgebruik. "Wij kunnen daar nog niet op ingaan", aldus de woordvoerder. "De uitlatingen in Spaanse media, laten we aan de Spaanse media."

De Spaanse bestuurder werd aangehouden op de Mijnsherenlaan nadat hij heen en weer reed in die Rotterdamse straat. Dat was in de buurt van de Maassilo waar eerder op de avond een concert van de Amerikaanse band Allah-Las was afgelast wegens een terreurdreiging. De waarschuwing van die dreiging kwam van de Spaanse politie. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zei woensdagavond dat onderzoek moet uitwijzen of er een verband is tussen die waarschuwing en het busje met gasflessen.

Geen verband
Een gerechtelijke bron in Spanje liet eerder aan persbureau Reuters weten dat er geen verband is met dit incident en de aanslagen in Barcelona en Cambrils. De Spaanse waarschuwing zou gegeven zijn op basis van een al langer lopend onderzoek van de Spaanse Guardia Civil.

Het busje en de politie-afzettingen werden rond middernacht weggehaald. Donderdagochtend is alles rustig in de Mijnsherenlaan en de omgeving van de Maassilo.

Onderzoek busje Rotterdam loopt nog
Onderzoek busje Rotterdam loopt nog (Foto: ANP)

Rocket League voor Switch krijgt Mario en Metroid auto's

De Switch-versie van Rocket League wordt opgeleukt met een aantal Nintendo auto's. Psyonix heeft zowel Mario als Luigi Battle Cars in de game gezet. Veel indrukwekkender is de 'Metroid Samus' Gunship', een speciale auto die gevormd is naar het harnas van Samus. De Switch-versie van Rocket League moet eind dit jaar uitkomen.

Naast de auto's kun je ook een aantal andere Nintendo spullen vrijspelen. Je kunt een Mario- of Luigi-pet op je reguliere auto zetten en je boost een 'Super Star' of 'Wave Beam' kleurtje geven.

Vuelta: Etappe 6 - Rust voor de klassementsmannen

Bijna waren we getuige van historie. Bijna zagen we voor het eerst een donkere Afrikaan een rit winnen in een grote ronde. Helaas is bijna niet helemaal en reed de nieuwe Kashechkin in de weg. Het was een vrij vermakelijke rit, waarin een grote kopgroep wegreed. Een paar goede klimmers vooraan, zoals Soler, Mamykin en natuurlijk ook Jetse Bol.

Sky leek het aanvankelijk te controleren, maar liet na een tijd toch begaan en zo reed Bol bijna virtueel in het rood rond. Hij was dan wel weer niet echt aan het opletten toen de groep uit elkaar viel. Haller en Lutsenko muisden er vanonder en pakten meteen een grote voorsprong op de rest. Daarachter regende het tegenaanvallen. Een groepje van vier reed weg, met onder meer Alaphilippe en KUDUS. Uiteindelijk reed KUDUS samen met Gougeard dan weer weg van dat groepje, in een poging Haller en Lutsenko nog te achterhalen voor de slotklim. Dat lukte niet, want op het vlakke voor de slotklim liepen de twee koplopers alleen maar uit. Met een halve minuut voorsprong begonnen ze aan de slotklim, terwijl het peloton op een minuut of zes reed.

Vooraan reed Lutsenko meteen weg van Haller, terwijl daarachter KUDUS Gougeard meteen ter plaatse liet. Veel veranderde er daarna niet meer, Lutsenko reed zonder problemen naar boven en daardor hebben ze in Kazachstan eindelijk een opvolger voor Vinokourov. Donker Afrika moet nog een tijdje langer wachten op een overwinning, hoewel ze nog nooit zo dichtbij zijn geweest.

