Politie houdt 100 relschoppers aan in Rotterdam

Hoewel het voor een groot aantal hooligans waarschijnlijk weinig uit had gemaakt of Feyenoord gisteren alsnog kampioen was geworden, leidde het verlies van de ploeg tegen Excelsior gisteren in de stad tot rellen. De politie bericht zo'n 100 relschoppers te hebben gearresteerd en de komende dagen onderzoek te zullen doen naar anderen.

In anticipatie op het mogelijke kampioenschap van de voetbalploeg organiseerden diverse horeca-ondernemers evenementen op pleinen en terrassen, waar de wedstrijd bekeken kon worden en fans het kampioenschap konden vieren. Deze trokken, volgens de politie, 100.000 bezoekers naar de stad die de wedstrijd op grote schermen volgden en met elkaar hun liefde voor het voetbal vierden.

Na het verlies van Feyenoord, en het ontbreken van een kampioenschap, was de teleurstelling, begrijpelijk, groot. Hoewel veel fans bedeesd afdropen, ontstonden er in het centrum toch rellen. Relschoppers probeerden de politie te provoceren door agenten te beledigen en vuurwerk, straatstenen en bierflesjes te gooien. De Mobiele Eenheid heeft in reactie hierop enkele charges uitgevoerd en is tot in de avond bezig geweest de straten rondom de Coolsingel rustig te krijgen.

De politie doet onderzoek naar andere, op camerabeelden vastgelegde, relschoppers. Gepoogd wordt zoveel mogelijk sfeerverpesters uit te sluiten van de feestelijkheden volgende week, wanneer Feyenoord opnieuw kans maakt om kampioen te worden.

De ME veegt de straten schoon tijdens bijna-kampioensrellen Rotterdam
De ME veegt de straten schoon tijdens bijna-kampioensrellen Rotterdam (Foto: Peter Breuls)