Echt gouden medaille voor 70e Vierdaagse

Bert van der Lans (85) uit Nijmegen is er als eerste ooit in geslaagd om zeventig Vierdaagsen uit te lopen. Om half drie vrijdagmiddag arriveerde hij bij de eretribune, waar hij een speciaal voor hem gemaakt Vierdaagsekruisje van echt goud omgehangen kreeg. "'t Ging lekker", is zijn commentaar op de zeventigste tocht die hij heeft volbracht. Van der Lans had op zijn dagelijkse tocht van 30 kilometer gezelschap van kleinzoon Beau.

Het veertien karaats gouden Vierdaagsekruisje is speciaal voor hem gemaakt. Het heeft volgens de edelsmid een goudwaarde van ongeveer zeshonderd euro.

Van der Lans liep in 1947 zijn eerste Vierdaagse en heeft er sindsdien nooit één gemist. "Het is jammer dat de tocht van 2006 werd afgelast na twee doden, anders had ik de zeventig tijdens de honderdste Vierdaagse volgemaakt", aldus de jubilaris, die op de Via Gladiola vijf kilometer lang handen moest schudden.

Of de Nijmegenaar in 2018 weer start kon hij vrijdag nog niet zeggen. "Dat ligt in de toekomst verborgen."Vrijdag komt ook een Nederlander binnen die dan zijn 68e editie heeft voltooid.

Echt gouden medaille voor 70e Vierdaagse
Echt gouden medaille voor 70e Vierdaagse (Foto: ANP)