In het peloton zagen we dan weer de wederopstanding van Contador. Hij zou ziek, zwak en misselijk zijn, maar kon ineens wel weer Froome en Chaves volgen. Probeerde zelfs nog in de aanval te gaan, moet niet gekker worden. Het blijft een fascinerende sport, dat wielrennen. Verder gebeurde er niet heel veel. Nibali verloor wat tijd, dat hij moest lossen in Andorra was dus een heel duidelijk signaal. Ook Kruijswijk bakte er weer eens niks van, die jongen zijn jaar houdt altijd op na mei. Voor de klassementsrenners volgen nu twee relatieve rustdagen. We gaan verder met een heuvelachtige rit, zonder veel zware uitdagingen.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
We gaan van start in Vila-real, zoals de Valencianen Villarreal ook wel plegen te noemen. De Vuelta start voor het eerst in deze stad met 56.000 inwoners, die we vooral kennen dankzij de plaatselijke voetbalclub. Villarreal CF, een subtopper die sinds 2000 heel Spanje heeft verbaasd. Ondanks het feit dat de stad maar klein is en het stadion niet eens zo groot, wist Villarreal een aantal keer hoog te eindigen in de competitie, in 2008 werden ze zelfs een keer tweede. Een paar jaar later kenden ze dan weer een flopseizoen, met degradatie tot gevolg, maar ze kwamen snel terug en zijn nu weer behoorlijk goed bezig.

Ook in de Europa League hebben ze een aantal keer goed gepresteerd. El Submarino Amarillo, de gele onderzeeër, dat is de bijnaam van de club. Omdat ze in het geel spelen, maar ook omdat de fans hun eigen versie van het bekende nummer van The Beatles ten gehore brengen. De prestaties van Villarreal worden altijd geroemd, omdat ze vaak ver boven hun potentie presteren.

De stad ligt een paar kilometer onder Castellón, waar we tijdens de vorige rit ook al passeerden. Castellón is meer dan drie keer zo groot, maar de lokale voetbalclub komt uit in de Tercera División, het vierde niveau. Om maar even het verschil aan te geven. Verder is Villarreal niet zo'n boeiende stad, ze zijn hier vooral goed in het maken van keramiek. Vier dan de 500 grootste bedrijven van Spanje zetelen hier, allemaal gespecialiseerd in het maken van keramische tegels.

Ook is hier ooit in het verleden Francisco Tárrega geboren, volgens het immer betrouwbare Wikipedia een van de beste gitaristen ooit. Een van zijn nummers, Gran Vals, schijnt ook gebruikt te zijn in de iconische ringtone van Nokia, jawel. In het centrum staat een standbeeld van de beste man, dat is een van de meer opvallende bouwwerken in Vila-real. Verder valt vooral het lokale voetbalstadion op en naast dit stadion is toevallig ook nog eens de start van de rit. El Madrigal, tegenwoordig Estadio de la Céramica. Ze hebben de façade recentelijk een beetje opgeknapt en voorzien van wat porselein van een van de sponsors. Te gek.

Het begin van de rit is behoorlijk vlak. Van Vila-real rijden we even heel kort richting Castellón, maar al snel slaan we rechtsaf richting de kust om over rechte en brede wegen uiteindelijk naar het zuiden te rijden, via dorpjes als Burriana en Nules. Na Nules verlaten we de kustlijn weer en gaat het via het binnenland verder. Uiteraard wordt het terrein wat glooiender, hoewel het nog even wachten is op de eerste serieuze klim. Over wegen die breed en recht blijven gaat het via Betxi verder richting Onda, wat nog best een mooie stad is. Kasteeltje, kloostertje, moet allemaal kunnen.

Even buiten Onda begint na 37 kilometer de eerste serieuze klim van de dag, hoewel het richting Onda ook al een paar kilometer licht omhoog liep. De klim waar we nu aan beginnen is de Alto de Alcudia de Veo, een klim van 11 kilometer aan 3,4% gemiddeld. Deze klim van de derde categorie is wel weer lekker onregelmatig, hoewel het nooit enorm lastig wordt. Een paar kilometer voor de top rijden we door het dorpje Alcudia de Veo en na dit dorpje gaat het nog drie kilometer omhoog aan 4%, met een stukje afdaling tussendoor. In het slot nog een strook aan 8%, maar het mag allemaal geen naam hebben.

