Prins Harry: niemand wil koning worden

Niemand in de Britse koninklijke familie zit er echt op te wachten de troon te bestijgen, maar iemand moet het doen en de taken zullen worden vervuld. Vorst zijn, is een zware taak, zegt de Britse prins Harry tegen het Amerikaanse blad Newsweek, dat hem bijna een jaar mocht volgen.

De leden van de koninklijke familie zijn bezig de monarchie enigszins te moderniseren. "Dat is niet iets wat we voor onszelf doen, maar voor het welzijn van het volk", aldus de 32-jarige prins. Hij beschouwt de monarchie als een positieve maatschappelijke kracht.

Harry blikt openhartig terug op de zwarte periode na de dood van zijn moeder, de populaire prinses Diana. Zijn moeder stierf in augustus 1997 door een ongeval toen hij twaalf jaar oud was. De psychische druk door dat verlies werd geleidelijk aan zo groot, dat hij professionele hulp zocht toen hij 28 jaar was. Hij deed dat op advies van zijn broer William. Harry's wereld was een totale chaos en hij stond meerdere keren aan de rand van een ineenstorting, bekent hij.

Prins Harry: niemand zit op troon te wachten
Prins Harry: niemand wil koning worden (Foto: ANP)