Titelverdedigster Griffioen uitgeschakeld in rolstoeltoernooi Wimbledon

Rolstoeltennisster Jiske Griffioen is op Wimbledon in de eerste ronde - tevens de kwartfinales - van het damesenkelspeltoernooi uitgeschakeld. De Nederlandse nummer twee van de wereld werd uitgeschakeld door landgenote Aniek van Koot.

Dat Van Koot, vierde op de wereldranglijst, Griffioen de baas was is niet voor het eerst. Op Roland Garros schakelde ze haar landgenote ook al in de eerste ronde uit, alvorens samen de finale in het dubbelspel te verliezen. Van Koot won dit keer met 6-3, 6-2 verrassend overtuigend. 

Marjolein Buis, de mondiale nummer vijf, ging eveneens vroegtijdig onderuit. Sabine Ellerbrock uit Duitsland was in drie sets te sterk: 6-4, 6-7 (6), 4-6. De rising star van het rolstoeltennis, de pas 20-jarige Diede de Groot, zit wel in de halve finales. De nummer drie van de wereld versloeg de Britse Jordanne Whiley met 6-2, 7-6 (4).

Bij de mannen werd Maikel Scheffers in de eerste ronde uitgeschakeld. Hij zat tegenover de Japanse legende Shingo Kunieda, die op basis van de ranglijst niet mee mocht doen, maar vanwege zijn status als negentienvoudig Grand Slam-winnaar een wildcard kreeg. Kunieda kan het nog altijd en stuurde Scheffers met 6-3, 6-2 naar huis. 

De Britse titelverdediger Gordon Reid werd overigens al gelijk uitgeschakeld. De Zweed Stefan Olsson was met 6-2, 6-3 veel te sterk voor de paralympisch kampioen. De Britten hebben hun hoop gevestigd op Alfie Hewett, het pas 19-jarige toptalent dat eerder dit jaar Roland Garros won.