Na de klim gaat het een kilometer of zes naar beneden. De afdaling is redelijk makkelijk, hoewel er ergens halverwege nog wel een leuke bocht in het parcours zit. De renners rijden een tunneltje binnen, waar ze een rondje rijden om vervolgens onder de weg waar ze net nog over reden uit te komen. Na deze bocht gaat het behoorlijk rechtdoor, tot aan Eslida, waar direct de volgende klim begint. De Puerto de Eslida, een klim van 5,3 kilometer aan 5,1%. Ook weer van de derde categorie, maar nu qua gemiddelde stijgingspercentage in ieder geval wat lastiger. Ook dit is weer een onregelmatige klim, met veel bochten en onder meer daardoor ook een aantal lastige stroken aan 7%. Richting de top, die we na 60 kilometer bereiken, vlakt het wat af, waardoor het klimmetje wat makkelijker lijkt dan het eigenlijk is.

De wegen zijn weer goed te doen hier (Foto: Panoramio)
De wegen zijn weer goed te doen hier (Foto: Panoramio)

De afdaling van de Puerto de Eslida is enorm bochtig, maar niet enorm lastig. De weg is breed, het wegdek is goed en de meeste bochten zijn niet al te scherp. Het gaat ook niet bijzonder steil naar beneden en na vijf kilometer dalen wordt in Chóvar de weg ook nog eens een stuk rechter. Al snel komen de renners in een vallei terecht, waar ze over rechte en brede wegen rijden terwijl het bijna volledig vlak is. Via plaatsjes als Soneja en Segorbe gaan we op weg naar de volgende klim van de dag. In Segorbe laten we na 84 kilometer de vallei achter ons en slaan we linksaf, op weg naar Altura, dat een kilometertje verderop ligt. In Altura is er een bocht naar links, waarna even verderop een nieuwe bochtige klim begint, met ook weer een breed en goed wegdek.

De Alto de Chirivilla is acht kilometer lang en 4,1% gemiddeld, weer een redelijk eenvoudige klim van de derde categorie. De klim begint vooral heel simpel, met een aantal kilometer vals plat. Pas richting de top begint het ergens op te lijken, met drie kilometer aan 6%. Ook niet direct heel geweldig, maar toch. Na 96 kilometer komen de renners boven en daarna volgt er een behoorlijk lange afdaling over een behoorlijk bochtige weg, met een pover wegdek. Weggetje is ook wat minder breed dan we gewend zijn, dus dit is zo'n beetje de eerste afdaling die een beetje interessant is. Alsnog vrij goed te doen, lijkt me.

Tijdens de afdaling passeren de coureurs een aantal dorpjes, waaronder Olocau, na 111 kilometer. Dat is best een pittoresk dorpje, gelegen tegen een flinke rots. Aan de rand van Olocau ligt Puntal dels Llopes, een oud fort gelegen op een heuveltje, dat is gebouwd 400 jaar voor Christus. Tegenwoordig kun je de ruïne nog aanschouwen, ziet er best intrigerend uit.

De ruïnes bij Puntal dels Llopes (Foto: WikiCommons)
De ruïnes bij Puntal dels Llopes (Foto: WikiCommons)

De passage in Olocau is overigens niet fantastisch. Kort achter elkaar drie rotondes, terwijl het naar beneden gaat. Spaanse paaltjes ook bij die rotondes, extra leuk. We zijn ondertussen wel over de helft van de rit en we krijgen nog te maken met twee bergjes. Na Olocau gaat het nog een aantal kilometer licht naar beneden, hoewel het steeds vlakker wordt. De renners komen weer door een enorme vallei te rijden, over gigantisch rechte en brede wegen. Ze zetten koers richting Bétera, waar ze dan weer de vallei verlaten. Ze slaan linksaf en gaan op weg naar Náquera, waar de volgende klim begint.

De Puerto del Oronet is 6,4 kilometer lang en 4% gemiddeld, opnieuw geen al te spannende klim. Richting de top een kilometer aan 6,5%, maar verder is het toch vooral veredeld vals plat. Vlak voor de top komen we overigens op een lokaal circuit terecht. Het laatste deel van de klim en de afdaling gaan we twee keer doen, helemaal geweldig. De top bereiken we overigens na 143 kilometer en vervolgens gaat het 5,5 kilometer naar beneden aan 5%. Deze kant van de klim is net iets uitdagender, de afdaling is nog best listig. Zeer veel bochten, waarvan er een aantal behoorlijk scherp zijn. Wel een brede en goede weg, die aan het eind van de afdaling steeds rechter wordt.

Beneden in Torres Torres gaat het over een rechtdoor verder richting Estivella, waar de voet van de laatste klim van de dag ligt. We gaan klimmen naar Puerto del Garbí, een klim van 9,3 kilometer aan 5,1%. Eindelijk een klim die ergens op lijkt, vooral vanwege het middelste deel van de puerto. De klim begint makkelijk met een aantal kilometer vals plat, daarna is er een korte afdaling en vervolgens gaat het na het dorpje Segart goed los. Twee kilometer dik boven de 10%, met uitschieters richting 22%, dat is ook lekker Spaans hoor.

Na dit enorm lastige stuk zwakt het wat af richting 5%, daarna is er nog een kort stukje in dalende lijn, voor het richting de top weer wat zwaarder wordt. Na 168 kilometer, op 36 kilometer van de streep, komen de renners boven op deze klim van de tweede categorie.

De renners worden beloond met flink wat natuurschoon (Foto: Panoramio)
De renners worden beloond met flink wat natuurschoon (Foto: Panoramio)

Van de Puerto del Garbí rijden we weer richting de Puerto del Oronet. Eerst een aantal kilometer in dalende lijn, met aan het eind van dit stuk nog twee scherpe haarspeldbochten. Daarna gaat het weer even omhoog, we pakken het laatste stuk van de Oronet mee, een stuk dat niet zo interessant is. Gaat kort aan een procentje of vier omhoog, het is wat. Daarna volgt uiteraard de afdaling van de Oronet, een afdaling die ondertussen bekend mag worden verondersteld. Alleen al daarom mag het geen problemen opleveren.

Ook na de afdaling rijden de renners nog een tijd over bekend terrein. Van Torres Torres gaat het weer over een vlakke weg richting Estivella, maar nu gaan ze na Estivella een stuk langer rechtdoor. Over een rechte en brede weg wordt er naar Gilet gefietst en van Gilet is het nog maar een klein stukje fietsen tot de finishplaats van vandaag. We bereiken Sagunt al op acht kilometer van de streep. Er is dan ook nog een tussensprintje, lekker laat. De finish is alleen niet helemaal in Sagunt zelf, maar in Port de Sagunt, de kustplaats een stukje verderop. Om deze kustplaats te bereiken hoeven de renners in principe vrij weinig te doen.

Het gaat in de laatste vijf kilometer zo goed als rechtdoor. Toch is het niet eenvoudig, want in die vijf kilometer komen de coureurs tien rotondes tegen. In de slotkilometer botsen ze dan ook nog eens op een scherpe bocht naar links, maar daarna gaat het wel 700 meter zo goed als rechtdoor. Hoewel er op 200 meter van de streep dan wel nog een rotonde ligt, waar de Spanjaarden naar alle waarschijnlijkheid weer een lollige chicane van gaan maken. Kortom, het is weer een hilarische finale. Spanje, oh Spanje.

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

De finishplaats
Sagunt, of Sagunto, is een stad met 65.000 inwoners, waar de Vuelta slechts één keer eerder is geweest. 52 jaar geleden won Jean-Claude Wuillemin hier een ritje, daarna kwam de koers niet meer terug. Enigszins opvallend, want Sagunt is een best aardige stad. In het verleden zijn hier ook nog wel wat geinige dingen gebeurd, zo is niemand minder dan Hannibal hier ooit geweest. Na een beleg van acht maanden wist hij de Romeinen uit Sagunt te schoppen en daarna maakte hij er volgens de organisatie een fort van. Volgens Wikipedia vernielde hij de stad dan weer. Desondanks heeft Sagunt een prachtig oud centrum, dus gaat het voordeel van de twijfel naar de organisatie.

Sagunt heeft ook een imposant kasteel, met een grote ommuring. Het oude Romeinse theater staat ook nog fier overeind, er is dus genoeg te zien in de stad. Als je het niet zo op de Romeinen of op Hannibal hebt kun je natuurlijk ook direct naar de finishplaats gaan, aan het strand. Port de Sagunt is een behoorlijke grote kustplaats, met flink veel strand, een haventje en vooral heel veel hotels. Redelijk toeristisch, maar dat is niet strafbaar. Redelijk fraai, hoewel ik het zelf toch eerder bij Sagunt zou houden. Dat is ook nog eens een muzikale stad, alle bekende inwoners van Sagunt zijn volgens Wikipedia componisten. Vier stuks maar liefst, dat kan geen toeval zijn.

Het kasteel van Sagunt (Foto: Panoramio)
Het kasteel van Sagunt (Foto: Panoramio)

Het weer & TV
In Sagunt wordt het plakkend heet, 29 graden in de middag. Geen kans op neerslag en ook nog eens weinig wind, niet zo plezant voor de meeste renners. In Villarreal wordt het net zo warm, misschien nog wel warmer. Ook daar geen regen en ook daar maar weinig wind. Welkom in Spanje.

Deze lange rit start om 12:26. Michel Wuyts en José de Cauwer maken ons leven weer een stukje aangenamer vanaf 15:00, dat begint vaste prik te worden. Tegen die tijd hebben de renners bijna 100 kilometer afgewerkt en zijn ze net voorbij de Alto de Chirivella. We vallen er dan in op het moment dat de renners aan het dalen zijn richting de voorlaatste klim van de dag. De rit zal eindigen ergens tussen 17:25 en 17:57.

Mooie brug bij Port de Sagunt (Foto: Panoramio)
Mooie brug bij Port de Sagunt (Foto: Panoramio)

Voorspelling & favorieten
Dit ritje zou er zomaar weer een voor de vluchters kunnen zijn. Door al die heuvels is het niet extreem eenvoudig te controleren. Toch denk ik dat het een sprintje gaat worden, aangezien er maar weinig vlakke ritten zijn. Dit komt nog enigszins bij vlak in de buurt en zal de sterker klimmende sprinters zeker aanspreken. Het stuk na de laatste klim is ook behoorlijk lang, dus genoeg tijd om nog orde op zaken te stellen. De klimmetjes zijn uiteindelijk ook niet heel lastig, hoewel de Garbí dus nog wel een krankzinnig steil stuk heeft. Uiteindelijk valt dit ritje wel mee, wordt waarschijnlijk niet heel interessant daardoor.

1. Trentin. Komt goed over de heuvels en is snel, dan weet je het wel. Hij wint tegen deze concurrentie zelfs een normale massasprint, dan hoeft hij hier helemaal geen tegenstand meer te dulden.

2. Lobato. Na zijn goede sprint een paar dagen terug heeft hij misschien de smaak te pakken. Hoewel het ook wel weer typisch Lobato zou zijn om keihard te lossen op de klimmetjes. Enfin, voorlopig heeft hij even wat vertrouwen afgedwongen.

3. Van Genechten. Blijft nog steeds een schande dat deze nobuddie vorig jaar een rit won. Dat was wel in een enigszins vergelijkbare rit, met een aantal heuvels onderweg. Hoewel de finale toen wel licht bergop was, nu is het helemaal vlak. Niet direct in zijn voordeel, ook al is er bij deze matige renner sowieso weinig in zijn voordeel.

4. Theuns. Heeft nu al geen last meer van Degenkolb, dat scheelt. Kan zijn dat dit allemaal net iets te zwaar is, maar ik heb verder ook geen idee wie ik anders zou moeten noemen.

5. Alaphilippe. Gewoon heel veel mannen van Quick Step noemen, dan kom je meestal wel aardig in de buurt. Kan zijn dat hij nog wat vermoeid is na zijn vlucht tijdens de vorige rit, maar alsnog is zo'n sprintje na een wat lastigere rit wel iets voor hem.

Hackers verwijderen naaktfoto's Tiger Woods

Hackers hebben de dinsdag gepubliceerde naaktfoto's van Tiger Woods en zijn ex-vriendin Lindsey Vonn verwijderd. Dat bevestigt de advocaat van Woods tegen Variety. De 41-jarige golfer dreigde de pornowebsite waar de privéfoto's op waren gezet aan te klagen.

"Hackers die verantwoordelijk zijn voor deze walgelijke inbreuken op iemand's privacy dienen te worden vervolgd en de website die de gestolen foto's publiceert is medeverantwoordelijk", zei advocaat Andrew Brettler die meerdere sterren vertegenwoordigt in de zaak.

Naast Woods en Vonn werden ook naaktfoto's van Kristen Stewart en Stella Maxwell op het web gezet. Op één van de foto's is te zien hoe Stewart naakt achter Maxwell, die een selfie maakt, in de badkamer staat. De advocaat van het stel noemt het zonder toestemming publiceren van de foto's een 'schaamteloze schending van auteursrechten'.

Volgens raadsman Brettler zijn de foto's van alle beroemdheden inmiddels verwijderd.

Hackers verwijderen naaktfoto's Tiger Woods
Hackers verwijderen naaktfoto's Tiger Woods (Foto: BuzzE)

Attack on Titan 2 krijgt eerste teaser

Attack on Titan 2 werd door Koei Tecmo aangekondigd tijdens de Gamescom in Keulen. De game is uiteraard gebaseerd op de populaire anime die recent een tweede seizoen heeft gekregen. Helaas weten we heel weinig over de game, want Koei Tecmo heeft alleen de onderstaande korte teaser getoond. De game moet begin 2018 uitkomen.

In Attack on Titan schuilt het restant van de mensheid in een stad die volledig omgeven is door enorme muren. Dit dient als verdediging tegen de mensetende humanoïde wezens genaamd titans die buiten de muren lopen. Het verhaal focust zich op Eden, een jongen die bij het leger komt en de technieken leert om tegen deze titans te vechten.

'Duurste sporttrofee ooit' voor winnaar Mayweather vs McGregor

Boksorganisatie World Boxing Council heeft woensdag de kampioensgordel gepresenteerd die de winnaar van het boksgevecht tussen Floyd Mayweather en Conor McGregor mag ontvangen. De zogenaamde 'Money belt' doet zijn naam eer aan en laat weer eens zien waar dit gevecht om gaat: geld, geld, geld.

WBC voorzitter Mauricio Sulaiman meldde dat de gordel in Italië is gemaakt en uit 3360 diamanten, 600 saffieren, 300 smaragden en anderhalf kilo goud bestaat. Dit allemaal op een ondergrond van krokodillenleer. Tien specialisten zijn drie weken bezig geweest om de gordel in elkaar te zetten en de gordel is zo uniek dat Sulaiman er geen prijskaartje aan durfde te hangen. 'Dit is ongetwijfeld de duurste sporttrofee ooit!', aldus de trotse Mexicaan.

Mayweather is niet geheel onbekend met dure en extravagant uitziende kampioensgordels, hij heeft inmiddels al een gouden gordel, diamanten gordel en een gordel gemaakt van smaragd, die hij in 2015 won na zijn gevecht tegen Manny Pacquiao. UFC-kampioen McGregor heeft wat minder indrukwekkende gordels, al zijn de drie UFC-gordels die hij heeft gewonnen gemaakt van kilo's aan goud.


Mauricio Sulaiman over de gordel (Bron: Youtube)

Formatie verhuist naar statig landgoed

Over de voortgang houden de onderhandelaars nog altijd de lippen stijf op elkaar, maar de nieuwe tijdelijke locatie is geen geheim. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie praten donderdag en vrijdag op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum over de vorming van een nieuwe regering.

De Zwaluwenberg is van Defensie en is de zetel van de Inspecteur-Generaal van de Krijgsmacht. Het is niet de eerste keer dat het landgoed het decor is van een kabinetsformatie. In 2007 praatten de fractievoorzitters van CDA, PvdA en ChristenUnie hier over de vorming van een nieuw kabinet.

In de hoop het tempo in de formatie op te schroeven, overnachten de onderhandelaars ook op het landgoed. Tot dusver vonden alle gesprekken plaats in de Stadhouderskamer op het Binnenhof, en enkele honderden meters verderop in het Johan de Witthuis.

Formatie verhuist naar statig landgoed
Formatie verhuist naar statig landgoed (Foto: ANP)

Redactie Britse Vogue 'te blank' volgens Naomi Campbell

Naomi Campbell hoopt dat de nieuwe hoofdredacteur van de Britse Vogue meer oog zal hebben voor diversiteit. Het 47-jarige topmodel plaatste op Instagram een oude personeelsfoto van het tijdschrift en uitte kritiek op de bijna volledig blanke redactie.

"Dit is de personeelsfoto... onder de vorige hoofdredacteur (Alexandra Schulman, red.)" schreef Campbell onder de foto. "Kijk uit naar een inclusieve en meer diverse samenstelling onder de nieuwe hoofdredacteur", vervolgde ze.

Edward Enniful zwaait sinds 1 augustus de scepter bij het mode- en lifestyleblad. Hij ontsloeg een aantal van de oudere medewerkers waaronder de moderedacteur Lucinda Chambers, die ruim 36 jaar bij Vogue werkte. Chambers deed vervolgens een boekje open over de gang van zaken in de modewereld, waar volgens haar falen niet wordt getolereerd en iedereen vreselijk onzeker is.

Campbell is dolblij met de nieuwe hoofdredacteur, die het topmodel direct na zijn aantreden tot gastredacteur benoemde.

Naomi Campbell laakt 'blanke' Britse Vogue
Redactie Britse Vogue 'te blank' volgens Naomi Campbell (Foto: BuzzE)

Doden en vermisten na tropische storm China

In de Chinese regio Macau zijn minstens acht mensen omgekomen als gevolg van de tropische storm Hato, die woensdag het gebied raakte. Meerdere mensen zijn nog vermist, aldus de Chinese overheidszender TDM. Het gaat om de zwaarste storm sinds 1968.

Er werden windsnelheden gemeten van 200 kilometer per uur. De stad zou op een oorlogszone lijken en de storm zorgt voor veel overlast. Zo zijn vluchten geannuleerd, rijden de treinen niet en zijn parkeergarages ondergelopen. De meeste casino's in Macau, waar de regio beroemd om is, zijn wel open. Zij hebben een aggregaat.

Macau ligt aan zee, in het zuiden van China, vlakbij Hong Kong.

Doden en vermisten na tropische storm China
Doden en vermisten na tropische storm China (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: rustig weer

Zoals Bartholomeus (24 augustus) is, blijft het ook heel de herfst gewis.

10 jaar geleden
Op 23 augustus 2007 was een prima dag als we weerverleden.nl mogen geloven. Gemiddelde temperatuur van rond de 20 graden, dik 8 uur zon en een matig wind bij weinig bewolking. 

Terugblik
Het was gisteren prima uit te houden. Het was warm maar droog! Er stonden de hele dag (lange) files naar het strand hoorde ik in de auto. Gelukkig ging ik de andere kant op. Pas bij thuiskomst rond een uur of half zes voelde ik wat spettertjes maar meer dan 5 zullen het er niet zijn geweest. 

Vooruitblik
Gisterenavond kon er een bui vallen met name in het noordwesten en westen. De buien trokken langzaam noordwaarts en verlaten vanmorgen ons land. Vandaag is het wisselend bewolkt met kans op een lichte bui. De temperatuur ligt tussen de 20 graden aan zee, tot 23 in het binnenland. Er staat een matige westelijke wind, aan het strand waait het wat krachtiger. 

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 06:36
Zon onder: 20:48
Zonkracht: 5/3

Fraaie zonsopkomst (Foto: Disbatch)
Fraaie zonsopkomst (Foto: Disbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Billy Joel draagt jodenster tijdens optreden

Billy Joel droeg tijdens een optreden dinsdag in Madison Square Garden een gele jodenster. De ex-vrouw en dochter van de 68-jarige zanger plaatsen foto's van het concert en Joel, die de gele davidster op zijn revers had gespeld, op Instagram.

De ex van de Uptown Girl-zanger, Christie Brinkley plaatsen samen met haar dochter Alexa Ray Joel de kiekjes van Joel met de jodenster. Waarschijnlijk wilde de familie een statement maken vanwege de protesten van neonazi's in Charlottesville. De ouders en grootouders van Joel ontvluchtten de jodenvervolging in Nazi-Duitsland en vestigden zich in de Verenigde Staten.

Na vragen van de pers liet Joel zijn woordvoerder een korte verklaring uitbrengen: "Alles wat nodig is voor de overwinning van het kwaad, is dat goede mensen niets doen".

Billy Joel draagt jodenster tijdens optreden
Billy Joel draagt jodenster tijdens optreden (Foto: BuzzE)

'Gasflessen Rotterdam voor thuisgebruik'

De man die in Rotterdam werd aangehouden omdat hij een busje vol met gasflessen bestuurde, had geen banden met jihadisten. De gasflessen waren bedoeld voor thuisgebruik, aldus het Spaanse persbureau Europa Press. Het persbureau baseert zich op bronnen bij de Spaanse terreurbestrijdingsdienst. De gasflessen zouden een Spaanse registratie hebben gehad. Bij zijn arrestatie zou de man dronken zijn geweest.

'Gasflessen Rotterdam voor thuisgebruik'
'Gasflessen Rotterdam voor thuisgebruik' (Foto: ANP)

David Gilmour klinkt weer top in nieuwe clips

Zo'n 45 jaar na het legendarische optreden van Pink Floyd in Pompeii keerde David Gilmour in juli 2016 terug naar het Romeinse amfitheater om daar een tweetal concerten te verzorgen in het kader van zijn Rattle That Lock-toernee. Vanaf de plaats waar gladiatoren elkaar ooit op leven en dood bevochten konden nu in totaal zo'n 2600 gelukkigen genieten van een audiovisuele ervaring zoals je die niet al te vaak te zien zult krijgen. Gelukkig werden er van de concerten opnames gemaakt die eind september zullen worden uitgebracht op cd, vinyl, dvd en blu-ray.

Trump draait harder dan een PvdA'er

Niemand zo veranderlijk als Donald Trump. De Amerikaanse president sloeg woensdag opeens een heel andere toon aan. Hij hield een verzoenend pleidooi voor nationale eenheid, na een dag eerder nog ongenadig te hebben afgegeven op de media en zijn politieke tegenstanders.

"Het is tijd de wonden die ons hebben verdeeld te laten helen en te streven naar nieuwe harmonie gebaseerd op de gemeenschappelijke waarden die ons verenigen", zei Trump tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Amerikaanse legioen van oud-strijders in Reno, Nevada. "We zijn één volk, met één vaderland en één geweldige vlag."

Zijn opmerkingen stonden in schril contrast met dinsdag toen hij in Phoenix tegenover fanatieke supporters terugkwam op de gewelddadige gebeurtenissen in Charlottesville. Trump ging enorm tekeer tegen de media die "oneerlijk" zijn en niet willen dat het goed gaat met de VS. Hij fakkelde niet alleen de oppositie af, maar gaf ook twee Republikeinse senatoren uit Arizona onderuit de zak, onder wie oorlogsheld John McCain.

Trump slaat opeens heel andere toon aan
Trump slaat opeens heel andere toon aan (Foto: ANP)

'PSV krijgt Frans bod op Luuk de Jong'

Luuk de Jong lijkt nog steeds veel belangstelling te trekken. De aanvaller zou zijn carrière kunnen voortzetten in Frankrijk. Volgens L'Equipe heeft Girondins de Bordeaux zes miljoen euro over voor de komst van De Jong. De Franse club ziet in hem de gewenste goaltjesdief. De spits heeft zich als topschutter bewezen, maar beleeft nu een teleurstellende periode bij PSV.

Girondins de Bordeaux vreest voor een vertrek van Diego Rolan, die op dit moment voor de doelpunten zorgt bij de club. De Jong is bij PSV zijn basisplaats kwijtgeraakt, maar stond eerder naar verluidt ook al in de concrete belangstelling van Crystal Palace.

Laatste reviews en specials
review
Far Cry: New Dawn
review
The Lego Movie 2
review
Metro Exodus
review
Kingdom Hearts III
review
Etrian Odyssey Nexus
preview
Anno 1800
©FOK.nl e.a.